Μοναδικές στιγμές στη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία
Μια ζεστή συναυλία, γεμάτη χιούμορ, εκμυστηρεύσεις, συγκίνηση και πολλά τραγούδια που έχουν τραγουδηθεί και αγαπηθεί από πολλές γενιές μέχρι σήμερα...
Τη συναυλία παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος στο τέλος συνεχάρη θερμά όλους τους συντελεστές.
Ηταν η τρίτη ξεχωριστή στιγμή που μας χάρισε ο συνθέτης μέσα στο 2018. Είχαν προηγηθεί οι μεγάλες συναυλίες σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκαν ολόκληρη η «Καντάτα για τη Μακρόνησο», η «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη» καθώς και μια σειρά από επιλεγμένα πολιτικά του τραγούδια, και στη συνέχεια το αφιέρωμα στον ποιητή μας Γιάννη Ρίτσο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Καντάτα για τη Μακρόνησο» και η «Σπουδή σε ποιήματα του Βλ. Μαγιακόβσκη» επανεκδόθηκαν σε cd, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».
Στη συνέχεια και πριν ξεκινήσει το «ταξίδι» πάνω στην ποίηση του Ν. Καββαδία, ο Θάνος Μικρούτσικος μοιράστηκε τα παρακάτω λόγια με τον κόσμο που είχε από νωρίς κατακλύσει την Αίθουσα Συνεδρίων:
«Σας ευχαριστώ θερμά, λίγο είναι...
Αισθάνομαι βαθύτατη ευγνωμοσύνη για όλους εσάς, για το ΚΚΕ. Και επιτρέψτε μου για μια ακόμη φορά να συγχαρώ το Κόμμα, όχι μόνο γιατί αυτή η χρονιά ήταν μια καταπληκτική χρονιά, με τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια, αλλά και για όλη τη δράση του.
Και μιλώντας ειδικά για το χώρο μου, να πω για την πρωτοποριακή - και το εννοώ, με όλη τη σημασία της λέξης - εργασία που επιτελείται εδώ και αρκετά χρόνια στον τομέα του Πολιτισμού και της Τέχνης. Το αποτέλεσμα είναι και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, παρότι η βασική διάστασή του είναι πολιτική, να έχει μια πολιτιστική διάσταση που ολοένα γίνεται και σημαντικότερη, με αποτέλεσμα να είναι και ο πιο σημαντικός θεσμός από οτιδήποτε άλλο αντίστοιχο γίνεται από τη μεταπολίτευση και μετά... Αλλά και για όλα αυτά τα εκπληκτικά Συνέδρια που διοργανώνει η ΚΕ, το Τμήμα Πολιτισμού της, μεταξύ των οποίων και αυτό του επόμενου Σαββατοκύριακου».
Αυτό ήταν ο Καββαδίας; Μόνο αυτό ήταν ο Καββαδίας;
Ο Καββαδίας είναι κάτι άλλο. Πεδίο είναι όλα αυτά, πάνω στο οποίο από νωρίς και εγκαίρως διατύπωσε άλλα πράγματα. Δύο πολιτικά μηνύματα, και μάλιστα τρομακτικά ισχυρά και διαχρονικά, είναι διατυπωμένα από τον Νίκο Καββαδία.
Το 1954 στη "Βάρδια" είπε "λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται". Τι δεν ονειρεύονται; Ενα ταξίδι; Οχι. Που δεν ονειρεύονται έναν κόσμο καλύτερο, έναν κόσμο ισότητας, έναν κόσμο στον οποίο μπορεί ο άνθρωπος να αυτοπραγματωθεί. Και είπε επίσης το άλλο: "Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία". Τι νομίζετε; Οτι είναι μία ωραία εικόνα; Καθόλου. Επιλέγει το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη και καλεί τον νέο και τη νέα να τον δαμάσει και να χορέψει πάνω στο φτερό του, δηλαδή να κατακτήσει το αδύνατο.
Είμαι πολύ ευτυχής και συγκινημένος που βλέπω και τους σημερινούς 15άρηδες να στοιχίζονται γύρω από αυτή την ερμηνεία. Σε αυτό βοήθησε και η μουσική μου, να ξεκλειδωθούν και να βρεθούν τα κρυμμένα που διέθετε η ποίηση του Καββαδία».
Τα τραγούδια απέδωσαν, χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές, οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης και Χρήστος Θηβαίος. Τους συνόδευσαν εξαίρετοι μουσικοί, μια τρομερή παρέα, που το χάρηκαν μαζί με το κοινό και μάγεψαν με τη δεξιοτεχνία τους και τους αυτοσχεδιασμούς τους. Θάνος Μικρούτσικος, Θοδωρής Οικονόμου και Μάξιμος Δράκος στα πιάνα, Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά.
Οσο για τις ξεχωριστές στιγμές της συναυλίας, δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποια από αυτές...
Η Ρίτα Αντωνοπούλου να ερμηνεύει μοναδικά το «Federico Garcia Lorca», με τον κόσμο να σιγοτραγουδά και να χειροκροτά θερμά στο στίχο «Στον τοίχο της Καισαριανής μάς φέραν από πίσω / κι ίσα έν' αντρίκειο ανάστημα ψηλώσαν το σωρό» και η ερμηνεία της, σαν μιούζικαλ, στην «Αρμίδα». Ο Κώστας Θωμαΐδης με τη θεατρική του ερμηνεία στη «Γυναίκα» και να τα δίνει όλα στο «Μαχαίρι». Και ο Χρ. Θηβαίος με την ενέργεια και τη ζωντάνια του πάνω στη σκηνή να μας παρασύρει στο «A bord de l' Aspasia» και στο «Ενας νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί».
Ο Δ. Κουτσούμπας με τους Θ. Μικρούτσικο, Ρ. Αντωνοπούλου, Κ. Θωμαΐδη και Χρ. Θηβαίο |
Και μετά... Το ξέσπασμα, το θερμό και ασταμάτητο χειροκρότημα, αντάξιο για αυτόν τον μεγάλο συνθέτη, αλλά και για όλους τους μουσικούς και ερμηνευτές. Μια αίθουσα όρθια να χειροκροτεί και να πάλλεται από τον ενθουσιασμό για αυτή τη βραδιά...
Και μέσα σε αυτό το κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ο Θ. Μικρούτσικος δηλώνει από σκηνής: «Ακούγεται βαρύγδουπο, δεν με ενδιαφέρει. Αιώνια ευγνωμοσύνη αισθάνομαι και διά παντός για το ΚΚΕ και για όλους εσάς». Και θυμήθηκε αυτά που είχε δηλώσει πριν 1,5 χρόνο στον «Ριζοσπάστη», κάτω από ένα δέντρο στο Φεστιβάλ. «Αισθάνομαι ότι αυτός είναι ο κόσμος μου. Το εννοούσα, το εννοώ και θα το εννοώ μέχρι τέλους».
Η συγκεκριμένη συναυλία, όπως ανέφερε και από σκηνής ο συνθέτης, ήταν ενταγμένη στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που προϋπαντούν το Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Δεκέμβρη η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, με θέμα «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τον Μεσοπόλεμο», για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, θα παρέμβει και ο Θάνος Μικρούτσικος για την ποίηση του Νίκου Καββαδία, με θέμα «Τρόχισε εκείνα τα σπαθιά του λόγου που μ' αρέσουν».