Συνέντευξη με τον καθηγητή Νίκο Γελαδά, Κοσμήτορα της ΣΕΦΑΑ Αθήνας
-- Ποιες αιχμές του νομοσχεδίου σάς βρίσκουν αντίθετους;
-- Το συγκεκριμένο προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει ρητά και κατηγορηματικά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αθλητικών επιστημόνων (καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γυμναστών και προπονητών), που κατέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο τετραετούς διάρκειας στη Φυσική Αγωγή και στον Αθλητισμό και οι οποίοι είναι εντεταγμένοι να δουλεύουν σε χώρους όπως είναι η Εκπαίδευση, τα αθλητικά σωματεία, τα δημόσια και ιδιωτικά γυμναστήρια, τα εργομετρικά κέντρα, οι αθλητικοί οργανισμοί, οι ΟΤΑ, τα κέντρα ασκησιακής αποκατάστασης, ευρωστίας, ευεξίας και ευγηρίας, και γενικά όπου οργανώνονται, εκτελούνται και αξιολογούνται προγράμματα συστηματικής σωματικής άσκησης. Απεναντίας, δίνει δικαίωμα προπονητή και γυμναστή σε απόφοιτους Λυκείου και Επαγγελματικών Σχολών.
Ο Ν. Γελαδάς |
-- Από πλευράς ΣΕΦΑΑ γίνεται λόγος για πιθανούς κινδύνους στην υγεία των αθλούμενων με βάση τα νέα δεδομένα που φέρνει το αθλητικό νομοσχέδιο.
Εμείς θέλουμε όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού να έχουν αξιοπρεπή εργασία, ανάλογα με τα προσόντα τους. Οπως θέλουμε να έχουν δωρεάν, υψηλού επιπέδου Εκπαίδευση, γιατί η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο υλικό. Εμείς αντιδρούμε γιατί η υγεία, ευρωστία και ψυχική υγεία του ελληνικού λαού επαπειλούνται από τις οικονομικές συνθήκες, τις κακές διατροφικές συνήθειες και την υποκινητικότητα του ατόμου. Η άσκηση είναι φάρμακο για όλες αυτές τις αρνητικές εκφάνσεις της μοντέρνας ζωής και πρέπει να χορηγείται με συγκεκριμένη δοσολογία έντασης, είδους, συχνότητας και διάρκειας, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την υγεία και τη φυσική κατάσταση του δοκιμαζόμενου. Δεν είναι δυνατόν, όπως προτείνει το νομοσχέδιο, απόφοιτοι Λυκείου και Τεχνικών Σχολών να γυμνάζουν βρέφη και εγκύους! Δεν είναι δυνατόν, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των κεφαλαιούχων στο χώρο (ιδιοκτητών γυμναστηρίων και Τεχνικών Σχολών) να κινδυνεύουν η υγεία και η ασφάλεια του γυμναζόμενου ατόμου. Δεν είναι δυνατόν στο προτεινόμενο νομοσχέδιο να ζητάνε από τα γυμναστήρια να φέρουν μόνο ένα απλό φαρμακείο. Οι πολίτες δεν κινδυνεύουν από αμυχές. Κινδυνεύουν από καρδιακά επεισόδια, από μυοσκελετικές κακώσεις, από αφυδάτωση, από ασκησιακή υπερθερμία και από τις κυβερνητικές πολιτικές.
Από την κινητοποίηση που έγινε την Παρασκευή έξω από το υπουργείο Παιδείας |
-- Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει την ανισοτιμία προσόντων και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Μεροληπτεί υπέρ της ιδιωτικής μεταλυκειακής επαγγελματικής κατάρτισης σε βάρος της ολόπλευρης πανεπιστημιακής μόρφωσης. Συνυπολογίζοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο θα αδειάσουν οι πανεπιστημιακές αίθουσες των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και θα γεμίσουν οι αίθουσες των ιδιωτικών σχολών σύντομης επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το φαινόμενο θα είναι εντονότερο στα περιφερειακά τμήματα, της Κομοτηνής και των Τρικάλων, τα οποία αντλούν φοιτητές από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και όπου τα έξοδα φοίτησης είναι υψηλότερα από αυτούς που σπουδάζουν δίπλα στα σπίτια τους. Σκοπός των κυβερνώντων είναι να ανθίσουν ξανά οι Τεχνικές Σχολές της δεκαετίας του 1970...
-- Τι προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα η δική σας ΣΕΦΑΑ και τι ζητάτε από την πολιτεία;
-- Σε ό,τι αφορά τη Σχολή μας, τα κυριότερα προβλήματα αφορούν την έλλειψη υποδομών και συνθηκών για σπουδές Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη συρρίκνωση του διδακτικού προσωπικού μετά τον μεγάλο αριθμό των αφυπηρετήσεων χωρίς προσλήψεις, την παντελή έλλειψη οικονομικής ενίσχυσης της Ερευνας και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων τα οποία είναι χωρίς δίδακτρα ή τέλη εγγραφής. Ο μεγάλος αριθμός προπτυχιακών εισακτέων δεν στοιχίζεται ανάλογα και με ενίσχυση (οικονομική - υλικοτεχνική) για τη σωστή εκπαίδευση αυτών των νέων, η οποία ενίσχυση ούτως ή άλλως ήταν και είναι χαμηλή για όλη την Παιδεία. Καταργούνται από το πρόγραμμα σπουδών μαθήματα όπως είναι η Ρυθμική Αγωνιστική Γυμναστική, με την οποία ασχολούνται χιλιάδες παιδιά από ερασιτεχνικό μέχρι Ολυμπιακό επίπεδο, λόγω έλλειψης προσωπικού. Γίνονται μαθήματα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και πρακτική άσκηση σε αθλητικούς χώρους διασκορπισμένους σε όλο το εύρος των νότιων προαστίων. Ο Ελληνας φοιτητής δεν επωφελήθηκε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του 2004, που ακόμα πληρώνει ο φορολογούμενος πατέρας του!
Οι σπουδές σε ένα δημόσιο ΑΕΙ έχουν βαρύ τίμημα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ενώ το εργασιακό μέλλον είναι αβέβαιο. Γίνεται χειρότερο με το προτεινόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η πολιτεία πρέπει να παίξει το ρόλο της στην ενίσχυση (οικονομική, υποδομές και προσωπικό) του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η ενίσχυση του επιπέδου των σπουδών θα είναι προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας. Ο πτυχιούχος της Φυσικής Αγωγής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη, βελτίωση ή και αποκατάσταση της υγείας του λαού μας. Μπορεί να καθορίσει τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας και όλου του λαού στην ειρήνη, στη φιλία των λαών και στην ανάπτυξη της ατομικής και κοινωνικής αγωνιστικότητας. Η πολιτεία πρέπει να επενδύσει στο ρόλο αυτό ενισχύοντας τη Φυσική Αγωγή στο σχολείο και γενικά στην Εκπαίδευση, θωρακίζοντας τους νέους με Ολυμπιακά ιδανικά απέναντι στον μοντέρνο τρόπο ζωής. Να δώσει κίνητρα και να ενισχύσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και την άθληση πλατιών μαζών του λαού μας, χωρίς ανταποδοτικές εισφορές. Να προωθήσει την άσκηση και άθληση μέσα σε εργασιακούς χώρους, ώστε να προληφθούν ασθένειες και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και τεράστιες δαπάνες για αποκατάσταση.
-- Συμπερασματικά με το παρόν νομοσχέδιο, τι κατεύθυνση δίνει η κυβέρνηση και τι εκτιμάτε ότι τελικά θα συμβεί;
-- Το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο τις ΣΕΦΑΑ. Αφορά ένα μεγάλο αριθμό επαγγελματικών δικαιωμάτων σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως είναι για παράδειγμα η Διατροφή, η Φυσικοθεραπεία και η Νοσηλευτική.
Το μοντέλο διαχείρισης της κοινωνίας το οποίο προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση μέσα από τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι το εξής: α) Δεν θέλουμε πλειάδα ατόμων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, γιατί κοστίζουν πολύ στον φορολογούμενο για να μορφωθούν και μετά είναι εργασιακά διεκδικητικοί ή μεταναστεύουν σε άλλη χώρα. β) Θέλουμε ορδές ατόμων καταρτισμένων με ταχύρυθμα σεμινάρια, ως μισοειδικευμένο εργατικό προσωπικό, με μικρή διαπραγματευτική δύναμη όσον αφορά τα μεροκάματά του. γ) Θέλουμε να μοιράσουμε την φτωχή «πίτα» σε περισσότερα στόματα πεινασμένων, για να μειωθεί τάχατες η ανεργία. Ολα τα προηγούμενα αποδεικνύονται με το παράδειγμα του προτεινόμενου νομοσχεδίου. Σήμερα ένας γυμναστής πανεπιστημιακού επιπέδου εργάζεται σε ένα ιδιωτικό γυμναστήριο για 3-5 ευρώ την ώρα. Ξαφνικά νομοθετεί ο υφυπουργός Αθλητισμού ότι οι απόφοιτοι Τεχνικού Λυκείου και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης γίνονται ειδικοί να γυμνάζουν εγκύους και βρέφη στα γυμναστήρια. Αυτό αποσκοπεί στο να μειώσει τα μεροκάματα ακόμα παραπέρα, μέσω πληθωρισμού εργαζομένων, να μεγαλώσουν οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και οι σχολάρχες τα κέρδη τους και να ισχυριστεί ο ίδιος ότι μείωσε την ανεργία στη νεολαία. Φυσικά, παράπλευρη απώλεια για την κοινωνία θα είναι ότι ο πελάτης του γυμναστηρίου λαμβάνει τη χειρότερη δυνατή υπηρεσία, η οποία είναι και επικίνδυνη, χωρίς καν να το γνωρίζει. Το ότι θα αδειάσουν από φοιτητές τα δημόσια Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας και δη τα περιφερειακά και θα γεμίσουν τα ιδιωτικά, με δίδακτρα, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης σπουδαστές, αφού τα επαγγελματικά δικαιώματα και των δύο επιπέδων σπουδών θα είναι τα ίδια, δεν γίνεται αντιληπτό από τη δήθεν αριστερή κυβέρνηση ως παράπλευρη κοινωνική απώλεια, αλλά θεωρείται μνημονιακή υποχρέωση, όπως η ίδια μας είπε.
Με μια δυναμική πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 14/12, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους φοιτητές και καθηγητές των Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (ΣΕΦΑΑ) και των ΤΕΦΑΑ ενάντια στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι το ν/σ ουσιαστικά απαξιώνει το πανεπιστημιακό πτυχίο των προπονητών Φυσικής Αγωγής εξισώνοντάς το με πιστοποιήσεις σεμιναριακού τύπου εκπαίδευσης, όπως των σχολών αθλημάτων της ΓΓΑ (που προβλέπεται να εφαρμοστούν) ή οποιοδήποτε άλλο ιδιωτικό φορέα (π.χ. ΙΕΚ).
Στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ άλλων μαζικό «παρών» έδωσαν φοιτητές από τις ΣΕΦΑΑ Αθηνών και ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και Κομοτηνής, που με τα συνθήματά τους διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο προωθούμενο κυβερνητικό σχέδιο νόμου που τσακίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα απαιτώντας την άμεση απόσυρσή του. Ζήτησαν παράλληλα να μπει τέλος στην περαιτέρω απαξίωση των ΣΕΦΑΑ και την άμεση αναβάθμισή τους σε υλικοτεχνική υποδομή, εκπαιδευτικό προσωπικό, επαρκή χρηματοδότηση, δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση για όλες και όλους κ.τ.λ.
Οι φοιτητές απαίτησαν συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, για τον οποίο μετά από αρκετή ώρα οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν ότι απουσίαζε. Τελικά αντιπροσωπεία των φοιτητών συναντήθηκε με σύμβουλο του υφυπουργού, στον οποίο κατέθεσαν το βασικό αίτημα για άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Μετά τις μη ικανοποιητικές απαντήσεις που δόθηκαν από πλευράς υφυπουργείου Αθλητισμού οι φοιτητές αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και τη δημιουργία πανελλαδικής επιτροπής που θα συντονίζει τον αγώνα τους.