Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 2019 - αριθ. φύλλου: 13220

ΓΣΕΕ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Νέα συγκέντρωση των συνδικάτων σήμερα έξω από το ξενοδοχείο - φρούριο της συνδικαλιστικής μαφίας
  • Το σύνθημα «Συνδικάτα εργατών - όχι των εργοδοτών» ακούστηκε και χτες δυνατά στη Ρόδο, στη διαδήλωση συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων
  • Αποκλεισμένοι μέχρι και οι δημοσιογράφοι από το χώρο του συνεδρίου!

ΣΕΛ.  14   -   15
ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αντιθέσεις, δολοφονικά σχέδια και πολεμικές απειλές στη Ρωσία

  • Ανακοίνωση από τη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας
  • «Στον αφρό» η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας που οξύνεται, με αιχμή τη σύσφιξη των ρωσο-τουρκικών σχέσεων

ΣΕΛ.  3   -   5

Μεγάλη κατάκτηση στην πάλη για τα συμφέροντα των εργαζομένων

Με μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση, που έγινε στην Καισαριανή, εργαζόμενοι, αλλά και συνδικαλιστές απ' όλο τον κόσμο τίμησαν την αγωνιστική επέτειο

  • Βασική παρακαταθήκη της δράσης του ΠΑΜΕ είναι η ανάδειξη των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Για συνδικάτα αγωνιστικά, μαζικά, εργατικά, που θα αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Η σύγκρουση που κορυφώνεται αυτήν την περίοδο με τη συνδικαλιστική μαφία είναι όρος για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος! Σε μια περίοδο που η σαπίλα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ξεχειλίζει, το ΠΑΜΕ, με τις θέσεις του, τις πρωτοβουλίες και τη δράση του, επιδιώκει να αναδειχθεί στον κύριο παράγοντα της ταξικής συσπείρωσης και της ενότητας της εργατικής τάξης.

ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κυβέρνηση - ντίλερ...

Αν στα συγχαρητήρια του Αμερικανού πρέσβη για την «επιτυχημένη επίσκεψη Τσίπρα» στη Βόρεια Μακεδονία προστεθούν η αποθέωση της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών από τον ευρωπαϊκό Τύπο, και κυρίως τα πανηγύρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπήθηκαν στην προχτεσινή αποστολή, τότε επιβεβαιώνεται πλήρως ο ρόλος «ντίλερ» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή.

Οι συμφωνίες «οικονομικού ενδιαφέροντος» που υπέγραψε η κυβέρνηση στη Β. Μακεδονία είναι η άλλη όψη της βαθύτερης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής που συνεπάγεται για τη χώρα μας η προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στα Βαλκάνια, μέσα και από την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε και η ανάληψη της ΝΑΤΟικής αποστολής από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, την οποία χαιρέτισε ο Πάιατ ως «δικαίωση» της επιλογής των ΗΠΑ να «επενδύσουν» στην Ελλάδα για τη «σταθερότητα» της περιοχής!

Στον πυρήνα των συμφωνιών που υπογράφτηκαν την Τρίτη στα Σκόπια βρίσκονται κίνητρα για επενδύσεις και άλλα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τον ίδιο στόχο υπηρετούν η συγκρότηση διαφόρων «συντονιστικών οργάνων» με τη συμμετοχή υπουργών και επιχειρηματιών από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και η σύσταση «επενδυτικού ταμείου», που θα στηρίζει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στη γειτονική χώρα και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ξεχωριστή σημασία έχουν, όμως, οι συμφωνίες για τις υποδομές σε Μεταφορές και Ενέργεια. Τα έργα που συμφωνήθηκαν (διασύνδεση σιδηροδρομικού δικτύου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Βελιγράδι, κάθετοι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου, διασύνδεση δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) υπηρετούν το σχέδιο αναβάθμισης της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, προς το συμφέρον ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού.

Με αυτές τις υποδομές κατά μήκος της «βαλκανικής οδού» και όσο προχωράει το ευρωατλαντικό σχέδιο ένταξης και άλλων κρατών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ως «κυματοθραύστης» της ρωσικής και κινεζικής επιρροής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να κατοχυρώσει «ηγετικό» ρόλο για την ελληνική αστική τάξη στα Βαλκάνια, έναντι των ανταγωνιστών της, διεκδικώντας γενναίο μερτικό από τις μπίζνες που ανοίγονται και τα κέρδη.

Για να αποσπάσει στήριξη του λαού σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, η κυβέρνηση διαφημίζει τα «οφέλη» που θα έχει τάχα από τη «συνανάπτυξη», μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Ομως, οι λαοί στις δύο χώρες έχουν πείρα.

Καταρχάς στη χώρα μας οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν ωφελήθηκαν ούτε θα ωφεληθούν από τις επενδύσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στη γείτονα και γενικότερα στα Βαλκάνια. Πέρα από το γεγονός ότι η μετανάστευση επιχειρήσεων τα προηγούμενα χρόνια άφησε χιλιάδες ανέργους κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, οι χαμηλότεροι μισθοί στις βαλκανικές χώρες αξιοποιήθηκαν για τη συμπίεση των μισθών στη χώρα μας, συμπίεση που επικυρώθηκε με το μνημονιακό πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων.

Αλλωστε, το «Σύμφωνο για το ευρώ» προβλέπει τη διαμόρφωση των μισθών σε συνάρτηση με το επίπεδο των γειτονικών χωρών, για να μην πλήττεται η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου! Ταυτόχρονα, η ενεργειακή φτώχεια αφορά ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, την ώρα που το ενεργειακό δίκτυο επεκτείνεται.

Αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία οι επενδύσεις δεν θα φέρουν ευημερία για το λαό αλλά σίγουρα κέρδη για τους ντόπιους επιχειρηματίες, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια. Και όχι μόνο αυτό: Τα λαϊκά δικαιώματα θα δεχτούν ακόμα μεγαλύτερη επίθεση τα επόμενα χρόνια, από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για τις οποίες δεσμεύεται η Β. Μακεδονία προκειμένου να μπει στην ΕΕ.

Πράγματι, λοιπόν, όπως ισχυρίζονται τα κυβερνητικά επιτελεία, η συμφωνία των Πρεσπών «παράγει ήδη αποτελέσματα». Σε βάρος όμως των δύο λαών, τα συμφέροντα των οποίων θυσιάζονται στο βωμό των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και κερδών και των επικίνδυνων σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
Να πείσουμε ακόμα περισσότερους νέους να στηρίξουν το ΚΚΕ!

Στην εκδήλωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Χαιρέτισε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, καθώς και φοιτητές - νέοι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής.


ΣΕΛ.  6   -   7


ΚΚΕ
Μήνυμα στο ΚΚ Τουρκίας για την πετυχημένη μάχη των τοπικών εκλογών

ΣΕΛ.  19
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Αλλεπάλληλες «εκταμιεύσεις» αντιλαϊκών μέτρων

ΣΕΛ.  10
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

ΣΕΛ.  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ