Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μεγαλώνει η ενδοαστική κόντρα στην Αλβανία

Στο προσκήνιο το σενάριο για «ανταλλαγές εδαφών» στο Κόσοβο

Ο Λ. Μπασά (στο κέντρο), επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (που ίδρυσε ο Σ. Μπερίσα), κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση

Copyright 2018 The Associated

Ο Λ. Μπασά (στο κέντρο), επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (που ίδρυσε ο Σ. Μπερίσα), κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση
ΤΙΡΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Πορεία κλιμάκωσης της σύγκρουσης με την κυβέρνηση του Αλβανού σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα επιλέγουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά. Η επιλογή επιβεβαιώθηκε και κατά τη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες στο κέντρο των Τιράνων. Η ενδοαστική αυτή αντιπαράθεση εξελίσσεται στο φόντο της όξυνσης του ανταγωνισμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με άλλες δυνάμεις στα Δυτικά Βαλκάνια, πρωτίστως τη Ρωσία, και του παζαριού που αφορά τις προσπάθειες για τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Αυτό φάνηκε και στη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, καθώς φαίνεται πως συμφώνησαν με την ιδέα της «ανταλλαγής εδαφών» εφόσον συμφωνήσουν σ' αυτό Σερβία και Κόσοβο.

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή διαδήλωση στα Τίρανα (διάρκειας περίπου τριών ωρών), κυρίαρχες ήταν οι γνωστές κατηγορίες του Μπασά σε βάρος του πρωθυπουργού για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. «Δεν θα δεχτούμε ποτέ κλοπή των ψήφων του λαού και δεκάδων εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις τσέπες των Αλβανών», τόνισε. Δικαιολόγησε την απόφαση των βουλευτών του κόμματός του και άλλων μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος, LSI, να παραιτηθούν το βράδυ της Δευτέρας από τις βουλευτικές τους έδρες, υποστηρίζοντας ότι «σήμερα η χώρα δεν έχει νόμιμο κοινοβούλιο». Ισχυρίστηκε πως δεν θα δεχτεί «συμφωνία με έναν ληστοσυμμορίτη όπως ο Ράμα», αναγγέλλοντας συνέχιση των κινητοποιήσεων στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις. Η αντιπαράθεση αυτή δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με την κατάσταση την ευρύτερη περιοχή (βλ. σχεδιασμούς για «Μεγάλη Αλβανία» και τους όρους με τους οποίους αυτή θα γίνει), με την κάθε αστική δύναμη να θέλει αυτή να έχει την πρωτοβουλία.

Ενδιαφέρον έχουν οι αντιδράσεις των συμμάχων τόσο του Μπασά όσο και του Ράμα, που καλούν σε «συνεννόηση». Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, όπως και η αμερικάνικη πρεσβεία στα Τίρανα νωρίτερα, αποδοκίμασαν την απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αποποιηθούν τις βουλευτικές τους έδρες. Σε κοινή τους ανακοίνωση, αποδοκίμασαν «τη ρητορική βίας από πολιτικούς ηγέτες», διαφωνώντας ανοιχτά με την τακτική του Μπασά και άλλων πολιτικών αρχηγών. Τόνισαν πως τέτοιες ενέργειες «υπονομεύουν την πρόοδο και τις προσπάθειες ένταξης της χώρας στην ΕΕ» και πως αναμένουν από την αλβανική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ξεκινήσουν «εποικοδομητικές συζητήσεις για το ξεπέρασμα της σημερινής πολιτικής κατάστασης». Παρόμοια θέση διατύπωσαν χτες η Γερμανίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, Σούζαν Σουτζ, και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Τζάγκλαντ.

Στην Ουάσιγκτον, πάντως, δόθηκε συνέχεια στο παζάρι που αφορά τη μελλοντική διαπραγμάτευση Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Το σενάριο «ανταλλαγής εδαφών» επανήλθε στη συνάντηση του Προέδρου Ντ. Τραμπ με τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτς, καθώς είπαν πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί σε περίπτωση που το αποφασίσουν οι δύο πλευρές. Στην Πρίστινα αποκαλύφθηκε ότι ο Μπλέριμ Κούτσι, πρώην διοικητής των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και νυν βουλευτής με το κόμμα του πρωθυπουργού, Ρ. Χαραντινάι, και ο πρώην «μαχητής» της οργάνωσης Ισούφ Γκάσι, ανακρίθηκαν από ειδικούς εισαγγελείς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ως ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου.

Στα Σκόπια, νωρίτερα, το τελευταίο επεισόδιο στο δικαστικό «σίριαλ» κατηγορούμενων πρώην αξιωματούχων (οι οποίοι εμπλέκονταν στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τον Απρίλη του 2017 στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας) ήταν η σύλληψη του πρώην προέδρου της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, και των δύο πρώην υπουργών Σπίρο Ρίστοφσκι και Μίλε Γιανάκιεφσκι. Αντικυβερνητικά ΜΜΕ των Σκοπίων σχολίαζαν πως μετά τα παζάρια της κυβέρνησης Ζάεφ με βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO - DPMNE (ώστε να ψηφιστούν οι αλλαγές που έφερε η συμφωνία των Πρεσπών) οι κατηγορούμενοι πολιτικοί έφτασαν να αριθμούν τους 15 από 33.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ