ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Κύμα καταδίκης του αντιδραστικού «ρητού» και αλληλεγγύης στον στρατευμένο που το κατήγγειλε

Ο φαντάρος Δημήτρης Ανδρονιάδης, που υπηρετεί τη θητεία του στο 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής στον Μανταμάδο της Λέσβου, διαπίστωσε ότι σε τοίχο του στρατοπέδου υπήρχε επιγραφή με την υπογραφή «στρατάρχης Μάνσταϊν». Από έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι πρόκειται για «ρητό» στρατάρχη της Βέρμαχτ του Χίτλερ. Ο συγκεκριμένος είχε πάρει μέρος στην εισβολή των ναζί στην Πολωνία και στη Σοβιετική Ενωση ενάντια στον Κόκκινο Στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η εγκληματική δράση του χιτλερικού οδήγησε τον στρατιώτη να βγει στην αναφορά και να ζητήσει να σβηστεί το απαράδεκτο και προκλητικό «σύνθημα», κάτι που έγινε από τη διοίκηση.

Η ενέργεια αυτή πήρε δημοσιότητα και είχε θετικό αντίκτυπο, πανελλαδικά και ιδιαίτερα στον Μανταμάδο, περιοχή με πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις, με τρεις εκτελεσμένους Μανταμαδιώτες στους 200 της Καισαριανής, καθώς και πλήθος εκτελεσμένων αγωνιστών από τους ναζιστές Γερμανούς κατακτητές.

Το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ενώ ο βουλευτής Λέσβου του Κόμματος, Σταύρος Τάσσος, πραγματοποίησε περιοδεία στον Μανταμάδο, με τους κατοίκους να καταδικάζουν το προκλητικό γεγονός.

Ακόμη, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και μια σειρά από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης του περιστατικού, όπως το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ κ.ά.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καταδίκασε το γεγονός και χαιρέτισε τη στάση του μέλους του, που βγήκε στην αναφορά ζητώντας να σβηστεί το «απόφθεγμα».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, δήλωσε πως «είναι άξιος συγχαρητηρίων ο στρατιώτης που βγήκε στην αναφορά διαμαρτυρόμενος και οδήγησε τον διοικητή να σβήσει τη φασιστική επιγραφή», ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ομόφωνα καταδίκασε την αναγραφή του «συνθήματος» στο στρατόπεδο.

Επίσης, κύμα συμπαράστασης για τη θαρραλέα ενέργεια του φαντάρου εκδηλώθηκε από πάρα πολλούς φαντάρους, όπως από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, την Ορεστιάδα, τη Λήμνο, τη Ρόδο, τη Σάμο, την Κω. Ακόμα, αρκετοί απόστρατοι, με άρθρα και με δηλώσεις, καταδίκασαν το απαράδεκτο περιστατικό. Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Το μέγεθος της ενέργειας αυτής του στρατιώτη πήρε μεγάλη διάσταση, ώστε και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Ρήγας δήλωσε: «Τα συνθήματα των εγκληματιών της Βέρμαχτ, που αιματοκύλισαν τον κόσμο και την πατρίδα μας, δεν μπορούν να προβάλλονται από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αμέσως μετά όμως, με μια απαράδεκτη ενέργεια, η διοίκηση του στρατοπέδου ανακοίνωσε στον στρατευμένο - που βρισκόταν σε άδεια - ότι θα αποσπαστεί σε άλλη μονάδα στην Αθήνα. Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή και το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε, η απόφαση αυτή τελικά πάρθηκε πίσω.

ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠ' ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
«Καμία ανοχή στους φασίστες, τις σάπιες ιδέες και πράξεις τους»

Στρατευμένοι απ' όλη τη χώρα, συνεχίζουν να καταγγέλλουν το νέο σοβαρό περιστατικό με το «ρητό» του ναζιστή στρατάρχη και τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης και να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους που διαμαρτυρήθηκαν και απέτρεψαν την πρόκληση αυτή.

Στρατευμένος από το 541 ΤΕ στη Ρόδο μάς γράφει:

«Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι σε στρατόπεδο στη Λέσβο αναγράφηκε σε τοίχο του στρατοπέδου ρητό του χιτλερικού στρατάρχη της Βέρμαχτ Εριχ Φον Μάινσταϊν. Η ιστορική μνήμη έχει καταγράψει τους χιλιάδες που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν στο Παύλου Μελά, στο Χαϊδάρι, στην Καισαριανή, στη Μέρλιν, στα Ανώγεια, στο Μεσόβουνο, στο Δίστομο, αλλά και σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Ο λαός της Ελλάδας με την οργανωμένη πάλη, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, σώθηκε από την πείνα και τη σκλαβιά, τοποθέτησε τους ναζιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στο περιθώριο. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης γιατί μόνο αέρα στους φασίστες δίνουν οι κοινές φωτογραφήσεις σε φυλάκια, η πρόσκληση και παρουσία τους σε τελετές - εκδηλώσεις και ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι φασίστες δεν είναι πατριώτες. Είναι οι απόγονοι αυτών που φορούσαν μαύρες κουκούλες και έστελναν στα μπλόκα Ελληνες αγωνιστές. Γι' αυτό δεν πρέπει να έχουν χώρο να σταθούν πουθενά οι φασίστες».

***

Φαντάροι από το 285 ΜΚ ΤΠ στη Λήμνο μάς είπαν:

«Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο και πολύ σοβαρό περιστατικό που συνέβη στο 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής στο Μανταμάδο Λέσβου, όπου με ευθύνη του διοικητή της μονάδας γράφτηκε στον τοίχο του στρατοπέδου "ρητό" του στρατάρχη της ναζιστικής Βέρμαχτ και εγκληματία πολέμου, Εριχ Φον Μάνσταϊν.

Η αναγραφή κειμένου ναζιστή αποτελεί πρόκληση για εμάς τους φαντάρους.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαριές. Προσκαλεί ναζιστές βουλευτές σε ασκήσεις και εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Στελέχη της κυβέρνησης επισκέπτονται στρατιωτικά φυλάκια μαζί με υπόδικους βουλευτές της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Με την ανοχή που επιδεικνύει, αποθρασύνει φασιστικά στοιχεία και τη δράση τους μέσα στα στρατόπεδα.

Χαιρετίζουμε τη στάση των φαντάρων που υπηρετούν στη μονάδα, το κατήγγειλαν και το σύνθημα σβήστηκε!

Καταγγέλλουμε το ότι τιμωρείται με εκδικητική απόσπαση φαντάρος, ο οποίος βγήκε με θάρρος στην αναφορά και διαμαρτυρήθηκε».

***

Στρατευμένος από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων μάς είπε:

«Καταδικάζω το απαράδεκτο περιστατικό στο 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής στο Μανταμάδο της Λέσβου, σχετικά με την αναγραφή "συνθήματος" του στρατάρχη του Χίτλερ, Μάνσταϊν σε τοίχο στη στρατιωτική μονάδα. Τέτοια συνθήματα δεν έχουν καμία θέση στις Ενοπλες Δυνάμεις και είναι πρόκληση για τον ελληνικό λαό που υπέφερε στη γερμανική κατοχή. Παράλληλα, αυτού του είδους οι ενέργειες δίνουν τροφή σε κάθε είδους φασιστικά μορφώματα που δρουν στο στρατό, για αυτό και πρέπει να απαντώνται από τους ίδιους τους φαντάρους. Η κυβέρνηση δείχνει χαρακτηριστική ανοχή σε παρόμοια περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που με τη στάση της έχει ξεπλύνει ακόμα και τη Χρυσή Αυγή, αφού καλεί επανειλημμένως εκπροσώπους των ναζιστών σε εκδηλώσεις μέσα στα στρατόπεδα.

Τέλος, χαιρετίζω την άμεση κινητοποίηση των φαντάρων που απαίτησαν άμεσα το σβήσιμο του ρητού που λέρωνε τους τοίχους του στρατοπέδου και πρόσβαλλε τον ελληνικό λαό. Η στάση τους αυτή αποτελεί παράδειγμα. Καμία ανοχή στους φασίστες, τις σάπιες φασιστικές ιδέες και πράξεις τους».

Επικοινωνία με τον στρατευμένο Δημήτρη Ανδρονιάδη

Ο «Ριζοσπάστης» επικοινώνησε με τον στρατιώτη Δημήτρη Ανδρονιάδη, που βγήκε στην αναφορά ζητώντας να σβηστεί το «ρητό» του χιτλερικού στρατάρχη Μάνσταϊν στο 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής στον Μανταμάδο της Λέσβου. Ακολουθεί η συνομιλία.

-- Διαβάζοντας το «σύνθημα» που ήταν γραμμένο σε τοίχο της μονάδας όπου υπηρετείς τη στρατιωτική σου θητεία, τι ήταν εκείνο που σε έκανε να αντιδράσεις, βγαίνοντας στην αναφορά, και ποια ήταν η πρόθεσή σου;

-- Αυτό που σκέφτηκα ήταν ότι η Λέσβος αλλά και όλος ο λαός μας έχει δώσει πολύ αίμα στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και θεώρησα ανεπίτρεπτο να υπάρχει ένα τέτοιο «ρητό» σε αυτό το νησί. Αρχικά ζήτησα να σβηστεί το «ρητό», όπως και έγινε. Πρόθεσή μου ήταν να γίνει γνωστό σε όλους τους φαντάρους, αλλά και στο νησί γενικότερα.

-- Τι αντίκτυπο είχε η αγωνιστική και θαρραλέα στάση σου στους υπόλοιπους φαντάρους, τα μόνιμα στελέχη και στους κατοίκους του Μανταμάδου;

-- Θεωρώ ότι η ενέργειά μου είχε θετικό αντίκτυπο στους συναδέλφους φαντάρους και σε ορισμένα στελέχη. Επικροτήθηκε η στάση μου και αρκετοί συμφώνησαν ότι είναι απαράδεκτη η αναγραφή αυτού του «ρητού». Με ενέπνευσε και το γεγονός ότι την ημέρα της αναφοράς μου ήταν η επέτειος της σφαγής των Καλαβρύτων από τους ναζί Γερμανούς. Επίσης η στάση μου βρήκε αποδοχή από τους κατοίκους, με ψηφίσματα συμπαράστασης μαζικών φορέων.

Η τιμωρία του ναύτη Σ. Παπαδάκη φανερώνει την κοροϊδία των δηλώσεων της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση τιμώρησε με απόσπαση τον φαντάρο που διαμαρτυρήθηκε σε μονάδα του Μανταμάδου της Λέσβου, για το «ρητό» του χιτλερικού στρατάρχη σε τοίχο του στρατοπέδου. Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση. Ξεσηκώθηκε λαϊκή κατακραυγή και διαμαρτυρίες από μαζικούς φορείς, επιστολές από στρατευμένους. Η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και αναγκάστηκε να πάρει πίσω την τιμωρία και ο φαντάρος να γυρίσει στη μονάδα του.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κάλεσε σε απολογία και τιμώρησε με φυλάκιση τον ναύτη Σταύρο Παπαδάκη. Το πρόσχημα για τον καταλογισμό της ποινής ήταν ότι έκανε γνωστή τη διαμαρτυρία του, στη συμμετοχή της φρεγάτας «Ναβαρίνον» σε ΝΑΤΟική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, μπορεί στις δηλώσεις του να αναφέρεται στα δικαιώματα των στρατευμένων και να υποστηρίζει ότι «οι οπλίτες θητείας έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα», όμως οι δηλώσεις του υπουργού είναι κοροϊδία, όταν συνεχίζονται οι ποινές όπως του ναύτη στη φρεγάτα «Ναβαρίνον».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ