ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Εναλλακτικό σχέδιο» έως τη Δευτέρα ψάχνει η Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, παρά την «επιβίωση» στην ψήφο εμπιστοσύνης, έχει μεγάλες δυσκολίες

Copyright 2018 The Associated

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, παρά την «επιβίωση» στην ψήφο εμπιστοσύνης, έχει μεγάλες δυσκολίες
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε ανασυγκρότηση του «οπλοστασίου επιχειρημάτων», με στόχο την κατάστρωση και παρουσίαση ενός «εναλλακτικού σχεδίου» για το Brexit την ερχόμενη Δευτέρα, 21η Γενάρη, στη Βουλή των Κοινοτήτων προχωρά η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, μετά την πρόσφατη συντριπτική καταψήφιση από το βρετανικό Κοινοβούλιο του σχεδίου συμφωνίας που είχε κλείσει τον Νοέμβρη με την ΕΕ για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Μέι, έχοντας κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με (325 έναντι 306 ψήφους), ξεκίνησε άμεσα τα παζάρια, με στόχο την εξεύρεση ενός πιο ικανοποιητικού σχεδίου συμφωνίας, ανοίγοντας την πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας σε όσους βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος, θα ήθελαν να συζητήσουν μαζί της εναλλακτικά σχέδια και προτάσεις. Αντίθετος με τα νέα παζάρια της Μέι, εντός και εκτός Λονδίνου, εμφανίστηκε ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, που τόνισε πως δεν πρόκειται να συναντήσει την Μέι εάν δεν βγάλει μια και καλή από το τραπέζι ένα Brexit δίχως συμφωνία με την ΕΕ.

Σε περίπτωση, πάντως, που διεξαγόταν σήμερα νέο δημοψήφισμα, η πλειοψηφία των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνεται σε τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «YouGov», όπου το 56% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, εμφανίστηκε χτες μετά από συνάντησή του με Πορτογάλους αξιωματούχους στη Λισαβόνα πιο θετικός σε νέα παζάρια, τονίζοντας πως «εάν αλλάξουν οι κόκκινες γραμμές στο Λονδίνο, θα αλλάξουμε και εμείς».

Νωρίτερα, πάντως, η γαλλική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που στοχεύει να προετοιμάσει τη Γαλλία (βλέπε το κεφάλαιο) για Brexit, ακόμη και δίχως συμφωνία. Το νομοσχέδιο δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να λαμβάνει μέτρα, μέσω διαταγμάτων, σε τομείς όπου έχει δικαιοδοσία η Γαλλία και όχι η ΕΕ, με στόχο, όπως τονίζεται, «να προστατευθούν τα συμφέροντα των Γάλλων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών κατοίκων της Γαλλίας», αλλά και να ληφθούν μέτρα για την επαναφορά των ελέγχων των εμπορευμάτων στα σύνορα. Επιπλέον, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, ανέφερε ότι εντός των τριών επόμενων βδομάδων θα παρουσιάσει πέντε διατάγματα, με τα οποία «θα επιλύονται τα ακανθώδη ζητήματα που προκύπτουν από μια "άτακτη" αποχώρηση της Βρετανίας».

ΣΥΡΙΑ
«Η μάχη δεν τελείωσε» διαμηνύει ο Μακρόν...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε χτες την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας το απόγευμα της Τετάρτης σε κεντρικό σημείο του κουρδικού θύλακα Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων τέσσερις Αμερικανοί, εκ των οποίων οι δύο στρατιωτικοί. Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιήθηκε ως επιπρόσθετο «επιχείρημα» όχι από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, που έχει επιλέξει αναδιάταξη των στρατευμάτων της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή αλλά από τον Γάλλο ηγέτη, Εμανουέλ Μακρόν.

«Η μάχη δεν τελείωσε», είπε ο Μακρόν σε στρατιωτική βάση κοντά στην Τουλούζη, υπενθυμίζοντας «τους τέσσερις Αμερικανούς φίλους μας» που σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη Συρία. Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να μάχεται το «Ισλαμικό Κράτος» και τον επόμενο χρόνο «από τους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού» χαρακτηρίζοντας «λαθεμένη» οποιαδήποτε βεβιασμένη απόφαση για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή του Λεβάντε. Ανήγγειλε επίσης πως τους επόμενους μήνες η Γαλλία θα προσαρμόσει τα στρατεύματά της στην περιοχή «ανάλογα με τις επιχειρήσεις και την πολιτική κατάσταση», παραμένοντας δεσμευμένη «στη σταθεροποίηση της περιοχής».

Το ίδιο διάστημα κινητικότητα φαίνεται πως αναπτύσσεται μετά από καιρό και στη διπλωματική σκακιέρα. Ο Νορβηγός διπλωμάτης και νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, σε ανάρτησή του στο «Τουίτερ» διαπίστωσε χτες πως υπάρχει ακόμη «πολύς χώρος για συζητήσεις» πριν από την έναρξη διαδικασίας για πολιτικό διάλογο στη Συρία ώστε να εξευρεθεί λύση στο πλαίσιο της απόφασης 2254 του ΟΗΕ. Αφορμή γι' αυτήν τη διαπίστωση έδωσε η συνάντηση που είχε στη Δαμασκό, στις αρχές της βδομάδας, με τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ. Ο Πέντερσεν χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες με τον Σύρο αξιωματούχο προσθέτοντας πως συμφώνησαν να συναντιούνται τακτικά στη Δαμασκό με σκοπό να συζητούν «τα σημεία σύγκλισης και διαφωνίας» μεταξύ των αντίπαλων πλευρών.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Νέες διαρροές για το σχέδιο των ΗΠΑ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο που δεν περιλαμβάνει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967 είναι καταδικασμένο να αποτύχει», προειδοποίησε χτες η Παλαιστινιακή Αρχή, αντιδρώντας σε πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού «Channel 13» για βασικά σημεία του λεγόμενου «ειρηνευτικού σχεδίου» του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που καθυστερεί να ανακοινωθεί εδώ και μήνες και αναμένεται πλέον να δημοσιοποιηθεί μετά τις πρόωρες ισραηλινές εκλογές της 9ης Απρίλη.

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Αμπάς, Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, σημείωσε πως οι φήμες και οι διαρροές για το σχέδιο των ΗΠΑ καθώς και οι προσπάθειές τους να βρουν «περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους που θα συνεργαστούν για την εφαρμογή αυτών των σχεδιασμών» είναι «αποτυχημένες απόπειρες που θα καταλήξουν σε αδιέξοδο».

Οι πληροφορίες του ισραηλινού σταθμού ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι η λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα» για το Παλαιστινιακό, που ετοιμάζει η κυβέρνηση Τραμπ, συμπεριλαμβάνει την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στο 85% των κατεχόμενων εδαφών της Δυτικής Οχθης και «κάποιων τμημάτων» της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνονται ιεροί τόποι που σχεδιάζεται να δοθούν στο Ισραήλ και να ανατεθεί η συνδιαχείρισή τους με την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Πάντως, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για «ανακρίβειες, εικοτολογίες και ανευθυνότητα», τονίζοντας πως η παρουσίασή του ενδέχεται να απέχει μήνες.

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Σχέδια δημιουργίας και βρετανικών βάσεων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Την όξυνση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε πολλές περιοχές του πλανήτη, όπως αποτυπώνουν αλλά και επιταχύνουν περαιτέρω εξελίξεις, π.χ. η πορεία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, επιβεβαιώνουν τα σχέδια του Λονδίνου για επαναλειτουργία ή άνοιγμα στρατιωτικών βάσεων σε Ασία και Καραϊβική. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι στο προσκήνιο έρχεται και η Νότια Κινεζική Θάλασσα, μια περιοχή στην οποία τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνονται όλο και περισσότερα μονοπώλια, αλλά και εδραιώνουν την παρουσία τους οι πολεμικές δυνάμεις όλο και περισσότερων χωρών (με πρώτη την Κίνα, αλλά και τις ΗΠΑ).

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Γουίλιαμσον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως ενόψει και του Brexit η Βρετανία θα γίνει ξανά ένα «έθνος παγκόσμιας εμβέλειας», αλλά και ότι θα εγκαταλείψει τη στρατηγική με βάση την οποία απέσυρε τις στρατιωτικές δυνάμεις από περιοχές ανατολικά του Σουέζ, της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αναφερόμενος στα σχέδια για νέες βρετανικές βάσεις «σε μερικά χρόνια», ο Γουίλιαμσον είπε ότι η σημερινή περίοδος αποτελεί για τη Βρετανία «τη σημαντικότερη στιγμή από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μπορούμε να αναδιατάξουμε τη χώρα με διαφορετικό τρόπο, μπορούμε στην πραγματικότητα να διαδραματίσουμε στην παγκόσμια σκηνή εκείνο το ρόλο που (και) ο κόσμος προσδοκά». Ως πιθανές χώρες για μια βρετανική βάση εμφανίζονται το Μπρουνέι αλλά και η Σιγκαπούρη, ενώ ήδη συζητιούνται οι προεκτάσεις τέτοιων σχεδιασμών στην επιχείρηση «ανάσχεσης» της κινεζικής επιρροής, κάτι που φυσικά απασχολεί έντονα πρώτα απ' όλα τις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αντέδρασαν στα βρετανικά σχέδια. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε προ ημερών ότι οι βρετανικές ανακοινώσεις «προκαλούν τουλάχιστον αμηχανία». Πρόσθεσε ότι «εν μέσω της εντεινόμενης στρατιωτικής και πολιτικής έντασης στον κόσμο γενικά... η έκφραση προθέσεων για στρατιωτική παρουσία σε τρίτες χώρες είναι αντιπαραγωγική, αποσταθεροποιητική και συχνά προκλητικής φύσης».

ΓΑΛΛΙΑ
Στα σκαριά νέα κόμματα με «κίτρινα γιλέκα»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενεργότερο ρόλο στις σύνθετες ενδοαστικές διεργασίες που προχωρούν με στόχο την υπεράσπιση του γαλλικού κεφαλαίου διεκδικούν πρωταγωνιστές του λεγόμενου «κινήματος των κίτρινων γιλέκων». Πρόσφατα η «Φιγκαρό» φιλοξένησε δηλώσεις της Ζακλίν Μουρό (μιας 52χρονης εποχικής πυροσβέστη και υπνοθεραπεύτριας από τη Βρετάνη), η οποία είπε ότι θέλει «να προτείνει μια εναλλακτική λύση» στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Η 52χρονη αναφέρθηκε μάλιστα και στον τίτλο «Οι αναδυόμενοι» («Les Emergents») ως υποψήφιο για το νέο κόμμα, ενώ υποστήριξε ότι θα το στηρίξουν εκλεγμένοι «από όλους τους πολιτικούς χώρους... εκτός από τους ακραίους».

Σημειώνουμε ότι η Μουρό συνυπέγραφε το φθινόπωρο κείμενο των «ελεύθερων κίτρινων γιλέκων», του οποίου οι συντάκτες δήλωναν «ενεργοί πολίτες που αποτελούν μια τίμια εκπροσώπηση της Γαλλίας η οποία υποφέρει και αισθάνεται εγκαταλειμμένη». Καταδίκαζαν κάθε μορφή βίας και τόνιζαν ότι πρέπει «να είμαστε υπεύθυνοι και να προσφέρουμε στην κυβέρνηση μια πόρτα εξόδου από την κρίση». Υπογράμμιζαν ότι «μακριά από κάθε ριζοσπαστικοποίηση» πρέπει «να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο και αξιόπιστο σχέδιο προς το συμφέρον όλων», ότι «συμμετέχουμε από την αρχή του κινήματος για να προωθήσουμε σοβαρά αιτήματα» και «το κάνουμε αυτό με σεβασμό στους θεσμούς της 5ης Δημοκρατίας, της δημόσιας τάξης...». Οτι «συνιστούμε μια τίμια εκπροσώπηση (εκείνης) της Γαλλίας που υποφέρει και αισθάνεται αβοήθητη», αλλά και ότι «απλώνουμε το χέρι (μας) στην κυβέρνηση, με την προσδοκία ότι θα κατανοήσει τα αιτήματά μας». Δεν είναι τυχαίο ότι το κείμενο συνυπέγραφαν και υποστηρικτές του «Εθνικού Συναγερμού» (της Μαρίν Λεπέν).

Αλλωστε και η Μουρό στις δηλώσεις για το νέο κόμμα είπε ότι η ίδρυσή του θα δυσαρεστήσει ειδικά την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν, που διεκδικεί σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ