Στη μακρόχρονη πορεία του συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού, ανάμεσά τους οι Γ. Ζαμπέτας, Δ. Μούτσης. Μ. Θεοδωράκης, Τ. Μουσαφίρης, Μ. Τόκας, Θ. Μικρούτσικος, Β. Κορακάκης, Δ. Παπαδημητρίου.
Η γνήσια λαϊκή φωνή του Δ. Μητροπάνου και η ανεπανάληπτη ερμηνεία του κατάφεραν να συγκινήσουν όχι μόνο εκείνους που τον γνώρισαν από τα πρώτα του βήματα, αλλά και τις νεότερες γενιές, και θα συνεχίσουν να το κάνουν για πολύ καιρό ακόμα...
Οποιος επιθυμεί να απευθυνθεί για προσκλήσεις στο τηλέφωνο 6977.60.53.00.
Το ΕΕΤΕ σε αυτές τις εποχές της βαρβαρότητας, του πολέμου, εκφράζει την ανησυχία του και παράλληλα κάλεσε τους εικαστικούς μέλη του ΕΕΤΕ, να εκφράσουν με το έργο τους τη δική τους ανησυχία για τα πολεμικά σχέδια και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς, αγωνία και αλληλεγγύη στους πολύπαθους λαούς της Μεσογείου.
Οπως σημειώνει: Στο πλαίσιο της έκθεσης «Μεσόγειος... η Μεσόγειος Θάλασσα μέσα από την ποίηση των λαών της», επιλέξαμε ποίηση από την Ελλάδα και χώρες της Μεσογείου, ποιητές, οι οποίοι με το έργο τους, τη στάση τους, τη ζωή τους υπερασπίστηκαν την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια, την ειρήνη και τη ζωή των λαών του τόπου τους».
Επιλεγμένα Κείμενα:
Ελλάδα: Τάσος Λειβαδίτης «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος», Γιάννης Ρίτσος «Οδοιπορώ για την Ειρήνη» (Απόσπασμα), Νίκος Καββαδίας: «Federico Garcia Lorca», «Fata Morgana», Οδυσσέας Ελύτης: «Μικρή Πράσινη Θάλασσa», «Το μονόγραμμα», Γιώργος Σεφέρης: «Εδώ τελειώνουν τα έργα της θάλασσας», «Η θάλασσα».
Τουρκία: Αζίζ Νεσίν «Σώπα, μη μιλάς», Ναζίμ Χικμέτ: «Η πιο όμορφη θάλασσα», Αίγυπτος: Χάλεντ Ραούφ «Εμένα, για πατρίδες μη με ρωτάτε»,Τυνησία:Μιλάντ Φαϊζά «Ενας ήσυχος αποχαιρετισμός» (αποσπάσματα), Μαρόκο: Σάλεμ Χιμίς «Κάτι που κατονομάζω», Λίβανος, Σάουκι Μπζίε «Το μουσείο των κεριών», Συρία: Μοχάμετ Μαγούτ «Ο φόβος του ταχυδρόμου», Παλαιστίνη: Μαχμούντ Νταρουίς «Τα τριαντάφυλλα και το λεξικό», «Σ' αυτήν τη γη υπάρχει κάτι που αξίζει να το ζήσεις», Σεμίχ ελ Κάσεμ «Λόγος στην αγορά της ανεργίας», Γαλλία: Λουί Αραγκόν «Τα μάτια της Ελσας», Ιταλία: Πιέρ Πάολο Παζολίνι «Το έθνος μου», Ισπανία: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Αλλο Τραγούδι», Πορτογαλία: Ζοζέ Σαραμάγκου «Νέος άνθρωπος», Κύπρος: Κυριάκος Χαραλαμπίδης «Παιδί με μια φωτογραφία» Αλβανία: Βισάρ Ζίτι «Η δημοκρατία στη φύση».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Δεκέμβρη.
Ωρες λειτουργίας: 12.00 - 20.00
sotiriapsarou.gr |
Η «Ισμήνη», ο ποιητικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου, είναι μέρος της συλλογής «Τέταρτη Διάσταση» (1956 - 1972).
Η «Ισμήνη» είναι ένα συγκλονιστικό σχόλιο του συγγραφέα πάνω στην «Αντιγόνη», μέσα από τη ματιά της επιζώσης αδελφής της τραγικής ηρωίδας.
Ανατρεπτικό και «αιρετικό» κείμενο, μας δείχνει την «άλλη όψη» των πραγμάτων, παρουσιάζοντας μιαν άλλη αλήθεια και μιαν άλλη διάσταση του γνωστού μύθου...
Μέσα από το έργο αυτό του Ρίτσου, η Ισμήνη αναδεικνύεται σε τραγική ηρωίδα, μέσα από την αδυναμία της να ζήσει όπως θα επιθυμούσε, σε συμφωνία με την προσωπική της κοσμοθεωρία.
Στο ρόλο της Ισμήνης η Μαριάνθη Σοντάκη.
Δίπλα της, στο ρόλο του νεαρού αξιωματικού, αποδέκτη του ποιητικού παραληρήματος της ηρωίδας, ο Στράτος Χατζηηλίας.
Βιολοντσέλο παίζει «ζωντανά» στην παράσταση η Καίτη Πάντζαρη.
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης. Σκηνικός χώρος - κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος. Μουσική σύνθεση: Πλάτων Ανδριτσάκης.
Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210.64.60.748
Η μουσική παράσταση, επενδυμένη πάντα με φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό, περιλαμβάνει κάθε φορά μια ξεχωριστή επιλογή μελωδιών, ταξιδεύοντας στις έξι ηπείρους. Πρόκειται για ένα ταξίδι που φιλοδοξεί να εμφανίσει τις ομοιότητες στη δραστηριότητα και κατ' επέκταση στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων της δουλειάς όλου του κόσμου.
Το σχήμα «The Worksongs Project» συναποτελούν οι Λεωνίδας Ζαγαρέλος (φωνή, κιθάρα, φυσαρμόνικα), Δημήτρης Λιάσκος (πνευστά, επιμέλεια), Περικλής Μαλακατές (φωνή, μπάσο), Αποστόλης Μωραΐτης (φωνή, ούτι, κιθάρα) και Βαγγέλης Τσιμπλάκης (τύμπανα, κρουστά).
Πληροφορίες - κρατήσεις στο τηλέφωνο 210 3234095.
Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης: «Η παράστασή μας παίζεται πάνω στα ερείπια του κόσμου, σ' ένα μέλλον λιγότερο ή περισσότερο κοντινό σε μας, όπου διατηρούνται ανοιχτά όλα τα τραύματα απ' το παρόν και το παρελθόν της ανθρωπότητας... Αλλά και οι προσδοκίες... Σ' αυτό το οριακό σημείο ύπαρξης του ανθρώπου, ποιες είναι οι ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις επανεκκίνησης της ζωής, μιας ζωής που ν' αξίζει να τη ζήσει κανείς;».
Ηθοποιοί: Ελλη Ιγγλίζ, Εβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Χρήστος Κοντογεώργης.
Παραστάσεις κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30. Κυριακή στις 19.00. Τηλέφωνο κράτησης θέσεων: 210.3225.207