Στο προσκήνιο το σενάριο για «ανταλλαγές εδαφών» στο Κόσοβο
Copyright 2018 The Associated |
Ο Λ. Μπασά (στο κέντρο), επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (που ίδρυσε ο Σ. Μπερίσα), κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση |
Πορεία κλιμάκωσης της σύγκρουσης με την κυβέρνηση του Αλβανού σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα επιλέγουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά. Η επιλογή επιβεβαιώθηκε και κατά τη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες στο κέντρο των Τιράνων. Η ενδοαστική αυτή αντιπαράθεση εξελίσσεται στο φόντο της όξυνσης του ανταγωνισμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με άλλες δυνάμεις στα Δυτικά Βαλκάνια, πρωτίστως τη Ρωσία, και του παζαριού που αφορά τις προσπάθειες για τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Αυτό φάνηκε και στη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, καθώς φαίνεται πως συμφώνησαν με την ιδέα της «ανταλλαγής εδαφών» εφόσον συμφωνήσουν σ' αυτό Σερβία και Κόσοβο.
Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή διαδήλωση στα Τίρανα (διάρκειας περίπου τριών ωρών), κυρίαρχες ήταν οι γνωστές κατηγορίες του Μπασά σε βάρος του πρωθυπουργού για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. «Δεν θα δεχτούμε ποτέ κλοπή των ψήφων του λαού και δεκάδων εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις τσέπες των Αλβανών», τόνισε. Δικαιολόγησε την απόφαση των βουλευτών του κόμματός του και άλλων μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος, LSI, να παραιτηθούν το βράδυ της Δευτέρας από τις βουλευτικές τους έδρες, υποστηρίζοντας ότι «σήμερα η χώρα δεν έχει νόμιμο κοινοβούλιο». Ισχυρίστηκε πως δεν θα δεχτεί «συμφωνία με έναν ληστοσυμμορίτη όπως ο Ράμα», αναγγέλλοντας συνέχιση των κινητοποιήσεων στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις. Η αντιπαράθεση αυτή δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με την κατάσταση την ευρύτερη περιοχή (βλ. σχεδιασμούς για «Μεγάλη Αλβανία» και τους όρους με τους οποίους αυτή θα γίνει), με την κάθε αστική δύναμη να θέλει αυτή να έχει την πρωτοβουλία.
Ενδιαφέρον έχουν οι αντιδράσεις των συμμάχων τόσο του Μπασά όσο και του Ράμα, που καλούν σε «συνεννόηση». Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, όπως και η αμερικάνικη πρεσβεία στα Τίρανα νωρίτερα, αποδοκίμασαν την απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αποποιηθούν τις βουλευτικές τους έδρες. Σε κοινή τους ανακοίνωση, αποδοκίμασαν «τη ρητορική βίας από πολιτικούς ηγέτες», διαφωνώντας ανοιχτά με την τακτική του Μπασά και άλλων πολιτικών αρχηγών. Τόνισαν πως τέτοιες ενέργειες «υπονομεύουν την πρόοδο και τις προσπάθειες ένταξης της χώρας στην ΕΕ» και πως αναμένουν από την αλβανική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ξεκινήσουν «εποικοδομητικές συζητήσεις για το ξεπέρασμα της σημερινής πολιτικής κατάστασης». Παρόμοια θέση διατύπωσαν χτες η Γερμανίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, Σούζαν Σουτζ, και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Τζάγκλαντ.
Στην Ουάσιγκτον, πάντως, δόθηκε συνέχεια στο παζάρι που αφορά τη μελλοντική διαπραγμάτευση Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Το σενάριο «ανταλλαγής εδαφών» επανήλθε στη συνάντηση του Προέδρου Ντ. Τραμπ με τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτς, καθώς είπαν πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί σε περίπτωση που το αποφασίσουν οι δύο πλευρές. Στην Πρίστινα αποκαλύφθηκε ότι ο Μπλέριμ Κούτσι, πρώην διοικητής των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και νυν βουλευτής με το κόμμα του πρωθυπουργού, Ρ. Χαραντινάι, και ο πρώην «μαχητής» της οργάνωσης Ισούφ Γκάσι, ανακρίθηκαν από ειδικούς εισαγγελείς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ως ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου.
Στα Σκόπια, νωρίτερα, το τελευταίο επεισόδιο στο δικαστικό «σίριαλ» κατηγορούμενων πρώην αξιωματούχων (οι οποίοι εμπλέκονταν στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τον Απρίλη του 2017 στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας) ήταν η σύλληψη του πρώην προέδρου της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, και των δύο πρώην υπουργών Σπίρο Ρίστοφσκι και Μίλε Γιανάκιεφσκι. Αντικυβερνητικά ΜΜΕ των Σκοπίων σχολίαζαν πως μετά τα παζάρια της κυβέρνησης Ζάεφ με βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO - DPMNE (ώστε να ψηφιστούν οι αλλαγές που έφερε η συμφωνία των Πρεσπών) οι κατηγορούμενοι πολιτικοί έφτασαν να αριθμούν τους 15 από 33.
Η επιχείρηση «ανθρωπιστική βοήθεια», που εκφράζει την πλήρη υποκρισία της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας με επικεφαλής τη μαριονέτα - αυτοανακηρυγμένο Πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, κλιμακώνεται όσο πλησιάζει το Σάββατο 23 Φλεβάρη, τη μέρα που θα στηθεί το σόου στη μεθόριο με Κολομβία και Βραζιλία. Οι ιμπεριαλιστές προστάτες του Γκουαϊδό (ΗΠΑ, ΕΕ, αντιδραστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής) έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν με τον πολύμορφο αποκλεισμό εσόδων προς την εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, συνθήκες ασφυξίας στον βενεζουελάνικο λαό. Τώρα όμως βάζουν τη μάσκα του «ανθρωπιστή», που δήθεν νοιάζεται για τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Ενταγμένη σε αυτόν το σχεδιασμό είναι και η «φιλανθρωπική» συναυλία που διοργανώνει σήμερα ο Βρετανός Κροίσος Ρίτσαρντ Μπράνσον της «Virgin» μαζί με Κολομβιανούς καπιταλιστές στην κολομβιανή πόλη Κούκουτα, όπου συγκεντρώνεται η «βοήθεια» που έρχεται από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Ο αχυράνθρωπος των ιμπεριαλιστών Γκουαϊδό ξεκίνησε με αυτοκινητοπομπή χτες από το Καράκας με προορισμό την Κούκουτα, όπου εκεί θα βρίσκονται και οι αντιδραστικοί Πρόεδροι της Κολομβίας και της Χιλής, Ιβαν Ντούκε και Σεμπαστιάν Πινιέρα, αντίστοιχα, όπως και ο Βραζιλιάνος ΥΠΕΞ, για να συνοδεύσουν τη «βοήθεια». Σύμφωνα με τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης, θα κινητοποιηθούν 1 εκατ. εθελοντές που θα αναλάβουν τη μεταφορά της «βοήθειας» προς τη Βενεζουέλα.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διοργανώνει σήμερα, επίσης, διάφορες εκδηλώσεις και διανομή τροφίμων και φαρμάκων και το Σάββατο καλεί σε κινητοποίηση για την αξιοπρέπεια, απορρίπτοντας την υποκριτική «ανθρωπιστική βοήθεια», καλώντας σε άρση όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Επίσης, σε ετοιμότητα είναι και ο στρατός της χώρας, απαντώντας στις συνεχείς απειλές και στρατιωτικής επέμβασης από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Επίσης, συνεχίζει και τις διπλωματικές επαφές όπως αυτή που έγινε από τον Βενεζουελάνο ΥΠΕΞ, Χόρχε Αρεάσα, την Τετάρτη το βράδυ, στο υπουργείο στο Καράκας, με εκπροσώπους της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Επαφής, που έχουν συστήσει η ΕΕ και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο Αρεάσα επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει έναν ανοιχτό και χωρίς όρους διάλογο με την αντιπολίτευση, ώστε να βρεθεί ειρηνική λύση με τη διενέργεια νέων βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, η αντιδραστική αντιπολίτευση και οι προστάτες της συζητούν μόνο την αποχώρηση της κυβέρνησης Μαδούρο, του οποίου όμως η θητεία προβλέπεται έως το 2025.
Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος και Κύπρος αποτελούν «στρατηγικούς στόχους» για μας, λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ
ΑΓΚΥΡΑ - ΣΜΥΡΝΗ.--
«Αφήστε εκείνους που έρχονται στην περιοχή μας από πολύ μακριά, και τις εταιρείες τους, να αντιληφθούν ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί σε αυτήν την περιοχή χωρίς εμάς. Εντελώς τίποτα δεν μπορεί να συμβεί στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε νέες του δηλώσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων που σχεδιάζει η χώρα του στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τις οποίες επανέλαβε ότι θα ξεκινήσουν από μέρα σε μέρα. Συγκεκριμένα, είπε πως δύο ερευνητικά πλοία θα πραγματοποιήσουν «τις επόμενες μέρες» γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου.
Ακόμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και ο ενεργειακός πλούτος γύρω από την Κύπρο είναι για μας στρατηγικοί στόχοι, εθνικά ζητήματα. Ποτέ δεν αφήσαμε να σφετεριστεί κανείς τα δικαιώματα του "τουρκοκυπριακού λαού" και του τουρκικού λαού και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον».
Με φόντο την άφιξη ενεργειακών κολοσσών («ExxonMobil», «Total», «Eni» κ.λπ.) στην περιοχή και την υλοποίηση σχεδιασμών από τους οποίους η Τουρκία είναι αποκλεισμένη (προς το παρόν...), ο Τσαβούσογλου επέκρινε την «ελληνοκυπριακή πλευρά» που ξεκίνησε έρευνες αν και η Τουρκία επιμένει ότι αυτές δεν μπορεί να είναι «μονομερείς» και προειδοποίησε ακόμα μια φορά ότι κάθε επένδυση πρέπει να προχωρήσει μόνο όταν «υπάρξουν εγγυήσεις και για τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού». Ενώ ειδικά για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι «αν δεν αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε, εμείς είπαμε ότι δεν θα διαπραγματευτούμε ξανά. Αλλά δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει πια να μοιραστεί κάτι με την τουρκοκυπριακή πλευρά, θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις».
Καθώς φουντώνει ο ανταγωνισμός για την Ενέργεια αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση στρατιωτικών και άλλων συνεργασιών που επιδρούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, συνεχίζεται και το παζάρι της Τουρκίας με το αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, σε μια περίοδο στην οποία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ θεωρούν τη σχέση τους με την Τουρκία καθοριστικής σημασίας για την «αντιμετώπιση» της Ρωσίας.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αντιπροσωπεία της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ επισκέφτηκε προχτές τη στρατιωτική βάση της λυκοσυμμαχίας στη Σμύρνη, μετά από πρόσκληση - σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» - του Τούρκου επιτελάρχη, Γιασάρ Γκιουλέρ. Τη ΝΑΤΟική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο διοικητής των μονάδων Αιγαίου του τουρκικού στρατού, Αμπντουλάχ Ρετζέπ, ο οποίος σε δηλώσεις του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, της οποίας η ολοκλήρωση, όπως είπε, θα στείλει ένα μήνυμα για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σήμερα φτάνει στη Μόσχα ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδης, για επίσημες επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, για Κυπριακό, Μεσανατολικό, σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ κ.λπ.