ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η δίκη για την κινητοποίηση στο άγαλμα του Τρούμαν

Κάλεσμα σε κινητοποίηση στις 9 π.μ. στα Δικαστήρια από φοιτητικούς συλλόγους

Από την καταστολή της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης

Eurokinissi

Από την καταστολή της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης
Για σήμερα, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη η πραγματοποίηση της εξ αναβολής δίκης των νεολαίων αγωνιστών που διώκονται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν ενάντια στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία.

Να δώσουν το «παρών» στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στις 9 π.μ., στο κτίριο 7, και να σταθούν αλληλέγγυοι στους συμφοιτητές τους καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Βιολογικού, Φυσικού, Νομικής, Οικονομικού, Πολιτικού, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτόνων, Χημικών - Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Νέων Εστιών ΕΜΠ, ΣΕΤ ΠΑΔΑ και ΣΕΥΠ.

Οπως αναφέρουν σε ψήφισμά τους, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, μπλέκοντας το λαό και τη νεολαία σε επικίνδυνα σχέδια. Δίνει πάτημα στους φονιάδες του ΝΑΤΟ να βομβαρδίζουν λαούς, να σπέρνουν το θάνατο, δίνοντας βάσεις, συμμετέχοντας σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις κ.ά. Ταυτόχρονα, πρωτοστατεί στην ευρωΝΑΤΟική ολοκλήρωση των Βαλκανίων με τη συμφωνία των Πρεσπών, φέρνει ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ στην περιοχή για να εξασφαλιστούν τα ενεργειακά και επιχειρηματικά σχέδια των μονοπωλίων, αδιαφορώντας για την ευημερία και την ειρήνη στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αποδεικνύει την υπόκλισή της στους φονιάδες των λαών, χτυπώντας και καταστέλλοντας όποιον σηκώνει το κεφάλι, όποιον δεν συμβιβάζεται, δεν δέχεται η χώρα του να συμμετέχει σε πολεμικές επεμβάσεις. Γι' αυτό και σέρνει σε δίκη τους δύο συμφοιτητές μας με ανυπόστατες κατηγορίες, επειδή τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά της με τους φονιάδες των λαών!».

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Προσκλήσεις και προκλήσεις

Πρόσκληση επίσκεψης στην Τουρκία δέχτηκε ο νέος υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης από τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Ακάρ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» και το ΑΠΕ. Ο Χ. Ακάρ φέρεται να ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Ελληνα ομόλογό του και να αναφέρθηκε στη σημασία της βελτίωσης της καλής γειτονίας και της συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Την ίδια ώρα και λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα την ερχόμενη βδομάδα στην Τουρκία, η τουρκική αστική τάξη δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει τις πάγιες αξιώσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τον Χ. Ακάρ να δηλώνει κατά την επίσκεψή του σε βάση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ότι «η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο. Σε ζητήματα οικονομικά, στρατιωτικά και ασφάλειας, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο δεν μπορούμε να εγκρίνουμε κανένα θέμα που να μην υπάρχει η Τουρκία. Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι», προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε την παρουσία μας στην Γαλάζια Πατρίδα, όπου υπάρχουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Παράλληλα, νέο σκηνικό έντασης στα Ιμια, με αφορμή την επέτειο της 31ης Γενάρη του 1996, όταν έχασαν τη ζωή τους οι αξιωματικοί του ΠΝ μετά από πτώση του ελικοπτέρου όπου επέβαιναν, έστηναν χτες τα τουρκικά ΜΜΕ, που αναπαρήγαγαν πληροφορίες του τουρκικού Επιτελείου Ναυτικού, σύμφωνα με τις οποίες 3 τουρκικά πολεμικά πλοία και μια ακταιωρός του τουρκικού Λιμενικού έχουν «αποκλείσει» την περιοχή των Ιμίων, «αποτρέποντας οποιαδήποτε ελληνική πρόκληση», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά, και στη μόνιμη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού που πηγαίνει χέρι - χέρι με το ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού «διαύλου» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς τη μεριά της Τουρκίας, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Π. Ρήγας, μιλώντας χτες στον «Alpha» σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα, ούτε άγχος ούτε φόβος. Είναι συνήθης δραστηριότητα, ό,τι γίνεται όλα τα χρόνια. Η Τουρκία κατά καιρούς αυξάνει τη ρητορική της και ενδεχομένως και τις ενέργειες. Εμείς έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα παρασυρθούμε σε τέτοιες διαδικασίες έντασης. Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν με ισχυρό τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έναντι οιασδήποτε αμφισβήτησης της ακεραιότητας της πατρίδας μας».

Στην Κύπρο ο Ευ. Αποστολάκης

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Σ. Αγγελίδη, πραγματοποιεί από χτες ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται σήμερα, οπότε και ο υπουργός Αμυνας θα μεταβεί στο Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

  • Στο μεταξύ, χτες συνεχίστηκαν οι έκτακτες κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΑΓΕ προχώρησε στην πλήρωση κενών θέσεων αντιστράτηγων, αντιναυάρχων και αντιπτεράρχων, κρίνοντας τους αξιωματικούς στον βαθμό του υποστράτηγου, υποναυάρχου και υποπτεράρχου. Παράλληλα, αποστράτευσε 10 υποστράτηγους, τέσσερις υποναυάρχους και έναν υποπτέραρχο. Στις ανακοινώσεις αντέδρασε η ΝΔ, που μίλησε για «απόπειρα πλήρους κομματικοποίησης του κράτους με τις κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις και τις επικείμενες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία», ενώ ο πρώην υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, με ανάρτησή του, έκανε λόγο για «κρίσεις με πολιτικά εκδικητικά κριτήρια» και «καρατομήσεις από τη γιάφκα ΣΥΡΙΖΑ».
ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να φύγουν και να μην ξανάρθουν οι Αμερικανοί φονιάδες

Με τα συγχαρητήρια του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, αλλά και με πλήρη κάλυψη από τα ΜΜΕ που προφανώς «εισάκουσαν» τις παραινέσεις της πρόσφατης έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συμβάλουν ώστε ο ελληνικός λαός να... κατανοήσει και να ασπαστεί την πολιτική των ΗΠΑ, «στεφανώθηκε» η κοινή άσκηση Αμερικανών πεζοναυτών και Ελλήνων στρατιωτών «Μέγας Αλέξανδρος» που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην ευρύτερη ζώνη του Παγασητικού και του Ολύμπου.

Πρόκειται για άλλη μια διμερή άσκηση, στο πλαίσιο της παραπέρα στοίχισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην άσκηση συμμετείχαν 150 Ελληνες στρατιώτες και μέσα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «Μοράβας», μέσα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού «Κιλκίς - Λαχανά» και της Πολεμικής Αεροπορίας και 150 Αμερικανοί πεζοναύτες της 22ης Marine Expeditionary Unit (MEU). Στην άσκηση, εξάλλου, πήραν μέρος ελληνικά αλλά και αμερικανικά ελικόπτερα και προσωπικό, που συνεκπαιδεύονται εδώ και πέντε μήνες περίπου στο Στεφανοβίκειο, στο πλαίσιο της μετατροπής όλης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση εφόρμησης για όλη την περιοχή.

Με αφορμή τη στρατιωτική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», που εξελίχθηκε και στο Λιτόχωρο, η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στο Λιτόχωρο καθώς και τα κοινά γυμνάσια που πραγματοποιούν με τον ελληνικό στρατό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το 1999 οι δολοφόνοι του σερβικού λαού έκαναν απόβαση στο Λιτόχωρο και ζητούσαν λιμάνι κάτω από τον Ολυμπο. Σήμερα επανέρχονται και μετατρέπουν τον Ολυμπο σε "ένα πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι", όπου το ΝΑΤΟ και ο αμερικανικός στρατός θα χρησιμοποιήσουν ελληνικό έδαφος για να προετοιμάσουν τις δολοφονικές τους επεμβάσεις (...)

Απαιτούμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας.

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Να φύγουν τώρα οι Αμερικανοί και οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες από το Λιτόχωρο και να μην ξανάρθουν.

Καλούμε το λαό της περιοχής μας και κάθε μαζικό φορέα να καταδικάσει την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που για λογαριασμό του ντόπιου κεφαλαίου φέρνει και εκπαιδεύει τους φονιάδες δίπλα από τα σπίτια μας, και να εκφράσει με κάθε τρόπο την εναντίωσή του στις επικίνδυνες εξελίξεις».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Συνεχίζεται το «πάγωμα» της επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά

«Παγωμένη» κρατά την επέκταση του επιβατικού λιμένα - στη νότια ζώνη - του ΟΛΠ το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στο πλαίσιο της ευρύτερης εξέτασης του οικείου διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου. Το ζήτημα έχει εισαχθεί λόγω σπουδαιότητας στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει οι εταιρείες «ΤΕΡΝΑ Ανώνυμος Τουριστική, Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» και «J&P- ΑΒΑΞ ΑΕ», στρεφόμενες κατά της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και του ΟΛΠ.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις των δύο εταιρειών, διατηρώντας το «πάγωμα» και έθεσε νομικά «προσκόμματα» ως προς την παραχώρηση στην COSCO. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ αναστέλλει την εκτέλεση δύο σχετικών αποφάσεων (1 και 2/2018) της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, βάζοντας παράλληλα φρένο στην εξέλιξη του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Ιούλη του 2018 για την επιλογή αναδόχου κατασκευής των έργων επέκτασης του λιμανιού.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας κρίνουν ότι δεν περιβλήθηκε με επαρκή δημοσιότητα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία και κατέληξε τον Απρίλη του 2016 στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών με τον επενδυτή, δηλαδή την COSCO.

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι η συναφθείσα μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της COSCO σύμβαση παραχώρησης το 2016 συνιστά πλήρη και ριζική μεταβολή του νομικού καθεστώτος και των όρων της σύμβασης του 2002 για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ. Κατ' επέκταση, συνιστά αντίστοιχη μεταβολή του περιεχομένου των δικαιωμάτων τα οποία μεταβιβάστηκαν στην COSCO.

Αναφέρεται επίσης στις δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων ότι δεν τηρήθηκαν οι κατά το ενωσιακό δίκαιο προϋποθέσεις δημοσιότητας, κάτι που μπορεί να ασκήσει ουσιώδη επιρροή στη διαμόρφωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και του κύκλου των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Ως εκ τούτου, ο ΟΛΠ θεωρείται δικαιούχος των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν και εξακολουθεί να έχει την ιδιότητα του αναθέτοντος φορέα.

Η αναστολή ισχύει μέχρι την έκδοση των οριστικών αποφάσεων του ΣτΕ.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντισεισμική προστασία, δικαίωμα ζωής και ασφάλειας για το λαό

Εκδήλωση - ημερίδα με θέμα: «Αντισεισμική προστασία, δικαίωμα ζωής και ασφάλειας για το λαό» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 6 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

  • Σωτήρης Αβραμόπουλος, Πολιτικός μηχανικός, υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
  • Βασίλειος Λεκίδης, Δρ. πολιτικός μηχανικός - Διευθυντής Ερευνών στο ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ - Πρόεδρος της Επιτροπής Φυσικών Καταστροφών του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
  • Ελευθερία Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια Σεισμολογίας στον Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
  • Κυριαζής Πιτιλάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Παρέμβαση θα κάνουν οι:

  • Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
  • Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.
ΚΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια

Εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις. Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κάνουμε την πραγματική διαφορά» διοργανώνει η ΚΟ Γρεβενών του ΚΚΕ, αύριο, Πέμπτη 31 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Γρεβενών. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Ο Δρόμος μας» σε Αρτα και Ξάνθη

Η ΤΟ Αρτας του ΚΚΕ καλεί στις προβολές του Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ «Ο Δρόμος μας», που θα γίνονται στον κινηματογράφο «Cine Pallas» καθημερινά από την Πέμπτη 31 Γενάρη έως την Τετάρτη 6 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ.

Στην Ξάνθη, προβολή θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ