ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες και την κάλπη

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει να δημοσιεύει δηλώσεις αποστράτων που στηρίζουν το ΚΚΕ

Αλέξανδρος ΚΟΡΩΝΑΚΟΣ

Υποπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

Στα 17 μου στρατεύτηκα για να υπηρετώ την πατρίδα «το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους», σαν μόνιμος υπαξιωματικός του ΠΝ. Το 1983 έκανα την πρώτη μου επιλογή με το ΠΑΣΟΚ. Ως απόστρατος, με την πρώτη μου επαφή με την πολιτική και ιδεολογία του ΚΚΕ, όλα τα πράγματα γύρω μου πήραν τις πραγματικές τους διαστάσεις. Στρέφομαι ενάντια σε όσους βάζουν τη συνείδηση και τη ζωή του λαού μας κάτω απ' αυτούς που για το κέρδος δεν διστάζουν να στείλουν κρέας στα κανόνια τους τα παιδιά μας, σ' αυτούς που σχεδιάζουν το μέλλον της χώρας με εντολοδόχους τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Συστρατεύομαι με τις δυνάμεις που καθημερινά μοχθούν για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Συστρατεύομαι με το ΚΚΕ.

Σωτήρης ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ

Ανθυποπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

Δηλώνω τη στήριξή μου στο ΚΚΕ, γιατί μέσα στην Ιστορία του των 100 χρόνων κατάφερε να σταθεί όρθιο μέσα στη βαρβαρότητα της αστικής τάξης και των συμμάχων της, πάντα στο πλευρό του εργάτη, του αγρότη, της νεολαίας, του απόμαχου της δουλειάς, του στρατευμένου και πάντα ενάντια στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Είναι τιμή μου να στηρίζω το ΚΚΕ, γιατί έτσι τιμώ τους αγώνες των προγόνων μας που έδωσαν και τη ζωή τους στις εξορίες και στα ξερονήσια για τα ιδανικά, την κομμουνιστική θεωρία για ένα καλύτερο αύριο. Καταδικάζω το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και όσους το στηρίζουν. Καλώντας όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν στις ερχόμενες εκλογές το ΚΚΕ για να βγει πιο δυνατό μέσα στον λαό, κλείνω με τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, «να χτίσουμε έναν κόσμο λεύτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα».

Ιωάννης ΔΑΝΙΑΣ

Πυρονόμος ε.α.

Με το χέρι στην καρδιά δηλώνω ότι στηρίζω το ΚΚΕ, γιατί ως πυροσβέστης και ως οικογενειάρχης το ένιωσα να στέκεται στο πλευρό μου με τα στελέχη του και με όλο αυτόν τον υπέροχο και αξιοθαύμαστο κόσμο της εργατικής τάξης που παλεύει μέσα από τις γραμμές του ταξικού κινήματος, να οργανώνει τους αγώνες για να υπάρχουν εφόδια και εργασιακά δικαιώματα για μένα και τους συναδέλφους μου. Να παλεύει για να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για μια πιο ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι πολλοί εν ενεργεία συνάδελφοί μου είναι έντονα προβληματισμένοι από όλα όσα αρνητικά διαπιστώνουν καθημερινά να γίνονται στον εργασιακό τους χώρο και να εξελίσσονται σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πυρασφάλεια της χώρας. Ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες καταστροφικές συνέπειες από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, είναι βαθύτατα απογοητευμένοι για τον λόγο ότι ενώ οι ίδιοι στα μέτωπα της φωτιάς δίνουν με αυτοθυσία τον καλύτερό τους εαυτό, έχοντας απέναντί τους ένα σωρό εμπόδια από τις μεγάλες ελλείψεις που μαστίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλα τα επίπεδα, είναι αυτοί που έρχονται αντιμέτωποι κατά πρόσωπο με τον όλεθρο που δημιουργούν οι καταστροφικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που αποδόμησαν συστηματικά την πυροπροστασία της χώρας για να διεισδύσουν και σ' αυτόν τον τομέα ιδιωτικά συμφέροντα με ανταποδοτικό χαρακτήρα και να βάλουν στο χέρι για αξιοποίηση τεράστιες δασικές εκτάσεις. Καλώ λοιπόν όλους αυτούς τους συναδέλφους μου, μέσα στον προβληματισμό τους, να συμπεριλάβουν και την πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία, αν πράγματι θέλουν να πιάσει τόπο ο αγώνας τους για την προστασία των συνανθρώπων τους, των περιουσιών τους και για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου. Στηρίζοντας το ΚΚΕ στις εκλογικές μάχες που έρχονται και συμβάλλοντας στον αγώνα του για τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων, να είναι σίγουροι ότι μόνο έτσι θα νιώσουν ίσως για πρώτη φορά ότι στηρίζουν ουσιαστικά τα δικά τους δικαιώματα και μπορούν να ελπίζουν ότι ο πλούτος που παράγεται στη χώρα μας θα είναι σε θέση να τον καρπώνεται ο λαός μας και όχι οι ντόπιοι και ξένοι εκμεταλλευτές του.

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Μαύρα λόγια

1. Ούτε ειλικρινής είναι, ούτε ελεύθερος ο ψηφοφόρος των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο εθισμός του στην πολιτική φτήνια τον καθιστά αιχμάλωτο. Υστερεί σε όλα, κυρίως όσον αφορά την υπεράσπιση της ζωής του. Είναι ανοιχτή πληγή, εύπιστος και αορίστως ευαίσθητος. Φυσικά, δεν περνάει καλά, αλλά γι' αυτό καταφεύγει στην Εκκλησία και το παπαδαριό, με τα κηρύγματά τους περί υπομονής. Θαυμάζει και πιστεύει μόνο τους ισχυρούς και, συνεχίζοντας την «παράδοση» του μικροαστισμού, χάνει τη ζωή του στην προσπάθειά του να γίνει μικρογραφία τους.

2. Ολη η θλίψη πηγάζει από τον σατανά, έγραφε ο Λούθηρος. Σήμερα τον σατανά έχει αντικαταστήσει επάξια το τραπεζικό σύστημα, με κύριο και μοναδικό σκοπό το ανήθικα υψηλό κέρδος, στην υπηρεσία του οποίου τίθενται όλοι, με ή χωρίς τη θέλησή τους. Με τη χρήση του ωμού εκβιασμού, απαλλαγμένου από όλα τα προσχήματα, όσοι έχουν βρεθεί στο στόμα του θηρίου, που δεν αναγνωρίζει τη διαφορά μικρής ή μεγάλης οφειλής, αναγκάζονται να υποταχτούν. Αυτή η νέα τραπεζική πραγματικότητα, η οποία στηρίζεται πάνω σε μια συσσώρευση λύπης, δημιουργεί άγριες, ταραγμένες συνειδήσεις, οι οποίες στο τέλος δεν θα έχουν να χάσουν τίποτα.

3. Τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα καλλιεργούν επί της ουσίας την αδράνεια των πολιτών. Για λόγους αληθείας, καλό θα είναι να αντιμετωπίζουμε τα κόμματα αυτά της εξουσίας σαν ένα σώμα, όπως ακριβώς είναι. Αυτήν την ενιαία αντίληψη για τη διαχείριση της πολιτείας, αυτήν την αγριότητα που καταστρέφει ζωές και είναι αμείλικτη με τη νεότητα, οι χρηματιστές την αποκαλούν τούρμπο καπιταλισμό.

4. Οι διανοούμενοι στις μέρες μας είναι βολεμένοι (ελάχιστες οι εξαιρέσεις, που χάνονται μέσα στο πλήθος). Είναι τα χαϊδεμένα παιδιά κάθε εξουσίας, την οποία φλερτάρουν ακαταπαύστως, ματαιόδοξοι υποκριτές, με μια δόση ανησυχίας απαραίτητη γα την εικόνα τους και με το μανδύα της σεμνότητας έτοιμο στο χέρι, που βρίσκονται σε μόνιμη σύγχυση, εξ ου και οι πολλές κατευθύνσεις τους, και αρέσκονται σε συζητήσεις «πνευματικού» περιεχομένου συνθέτοντας έτσι ένα πληκτικό, παρακμιακό καρναβάλι χωρίς θεατές, ξύνοντας επιδερμικά αυτήν τη ζωή και περνώντας χαζοχαρούμενοι στην άλλη.

5. Οταν κλέβεις το γέλιο του κόσμου, όλα ξαφνικά σταματούν, γιατί κλέβεις την ίδια τη ζωή στην καλύτερη εμφάνισή της. Οταν κλέβεις το γέλιο του κόσμου, κλέβεις την τελευταία ελπίδα, και τον χώρο αυτόν τον καταλαμβάνει το πένθος. Οταν κλέβεις το γέλιο του κόσμου, όλα γίνονται μαύρη άβυσσος, και τότε, φίλε μου, κρύψου.

6. Η ξετσιπωσιά της ολιγαρχίας δεν είναι μόνο ότι βγάζει όσα μπορεί από τον πολίτη όσο ζει, αλλά του λέει και πότε θα πεθάνει. Τους συναντώ στα παγκάκια της γειτονιάς και το βλέμμα τους βουλιάζει μέσα στο γενικό κενό, ανήσυχοι και τρομαγμένοι γέροντες, με τελευταίο τους σύντροφο το μπαστούνι, χωρίς ελπίδα, χωρίς θεό, μην περιμένοντας παρά το τέλος.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Κωνσταντίνος ΣΙΑΤΡΑΣ

Πυρονόμος ε.α.

Οσο δύσκολο φαντάζει για πολλούς ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, τόσο εύκολο γίνεται τελικά αν αποκτήσεις ταξική συνείδηση και αποφασίσεις να αφήσεις πίσω σου ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και να κλείσεις τα αυτιά σου σε όλη αυτή την αντικομμουνιστική προπαγάνδα που από μικρά παιδιά εντρυφούμε μαζί με όλες εκείνες τις αντιδραστικές «αξίες» του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για να δεις ξεκάθαρα την αιτία της δυστυχίας που βιώνουμε γενιές και γενιές, εμείς, τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Αν αποφασίσεις να απελευθερωθείς από όλα αυτά τα δεσμά που σε κρατάνε υποταγμένο και δέσμιο σε έναν υποτιθέμενο κόσμο της «ελευθερίας», της «δημοκρατίας» και των «ίσων» ευκαιριών και να ανοίξεις ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου που σε κάνει να νιώσεις την πραγματική ελευθερία της σκέψης και της βούλησης. Οταν τελικά συνειδητοποιήσεις ότι όλα τα άλλα κόμματα πλην του ΚΚΕ σού την έχουνε εντελώς «δημοκρατικά» στημένη, για να στηρίζεις με την ψήφο σου τη μακροζωία των συμφερόντων που λυμαίνονται τον δικό μου και τον δικό σου ιδρώτα. Ας αναρωτηθούν οι εν ενεργεία και απόστρατοι συνάδελφοί μου, ποιος ωφελήθηκε κοντά τέσσερις δεκαετίες από τις εκατομμύρια απλήρωτες υπερωρίες που εργάζονται οι πυροσβέστες στα μέτωπα τις φωτιάς; Ποιος ωφελείται από τα εκατοντάδες αδιάθετα ρεπό που παίρνουν μαζί τους ως σουβενίρ κατά την έξοδο από το σώμα; Ποιος ωφελείται από την εδραίωση της «εθνικής ιδέας», τον εθελοντισμό, δηλαδή της απλήρωτης εργασίας, που προωθούν με όλους τους τρόπους κεφάλαιο, κυβερνήσεις και ξεπουλημένοι συνδικαλιστές; Ποιος ωφελείται από τα δισεκατομμύρια που επιμένουν να εξοικονομούν όλες οι κυβερνήσεις από την περικοπή των δαπανών για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, παρά τις μεγάλες καταστροφές που εκδηλώνονται και τις δεκάδες απώλειες συνανθρώπων και συναδέλφων μας; Οταν δώσουν την απάντηση, είναι σίγουρο ότι θα πάρουν την απόφαση που πήρα και εγώ για να στηρίξω το ΚΚΕ και να παλέψω για να ανατραπεί ο σάπιος κόσμος τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ