ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέος κύκλος διαβουλεύσεων έως τη Σύνοδο της ΕΕ

Copyright 2019 The Associated

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Τη διαβεβαίωση πως θα παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποτρέψει ένα «άτακτο» Brexit, «μαζί με τη Βρετανία», έδωσε χτες στον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, συναντώντας τον στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Η Μέρκελ εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως οι συζητήσεις στο Λονδίνο ανάμεσα στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, θα οδηγήσουν «σε μία κοινή θέση» έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Απρίλη.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είπε ότι η Βρετανίδα ομόλογός του θα πρέπει να εξηγήσει στους άλλους 28 ηγέτες της ΕΕ γιατί θα ήθελε μία νέα καθυστέρηση στο Brexit. Θα πρέπει, τόνισε, να δείξει «έναν ξεκάθαρο δρόμο μπροστά». Πρόσθεσε ακόμη πως αν το Ηνωμένο Βασίλειο μεταβάλει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», τότε θα μπορούσαν να μεταβληθούν και κάποιες από τις θέσεις της ΕΕ, όχι βεβαίως στο κείμενο του σχεδίου συμφωνίας (που έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές η βρετανική Βουλή) αλλά στο κείμενο της λεγόμενης «πολιτικής διακήρυξης» για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Στο Λονδίνο, πάντως, όπου ξεκίνησαν οι συναντήσεις των ομάδων εργασίας Συντηρητικών και Εργατικών, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ δεν απέκλεισε την πιθανότητα η χώρα του να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μάη, εφόσον εξασφαλίσει νέα παράταση. Εκτίμησε επίσης ότι μπορεί να αποβεί επιζήμια για το πολιτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου η διοργάνωση ευρωεκλογών τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Στη Βουλή των Λόρδων ξεκίνησε χτες η συζήτηση τροπολογίας με στόχο την αναβολή του Brexit και την αποτροπή αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Αντίθετα, χτες το απόγευμα, οι συνεδριάσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων διακόπηκαν μετά από διαρροή σημαντικής ποσότητας νερού από τη στέγη στην αίθουσα Τύπου όπου βρίσκονται οι δημοσιογράφοι του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επιδιόρθωσης της βλάβης.

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Βουλή των Κοινοτήτων με μία ψήφο διαφορά ενέκρινε νομοσχέδιο που αποκλείει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δεσμεύοντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του άρθρου 50.

ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση Πούτιν - Νετανιάχου

ΜΟΣΧΑ.--

Τη δεύτερη από την αρχή του χρόνου επίσκεψη στο Κρεμλίνο πραγματοποίησε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ελάχιστες μέρες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 9ης Απρίλη.

Οπως τόνισε, συζήτησε ιδιαίτερα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον «ειδικό συντονισμό» μεταξύ των στρατών Ρωσίας και Ισραήλ στη Συρία, αλλά και τις εξελίξεις στο Ιράν, που θεωρείται ο σημαντικότερος γεωπολιτικός αντίπαλος του Ισραήλ. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Ρώσο ηγέτη για τον εντοπισμό και την παράδοση των λειψάνων του Ισραηλινού στρατιωτικού Ζάκαρι Μπάουμελ, που σε ηλικία 21 ετών «χάθηκε» ενώ συμμετείχε στην ισραηλινή ιμπεριαλιστική επίθεση στον Λίβανο το 1982 και θεωρούνταν αγνοούμενος μαζί με δύο άλλους στρατιώτες στη μάχη του Σουλτάν Γιακούμπ. Ο Ρώσος Πρόεδρος, πάντως, του εξήγησε με νόημα πως τα λείψανα του αγνοούμενου στρατιώτη τα βρήκε «ο στρατός μας μαζί με τους Σύρους εταίρους μας».

Αργότερα, πάντως, χτες ο Ρώσος Πρόεδρος δέχτηκε και άλλον έναν ξένο ηγέτη. Τον 65χρονο Αγκολέζο Πρόεδρο Ζοάο Λουρένσο, που ξεκίνησε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη με στόχο την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στους τομείς του Εμπορίου, της Ενέργειας, της τεχνογνωσίας και των υποδομών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου Λουρένσο στη Μόσχα, η ρωσική εταιρεία κατασκευής φορτηγών «Kamaz» ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την ανέγερση βιομηχανικής μονάδας συναρμολόγησης φορτηγών στην Αγκόλα και οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι πως μπορεί να συμμετάσχουν «στην αναβάθμιση» του σιδηροδρομικού δικτύου στην αφρικανική χώρα.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συμφωνίες και αντιπαραθέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μπορεί οι κυβερνήσεις Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου να διστάζουν στην έναρξη των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων με στόχο τη λεγόμενη συμφωνία «ομαλοποίησης» των σχέσεών τους, ωστόσο, χτες, υπό τις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ έκαναν ένα βήμα «σπάζοντας τον πάγο» συμμετέχοντας στη Σύνοδο του Βελιγραδίου για την ψηφιακή τεχνολογία, αποφασίζοντας μαζί με άλλες τέσσερις χώρες των Βαλκανίων να μειώσουν τα τέλη περιαγωγής κλήσεων κινητής τηλεφωνίας κατά 27% από την 1η Ιούλη.

Η συμφωνία υπογράφηκε όχι μόνο από αξιωματούχους της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου αλλά και τους ομολόγους τους από Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο.

Νωρίτερα, πάντως, στο Βελιγράδι το θερμόμετρο της «πολιτικής έντασης» ανέβηκε όταν μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του φασίστα Μπόσκο Ομπράντοβιτς και του εκατομμυριούχου Ντ. Τζίλας, που απαρτίζουν την ετερόκλητη «Συμμαχία για τη Σερβία», επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο του δημαρχείου της σερβικής πρωτεύουσας στρέφοντας πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Η απόπειρα των στελεχών και μελών της «Συμμαχίας για τη Σερβία» καταγγέλθηκε από τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κάλεσε το σερβικό λαό «να μην ανησυχεί για την τελευταία φασιστική εκδήλωση του Μπόσκο Ομπράντοβιτς και των υποστηρικτών του». Οι υποστηρικτές της «Συμμαχίας για τη Σερβία», που κατηγορούν τον Πρόεδρο Βούτσιτς μεταξύ άλλων για αδιαφάνεια και περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, έχουν προγραμματίσει νέα συγκέντρωση αύριο, Σάββατο, 6 Απρίλη, έξω από το κτίριο του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού δικτύου «Pink TV».

Στο μεταξύ, αναστάτωση στα επιτελεία του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, προκάλεσαν χτες οι δηλώσεις του επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη Διεύρυνση και τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν. Ο Χαν είπε πως τον Ιούνη αυτό που θα δοθεί στη Βόρεια Μακεδονία δεν είναι η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών αλλά... της προενταξιακής φάσης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουτζάρ Οσμάνι, απέδωσε τις δηλώσεις Χαν σε «παρεξήγηση», τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος επίτροπος είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τον ερχόμενο Ιούνη. Οι επίμαχες δηλώσεις Χαν έγιναν στο πλαίσιο ενημέρωσης ευρωβουλευτών την περασμένη Τρίτη.

ΛΙΒΥΗ
Η κυβέρνηση της Τρίπολης στόχος του Χαφτάρ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Τον ορατό κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων και την περαιτέρω επιδείνωση της ρευστής κατάστασης στη Λιβύη, που προκαλεί από το 2011 η δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση, διαπίστωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μεταβαίνοντας αιφνιδιαστικά την Τετάρτη στην Τρίπολη. Ο Γκουτέρες εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τη στρατιωτική κινητικότητα στη χώρα και τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» γιατί τάχα «μόνο ο ενδο-λιβυκός διάλογος μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας».

Αφορμή για την έκφραση «ανησυχίας» του γγ του ΟΗΕ δίνει η πρόσφατη απόφαση του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ να ξεκινήσει στρατιωτική εκστρατεία από τις ανατολικές περιοχές της Λιβύης που ελέγχει προς τις δυτικές και μέχρι την πρωτεύουσα Τρίπολη, επιδιώκοντας να τερματίσει την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγέτζ Σάρατζ. Εκπρόσωπος του λεγόμενου «Προεδρικού Συμβουλίου», που έχει επικεφαλής τον Σάρατζ, καταδίκασε το σχέδιο του ε.α. στρατηγού παρότι δεν τον κατονόμασε. Δήλωσε ωστόσο ότι «οι προβοκατόρικες ανακοινώσεις περί απελευθέρωσης της πρωτεύουσας, ούτε είναι της ώρας, ούτε θα βοηθήσουν τους Λίβυους να οικοδομήσουν τη χώρα τους». Τόνισε πως δόθηκε εντολή «να τεθούν σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας όλες οι ένοπλες δυνάμεις, είτε είναι στρατιωτικές, είτε αστυνομικές, είτε ασφαλείας».

Ορισμένα λιβυκά ΜΜΕ χτες μετέδιδαν εικόνες από τεράστιο στρατιωτικό κομβόι αυτοκινήτων και φορτηγών του ε.α. στρατηγού σε παραλιακή οδό της Βεγγάζης.

Ας σημειωθεί, τέλος, πως η νέα επιδείνωση στις σχέσεις του ε.α. στρατηγού Χαφτάρ και του δοτού πρωθυπουργού εκδηλώνεται ένα μήνα πριν τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου υποτίθεται πως είχαν συμφωνήσει να τερματίσουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις, να ενοποιήσουν τους κρατικούς θεσμούς και να προχωρήσουν στη διεξαγωγή εκλογών.

ΙΡΑΚ
Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στη Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η σαφής βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ιράκ και Σαουδική Αραβία αντανακλάστηκε χτες στα εγκαίνια του πρώτου προξενείου, που άνοιξε μετά από 30 χρόνια στη Βαγδάτη η σαουδαραβική μοναρχία, και στην απόφαση του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν να ανακοινώσει πακέτο οικονομικής βοήθειας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το προξενείο, που θα αναλάβει μεταξύ άλλων την έκδοση βίζας σε Ιρακινούς πολίτες, άνοιξε στη λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη» της ιρακινής πρωτεύουσας υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, παρουσία του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ Αλχακίμ.

Η Σαουδική Αραβία είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράκ το 1999, με αφορμή την εισβολή του ιρακινού στρατού στο Κουβέιτ υπό τις εντολές του τότε Προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν. Οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις ξανάρχισαν το 2015 με την αποστολή του πρώτου μετά από δεκαετίες Σαουδάραβα πρέσβη στη Βαγδάτη και την επακόλουθη (δύο χρόνια αργότερα) επίσκεψη του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ. Ωστόσο, από το 2015 έως χτες, η έκδοση σαουδαραβικής βίζας για τους Ιρακινούς πολίτες γινόταν μόνο μέσω της πρεσβείας της Σ. Αραβίας στην Ιορδανία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το Σάββατο ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι ξεκινά επίσημη επίσκεψη στο Ιράν (ισχυρό γεωπολιτικό αντίπαλο της Σ. Αραβίας) και τις επόμενες βδομάδες θα μεταβεί και στη Σαουδική Αραβία για την υπογραφή σημαντικών εμπορικών συμφωνιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ