ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η συγκλονιστική εκδήλωση, εφόδιο στις μάχες που έρχονται!

Μια μοναδική βραδιά για τους χιλιάδες που γέμισαν το βράδυ της Κυριακής το Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη

Μια συγκλονιστική γιορτή, αντάξια της ηρωικής 100χρονης Ιστορίας του ΚΚΕ, στήθηκε την Κυριακή το βράδυ στο κατάμεστο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων της δουλειάς, των γραμμάτων και των τεχνών, του αθλητισμού, αλλά και με ξεχωριστή την παρουσία της νεολαίας.

Στο μεγάλο αυτό αντάμωμα έδωσαν το «παρών» άνθρωποι όλων των ηλικιών, κομμουνιστές και κομμουνίστριες, αλλά και εργάτες, υπάλληλοι, λαϊκοί άνθρωποι που βρέθηκαν μαζί τους στις επάλξεις του αγώνα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, που συνεγείρονται από τη συνέπεια και τη μαχητικότητα, την πρωτοπόρα ιδεολογία και δράση του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα 100χρονα του Κόμματος, με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, στο πλάι των μελών και φίλων του ΚΚΕ, επισφράγισε το ορμητικό πέρασμα στον νέο αιώνα ζωής και δράσης. Επιβεβαίωσε τη δυναμική την οποία αποκτά το κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ στο λαό να πάρει τη θέση του στον αγώνα, δίπλα στους κομμουνιστές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές.

Στην εκδήλωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της Θεσσαλονίκης στην Ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας μας. Ενώ ανακοίνωσε και τους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, πολιτικό μηχανικό, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, και στο δήμο Θεσσαλονίκης τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του Κόμματος.


Ο χώρος ήταν στολισμένος με τα πανό, που δήλωναν: «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομουνιστές», «Λαέ θυμήσου, το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ».

Σ' όλη της διάρκεια της μεγάλης γιορτής, τα κόκκινα λάβαρα ανέμιζαν στο χώρο. Η μουσικοθεατρική παράσταση που εξελισσόταν στο παρκέ του Παλαί ντε Σπορ, με τη συμμετοχή δεκάδων νεολαίων, εξιστορούσε στιγμές από την ταξική πάλη και την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Τα θεατρικά δρώμενα εναλλάσσονταν με τα τραγούδια μεγάλων ποιητών, στιχουργών και συνθετών, που συνέδεσαν τη ζωή και την τέχνη τους με το κίνημα, τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού, τραγουδισμένα από καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Τα συνθήματα δεν άφηναν κανένα «κενό» ανάμεσα στα τραγούδια και το επόμενο δρώμενο, ανάμεσα σε αυτά και την επόμενη ενότητα από την Ιστορία του Κόμματος που προβαλλόταν στη γιγαντοοθόνη, με αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις παλαίμαχων κομμουνιστών της πόλης. «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ επίθεση και πάλη», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», ακούγονταν από χιλιάδες στόματα!


Ολοι όσοι συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή έφυγαν ενθουσιασμένοι, με πρόσωπα φωτισμένα, αποφασισμένοι για τις νέες μάχες που έρχονται μπροστά.

Το έβλεπες και το άκουγες στα σχόλια όσων αντάλλασσαν τις εντυπώσεις τους από την εκδήλωση, βγαίνοντας από το Παλαί ντε Σπορ. «Από τις καλύτερες εκδηλώσεις που έχει κάνει το Κόμμα στη Θεσσαλονίκη», «συγκλονιστική», «βάζει ακόμα ψηλότερα τον πήχη, όπως μπαίνει και για εμάς, για να τελειώσουμε "τους στίχους που άφησαν στη μέση οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης"».

Κεντρικό θέμα συζήτησης για πολλούς από εκείνους που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν οι αναφορές, στην ομιλία του ΓΓ της ΚΕ, στο ρόλο της Θεσσαλονίκης ως ορμητηρίου των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, στο δηλητήριο του εθνικισμού που σπέρνουν διάφορες δυνάμεις και κόμματα με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να αμφισβητούν το σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η ομιλία, αλλά και το βίντεο που προβλήθηκε, ξύπνησαν μνήμες από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1999, όταν οι κομμουνιστές της πόλης πρωτοστάτησαν στη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. «Θυμάσαι τότε στο λιμάνι το κάζο που πάθανε οι ΝΑΤΟικοί; Και στη Λαχαναγορά; Ακόμα το φυσάνε και δεν κρυώνει!», άκουγες στα πηγαδάκια.

Οπως τότε, έτσι και σήμερα, το «διαίρει και βασίλευε», ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους οι ιμπεριαλιστές.

Η εκδήλωση στο Παλαί ντε Σπορ ήταν η κορύφωση ενός μεγάλου πολιτικού ανοίγματος που έγινε σε χώρους δουλειάς και γειτονιές της Θεσσαλονίκης, σε πόλεις και νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Βοήθησε ώστε η Οργάνωση να ανοιχτεί σε ακόμα περισσότερους εργάτες, να φτάσει το ανατρεπτικό μήνυμα της πολιτικής του ΚΚΕ σε χιλιάδες λαϊκούς ανθρώπους. Αυτή η δουλειά εκφράστηκε και με τη μαζική συμμετοχή στη μεγάλη εκδήλωση της περασμένης Κυριακής.

Ο απόηχος της εκδήλωσης αποτελεί ήδη σημαντικό εφόδιο για τις μάχες που έρχονται, για την ισχυροποίηση του Κόμματος παντού, το χτίσιμο γερών Οργανώσεων στους χώρους δουλειάς, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, στην πάλη για τις «λεωφόρους του μέλλοντος» που συνεχίζεται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ