ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ - ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Προαναγγελθέν έγκλημα ο πνιγμός τεσσάρων ανθρώπων

Τις ευθύνες κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης αναδεικνύουν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και σε δήμους της περιοχής

Στα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου χάθηκαν τέσσερις ζωές

INTIME NEWS

Στα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου χάθηκαν τέσσερις ζωές
Τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που χάθηκαν τόσο άδικα στα νερά του Γεροποτάμου στον δήμο Φαιστού εκφράζουν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, και οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Φαιστού και Αρχανών - Αστερουσίων, Γιάννης Ζαχαριουδάκης και Μανώλης Καρκαβάτσος. Σε κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν:

«Το τραγικό αυτό συμβάν με θύματα τέσσερις ανθρώπινες ζωές, που χάθηκαν ένα - δύο χιλιόμετρα από την πόλη των Μοιρών, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα, αναδεικνύει την περιφρονητική στάση απέναντι στην ανθρώπινη ζωή, η οποία χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και όσους το υπηρετούν, καταδεικνύει τελικά για ποια πολιτική προστασία μιλάνε κυβέρνηση και Περιφερειακή - Τοπική Διοίκηση, όταν κάνουν ανέξοδους σχεδιασμούς επί χάρτου για να ξεγελάσουν τον λαό.

Οταν από τη Μητρόπολη μέχρι τις Μοίρες υπάρχουν 5 - 6 τέτοιοι δρόμοι, που διασχίζουν ποτάμια χωρίς σήμανση, χωρίς τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, άλλες υποδομές, όπως γέφυρες, ποιος διασφαλίζει ότι θα αποφευχθεί παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον; Ποιος εγγυάται την ασφάλεια του κόσμου που χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο Ηρακλείου - Μοιρών και διατρέχει κίνδυνο από τις κατολισθήσεις και το κατεστραμμένο οδόστρωμα;

Είναι ανάλγητο να επιρρίπτεται η ευθύνη στα μεμονωμένα άτομα που δήθεν με δική τους επιλογή χρησιμοποιούν τους αγροτικούς δρόμους ή στην ένταση των καιρικών φαινομένων. Η απώλεια των τεσσάρων ανθρώπων είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, που οδηγεί εν έτει 2019 με μια ισχυρή βροχή να χάνονται ζωές. Ενα έγκλημα που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση. Είναι η πολιτική της μη επιλεξιμότητας από την ΕΕ έργων για υποδομές ζωτικές για την πολιτική προστασία, επειδή δεν είναι έργα που αποφέρουν κερδοφορία. Αυτό, όμως, είναι το κριτήριο της ανάπτυξης που επιτάσσει το κεφάλαιο, που υπηρετεί το κράτος σε όλη του την κλίμακα, όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις.

Επιβάλλεται να αναζητηθούν οι πολιτικές και όποιες άλλες ευθύνες για το τραγικό γεγονός. Επιβάλλεται τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς. Να συγκεντρώσουν δυνάμεις για έναν δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Σοβαρές καταγγελίες και ερωτήματα

«Με χτύπησαν με κλοτσιές και μπουνιές γιατί ζήτησα τα χρήματα από τη δουλειά μου. Μου είπαν ότι η Αστυνομία είναι φίλοι τους. Μου είπαν, ξέρεις ποιοι είμαστε; Θα καλέσουμε τη Χρυσή Αυγή και δεν θα αφήσουμε κανέναν Πακιστανό ζωντανό στη Λάρισα. Θα σας βάλουμε να φάτε χοιρινό με το ζόρι εσείς οι μουσουλμάνοι, το καταλαβαίνετε;».

Με αυτά τα λόγια ο 21χρονος Σαλμάν Ατζούμ, που έχει καταγωγή από το Πακιστάν και διαμένει στη Λάρισα, κατήγγειλε την επίθεση που δέχθηκαν ο ίδιος και ο ομοεθνής του Σαΐντ Αχμέτ την περασμένη Παρασκευή από έναν κτηνοτρόφο στον οποίο εργάζονταν, με τη συνοδεία δύο ακόμη ανδρών.

Οπως αναφέρει ο Σαλμάν Ατζούμ με τον φίλο του Σαΐντ Αχμέτ δούλευαν σε κτηνοτροφική μονάδα με περίπου 1.300 πρόβατα. Ο 21χρονος Σαλμάν σημειώνει ότι εργαζόταν στη μονάδα τέσσερις μήνες, αλλά πληρώθηκε μόνο τον ένα για τη δουλειά του.

«Ζήτησα τα χρήματά μου. Του είπα ότι δεν θα δουλέψω άλλο και θέλω τα χρήματα που έχω δουλέψει. Δουλεύαμε πάνω από 18 ώρες τη μέρα και ήμασταν εξουθενωμένοι. Από το πρωί δουλεύαμε μέχρι τα ξημερώματα της άλλης μέρας. Δεν μας πλήρωνε, και όταν ζητήσαμε τα χρήματα, μας χτύπησαν», είπε ο Σαλμάν.

Στο μεταξύ, ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου του 34χρονου Νιγηριανού Μαμάν Σούμπεκ μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, στις 8 Φλεβάρη, θέτει η κοινότητα των ομοεθνών του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αναφορές της, πολλοί Νιγηριανοί έχουν καταγγείλει ξυλοδαρμό από αστυνομικούς στο συγκεκριμένο Τμήμα, «μέσα στο ασανσέρ όπου δεν υπάρχουν κάμερες». Σύμφωνα εξάλλου με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), «από τα μέχρι τώρα δεδομένα της έρευνας, δεν προκύπτει αστυνομική βία».

Η ΓΑΔΑ ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι ο Νιγηριανός «προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα για εξακρίβωση της δικαστικής του ταυτότητας, στις 11.30 της 8ης Φεβρουαρίου 2019. Κατά τον χρόνο παραμονής του (...) έχασε τις αισθήσεις του, χωρίς προηγουμένως να έχει εκφράσει κάποια αδιαθεσία στους αστυνομικούς. Αμεσα κλήθηκε και προσήλθε, περίπου στις 12.20, προσωπικό του ΕΚΑΒ, οπότε διαπιστώθηκε ο θάνατός του».

Διαπιστώσεις και ευχολόγια

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε διαπιστώσεις και ευχολόγια για τη βελτίωση της ζωής προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας αναλώνεται η έκθεση της Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα πορίσματα της έκθεσης βασίζονται στην επίσκεψη της Επιτροπής στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλη, όπου διαπίστωσε «σωματική κακομεταχείριση από την Αστυνομία», κυρίως στους χώρους κράτησης της περιοχής του Εβρου, όπως και στο Προαναχωρησιακό Κέντρο της Μόριας στη Λέσβο.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι συνθήκες κράτησης στα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης παραμένουν ακατάλληλες για την κράτηση ατόμων για περισσότερες από 24 ώρες. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο του Φυλακίου βρίσκονταν 95 άτομα σε ένα κελί, μεταξύ των οποίων οικογένειες, παιδιά και έγκυες.

Η Επιτροπή «συνιστά» τη λήψη μέτρων για μείωση των επιπέδων πληρότητας και μεταφορά των ευάλωτων ατόμων σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής.

Σημειώνει επίσης ότι δέχτηκε «αξιόπιστους ισχυρισμούς» για επιχειρήσεις παράνομης επαναπροώθησης από την Ελλάδα στην Τουρκία και υπογραμμίζει τις ανεπαρκείς υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε κρατούμενους μετανάστες στα περισσότερα από τα κέντρα κράτησης.

ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους μετανάστες εργάτες γης

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας για τις δικές της ενέργειες διαβιβάζει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου μηνυτήρια αναφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τους μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα. Βάσει αυτής, 355 αλλοδαποί - από Μπαγκλαντές και Πακιστάν - που δούλευαν στα φραουλοχώραφα και ο αυτοσχέδιος καταυλισμός τους καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά (από εμπρησμό) τον περασμένο Ιούνη, δεν είχαν δηλωθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας. Συνέπεια της πυρκαγιάς ήταν να καούν τα έγγραφα των περισσοτέρων.

Για το λόγο αυτό, η ανώτατη εισαγγελέας, πλην της μηνυτήριας αναφοράς που διαβιβάζει, ζητά από την Εισαγγελία να εξετάσει το ενδεχόμενο να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής, καθώς απώλεσαν όλα τους τα έγγραφα λόγω και των άσχημων συνθηκών που επικρατούσαν στον καταυλισμό. Σημειωτέον ο εισαγγελέας σύμφωνα με σχετικά άρθρα έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει άδεια.

Για το θέμα αυτό, το ΠΑΜΕ και Ομοσπονδίες του ταξικού κινήματος έχουν κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, με τη συμμετοχή των ίδιων των μεταναστών εργατών γης, διεκδικώντας να τους αποδοθούν τα έγγραφα που χάθηκαν και να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και δουλειάς. Αποτέλεσμα αυτής της αγωνιστικής πίεσης ήταν και η παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για τον δολοφονικό εμπρησμό που έθεσε σε κίνδυνο και τη ζωή των εργατών είχαν αναλάβει με τηλεφώνημα σε ειδησεογραφικό ιστότοπο τα φασιστοειδή της «Κρυπτείας». Με το κείμενό τους, απειλούσαν μάλιστα για νέες επιθέσεις. Από τη φωτιά κάηκαν τα περίπου 40 καταλύματα όπου διέμεναν οι εργάτες γης, φτιαγμένα από νάιλον, τα διαβατήριά τους και άλλα έγγραφά τους, χρήματα, ρούχα, κρεβάτια και ό,τι άλλο είχαν.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΘΕΣΗ με αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ πραγματοποιήθηκε από αγνώστους προχτές τη νύχτα σε ανώγειο διαμέρισμα όπου διαμένει οικογένεια προσφύγων από το Ιράκ, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η μολότοφ κατέληξε στο μπαλκόνι του σπιτιού προκαλώντας φωτιά, την οποία έσβησαν οι ένοικοι με τη βοήθεια γειτόνων.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ερευνούν τη συμμετοχή και τέταρτου μέλους στην ομάδα των νεαρών που «ψάρευαν» και βίαζαν ανυποψίαστα κορίτσια στο νησί της Ρόδου. Εκτός από τον 21χρονο Μανώλη Κ., τον 19χρονο Αλέξανδρο Λ. και τον 23χρονο Γιώργο Μ., φέρεται ότι συμμετείχε άλλο ένα άτομο στην ομάδα των νεαρών. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, φέρεται να εμπλέκεται τόσο στον βιασμό της 19χρονης με ειδικές ανάγκες, αλλά και στην υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη.

ΑΛΛΗ μια ποινική δικογραφία - κακουργηματικού χαρακτήρα - σχηματίστηκε από την Αντιτρομοκρατική, για συμμορία τα μέλη της οποίας ενέχονται σε εγκληματικές ενέργειες υπό τη διεύθυνση έγκλειστων σε φυλακές. Η δικογραφία περιλαμβάνει επιπλέον δέκα άτομα (ημεδαπό και εννέα αλλοδαπούς), από τους οποίους έξι συνελήφθησαν και τέσσερις είναι ήδη έγκλειστοι. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η συμμορία εμπλέκεται σε αξιόποινες πράξεις (απόπειρα δολοφονίας, εμπορία ναρκωτικών κ.ά.), υπό τη διεύθυνση και συντονισμό των στελεχών - έγκλειστων σε καταστήματα κράτησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ