ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕΜΙΣΕΑ - ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεδιπλώνουν κοινό αγωνιστικό σχεδιασμό

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Απέναντι στις νέες περικοπές θεραπειών παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, απέναντι στο σμπαράλιασμα εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, στη διάλυση της Ειδικής Αγωγής, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων συντονίζουν τα βήματά τους και ξεδιπλώνουν το επόμενο διάστημα κοινό σχεδιασμό αγωνιστικών δράσεων.

Συγκεκριμένα προγραμματίζουν:

  • Σήμερα Παρασκευή, στις 10 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, με αιχμή το αίτημα του ΣΕΜΙΣΕΑ για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.
  • Από Τρίτη 26/3 έως και Παρασκευή 1/4, κινητοποιήσεις στους κατά τόπους ΕΟΠΥΥ και ΚΕΠΑ.
  • Την Παρασκευή 1/4, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στις περικοπές σε φάρμακα και θεραπείες.
  • Απεργία των εργαζομένων του κλάδου την Τρίτη 11/4 και συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6.3 μ.μ., μπροστά στη Βουλή, ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης που συνιστούν καρμανιόλα για ανάπηρους, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση στην Πρόνοια - Ειδική Αγωγή

«Γονείς σε απόγνωση, που παίρνουν τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ με μειωμένες ή και 100% κομμένες τις θεραπείες των παιδιών τους. Χρονίως πάσχοντες που έπαιρναν τα φάρμακά τους δωρεάν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, παραπέμπονται τώρα να τα παίρνουν από τα φαρμακεία της γειτονιάς, καταβάλλοντας σημαντικά ποσά για τη συμμετοχή», καταγγέλλουν ΣΕΑΑΝ και Ενιαίος Σύλλογος.

«Μειώνεται κι άλλο ο κρατικός προϋπολογισμός για Πρόνοια - Ειδική Αγωγή. Υλοποιείται η κατάργηση των ΚΕΔΥ και εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος για τη συγκρότηση εκπαιδευτικών συμβουλίων στήριξης στα τυπικά σχολεία, από μη ειδικούς εκπαιδευτικούς, που θα καταρτίζουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες (...) Οι εργαζόμενοι θα βλέπουν συνεχώς το μισθό και τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται, γιατί οι εργοδότες θα αξιοποιήσουν και αυτήν τη διαδικασία, ώστε να μειώσουν κι άλλο το μισθολογικό τους κόστος. Αλλωστε, αυτά ακριβώς έγιναν και πριν 2 χρόνια, όταν έγινε η πρώτη συζήτηση για την εφαρμογή συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες», σημειώνει το ΣΕΜΙΣΕΑ, επισημαίνοντας παράλληλα:

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν επομένως καμία δουλειά να συνταχθούν μαζί με τους εργοδότες τους, που παρέα με τους λεγόμενους "επιστημονικούς" συλλόγους - που οι ίδιοι πάλι ελέγχουν - σχημάτισαν το λεγόμενο "Συντονιστικό θεραπευτών", δείχνοντας πλέον ξεκάθαρα ότι είναι ένα και το αυτό».

Ο ΣΕΜΙΣΕΑ, μαζί με τη ΣΕΑΑΝ και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων, διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Υπογραφή κλαδικής Σύμβασης με βάση τις προτάσεις του ΣΕΜΙΣΕΑ.
  • Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους απλήρωτους για μήνες εργαζόμενους.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από το κράτος και καταβολή των χρωστούμενων στις οικογένειες για τις θεραπείες των παιδιών τους, στα ΑμεΑ, στους αυτοαπασχολούμενους. Δωρεάν θεραπείες σε όλα τα ΑμεΑ με βάση αυτό που η επιστήμη επιτάσσει.
  • Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρώιμης διάγνωσης, έγκαιρης παρέμβασης, εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης των ΑμεΑ, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, με βάση τις ανάγκες. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση.
Πρωτοβουλίες για την Υγεία από σωματεία και φορείς

Συγκέντρωση σήμερα για το Κέντρο Υγείας Κερατέας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κερατέας «Κ. Πρίφτη» προχωρά σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά την ενημέρωση ότι ο φορέας που έχει αναλάβει τη λειτουργία του ΚΥ θα παύσει όλους τους γιατρούς με ειδικότητα και θα κρατήσει μόνο έναν παθολόγο και έναν γενικό ιατρό.

Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί: Τη λειτουργία Κέντρου Υγείας στην Κερατέα, αστικού τύπου, πλήρως στελεχωμένου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με μόνιμες σχέσεις εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Να γίνουν όλες οι προσλήψεις που απαιτούνται ώστε να λειτουργήσει το «Κ. Πρίφτη» και ως κέντρο αποκατάστασης. Να διαλυθεί η ΑΕΜΥ και να περάσουν όλες οι μονάδες στο ΕΣΥ. Να γίνουν οι προσλήψεις που απαιτούνται για να μπορέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να λειτουργήσει. Να ανοίξουν όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας που μένουν κλειστές εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Τη στήριξή της στην κινητοποίηση ενάντια στη νέα προσπάθεια υποβάθμισης των δομών Υγείας στην περιοχή εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λαυρεωτικής.

Σύσκεψη σωματείων στη Δυτική Αττική

Ανοιχτή σύσκεψη για την Υγεία διοργανώνουν την Τρίτη 26/3, τα Σωματεία: Εργαζομένων Θριάσιου Nοσοκομείου, Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ (Αισχύλου 10, Ελευσίνα).

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους, την Ενωση και τους Συλλόγους Γονέων, τους αθλητικούς, πολιτιστικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους, να συζητήσουν για τα προβλήματα και τις ελλείψεις των δημόσιων μονάδων Υγείας της περιοχής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ελλείψεις προσωπικού και γιατρών βασικών ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, η ανάγκη για δημιουργία Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα και Μαγούλα καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Σκοπός της σύσκεψης είναι να αποφασιστούν κοινές πρωτοβουλίες των σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής, για να διεκδικήσουν ουσιαστική αναβάθμιση των δημόσιων μονάδων, ώστε να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, υψηλού υπηρεσίες Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, και να εξασφαλίζουν μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους υγειονομικούς.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Παρασκευή στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Time Machine», με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη. Ενα δίωρο οδοιπορικό στη rock και metal μουσική σκηνή, από τη δεκαετία του '60 έως τις μέρες μας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Σε στάση εργασίας την Τετάρτη 27/3 (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, στις 2.30 μ.μ., προχωρούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού. Την κινητοποίηση οργανώνουν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

«Η κοροϊδία της κυβέρνησης και των εργοδοτών, σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, πρέπει να πάρει απάντηση από εμάς τους ίδιους», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο. Οπως υπογραμμίζει, από τη μια, «οι εργοδότες, μέσω του ΣΕΤΕ, περηφανεύονται για τις συνθήκες "ευελιξίας" - ομηρίας στον κλάδο», ενώ από την άλλη κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας «προσπαθούν προεκλογικά να κοροϊδέψουν για άλλη μια φορά, με αφορμή την υποχρεωτικότητα της κλαδικής σύμβασης στα ξενοδοχεία αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού». Στα παραπάνω, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι αντιπαραθέτουν την πραγματική εικόνα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

Απόφαση να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στις 27/3 έχει πάρει το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» μέσα από Γενική Συνέλευση, ανοίγοντας μέτωπο με το καθεστώς της «εκ περιτροπής» εργασίας που χρησιμοποιεί κατά κόρον η εργοδοσία.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Παναττικό συλλαλητήριο και πορεία στο Μαξίμου

Σε παναττικό συλλαλητήριο προχωρούν οι συνταξιούχοι της Αττικής την Τετάρτη 27 Μάρτη, με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ζητούν αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

«Ολοι στο δρόμο του αγώνα» είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων και ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα», τονίζουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις. Μετά τις δεκάδες κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών και την πανελλαδική συγκέντρωση που οργάνωσαν στις 15 Δεκέμβρη, προετοιμάζουν συγκεντρώσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα προβλήματα της Υγείας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Παρέμβαση στη ΔΕΗ στο Τσαλικάκι

Παρέμβαση στα γραφεία της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι θα κάνει σήμερα Παρασκευή, στις 9 π.μ., η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Οπως σημειώνει το σωματείο, η παρέμβαση αφορά «τα πολύ σοβαρά και οξυμένα προβλήματα συναδέλφων, ανέργων και μη, τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς, τις διακοπές ηλεκτροδότησης και τα "ραβασάκια" με απειλές για διακοπή και αφαίρεση του ρολογιού».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας

Με το σύνθημα «Αυξήσεις, προσλήψεις, ανθυγιεινό, δωρεάν Υγεία για όλο το λαό», υποδέχτηκαν χτες τον υπουργό Υγείας οι εργαζόμενοι του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, μετά από πρωτοβουλία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών», απαιτώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, αυξήσεις στους μισθούς και ένταξή τους στα ΒΑΕ.

Κυβέρνηση και διοίκηση του νοσοκομείου από την πλευρά τους επιχείρησαν να στήσουν άλλη μια προεκλογική φιέστα περί «νέας εποχής» και να εξωραΐσουν την άθλια πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς.

Στο Ιπποκράτειο, ακόμη και σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, είναι κενές πάνω από 300 θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό οι κενές θέσεις είναι 200. Το αποτέλεσμα, να υπάρχουν κλινικές (π.χ. Ουρολογική) όπου ένας μόνο νοσηλευτής ανά βάρδια να έχει την ευθύνη για 30 ασθενείς.

«Οσες προεκλογικές φιέστες και αν στήσουν, εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε, από την εμπειρία μας, ότι κανένας "σωτήρας" δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων. Μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μας, με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, μπορούμε να απαλλαγούμε από τα προβλήματα και τις αιτίες που τα γεννούν», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», επισημαίνοντας παράλληλα τη στάση των δυνάμεων του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου και απέρριψαν την πρόταση για στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Παρέμβαση για τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία»

Σε κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχώρησε την περασμένη Τετάρτη το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας μαζί με τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας».

Βασικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, με Συλλογικές Συμβάσεις, μισθούς και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Στο πλευρό των εργαζομένων, εκτός από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, βρέθηκε ο Δήμας Δώρης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας και υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ