Από την έκθεση στην αίθουσα τέχνης «Μεταμόρφωσις» |
Εικαστικά έργα 17 Ισπανίδων καλλιτέχνιδων, που αντιπροσωπεύουν τη νέα γενιά τέχνης της χώρας τους, φιλοξενούνται αυτές τις μέρες στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100). Τίτλος της παρουσίασης: «Τέχνη και Γυναίκες». Η έκθεση - που οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ισπανο-ελληνικής συνεργασίας από την «Τεχνόπολη» και υπό την αιγίδα της Ισπανικής Πρεσβείας - έχει ως σκοπό την προώθηση της δημιουργικότητας των γυναικών της Μεσογείου.
Εκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Ευθυμίου, φιλοξενείται στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5). Οπως σημειώνει στον κατάλογο η Πολύνα Κοσμαδάκη «...Χρησιμοποιώντας και πάλι το κερί, αλλά και διάφορα άλλα υλικά, όπως σχοινί, σύρμα, άμμο ή ξύλο, τα οποία επιλέγει για την ιδιαίτερη υφή τους που δίνει την αίσθηση του χειροποίητου, η Ιωάννα Ευθυμίου υιοθετεί ένα πιο λιτό εικαστικό λεξιλόγιο και δημιουργεί αφηρημένα έργα από επαναλαμβανόμενα διακοσμητικά ή γεωμετρικά μοτίβα. Η ανάλαφρη αισθητική και η ήρεμη παιδικότητα των τρυφερών και αυθόρμητων συνθέσεων με λουλούδια, ξηρούς καρπούς, ρούχα από κούκλες, συρμάτινες καρδιές ή έντομα, εκφράζουν την αισιοδοξία για το μέλλον και μια καθαρά εικαστική αντίληψη της δημιουργίας, που βασίζεται στις φόρμες, τα χρώματα, τη σύνθεση και την αίσθηση του υλικού, ενώ περιέχει συχνά και κάποιες διακριτικές λεπτομέρειες εικόνας και πραγματικότητας». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μάη.
Εργο του Γ. Ψυχοπαίδη |
Οπως σημειώνει ο καλλιτέχνης «Τα πρόσωπα γίνονται τοπίο. Τα θραύσματα της ιστορικής και κοινωνικής ζωής εισχωρούν στο ατομικό πεδίο και του προσδίδουν χαρακτήρα, τις χαρακιές δηλαδή και τα σημάδια των διαφορετικών ψυχισμών του κάθε ανθρώπου. Μια απλή τυχαία κηλίδα μπορεί να αποτελέσει το ζωγραφικό έναυσμα για την πλαστική - εικαστική περιπέτεια που καταλήγει σε ανθρώπινη μορφή. Το πλάσιμο του προσώπου μοιάζει σαν μια εξερεύνηση για χαμένα ίχνη, μια αρχαιολογική έρευνα με αυθαίρετη ποιητική σκαπάνη». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2/6.
Ζωγραφική της Π. Κάνιστρα |
Στον ίδιο χώρο, στο μεσαίο επίπεδο, παρουσιάζεται έκθεση γλυπτικών κατασκευών του Δημήτρη Κουκλάκη. Το υλικό αυτής της έκθεσης αποτελούν γλυπτικές κατασκευές επίτοιχες, επιδαπέδιες και αιωρούμενες που άλλοτε έχουν έναν έντονο πρωτογονισμό καθώς παραπέμπουν στις λιτές μορφές θεοτήτων ή φετίχ κάποιων πρωτόγονων φυλών και άλλοτε είναι απλές συνθέσεις υλικών που δεν παύουν όμως να έχουν τη μαγεία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 19 Μάη.
Τρεις σημαντικοί μας ζωγράφοι φιλοξενούνται στις «Εικαστικές συναντήσεις» της άνοιξης, που διοργανώνει το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Χαλανδρίου. Οι «Συνομιλίες» ξεκίνησαν με την παρουσίαση του έργου του Πέτρου Ζουμπουλάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Μάη. Ακολουθεί (16 έως 22 Μάη) έκθεση έργων του Δημήτρη Μάζη. Θα τον παρουσιάσει ο Νότης Μαυρουδής. Οι «Εικαστικές Συναντήσεις θα κλείσουν με την παρουσίαση του Περικλή Γουλάκου (23/5, 8μμ). Την ίδια μέρα θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Φωτογραφίες» από την έκθεση του Π. Γουλάκου «Γιαγιάδες στην γκαλερί "3"», 1997. Κείμενα του βιβλίου θα αφηγηθεί ο Γιώργος Μακρής. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Μάη και θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Σάββατο και Κυριακή κλειστά.
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την Ημέρα Μουσείων στις 18/5, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει ξεναγήσεις για το κοινό τις εξής ώρες: 11πμ-12: ξενάγηση στη συλλογή Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, 12-1μμ: ξενάγηση στην έκθεση «Η πόλη κάτω από την πόλη - Ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό» και 1-2.30μμ: ξενάγηση στη συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης.
ΤΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ λεύκωμα «Πειραιάς, Κέντρο Ναυτιλίας και Πολιτισμού» (εκδόσεις «Εφεσος»), θα παρουσιαστεί στις 9 Μάη (8μμ) στην αίθουσα «Μαρία Δραγώνα» του 6ου ορόφου του Κέντρου της ΧΕΝ (Ηρώων Πολυτεχνείου 82, Πειραιάς). Πρόκειται για μία αφιερωματική, συλλεκτική έκδοση, που αναφέρεται στην ιστορία του Πειραιά, την ίδρυση και την αναγέννησή του μετά από 2.500 χρόνια έως τις μέρες μας.