ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ»
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το κυνήγι του κέρδους και τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων

Ανακοίνωση από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της «Χαλυβουργικής» και όλου του κλάδου να απαντήσουν με οργάνωση και πάλη απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής

Eurokinissi

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της «Χαλυβουργικής» και όλου του κλάδου να απαντήσουν με οργάνωση και πάλη απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
Στη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργικής» προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας η ΔΕΗ, προς την οποία η «Χαλυβουργική» έχει χρέος 34,5 εκατ. ευρώ. Το προηγούμενο διάστημα είχε προηγηθεί άλλο ένα σίριαλ διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για τη ρύθμιση του χρέους, ωστόσο η πρόταση της διοίκησης της «Χαλυβουργικής» κρίθηκε «ανεπαρκής» από τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος της οποίας ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση του συνόλου των οφειλομένων.

Η παραγωγική δραστηριότητα στο εργοστάσιο έχει σταματήσει από το 2015 και ο αριθμός των εργαζομένων υποδιπλασιάστηκε στα 170 άτομα. Από τότε μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι άλλοτε δούλευαν με εκ περιτροπής απασχόληση και άλλοτε έβγαιναν σε διαθεσιμότητα.

Στο πλευρό των εργαζομένων της «Χαλυβουργικής», που πλέον είναι αντιμέτωποι με το κλείσιμο του εργοστασίου και την ανεργία, στέκεται το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Η περίπτωση της «Χαλυβουργικής», υπογραμμίζει το Συνδικάτο, «έρχεται να αποδείξει με τον χειρότερο τρόπο ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους για ανθρώπινη ζωή, αλλά το αμείλικτο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους των καπιταλιστών». Προσθέτει ακόμα πως το παράδειγμα του εργοστασίου αποδεικνύει ότι «τίποτα δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός (παλιός και νέος), με αιτήματα για φθηνό ρεύμα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους εργοδότες».

Το Συνδικάτο επισημαίνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της διοίκησης της εταιρείας για τη σημερινή κατάσταση.

Επιβεβαιώνεται ο επιζήμιος ρόλος των εργατοπατέρων

Στηλιτεύει επίσης τη στάση των συνδικαλιστικών δυνάμεων που «ως πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο και στην ΠΟΕΜ συκοφάντησαν εργατικούς αγώνες και καλλιέργησαν την αντίληψη ότι οι αγώνες θα κλείσουν το εργοστάσιο», που ισχυρίστηκαν ότι «ο ηρωικός εννιάμηνος αγώνας των συναδέλφων χαλυβουργών έκλεισε την "Ελληνική Χαλυβουργία"», που δεν προετοίμασαν τους εργαζόμενους να δώσουν μάχη με βάση τα δικά τους συμφέροντα αλλά τους καλούσαν πάντα «να διεκδικήσουν αυτά που είχε ανάγκη για την κερδοφορία της η εργοδοσία».

«Είναι το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, που υπερασπίζονται μαζί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός και όλες οι κυβερνήσεις και στο βωμό τους θυσιάζονται οι εργαζόμενοι και πετιούνται στα αζήτητα σαν στυμμένες λεμονόκουπες», υπογραμμίζει το Συνδικάτο.

Πολλά τα σχετικά παραδείγματα στον κλάδο του Μετάλλου

Οπως εξηγεί το Συνδικάτο, στον κλάδο του Μετάλλου είναι πολλά τα σχετικά παραδείγματα: «Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, στα ΕΑΣ, στα Ναυπηγεία, στην ΕΛΒΟ και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση και αντιμετωπίζουν την απειλή της ανεργίας και της εξαθλίωσης».

Καλεί την κυβέρνηση«να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στη "Χαλυβουργική", αλλά και να προβεί σε ενέργειες που δεν θα επιτρέψουν το κλείσιμο του εργοστασίου».

Καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του και να απαντήσουν «ενιαία, ταξικά, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες στον αγώνα απέναντι στη διαρκή επίθεση εργοδοσίας - κυβερνήσεων - Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στάσεις εργασίας στο πρακτορείο «Αργος»

Σε στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο «Αργος» ενάντια στις απολύσεις στις οποίες προχωρά η εργοδοσία.

Συγκεκριμένα, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Αθηνών έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας στη βραδινή (4 π.μ. έως 6 π.μ.) και την πρωινή βάρδια (9 π.μ. έως 11 π.μ.) και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στις Γενικές Συνελεύσεις αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα τους.

Η διοίκηση του πρακτορείου «Αργος», όπως καταγγέλλει το σωματείο, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή απολύσεις «για λόγους περικοπών» με τη δικαιολογία πως «δέχονται πόλεμο από την κυβέρνηση!».

«Οι εκδότες που είναι και εφοπλιστές, μεγαλοκατασκευαστές, ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων, αποφάσισαν πως το μαγαζί τους "δεν βγαίνει"», τονίζει η Ενωση και επισημαίνει πως το ίδιο «έργο» έχει παιχτεί ξανά, με τους ίδιους «πρωταγωνιστές», τον Αύγουστο του 2017, όταν έβαλαν «λουκέτο» στο πρακτορείο «Ευρώπη» και «πέταξαν στο δρόμο 250 οικογένειες, γιατί και πάλι "δεν έβγαιναν"».

«Αν ψάχνουν θεατές στο έργο τους, να είναι σίγουροι ότι δεν θα τους βρουν σε εμάς!», υπογραμμίζει το σωματείο και ξεκαθαρίζει: «Θα αγωνιστούμε με "νύχια και με δόντια" για τη ζωή που μας παίρνουν! Θα αγωνιστούμε ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδοσία που συντονισμένα, στο όνομα της ανάπτυξής τους, τσακίζουν ό,τι έχει απομείνει από εργατικό δικαίωμα».

ΛΑΡΚΟ
Συνελεύσεις των εργαζομένων με αφορμή τις εξελίξεις

Σε Γενική Συνέλευση με θέμα την ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις και την οργάνωση κινητοποιήσεων καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, αύριο, Πέμπτη, στις 9 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» της Λάρυμνας. Το Σωματείο αντιδρά στη μείωση της παραγωγής «που προτείνουν και προωθούν άμεσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ», με αφορμή το υπαρκτό χρέος της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ, για το οποίο οι ίδιοι ευθύνονται.

Παράλληλα, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί την Παρασκευή 21/12, στις 12 μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον», το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με θέμα την ενημέρωση για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ αλλά και μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως η ΣΣΕ, οι συγχωνεύσεις, τα ατυχήματα και τα προβλήματα των εργαζομένων στις εργολαβίες. Στόχος της συνέλευσης είναι οι εργαζόμενοι να συζητήσουν και να αποφασίσουν την οργάνωση κινητοποιήσεων για όλα τα παραπάνω. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην εργολαβία της «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ», η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί με στάση εργασίας (12 μ. - 2 μ.μ.).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατέθεσε τροπολογία για την εξασφάλιση της λειτουργίας των ΕΑΣ

Τροπολογία που προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται: «Μετά τη διάσπαση της ΕΑΣ, η ανώνυμη εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ βρέθηκε, σαν διάδοχος της παλαιάς εταιρείας, να την βαραίνουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, δεν έχει δυνατότητα χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και παράλληλα έχει κληρονομήσει μεγάλα χρέη».

«Για να είναι δυνατή η λειτουργία της εταιρείας ΕΑΣ ΑΒΕΕ, της οποίας ο βασικός μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο, ρυθμίστηκαν, με τα άρθρα 125 και 126 του ν. 4446/2016 (ΦΕΚ Α΄ αρ. φύλλου 240/22 Δεκεμβρίου 2016), τα θέματα της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς και η αναστολή μέτρων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της».

Οπως τονίζεται, επειδή κρίνεται ότι η λειτουργία της εταιρείας ΕΑΣ «είναι απαραίτητη γιατί συνδέεται με την αμυντική ικανότητα της χώρας» και «για να γίνει δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας της, προτείνεται η τροποποίηση των παραπάνω άρθρων», έτσι ώστε η φράση «για χρονικό διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την 22η Δεκεμβρίου του έτους 2016», αντικαθίσταται από τη φράση «για χρονικό διάστημα τριάντα έξι (36) μηνών από την 22η Δεκεμβρίου του έτους 2016», όσον αφορά την ασφαλιστική, φορολογική ενημερότητα και την αναστολή μέτρων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της.

ΚΚΕ
Επιβεβαιώνεται ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για το «λουκέτο» στη «Χαλυβουργική», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το "λουκέτο" στη "Χαλυβουργική", μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης του εργοστασίου, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.

Είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που οδηγεί βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας να κλείνουν, ενώ θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα υπηρετούσε τις λαϊκές ανάγκες.

Είναι, επίσης, απόδειξη ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων, αλλά οι επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν αποκλειστικά με κριτήριο τη μεγαλύτερη καπιταλιστική κερδοφορία και με θύματα κάθε φορά τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής", αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι της χώρας, μπορούν να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα, για τα οποία αγωνίστηκαν οι συνάδελφοί τους στο διπλανό εργοστάσιο της "Ελληνικής Χαλυβουργίας", με τον 9μηνο ηρωικό απεργιακό αγώνα, ο οποίος στοχοποιήθηκε και ενοχοποιήθηκε, με βρώμικο πόλεμο, ότι δήθεν ευθύνεται για το κλείσιμο του εργοστασίου.

Το δικαίωμά τους στη σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα δε χαρίζεται από κανέναν. Κατακτιέται με τον αγώνα, την ταξική πάλη και σε σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης, τα αδιέξοδα και την αναρχία του οποίου τα "φορτώνονται" οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στη "Χαλυβουργική", τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα».

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη, στις 6 π.μ. κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Κώστα Στεργίου, θα επισκεφτεί τη «Χαλυβουργική».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ