ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Αύριο η διεθνής αντιιμπεριαλιστική συνάντηση στο Βελιγράδι

Από τα εγκλήματα των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία το 1999

Associated Press

Από τα εγκλήματα των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία το 1999
Με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη βάρβαρη επιδρομή και επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, το «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των Ισων» και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης διοργανώνουν διεθνή διάσκεψη μνήμης και καταδίκης των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, στο Βελιγράδι, στις 22 και 23 Μάρτη, στην οποία θα λάβουν μέρος εκατοντάδες αντιπρόσωποι από τη Σερβία αλλά και καλεσμένοι από 40 χώρες. Τις προηγούμενες μέρες θα γίνει και συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ. Από την Ελλάδα θα λάβουν μέρος οι Θανάσης Παφίλης και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, γενικός γραμματέας και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ αντίστοιχα, και ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Επίσης ο Μιχάλης Σοφικίτης, μέλος της Γραμματείας της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), ταξίαρχος ε.α., και η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διεργασίες με στόχο την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις σε Τίρανα, Βελιγράδι και Πρίστινα συνεχίζονται αμείωτες στο φόντο του ευρύτερου ανταγωνισμού στην περιοχή, για τον έλεγχο της οποίας συγκρούονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με Ρωσία - Κίνα.

Χτες, ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ανακοίνωσε πως είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από το αξίωμά του «αν χρειαστεί για να βρεθεί λύση» στην πολιτική κρίση που συνεχίζεται από τα τέλη Φλεβάρη. Αφότου δηλαδή τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις βουλευτικές τους έδρες, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο Μέτα κατηγόρησε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για ανευθυνότητα και εμφάνισε εαυτόν ως άλλο «Πρόεδρο της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε» ...«για να αποτρέψει την εγκαθίδρυση στρατιωτικής χούντας».

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Πέτριτ Βασίλι, αντιπρόεδρος του «Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ολοκλήρωση» (LSΙ, με ηγέτη την σύζυγο του Αλβανού Προέδρου, Μόνικα Κριεμάδι), ανακοίνωσε το μποϊκοτάρισμα των δημοτικών εκλογών τον προσεχή Ιούνη, λέγοντας πως «η αντιπολίτευση δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές με το υπάρχον εκλογικό σύστημα». Πρόσθεσε ότι οι γενικές εκλογές του 2017 έδειξαν πως η σημερινή κυβέρνηση «αναμείχθηκε στην εξαγορά ψήφων».

Ο πρέσβης του «Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» στην Αλβανία, Μπερντ Μπόρστσαρντ, κάλεσε τους επιλαχόντες υποψηφίους των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία έχουν παραιτηθεί από το Κοινοβούλιο να αναλάβουν τις βουλευτικές έδρες που εγκατέλειψαν οι συνάδελφοί τους, ώστε να προχωρήσει «η εκλογική μεταρρύθμιση».

Ο δε επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ και τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, είπε πως η βία δεν μπορεί να είναι πολιτικό εργαλείο.

Το παζάρι για το Κοσσυφοπέδιο στο προσκήνιο

Το ίδιο διάστημα, σε Βελιγράδι και Πρίστινα συνεχίστηκε το «γαϊτανάκι» των κατηγοριών για το «πάγωμα» του μεταξύ τους διαλόγου, με στόχο την ενταξιακή τους πορεία στους ευρωατλαντικούς «θεσμούς».

Η υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Σερβίας, Γιαντράνκα Γιοξίμοβιτς, επέρριψε χτες στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι τις ευθύνες για την ανάσχεση του μεταξύ τους διαλόγου στις Βρυξέλλες. Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να τιμωρηθεί η Σερβία με επιβράδυνση της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ επειδή η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο δεν τηρεί τις συμφωνίες. Αλλοι αξιωματούχοι, νωρίτερα, κατηγόρησαν το Κοσσυφοπέδιο πως βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες κάθε βδομάδα στο Βελιγράδι ένα μέρος της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από επιχειρηματίες και την ακροδεξιά οργάνωση «Dveri».

Ο Χαραντινάι πάντως αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας πως έχει να ασχοληθεί «με σοβαρότερα θέματα».

Βεβαίως οι αστοί πολιτικοί μπορεί να αντιπαρατίθενται, αλλά όλοι θέλουν να συμβάλουν στο σχεδιασμό της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», με τους Σέρβους να θέλουν να έχουν και «πόρτες» με τη Ρωσία.

Νέες προκλήσεις από τον Ζάεφ

Τέλος, χτες στα Σκόπια ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, δίνοντας συνέντευξη στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Μακεδονίας, ΜΙΑ, κάλεσε την Αθήνα να απαντήσει αν μιλιέται σε ελληνικό έδαφος η «μακεδονική γλώσσα», προσθέτοντας ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τη συμφωνία των Πρεσπών. «Η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα που μιλούν όλοι οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της χώρας. Αλλά είναι διαφορετική από την ελληνική κληρονομιά», κατέληξε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, επανεξετάζοντας σε δεύτερο βαθμό προσφυγή δικηγόρων του 73χρονου πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ανακοίνωσε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για τη σφαγή μουσουλμάνων στη Σρεμπένιτσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στη διάρκεια του πολέμου που διαμέλισε την πρώην Γιουγκοσλαβία (αρχές έως μέσα της δεκαετίας του '90). Ο Κάρατζιτς κρίθηκε οριστικά ένοχος για «γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από τον ειδικό δικαστικό μηχανισμό της Χάγης για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, που πήρε τη σκυτάλη από το ειδικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μετά το κλείσιμό του το 2017.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Εργατική εκπροσώπηση και εργατική αριστοκρατία (με αφορμή το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ)

Αν η κοινωνική (πολιτική) συνείδηση αντανακλά τις συνθήκες εργασίας και ζωής (ταξική συνθήκη), η ομάδα των συνδικαλιστών που ελέγχουν τη ΓΣΕΕ έχουν αλλάξει ταξική κατάσταση. Εχουν αλλάξει κοινωνική θέση. Σε ένα βαθμό αυτό οφείλεται στις αμοιβές και χορηγίες (υλικές και συμβολικές) που αποσπούν που μπορεί να υπερβαίνουν κατά πολύ το μισθό ή τη συνδικαλιστική αποζημίωση («εργατική αριστοκρατία»). Αυτό οφείλεται επίσης στη γραφειοκρατικοποίηση της εργατικής εκπροσώπησης (εξάρτηση από το κράτος, κυβερνητικός συνδικαλισμός, παράτυπες διαδικασίες εκπροσώπησης κ.λπ.). Ιστορικά η εργατική αριστοκρατία εμφανίζεται όταν η ανάπτυξη του καπιταλιστικού καταμερισμού εργασίας διαμορφώνει μια νέα «διαστρωμάτωση» στο εσωτερικό της εργατικής τάξης (μισθολογική, εργασιακή, πολιτισμική κ.λπ.) που επιτηδευμένα εργαλειοποιείται από το κεφάλαιο (βλ. εργάτες «μπλε» και «λευκού κολάρου»), ώστε να υπονομεύεται η ενιαία συνδικαλιστική έκφραση της εργατικής τάξης. Σε μεγάλο βαθμό αυτή η περίοδος συμπίπτει, όπως έχει δείξει ο Λένιν, με τον μονοπωλιακό καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, και τη δυνατότητα των μονοπωλίων να «εξαγοράζουν» μέρος των εκπροσώπων των εργατών.

***

Ωστόσο, η σύνθεση των αντιπροσώπων για το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ υπερβαίνει κατά πολύ μια τυπική διαφοροποίηση στο εσωτερικό της εργατικής τάξης, όσον αφορά εργασιακά καθήκοντα και μισθούς, καθώς μεγάλο μέρος εξ αυτών είναι διευθυντικά στελέχη, μέλη διοικητικών συμβουλίων ΑΕ, προϊστάμενοι κ.ο.κ. Αυτοί φέρουν λειτουργίες του κεφαλαίου (διαχείριση εργασιακών πόρων, εποπτεία στην εργασιακή διαδικασία κ.λπ.). Αντικειμενικά πλέον αυτό το τμήμα της εργατικής εκπροσώπησης θα βλέπει το κεφάλαιο και τις μερίδες του (εφοπλιστές, βιομήχανοι, ξενοδόχοι κ.ά.) σε μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης, σε μια σχέση «win - win», ως «κοινωνικό εταίρο». Οχι όμως ως ταξικό αντίπαλο, γεγονός που φαλκιδεύει την εργατική εκπροσώπηση, υπονομεύοντας τον συνδικαλιστικό αγώνα. Εξάλλου, από την ιστορία του εργατικού κινήματος γνωρίζουμε πως οι πρώτοι που εναντιώνονταν στους απεργιακούς αγώνες ήταν η εργατική αριστοκρατία (βλ. D. Geary, «Το ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα, 1848 - 1939»).

***

Εκ των πραγμάτων λοιπόν αυτές οι ομάδες συνδικαλιστών που ελέγχουν μέσω γραφειοκρατικών και πατερναλιστικών δικτύων σημαντικό μέρος της ελληνικής εργατικής τάξης («εργατοπατέρες») έχουν αποξενωθεί πλέον από την εργατική τάξη, συγκροτούν ένα διακριτό στρώμα, την εργατική αριστοκρατία, όπως φαίνεται εξάλλου και από τους τρόπους ζωής που ακολουθούν (συνεδριακός τουρισμός κ.λπ.). Με αυτήν την έννοια πρόκειται για οιονεί εκπροσώπους των εργοδοτών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, πόσο μάλλον όταν, όπως καταδείχθηκε, ένα μεγάλο μέρος των «αντιπροσώπων» για το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (πάνω από πενήντα) προέρχονται από νόθες και παράτυπες διαδικασίες (σωματεία - σφραγίδες, κίτρινα - εργοδοτικά σωματεία, διαλυμένα Εργατικά Κέντρα κ.λπ.). Μάλιστα η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) αποστέλλει ως αντιπροσώπους διευθυντές εφοπλιστικών και ναυτιλιακών γραφείων, με βάση τον χουντικό νόμο 330. Να υπενθυμίσουμε πως μια αντίστοιχη κατάσταση δημιουργήθηκε επίσης στο συνέδριο της ΟΙΥΕ (ιδιωτικοί υπάλληλοι), πριν από δυο βδομάδες, που επίσης αναβλήθηκε.

***

Επομένως το αίτημα του ταξικού κινήματος για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων - συνέδρων, ώστε να αποκλειστούν οι νόθοι, υπερβαίνει τη συγκυρία, καθώς τίθεται το κρίσιμο ζήτημα ποιος θα εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας. Με αυτήν την έννοια το ΠΑΜΕ, που πρωτοστατεί, αναδεικνύεται σε δυνάμει καθολικό εκφραστή του συνδικαλιστικού κινήματος της ελληνικής εργατικής τάξης.


Θανάσης ΑΛΕΞΙΟΥ
Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ