Το ένα τρίτο των ωρών του στη θάλασσα περνάει το Πολεμικό Ναυτικό, σε αποστολές του ΝΑΤΟ και «υπέρ τρίτων»!
Βυθισμένες μέχρι τα μπούνια σε αποστολές, επιχειρήσεις, επικίνδυνα, γενικά, σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα είναι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που σπρώχνει τη χώρα ολοένα και πιο βαθιά στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Ενδεικτικά ως προς αυτό είναι ορισμένα στοιχεία για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), που αποδεικνύουν ότι προσωπικό και μέσα περνούν χιλιάδες ώρες ετησίως στις θάλασσες για τις ανάγκες ΝΑΤΟ - ΕΕ ή και σε επιχειρήσεις που εμφανίζονται με «καπέλο» ΟΗΕ και στην πράξη αποσκοπούν στην τήρηση της ευρωατλαντικής «τάξης και ασφάλειας» στην Κεντροανατολική Μεσόγειο.
Ολες αυτές οι επιχειρήσεις καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Αντίθετα, εκθέτουν τους στρατευμένους και συνολικά το λαό σε μεγάλους κινδύνους.
Σύμφωνα με μια σειρά στοιχεία από αρμόδιες πηγές του ΠΝ, στην λεγόμενη «ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΗΜΕΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ» του Στόλου τα ποσοστά κατανέμονται ως εξής:
Το ελληνικό ΠΝ συνεισφέρει επίσης με 3 πλοία στη (συνολικής δύναμης 10 πλοίων) ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, που - κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης - αναπτύχθηκε από το 2016 στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό και στην πράξη ελέγχει τον πλου των ρωσικών πλοίων προς και από τη Συρία.
Ενώ αυτό το διάστημα, η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» περιπολεί νότια της Κύπρου ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL, επιχείρηση ναυτικών περιπολιών στα ανοικτά της χώρας, με «καπέλο» ΟΗΕ, προς παρεμπόδιση του εξοπλισμού οργανώσεων όπως η «Χεζμπολάχ». Το ελληνικό ΠΝ μετέχει σταθερά στην επιχείρηση εδώ και χρόνια, με πλοίο.
Παραπέρα, μέσα στους κύριους στόχους και δράσεις του ΠΝ για το 2019 συγκαταλέγεται και η παράδοση του 1ου Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας (κατασκοπευτικά, επιτηρούν εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες) το 1ο τρίμηνο του 2019. Θυμίζουμε για το θέμα, ότι υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για τον εκσυχρονισμό των 5 τέτοιων αεροσκαφών τύπου «P-3 Orion», έναντι 500 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με εργολάβο τη «Lockheed Martin» και υπεργολάβο την ΕΑΒ.
Eurokinissi |
Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι το ΠΝ αναδεικνύεται σε «αιχμή του δόρατος» της ελληνικής εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, για λογαριασμό της αστικής τάξης και όχι του λαού.
Πέραν των παραπάνω, υπάρχουν βέβαια μια σειρά από βάσεις και διευκολύνσεις που παρέχονται αφειδώς στους ευρωΝΑΤΟικούς για «φιλοξενία», στήριξη, εκπαίδευση εδώ δυνάμεών τους.
Π.χ. η κορωνίδα της ελληνοαμερικανικής τέτοιας συνεργασίας, η Σούδα, για την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι έπεσε στο τραπέζι πρόταση μέχρι και για 20ετή (!) παραχώρησή της στους Αμερικανούς. Στην παρούσα φάση, φαίνεται να έχει επιλεγεί να συνεχιστεί το μοντέλο της μονοετούς ανανέωσης της σύμβασης παραχώρησης, αλλά - όπως αναφέρουν παράγοντας που ξέρουν το θέμα - και να δοθεί η δυνατότητα να αυξηθούν «ποσοτικά» οι δυνατότητες της βάσης. Ισως π.χ. να αυξηθούν οι ποσότητες πυρομαχικών που ήδη αποθηκεύονται εκεί.
Εξάλλου, πάνω στην εκτίμηση Ελλήνων και Αμερικανών επιτελών ότι η Σούδα είναι πλέον «κορεσμένη» από «δραστηριότητες», οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να απλώνουν δυνάμεις τους σε όλη την Ελλάδα.
Ενδεικτικά, στη νευραλγική αεροπορική βάση Λάρισας έχουν μετασταθμεύσει εδώ και μήνες αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «MQ-9 Reaper», πολεμικές μηχανές για τον έλεγχο εκτεταμένων ζωνών από την Αφρική στο Νότο έως τη Διώρυγα του Σουέζ στα ανατολικά και έως τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα.
Την ίδια βάση φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για έστω περιοδική στάθμευση μαχητικών «F-22» (όπως έγινε πρόσφατα), ενώ οι πληροφορίες μιλάνε για «αξιοποίησή» της σε πρώτη φάση για στάθμευση ιπτάμενων τάνκερ και ραντάρ, που, κατά κανόνα, τα πρώτα χρησιμοποιούν σήμερα τη Σούδα, τα δεύτερα το Ακτιο.
Στο κοντινό Στεφανοβίκειο συμπληρώνονται σχεδόν πέντε μήνες από όταν ξεκίνησε η μετεγκατάσταση προσωπικού των Αμερικανών και ελικοπτέρων τους από την έδρα τους στη Γερμανία, με το πρόσχημα της «συνεκπαίδευσης». Η σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση τους δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουν μέχρι 31 ελικόπτερα εδώ.
Εξάλλου, από πλευράς υπουργείου Αμυνας φαίνεται να έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις στους Αμερικανούς να αξιοποιήσουν και άλλες τοποθεσίες, π.χ. την Κάρπαθο, την Κάλυμνο (για βάση ελικοπτέρων), τη Σκύρο (και τις υπάρχουσες εκεί εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναβαθμίζοντάς τες), το αεροδρόμιο στο Τυμπάκι, στη Νότια Κρήτη.
Αντίστοιχα σχέδια, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, έχουν Αμερικανοί και κυβερνώντες και για τη Χρυσούπολη Καβάλας, καθώς η θέση «κουμπώνει» με τα ενεργειακά τους σχέδια, αγωγούς και χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με την αυξανόμενη παρουσία των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα με το βλέμμα στη Ρωσία.
Εξάλλου, οι Αμερικανοί έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως χώρο αποσυναρμολόγησης ελικοπτέρων τους που προηγούμενα διεκπεραιώθηκαν προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και φαίνεται να έχουν ζητήσει να στήσουν εκεί μια μόνιμη εγκατάσταση, με χαρακτηριστικά βάσης υποστήριξης ελικοπτέρων.
Ολα αυτά σε συνδυασμό και με άλλες δραστηριότητες, υποστηρικτικές στη δράση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, όπως η ετήσια εκπαιδευτική άσκηση «Ηνίοχος», που γίνεται με επίκεντρο τη βάση της Ανδραβίδας και έχει αποσπάσει τα κολακευτικότερα των σχολίων από τους Αμερικανούς για τις δυνατότητες εκπαίδευσης που παρέχονται στους πιλότους των μαχητικών τους ή τα αντίστοιχα σχέδια της κυβέρνησης για ανάδειξη της Καλαμάτας σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο ιπταμένων, με αντίστοιχες κατευθύνσεις.
Τέλος, το Γ' ΣΣ με έδρα τη Θεσσαλονίκη είναι πιστοποιημένο ως Αμεσης Ανάπτυξης Σώμα του ΝΑΤΟ (NRDC-GR) και από 1η Ιούλη 2018 έως 30 Ιούνη 2020 έχει χρεωθεί εντός ΝΑΤΟ την αποστολή να λειτουργεί ως Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων (Joint HQ-JHQ, με πολυεθνικό επιτελείο) της λυκοσυμμαχίας, έτοιμο να συντονίσει επιχειρήσεις της στο πλαίσιο του άρθρου 5 του Συμφώνου της (περί συλλογικής απόκρισης σε επίθεση κατά κράτους - μέλους).
Το σχεδιασμό της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική για το αμέσως επόμενο διάστημα ανέπτυξε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κατρούγκαλος.
Καθώς εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, τη χαρακτήρισε κρίσιμη, «καθώς έχουν μεσολαβήσει τα γνωστά γεγονότα στη Θάλασσα του Αζόφ».
Στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής Συνόδου θα έχει διμερείς επαφές με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, όπως και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.
Ακολουθούν το ταξίδι του υπουργού στη Μόσχα για τη μεικτή διυπουργική επιτροπή Ελλάδας - Ρωσίας και η συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν στη ρωσική πρωτεύουσα την Παρασκευή, ενόψει των οποίων προανήγγειλε υπογραφή συμφωνιών σε «οικονομικά ζητήματα», όπως και υπογραφές συμφωνιών μεταξύ επιχειρηματιών. Πρόσθεσε ότι το «νέο οικονομικό μοντέλο» που θέλει η κυβέρνηση για τη χώρα αφορά τη μετατροπή της σε κόμβο όχι μόνο logistics και μεταφορών, αλλά και Ενέργειας.
Προσπάθησε μάλιστα να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι παραμένει ενεργό το σχέδιο επέκτασης του ρωσικού αγωγού «Turkish Stream» προς την Ελλάδα, αν ικανοποιηθούν οι «προϋποθέσεις» που θέτει η ΕΕ.
Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε «ιδιαίτερης σημασίας» τον περιλάλητο στρατηγικό διάλογο που θα διεξαχθεί στις 13/12 στην Ουάσιγκτον μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, σε 5 άξονες: Αμυνα και Ασφάλεια. Εφαρμογή νόμου και «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Ενέργεια. Εμπόριο και επενδύσεις. Και διάλογο μεταξύ των δύο λαών, όπως είπε, για την «προσέγγιση των πολιτών των δύο χωρών».
Ο ίδιος, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα έχει συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον ομόλογό του Μ. Πομπέο, όπως και τον σύμβουλο Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπόλτον.
Ακολουθούν από τις 17/12 τριμερείς και διμερείς συναντήσεις: Πρώτα μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Παλαιστίνης και Κύπρου, μετά τριμερής με Κύπρο και Ιορδανία, και τριμερής Συνάντηση Κορυφής στο Ισραήλ, με Ελλάδα και Κύπρο. Σημειωτέον, χτες έγινε στο Κάιρο τριμερής συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Αναφερόμενος δε στο πώς θα μπουν και οι ΗΠΑ στην τριμερή με Κύπρο και Ισραήλ, ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε για ένα σχήμα «3+1», όπου οι ΗΠΑ δεν θέλουν να μπουν ως «ισότιμο μέλος», «αλλά με τρόπο που να δώσουν σήμα ότι μόνο με τέτοιες πρωτοβουλίες διαλόγου μπορεί να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν, δεν προσδιόρισε πότε θα γίνει η συνάντηση, αν και είπε ότι «αν μπορέσουμε το Γενάρη, θα είναι καλό».
Για τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια είπε ότι η Αθήνα αναμένει «σεβασμό» όσων συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες, ενώ απέρριψε και τις δηλώσεις Ζάεφ ότι θα μπορεί βάσει των Πρεσπών να διδάσκεται η «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα.
Για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα ότι επίκειται διμερής συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι ο διμερής διάλογος για τη διευθέτηση ζητημάτων έχει προχωρήσει και ότι είναι λογικό από ένα σημείο και μετά να συναντηθούν οι δύο ηγέτες για να προχωρήσουν τα ζητήματα, αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία.