Πέμπτη 21 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διεργασίες με στόχο την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις σε Τίρανα, Βελιγράδι και Πρίστινα συνεχίζονται αμείωτες στο φόντο του ευρύτερου ανταγωνισμού στην περιοχή, για τον έλεγχο της οποίας συγκρούονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με Ρωσία - Κίνα.

Χτες, ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ανακοίνωσε πως είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από το αξίωμά του «αν χρειαστεί για να βρεθεί λύση» στην πολιτική κρίση που συνεχίζεται από τα τέλη Φλεβάρη. Αφότου δηλαδή τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις βουλευτικές τους έδρες, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο Μέτα κατηγόρησε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για ανευθυνότητα και εμφάνισε εαυτόν ως άλλο «Πρόεδρο της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε» ...«για να αποτρέψει την εγκαθίδρυση στρατιωτικής χούντας».

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Πέτριτ Βασίλι, αντιπρόεδρος του «Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ολοκλήρωση» (LSΙ, με ηγέτη την σύζυγο του Αλβανού Προέδρου, Μόνικα Κριεμάδι), ανακοίνωσε το μποϊκοτάρισμα των δημοτικών εκλογών τον προσεχή Ιούνη, λέγοντας πως «η αντιπολίτευση δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές με το υπάρχον εκλογικό σύστημα». Πρόσθεσε ότι οι γενικές εκλογές του 2017 έδειξαν πως η σημερινή κυβέρνηση «αναμείχθηκε στην εξαγορά ψήφων».

Ο πρέσβης του «Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» στην Αλβανία, Μπερντ Μπόρστσαρντ, κάλεσε τους επιλαχόντες υποψηφίους των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία έχουν παραιτηθεί από το Κοινοβούλιο να αναλάβουν τις βουλευτικές έδρες που εγκατέλειψαν οι συνάδελφοί τους, ώστε να προχωρήσει «η εκλογική μεταρρύθμιση».

Ο δε επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ και τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, είπε πως η βία δεν μπορεί να είναι πολιτικό εργαλείο.

Το παζάρι για το Κοσσυφοπέδιο στο προσκήνιο

Το ίδιο διάστημα, σε Βελιγράδι και Πρίστινα συνεχίστηκε το «γαϊτανάκι» των κατηγοριών για το «πάγωμα» του μεταξύ τους διαλόγου, με στόχο την ενταξιακή τους πορεία στους ευρωατλαντικούς «θεσμούς».

Η υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Σερβίας, Γιαντράνκα Γιοξίμοβιτς, επέρριψε χτες στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι τις ευθύνες για την ανάσχεση του μεταξύ τους διαλόγου στις Βρυξέλλες. Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να τιμωρηθεί η Σερβία με επιβράδυνση της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ επειδή η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο δεν τηρεί τις συμφωνίες. Αλλοι αξιωματούχοι, νωρίτερα, κατηγόρησαν το Κοσσυφοπέδιο πως βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες κάθε βδομάδα στο Βελιγράδι ένα μέρος της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από επιχειρηματίες και την ακροδεξιά οργάνωση «Dveri».

Ο Χαραντινάι πάντως αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας πως έχει να ασχοληθεί «με σοβαρότερα θέματα».

Βεβαίως οι αστοί πολιτικοί μπορεί να αντιπαρατίθενται, αλλά όλοι θέλουν να συμβάλουν στο σχεδιασμό της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», με τους Σέρβους να θέλουν να έχουν και «πόρτες» με τη Ρωσία.

Νέες προκλήσεις από τον Ζάεφ

Τέλος, χτες στα Σκόπια ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, δίνοντας συνέντευξη στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Μακεδονίας, ΜΙΑ, κάλεσε την Αθήνα να απαντήσει αν μιλιέται σε ελληνικό έδαφος η «μακεδονική γλώσσα», προσθέτοντας ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τη συμφωνία των Πρεσπών. «Η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα που μιλούν όλοι οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της χώρας. Αλλά είναι διαφορετική από την ελληνική κληρονομιά», κατέληξε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, επανεξετάζοντας σε δεύτερο βαθμό προσφυγή δικηγόρων του 73χρονου πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ανακοίνωσε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για τη σφαγή μουσουλμάνων στη Σρεμπένιτσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στη διάρκεια του πολέμου που διαμέλισε την πρώην Γιουγκοσλαβία (αρχές έως μέσα της δεκαετίας του '90). Ο Κάρατζιτς κρίθηκε οριστικά ένοχος για «γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από τον ειδικό δικαστικό μηχανισμό της Χάγης για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, που πήρε τη σκυτάλη από το ειδικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μετά το κλείσιμό του το 2017.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ