Σε Αλβανία και Βελιγράδι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και ΕΕ, για να προχωρήσουν οι διευθετήσεις, με στόχο την ανάσχεση της επιρροής Ρωσίας και Κίνας
Eurokinissi |
Από τα πανηγύρια Τσίπρα - Ζάεφ στις Πρέσπες τον περασμένο Ιούλη, όταν προχώρησε η ΝΑΤΟική συμφωνία |
Να «κεφαλαιοποιήσει» για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών επιχειρεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εντείνονται οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στα Σκόπια, στις αρχές Απρίλη. Προγραμματίζεται να συνοδεύεται από πρωτοκλασάτους υπουργούς και επιχειρηματίες, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, που δραστηριοποιούνται στους τομείς των κατασκευών, Ενέργειας, εστίασης και τουρισμού. Μέσα ενημέρωσης της Β. Μακεδονίας αναφέρουν ότι αμέσως μετά, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, αναμένεται να ανταποδώσει την επίσκεψη, μεταβαίνοντας στην Αθήνα, με αντίστοιχη συνοδεία.
Επίσης, από χτες το βράδυ βρίσκεται στα Σκόπια η αν. υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, όπου σήμερα προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών. Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν, επίσης, οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Ιωάννης Σηφάκης, καθώς και ο γγ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Παναγιώτης Παυλόπουλος και άλλα στελέχη του ΥΠΕΞ. Ακόμα, στις 18 Μάρτη ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, με τον ομόλογό του από τη Ρουμανία (που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ), Τεοτόρ Μελεσκάνου, θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες ένα «πρόγευμα φίλων της Βόρειας Μακεδονίας» με παρουσία του ομολόγου τους της Β. Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Στο περιθώριο αυτών των διεργασιών, η κυβέρνηση Ζάεφ εντείνει τη συνεργασία με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές ενόψει της διαδικασίας που απαιτείται για την ολοκλήρωση της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Για τον λόγο αυτό, συναντήθηκε χτες στην έδρα του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον η υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας Ραντμίλα Σεκέρινσκα με τον Αμερικανό ομόλογό της Πάτρικ Σάναχαν, επιβεβαιώνοντας τη διμερή «στρατηγική συνεργασία».
Στο μεταξύ, εντείνονται οι προσπάθειες αξιωματούχων από ΗΠΑ και ΕΕ να εκτονώσουν τις ενδοαστικές κόντρες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Αλβανία, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» που στοχεύει στην ανάσχεση της επιρροής ανταγωνιστών στην περιοχή, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Χτες ο γενικός διευθυντής του τμήματος «Πολιτικής Ευρωπαϊκής Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης» της ΕΕ, Κρίστιαν Ντάνιελσον, μετέβη στα Τίρανα, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με Αλβανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ως γνωστόν εδώ και βδομάδες απέχουν από τις συνεδριάσεις της Βουλής έχοντας «παραδώσει» μαζικά τις βουλευτικές τους έδρες, απαιτώντας την παραίτηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Αργότερα χτες βράδυ, αναμενόταν να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των επαφών του σε συνέντευξη Τύπου.
Νωρίτερα χτες, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, Λέιλα Μόζες - Οουνς, συναντήθηκε με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος), Λουλζίμ Μπασά, και με την αρχηγό του τρίτου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος, «Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ολοκλήρωση» (LSI) της Μόνικα Κρεμάδι. Στο επίκεντρο των συναντήσεων, τέθηκαν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ενόψει και της απόφασης που αναμένεται τον Ιούνη από την ΕΕ για το εάν θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Β. Μακεδονία... Πριν από τις συναντήσει της Μόζες - Οουνς με τους Αλβανούς ηγέτες της αντιπολίτευσης είχε εκδοθεί ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα που ζητούσε από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να «λύσουν εποικοδομητικά» τις διαφορές τους με την κυβέρνηση στο πλαίσιο «των συνταγματικών θεσμών» δίχως να φαλκιδευτούν «οι βασικές αρχές της δημοκρατίας και να υπονομευτεί η σημαντική πρόοδος της Αλβανίας στους τομείς της έννομης τάξης και της υπεύθυνης διακυβέρνησης».
Στο Βελιγράδι, τέλος, βρίσκεται σήμερα (Παρασκευή) ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Χέιλ, δηλώνοντας πως υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες «φέτος για μία συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας». Ο Χέιλ μιλώντας τηλεφωνικά πριν την άφιξή του στο Βελιγράδι σε δημοσιογράφο της σερβικής εφημερίδας «Ντάνας», τόνισε πως οι ΗΠΑ «δεν δίνουν συνταγή για λύση». Εξέφρασε δε την πεποίθηση των ΗΠΑ πως μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να είναι «εφαρμόσιμη και να συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της περιοχής», ενώ τόνισε την «υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ευρω-ενωσιακή ολοκλήρωση της Σερβίας» με την «επισήμανση» πως «κανένας δεν αναγκάζει τη Σερβία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ». Ο ίδιος, που θα έχει σήμερα συναντήσεις με Σέρβους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Βελιγράδι, επανέλαβε την απαίτηση των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει από τον Νοέμβρη το προτεκτοράτο σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ώστε να διευκολυνθεί ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες. Ο Χέιλ το Σάββατο, 9 Μάρτη, αναμένεται να μεταβεί στην Πρίστινα για επαφή με την κοσσοβάρικη ηγεσία.
Τέλος, χτες η Σέρβα πρωθυπουργός, Ανα Μπρνάμπιτς, συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό της, Τζουζέπε Κόντε, στο Βελιγράδι εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για τη στήριξη της Ρώμης στην ευρω-ενωσιακή πορεία της Σερβίας.
Ενδεικτικές οι επισημάνσεις Αμερικανών αναλυτών για την «ελκυστικότητα» που αποκτά η περιοχή, μετά και από τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου
Σε βασικό πεδίο όξυνσης της αναμέτρησης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας (και όχι μόνο) εξελίσσεται γοργά η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, όπως επιβεβαιώνουν οι σχεδιασμοί που φουντώνουν και μετά από τον εντοπισμό νέου κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ενδεικτικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν πρώτα απ' όλα οι ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι το παζάρι για συμβιβασμούς θα ενταθεί ολόπλευρα και ειδικά με την Τουρκία, με δεδομένο και το ρόλο που εκτιμάται ότι μπορεί να διαδραματίσει στην «απόκρουση» της ρωσικής διείσδυσης σε όλη τη γύρω περιφέρεια.
Αποκαλυπτική είναι η συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ ο ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης της «δεξαμενής σκέψης» Συμβούλιο Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής (American Foreign Policy Council) Στίβεν Μπλανκ, με ειδίκευση στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αναγνωρίζοντας ότι οι κυπριακοί υδρογονάνθρακες αποκαλύπτουν την ευρύτερη ελκυστικότητα της περιφέρειας για τα μονοπώλια, αλλά και ότι, μέσα στις άφθονες κολιγιές που εξετάζονται, σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή με την Τουρκία.
Η τελευταία ανακάλυψη (στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ) καθιστά την Κύπρο «έναν ελκυστικό οικονομικό προορισμό και ενισχύει τη σημασία της στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη», τονίζει ο Μπλανκ, υποστηρίζοντας ότι «από τη μια, η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι μεγάλη ευλογία. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν προβλήματα που θα οξυνθούν». Και αναφέροντας ότι το νέο κοίτασμα «είναι ο βασικός λόγος που θα αυξήσει το ερευνητικό ενδιαφέρον όλων των μεγάλων εταιρειών Ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή», ο Μπλανκ εξήγησε ότι στο νέο αυτό «ανακάτεμα της τράπουλας» η Τουρκία θα επιδιώξει να αποκτήσει ισχυρό ρόλο και πάνω στις δικές της επιδιώξεις θα φουντώσει ένα ευρύτερο σκληρό παζάρι. Οι Τούρκοι - συνέχισε - «θα επιμείνουν ότι πρέπει να είναι μέρος της τελικής λύσης και θα εμποδίσουν ό,τι μπορούν να εμποδίσουν. Επίσης, δεν θέλουν ανταγωνισμό, επειδή έχουν μεγάλους αγωγούς που διέρχονται από την Τουρκία». Ενώ περιγράφοντας εναλλακτικές που πιθανώς κερδίσουν έδαφος, συμπλήρωσε: «Το παράδοξο όλων αυτών είναι ότι εάν η τουρκική κυβέρνηση έχει καλύτερες σχέσεις με τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, θα έχει νόημα να περάσει ο αγωγός από την Τουρκία. Αντίθετα, ο αγωγός πρέπει τώρα να φτιαχτεί στην Ελλάδα, παρόλο που κάτι τέτοιο θα είναι πιο ακριβό».
Εχει μια σημασία να καταγραφεί η άποψη του συγκεκριμένου αναλυτή ότι, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), «νομικά είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ να πουν στην Τουρκία ότι δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στην περιοχή», αλλά «μπορούν να γίνουν ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο». Ενώ όλο νόημα κατέληξε: «Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και κερδίζουν πολλά από όλες αυτές τις ανακαλύψεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου...».
Μεταξύ άλλων ο Μπλανκ συνέδεσε τη λύση του Κυπριακού με τους ρυθμούς υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών και τόνισε ότι «υπάρχει μια γεωπολιτική αναγκαιότητα» για να αναπτυχθούν επενδύσεις που θα φέρουν το αέριο της Ν/Α Μεσογείου στην Ευρώπη, αρκεί βέβαια να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των εναλλακτικών, «ένα τέτοιο εγχείρημα να μπορεί να στηριχθεί και οικονομικά», αφού «ένας από τους λόγους για τους οποίους το ρωσικό αέριο (σ.σ. που είναι και το βασικό «θέμα» προς αντιμετώπιση άλλωστε) εξακολουθεί να διατίθεται στην Ευρώπη, καταγράφοντας μάλιστα χρονιά ρεκόρ το 2018, είναι επειδή είναι ιδιαίτερα φθηνό...».
Την αποφασιστικότητα με την οποία η Τουρκία επεξεργάζεται τους δικούς της (ενεργειακούς και ευρύτερους) σχεδιασμούς αλλά και μελετά την ένταξή της σε γενικότερες συνεργασίες, επιβεβαίωσε ξανά ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν. Σε προχτεσινοβραδινή του συνέντευξη, ξεκαθάρισε πως «αυτήν τη στιγμή έχουμε επαφές και με τις χώρες που κάνουν έρευνες σε αυτήν την περιοχή. Δηλαδή αν μπορούμε να κάνουμε (έρευνα) μαζί τους, αν δεν μπορούμε. Αν μπορούμε δουλεύοντας μαζί τους να το πετύχουμε, θα το δοκιμάσουμε και αυτό...».
Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν προσπάθησε να παρουσιάσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» ως μια λίγο πολύ συνηθισμένη στρατιωτική άσκηση, σχολιάζοντας μάλιστα ότι δεν στρεφόταν εναντίον της Ελλάδας, αλλά και τονίζοντας: «Εμείς δεν έχουμε τέτοιο φόβο (σ.σ. μήπως και άλλες πλευρές κάνουν τέτοιες ασκήσεις), τέτοιο τρόμο, τέτοια έγνοια, αλλά ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι, αυτό πρέπει να το ξέρουμε». Και εκφράζοντας την «αντιτρομοκρατική» ετοιμότητα που επιδεικνύει το τουρκικό κεφάλαιο σε όλη την περιφέρεια, κατέληξε: «Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δεν είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε αν κάποιος είναι Κούρδος, Γάλλος, Ελληνας ή έχει έρθει από την Αυστραλία. Οποιος στρέφει το όπλο του κατά του στρατιώτη μας θα το στρέψουμε κι εμείς εναντίον του...».