ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
«Μηδενική ανοχή» για τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών...

...νέα προκλητικά προνόμια σε τράπεζες και επιχειρηματικούς ομίλους

Στη διάλυση της όποιας παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια της λαϊκής οικογένειας προχωρά η κυβέρνηση, με την τροπολογία που κατέθεσε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή, προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο στους εκβιασμούς προς τα λαϊκά νοικοκυριά.

Το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας, θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαδικασία «διαβούλευσης» με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» ακόμη και μετά την ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου, ενώ ο νέος κύκλος των συνεννοήσεων αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα, με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων των «θεσμών» στην Αθήνα.

Στις «συμπληγάδες» των τραπεζών

Η κυβερνητική τροπολογία προβλέπει σειρά κριτηρίων που λειτουργούν σωρευτικά, δηλαδή πρέπει να πληρούνται όλα μαζί, ώστε ο δανειολήπτης να μπορεί να ενταχθεί σε ρύθμιση «διευκόλυνσης» - επιμήκυνσης των δόσεων, και αυτή κάτω από τη «δαμόκλειο σπάθη» της άμεσης διενέργειας πλειστηριασμού ή άλλων αναγκαστικών μέτρων σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή του ποσού για 3 μηνιαίες δόσεις.

Στην τροπολογία προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο της «προστασίας» συμπιέζεται στα 12.500 ευρώ (σήμερα 13.906 ευρώ) και για το ζευγάρι έως 21.000 ευρώ (από 23.659), με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως το τρίτο, από 5.714.
  • Η διάρκεια της «προστασίας» έχει ημερομηνία λήξης στις 31/12/2019, δηλαδή για διάστημα μόλις 9 μηνών.
  • Στη νέα ρύθμιση - λαιμητόμο εντάσσονται μόνο τα στεγαστικά δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2018. Αυτά που θα «κοκκινίσουν» στη συνέχεια θα βρεθούν έξω και από αυτήν την πρόσκαιρη και υποτυπώδη προστασία, εξέλιξη που συνδέεται και με την κλιμάκωση των εκβιασμών και για τη συγκεκριμένη ομάδα λαϊκών νοικοκυριών, θωρακίζοντας τις τράπεζες από μια νέα φουρνιά «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.
  • Οι συνολικές καταθέσεις στις τράπεζες του «αιτούντα προστασία», της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών δεν θα ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ. Μάλιστα, στο ποσό αυτό αθροίζονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη (κινητές αξίες, εξαγοράσιμα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής κ.ά.).
  • Το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου μαζί με πανωτόκια και προσαυξήσεις δεν θα ξεπερνά τα 130.000 ευρώ.
  • Η αξία της κατοικίας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και τα 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανακτώνται αυτόματα από τις τράπεζες τα κάθε είδους φορολογικά στοιχεία του οφειλέτη, ενώ βέβαια αίρεται και το τραπεζικό απόρρητο και μάλιστα για 5 έτη πριν από την υποβολή της δήλωσης. Επίσης, σε περίπτωση «ψευδούς» δήλωσης, η «θιγόμενη» τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε «αναγκαστική εκτέλεση» (πλειστηριασμό), ενώ η οφειλή προσαυξάνεται με επιτόκιο 5%.

Λεόντειοι όροι προβλέπονται και για τις ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» που προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. Ενδεικτικά, η «πρόταση ρύθμισης του πιστωτή» αποτελεί «εκτελεστό τίτλο». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση «αθέτησης των υποχρεώσεων αποπληρωμής» η τράπεζα θα μπορεί άμεσα να προχωρά σε πλειστηριασμό χωρίς τη διαμεσολάβηση των δικαστηρίων.

Προβλέπεται η κρατική επιδότηση των δόσεων, ουσιαστικά για τη στήριξη των τραπεζών. Αυτή διακόπτεται σε περίπτωση που «ο δικαιούχος καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο» για 3 μηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής, η συζήτηση της αίτησης προσδιορίζεται κατά απόλυτη προτεραιότητα μέσα σε 6 μήνες από την κατάθεσή της, μαζί με την οποία συνυποβάλλεται όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Νέα τροπολογία - πρόκληση για το λαό...

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση με νέα τροπολογία - πρόκληση που κατέθεσε χτες στο ίδιο νομοσχέδιο, χαρίζει στους τραπεζικούς ομίλους ποσά ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με επιστροφές φόρων σε βάθος δεκαετίας!

Πρόκειται για ρύθμιση που αφορά σε «συμψηφισμούς» για παρακρατηθέντες φόρους, που βεβαιώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι τράπεζες από τόκους ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ουσιαστικά, οι φόροι αυτοί (για τα έτη 2009, 2011, 2012 και 2013) θα αφαιρεθούν από τις «οποιασδήποτε φύσεως φορολογικές υποχρεώσεις» των τραπεζών σε προθεσμία 10 ετών, αρχής γενομένης από 1/1/2020.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η απώλεια φορολογικών εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό φτάνει στα 30 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή σε βάθος 10ετίας φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ και βέβαια, όπως επισημαίνεται, «η απώλεια θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού», δηλαδή από τα χαράτσια στο λαό.

Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στον «αναβαλλόμενο φόρο» των τραπεζών, που συνιστά το ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών στην πλήρη φοροασυλία (μηδενικές καταβολές φόρου) μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012 (PSI). Μάλιστα, το «δικαίωμα» αυτό, σύμφωνα με τις εξεταζόμενες προτάσεις, θα μεταβιβάζεται στην εταιρεία «ειδικού σκοπού», ουσιαστικά με τη μορφή κρατικής εγγύησης και ως ένα ακόμη κίνητρο για τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς» προβληματικών δανείων, που με τη σειρά της υπόσχεται κέρδη σε επίδοξους «επενδυτές».

...στο «βουνό» των προνομίων για το κεφάλαιο

Ολα τα παραπάνω, άλλωστε, εντάσσονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και προβλέπει ένα μπαράζ προνομίων υπέρ των καπιταλιστών.

Τελείως ενδεικτικά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, το νομοσχέδιο μειώνει το «κατώφλι» από το οποίο αρχίζει η επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, από τα 20 εκατ. ευρώ στα 15 εκατ., προβλέπει ότι οι φοροαπαλλαγές που θα εξασφαλίζονται μέσα σε τρία έτη αντί για πέντε μπορεί να φτάνουν μέχρι το ποσό των 7 εκατ. ευρώ, από 5 εκατ. ευρώ σήμερα, ενώ για να εξασφαλιστούν αρκεί να έχει υλοποιηθεί το 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Επίσης, απογειώνονται τα προνόμια, ειδικά για τα «επιχειρηματικά πάρκα» και τις εταιρείες logistics, που - εντελώς ενδεικτικά - απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος μέχρι και δημοτικά τέλη, δεν υποχρεούνται να υποβάλουν ούτε προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για την έκδοση άδειας εγκατάστασης κ.ά.

Στην Ολομέλεια σήμερα για ψήφιση

Το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια, η οποία χτες συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ μετά από πρόταση του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων κλήθηκαν εκτάκτως και εκπρόσωποι των δανειοληπτών και άλλοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς.

Στη διάρκεια της ακρόασης των φορέων επιβεβαιώθηκε ότι με την τροπολογία προστίθενται μια σειρά από νέα εμπόδια στα ήδη υπάρχοντα, για να ενταχθεί ένα υπερχρεωμένο λαϊκό νοικοκυριό σε ρύθμιση.

Ενδεικτικά, ο νομικός εκπρόσωπος της Ενωσης Δανειοληπτών, Μ. Κούβαρης, χαρακτήρισε τα κριτήρια επιλεξιμότητας «αρκετά χαμηλά» σημειώνοντας πως συνολικά οι προϋποθέσεις μπορούν να «αφήσουν πολλά άτομα εκτός ρύθμισης». Είπε ακόμα ότι είναι «εξοντωτικά τα πρόστιμα» σε περίπτωση αθέτησης αποπληρωμής που «κάνουν μη ελκυστική την κατάθεση αίτησης υπαγωγής».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Δ. Βερβεσός, παραδέχτηκε ότι οι ρυθμίσεις αφορούν «σε μικρό αριθμό προσώπων» και ότι πρόκειται για «μεγάλη υποχώρηση από το νόμο Κατσέλη».

Ο νομικός εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας, Ηλίας Πλασκοβίτης, ανέφερε ότι «συνολικά θα ρυθμιστούν περίπου 8,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων δανείων από τα συνολικά 85 δισεκατομμύρια», προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες «βελτιώσεις», ενώ η γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, εκτίμησε ότι «θα μπορούν να υπαχθούν σε απόλυτο αριθμό δάνεια ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ», ποσό που αντιστοιχεί «σε 150 χιλιάδες δανειολήπτες, ποσοστό γύρω στο 60% - 70% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων», που σημαίνει ότι μένουν εκτός προστασίας το 30% - 40% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

«Αντί να βελτιώνετε τις ελάχιστες προϋποθέσεις που τώρα υπάρχουν για την όποια προστασία της λαϊκής κατοικίας, εσείς τις χειροτερεύετε ακόμα περισσότερο με στόχο τη ραγδαία μείωση των "κόκκινων" δανείων για τη βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σ. Βαρδαλής, μιλώντας στην Επιτροπή. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ «προβάλλει αγωνιστικά την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών δανειοληπτών από την υπερχρέωση, στην κατεύθυνση της μετάθεσης του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους», όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία που κατέθεσε χτες (βλέπε θέμα σελ. 3). Στη βάση αυτών σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να αποδεχτεί την κυβερνητική τροπολογία και γι' αυτό τοποθετείται με το «παρών».

Η ΝΔ υπερψήφισε την τροπολογία. ΠΑΣΟΚ, ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχτηκε για την Ολομέλεια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τροπολογία - κρίκος στους εκβιασμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά

Σε ανακοίνωσή του για την τροπολογία της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια αλυσίδα κυβερνητικών ρυθμίσεων, σε βάρος των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών. Από κοινού με τους τραπεζικούς ομίλους αντικαθιστούν κι αυτή την ελάχιστη δικαστική προστασία του ν. Κατσέλη, για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, που έτσι κι αλλιώς δεν προσέφερε ουσιαστική και γενικευμένη προστασία, θέτοντας ακόμα χειρότερους όρους.

Η εκβιαστική λογική που διέπει το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ - τραπεζών είναι απλή:

`Η εντάσσεσαι στη ρύθμιση και πληρώνεις τις δόσεις, που εγκρίνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για λογαριασμό των τραπεζών, ή αλλιώς το σπίτι σου μπαίνει στον πλειστηριασμό.

Στόχος είναι να εξαναγκαστούν οι δανειολήπτες να αποπληρώνουν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι των χρεών τους στις τράπεζες.

Το νομοσχέδιο προσθέτει μια σειρά νέες προϋποθέσεις - κόφτες στις ήδη υπάρχουσες, για να ενταχθεί ένα υπερχρεωμένο λαϊκό νοικοκυριό σε ρύθμιση εξόφλησης "κόκκινων" δανείων. Με αυτόν τον τρόπο ορθώνει μια σειρά εμπόδια σε λαϊκές οικογένειες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, για να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους από πλειστηριασμό. Και αυτό πάντα με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα είναι συνεπής και συνεργάσιμος και με αιματηρές οικονομίες θα εξοφλεί τις δόσεις.

Ταυτόχρονα, προστίθενται μια σειρά όροι, που είτε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αποκλείονται από ρύθμιση, αφήνοντάς τα έρμαια των εκβιασμών και των πλειστηριασμών, είτε απειλούνται ανά πάσα στιγμή με αναίρεση ή αλλαγή της ρύθμισης λόγω αλλαγής της οικονομικής τους κατάστασης.

Η διάρκεια εφαρμογής του νόμου θα είναι μόνο για το 2019, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζει να δημιουργήσει νέο πλαίσιο με ακόμα χειρότερους όρους.

Η επιδότηση των δόσεων από το Δημόσιο αποτελεί στην πραγματικότητα μια έμμεση κρατική επιδότηση προς τους τραπεζικούς ομίλους, εξασφαλίζοντας συνολικά στις τράπεζες σημαντικά ποσά και κέρδη, για όσα χρόνια θα διαρκούν οι ρυθμίσεις.

Το ΚΚΕ επιμένει στην ανάγκη άμεσης απαγόρευσης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ προσαυξημένης κατά 50.000 για κάθε παιδί και δευτερεύουσας κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, ως απάντησης στα σχέδια του τραπεζικού κεφαλαίου για να αξιοποιήσει τους πλειστηριασμούς ως μοχλό πίεσης προς τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Με σύνθημα "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" οι εργαζόμενοι να αποτρέψουν τους 100.000 πλειστηριασμούς που υπολογίζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ