ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Σήμερα η σύσκεψη για τους συμβασιούχους

Στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Novotel»

Στο επίκεντρο της σύσκεψης ο αγώνας για την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων
Στο επίκεντρο της σύσκεψης ο αγώνας για την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων
Σήμερα Τετάρτη πραγματοποιείται η σύσκεψη που οργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών, Συλλόγων και Σωματείων του Δημοσίου, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Novotel».

Στο κάλεσμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας προς όλα τα σωματεία του Δημοσίου και τις Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων να υιοθετήσουν την πρότασή της, παίρνοντας σχετικές αποφάσεις, και να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, έχουν ήδη ανταποκριθεί πάνω από 70 συνδικαλιστικοί φορείς.

Η πρότασή της Επιτροπής είναι η εξής: «Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και από το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των Συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Η πρόταση θα κατατεθεί άμεσα στο προεδρείο της Βουλής και σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Μέχρι χτες, αποφάσεις συμμετοχής στη σημερινή σύσκεψη είχαν πάρει 6 Ομοσπονδίες, 72 σωματεία και 3 Επιτροπές Συμβασιούχων:

Οι Ομοσπονδίες Συλλόγων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Υπαλλήλων τ. Υπουργείου Ανάπτυξης, Τομείς Βιομηχανίας - Ενέργειας.

Τα κλαδικά συνδικάτα ΟΤΑ Αττικής, Αχαΐας και Λάρισας.

Τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους Κορυδαλλού, Ηλιούπολης, Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Πάτρας, Οδηγών - Χειριστών Πάτρας, Β. Εύβοιας, του νομού Θεσπρωτίας, του νομού Πρέβεζας, Λευκάδας, Ικαρίας και Φούρνων, Λήμνου, Σάμου, Νισύρου, του νομού Θεσσαλονίκης. Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Αιτωλοακαρνανίας.

Τα Σωματεία στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», «Τζάνειο«, «Γ. Γεννηματά», ΑΧΕΠΑ, «Αλεξάνδρα», Σάμου, Πρέβεζας, «Αττικόν», η Ενωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου και ο Σύλλογος Εργαζομένων Οφθαλμιατρείου.

Οι Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού στο ΕΜΠ, στο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ και στα πανεπιστήμια: Γεωπονικό Αθηνών, Θεσσαλίας, Πάντειο και Δυτικής Αττικής. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Οι ΕΛΜΕ Α' Δυτ. Αττικής, Γ' Αθήνας, Β' Αθήνας (παρατηρητής), Ε' Αθήνας (παρατηρητής), Νότιας Αθήνας (παρατηρητής), Λήμνου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Α' Θεσσαλονίκης, Δ' Θεσσαλονίκης, Ε' Θεσσαλονίκης, Φωκίδας, Ζακύνθου.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», Λήμνου, Χαϊδαρίου, «Πλουμπίδη», «Πρόοδος» (παρατηρητής), Νησιών Αργοσαρωνικού, «Θουκυδίδης», Ηλιούπολης, Ικαρίας - Φούρνων, Σαλαμίνας, Αιγάλεω.

Ο Σύλλογος ΠΣΕ ΟΓΑ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, οι Σύλλογοι Εργαζομένων στο υπουργείο Γεωργίας ν. Αττικής και Μακεδονίας - Θράκης. Τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Λήμνου.

Η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και Ελαστικά εργαζόμενων στην Εκπαίδευση, η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων ΟΤΑ Β' βαθμού, οι Συμβασιούχοι Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ.

Πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας»

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα και τη δημιουργία παναττικής επιτροπής καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής τους εργαζόμενους που απασχολούνται στους ΟΤΑ μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας», αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Σε ανάλογη σύσκεψη έχουν ήδη προχωρήσει οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» στη Σύρο, με τη στήριξη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων. Οι εργαζόμενοι σύστησαν Επιτροπή Αγώνα, ενώ αποφάσισαν μια σειρά από πρωτοβουλίες: Αύριο Πέμπτη, στις 12.30 μ., θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Την Πέμπτη 14/2, στις 12.30 μ., θα κάνουν παρέμβαση στον ΟΑΕΔ. Το Σάββατο 16/2 προγραμματίζουν νέα συνάντηση για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Σύσκεψη για τους εργαζόμενους στα οκτάμηνα της «κοινωφελούς εργασίας» στα δασαρχεία της Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει σήμερα Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, προκειμένου να τους ενημερώσει για την παρέμβαση που έγινε την περασμένη βδομάδα στους υπουργούς Εργασίας και Περιβάλλοντος, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σύσκεψη - συζήτηση εργαζομένων με σύμβαση «κοινωφελούς εργασίας» οργανώνει σήμερα Πέμπτη και το Συνδικάτο ΟΤΑ Νομού Λάρισας, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Βαρέλι χωρίς πάτο

Την ώρα που η κυβέρνηση σηκώνει τον γνωστό προπαγανδιστικό «κουρνιαχτό», με ανακοινώσεις όπως αυτές για τον κατώτατο μισθό, που σηματοδοτεί την ενεργοποίηση του άθλιου μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για καθορισμό του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση, το αντιλαϊκό οπλοστάσιο έρχεται να θωρακιστεί παραπέρα με άλλες 16 παρεμβάσεις που βρίσκονται «προ των πυλών», στο πλαίσιο της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης».

***

Μεταξύ των μέτρων αυτών ξεχωρίζουν αναμφίβολα η «εμβληματική» νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται για την παραπέρα διάλυση του καθεστώτος προστασίας για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία και ο νόμος «περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», που - και τα δύο - σηματοδοτούν γενίκευση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών στα λαϊκά στρώματα.

Παράλληλα, η άλλη όψη των σχεδίων αυτών σημαίνει νέες διευκολύνσεις στις τράπεζες και κρατικές «εγγυήσεις» που θα πληρώσει και πάλι ο λαός ούτως ώστε να απορροφήσουν τις ζημιές και να βάλουν στο χέρι τις «απαιτήσεις» τους από τα λαϊκά στρώματα, να περιορίσουν τα «κόκκινα» δάνεια και να τροφοδοτήσουν με φτηνό δανεισμό ένα νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ολα αυτά πλαισιώνονται από παρεμβάσεις όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στο Ελληνικό, οι εκκρεμότητες στο «υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη «βελτίωση» της λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (αντιλαϊκοί φόροι και χαράτσια), οι αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση κ.ά.

Οπως επίσης συνοδεύονται και από δεκάδες παρεμβάσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, με την αποστολή του ΔΝΤ στην «έκθεση συμπερασμάτων» της να «ζεσταίνει τις πλάτες» της κυβέρνησης εστιάζοντας στην ανάγκη για μείωση του φορολογικού «βάρους» στα επιχειρηματικά κέρδη. «Θυμίζει» παράλληλα τη μόνιμη πηγή χρηματοδότησης από τη φοροληστεία του λαού, και συγκεκριμένα «από την προγραμματισμένη για την επόμενη χρονιά διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων», δηλαδή από το προνομοθετημένο μέτρο για την κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, που με τη σειρά του ισοδυναμεί με απώλειες της τάξης των 650 ευρώ το χρόνο για νοικοκυριά με εισόδημα 8.500 ευρώ.

Παράλληλα, η αποστολή του ΔΝΤ δείχνει και το τι σημαίνει η «κανονικότητα» της εργασιακής ζούγκλας για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, αφού χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι στην αγορά εργασίας «περισσότερη ευελιξία θα βοηθούσε στην άμβλυνση τυχόν αρνητικών επιδράσεων στην ανταγωνιστικότητα και στην απασχόληση από μισθολογικές πιέσεις οι οποίες υπερβαίνουν την αύξηση της παραγωγικότητας και από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού», ενώ σαφής αναφορά γίνεται και στις «δομικές μεταρρυθμίσεις» που χρειάζονται με στόχο την «ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας.

Παράλληλα, δείχνοντας και τη μόνιμη «δαμόκλειο σπάθη» που θα συνεχίσει να κρέμεται πάνω από το λαό, η αποστολή του ΔΝΤ κάνει λόγο για την ανάγκη ενός «προληπτικού σχεδίου» που έχει δεσμευτεί να καταρτίσει η κυβέρνηση για την «αντιμετώπιση πιθανών δημοσιονομικών σοκ από δικαστικές υποθέσεις» σχετικές με αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους και κατηγορίες εργαζομένων.

***

Ολα αυτά δεν γράφονται σε «λευκό χαρτί», αλλά αποτελούν την εξειδίκευση των «θέλω» του κεφαλαίου, έτσι όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί και στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Δεσμεύσεις που επεκτείνονται σε βάθος δεκαετιών, έχουν για «κόκκινη γραμμή» τους στόχους για τα ματωμένα πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς για τα επόμενα χρόνια ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να «μπουκώσουν» με «ζεστό» χρήμα και ως βασικό στοιχείο τις δεκάδες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου.

Οπως ρητά προβλέπεται στη συμφωνία κυβέρνησης - ευρωπαϊκών «θεσμών», το ελληνικό κράτος «δεσμεύτηκε στο Γιούρογκρουπ να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του μνημονίου. Εχει δεσμευτεί επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της φορολογικής και δημοσιονομικής διαρθρωτικής πολιτικής, της κοινωνικής πρόνοιας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης».

Πρόκειται για τους «άξονες πολιτικής», τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, οι οποίοι καταγράφονται στο παράρτημα της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ και που βέβαια θα βρίσκονται στον πυρήνα των ανά τρίμηνο «αξιολογήσεων», της μόνιμης εποπτείας δηλαδή αναφορικά με τις «ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων τη μετα-προγραμματική περίοδο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής διαβεβαιώνει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα στη διάρκεια της επόμενης 4ετίας θα διογκώνονται κατά μέσο όρο με ποσά πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως (συνολικά 4,5 δισ. στην 4ετία), ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης σύνθλιψης των κονδυλίων που αφορούν κοινωνικές ανάγκες και της ενίσχυσης της φοροληστείας σε βάρος της λαϊκής οικογένειας. Παράλληλα, τους επόμενους μήνες ξεκινούν και οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2020 - 2023, που βέβαια θα ενταχθεί στις επόμενες δέσμες με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου» όσο και στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», με τις προδιαγραφές των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ.

***

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο ο λαός δεν αφήνει πίσω του την αντιλαϊκή επίθεση, όπως επιχειρεί να πείσει η κυβέρνηση, αλλά το ακριβώς αντίθετο: Το αντιλαϊκό πλαίσιο ενισχύεται και επεκτείνεται στη «μεταμνημονιακή» εποχή, αφού η συντριβή των δικαιωμάτων του λαού αποτελεί το «λάδι» στη μηχανή της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτήν τη στρατηγική προς όφελος του κεφαλαίου και όσους την υπηρετούν πρέπει να βάλει στο στόχαστρο ο λαός με την πάλη του, δυναμώνοντας παντού το ΚΚΕ, που βρίσκεται μπροστά σε αυτόν τον αγώνα.


Α. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ