ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Πολωνίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πολωνική πρεσβεία χτες, στο πλαίσιο του κοινού καλέσματος που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην πολωνική πρεσβεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην πολωνική πρεσβεία
Δυναμική συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα οργάνωσαν χτες το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ενάντια στον αντικομμουνισμό που κλιμακώνεται σχεδιασμένα στη συγκεκριμένη χώρα, όπου προκλητικά εντείνεται και η παραχάραξη της Ιστορίας.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών - Οχι στις διώξεις των κομμουνιστών!» και «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές!», οι συγκεντρωμένοι έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στους κομμουνιστές της Πολωνίας και ενίσχυσης της πάλης ενάντια σε όσους προσπαθούν να τσακίσουν κάθε λαϊκή αντίσταση.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, συναντήθηκε με στέλεχος της πρεσβείας, στον οποίο και επέδωσε σχετικό υπόμνημα. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας επικαλέστηκε το αντικομμουνιστικό Σύνταγμα της Πολωνίας, που προκλητικά εξισώσει κομμουνισμό και φασισμό.

Σε δήλωσή του, ο Κ. Παπαδάκης τόνισε: «Θέλαμε να καταδικάσουμε όλες τις αντικομμουνιστικές διώξεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αυτήν την περίοδο στην Πολωνία. Η κυβέρνηση της Πολωνίας, οι δικαστικές αρχές, προωθούν δίκες ενάντια στους κομμουνιστές, στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού τους, δίκες με κατηγορίες μέχρι και για δύο χρόνια φυλάκιση, στο όνομα της προώθησης "ολοκληρωτικών καθεστώτων".

Πρόκειται για μια απαράδεκτη, προκλητική και ανιστόρητη θεωρία, εξίσωσης του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού. Τέτοιου είδους διώξεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ενάντια σε επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Στετίνο, που διώκονται επειδή οργάνωσαν σεμινάριο για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ, όπως επίσης και δίωξη σε βάρος διαδηλωτών οι οποίοι για παράδειγμα είχαν την Πρωτομαγιά μπλουζάκι με τον Λένιν. Πρόκειται για διώξεις απαράδεκτες, πρόκειται για στάση συγκεκριμένη, αντικομμουνιστική, της κυβέρνησης, που ενθαρρύνει η ΕΕ. Κι εδώ θέλουμε να καυτηριάσουμε ιδιαίτερα τη στάση της ΕΕ, η οποία όλο αυτό το διάστημα ενθαρρύνει, σιγοντάρει και δικαιολογεί τις αντικομμουνιστικές διώξεις. Είναι ενδεικτικό ότι σε πρόσφατη απάντηση σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η επίτροπος της ΕΕ ανέφερε ότι υπάρχουν κράτη - μέλη που προσεγγίζουν έτσι την Ιστορία τους, δηλαδή με αντικομμουνισμό.

Ταυτόχρονα, θέσαμε στον εκπρόσωπο της πρεσβείας το ότι πρόσφατα στην Πολωνία παραχαράχτηκε το μνημείο Τσίβνουβ, το μνημείο των πεσόντων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Μια απαράδεκτη κίνηση, η οποία έχει προκαλέσει ήδη την οργή και την αγανάκτηση των χιλιάδων Ελλήνων πολιτικών προσφύγων και των απογόνων τους που ζουν και εργάζονται στην Πολωνία. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας (σ.σ. για την παραχάραξη), υπήρξε μια "διόρθωση" μετά από δεκαετίες στο μνημείο και αφαιρέθηκε η ταμπέλα που αναφέρεται στους νεκρούς του ΔΣΕ. Πρόκειται για προσβολή των νεκρών του αγώνα, πρόκειται για προσβολή των πολιτικών προσφύγων και συνιστά παραχάραξη, συκοφάντηση των αγώνων της πάλης ενός ολόκληρου λαού, και την περίοδο του Εμφυλίου, αλλά και πολύ περισσότερο συκοφάντηση και της σύγχρονης στάσης των κομμουνιστών, της δράσης τους, της προσπάθειας να αποκαλύψουν τη σαπίλα αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Γιατί κατά βάθος αυτός είναι ο στόχος τους: Χτυπούν τους κομμουνιστές γιατί έχουν πολιτική πρόταση που μπορεί να ανατρέψει αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα και να φέρει την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, που είναι η μόνη διέξοδος και προοπτική.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσουν όλες οι αντικομμουνιστικές διώξεις, να μην υπάρξει καμία δίωξη κομμουνιστή, να μη ληφθούν άλλου είδους μέτρα, όπως απαγορεύσεις συμβόλων ή καταστροφές μνημείων, που προωθεί η κυβέρνηση της Πολωνίας. Και τους προειδοποιούμε ότι δεν θα είναι αυτή η μόνη κίνηση που κάνουμε. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους Πολωνούς κομμουνιστές, στο πλάι και των πολιτικών προσφύγων, που θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους και την Ιστορία τους και τη μνήμη των προγόνων τους, γιατί η οργάνωση της πάλης δεν σταματάει. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση».

Σημειώνουμε ότι η χτεσινή κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο σχετικού καλέσματος που απηύθυνε η Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, που στην πρόσφατη συνεδρίασή της κατέληξε σε ψήφισμα αλληλεγγύης με το ΚΚ Πολωνίας.

ΕΠ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλλη μια άσκηση - απόδειξη βαθιάς εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Μια ακόμα «συνεκπαίδευση» με τις ΗΠΑ - τη δεύτερη μέσα σε ένα μήνα - που με «φερετζέ» την αντιμετώπιση «τρομοκρατικών» απειλών εμπλέκει Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό, μετατρέποντας το λαό της περιοχής σε στόχο των ανταγωνισμών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, στην οποία σημειώνει:

«Η άσκηση "JACKAL STONE", η οποία διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Κρήτη, με τη συμμετοχή της ελληνικής αστυνομίας και ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προστίθεται σε πολλές άλλες στρατιωτικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν διεξαχθεί στην περιοχή μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Μάλιστα συμπίπτει με την πρόσφατη απογείωση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους από τη βάση της Σούδας με προορισμό την Ουκρανία, στο επεισόδιο στα στενά του Κερτς μεταξύ ρωσικού και ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ολες αυτές οι ασκήσεις που προσομοιάζουν πολεμικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο γενικευμένου πολέμου στην περιοχή μας, δεν πρέπει να αφήνουν κανέναν εργαζόμενο αδιάφορο.

Είναι άλλη μια απόδειξη της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο πηγών Ενέργειας, δρόμων μεταφοράς της και γενικότερα των αγορών στην περιοχή. Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που λειτουργεί ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ στην περιοχή και τη συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης, Περιφέρειας και δήμων, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι στοχοποίησης της Κρήτης στο πλαίσιο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Οι ασκήσεις αυτές συνδέονται με τους ανταγωνισμούς σε σχέση με την εκμετάλλευση των ενεργειακών οικοπέδων στη θαλάσσια περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη πάρει ενεργειακοί κολοσσοί, όπως οι "ExxonMobil" και "Total" σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ. Προφανώς με την άσκηση αυτή επιδιώκουν να εκπαιδευτεί η Ελληνική Αστυνομία για τη φύλαξη των επενδύσεών τους και ενάντια στο λαϊκό κίνημα που θα αντιδρά στα σχέδιά τους.

Είναι επενδύσεις που θα αποφέρουν τεράστια κέρδη για αυτούς τους ενεργειακούς μονοπωλιακούς ομίλους, κατασπαταλώντας πολύτιμους πόρους της χώρας για μια μελλοντική σχεδιασμένη ανάπτυξη για τις λαϊκές ανάγκες, ενώ για τους εργαζόμενους, τον λαό της Κρήτης η Ενέργεια θα συνεχίσει να είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα και ταυτόχρονα θα υφίστανται και τις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις από τις επενδύσεις αυτές.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε εγρήγορση, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, απαιτώντας την απεμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας από τους σχεδιασμούς τους. Το ΝΑΤΟ και η βάση της Σούδας δεν είναι παράγοντας ασφάλειας για το νησί μας και συνολικά τη χώρα. Είναι παράγοντας πολέμων, αλλαγής συνόρων, ματοκυλίσματος των λαών, φτώχειας, προσφυγιάς για τα κέρδη του κεφαλαίου. Καμιά χρησιμοποίηση του ελληνικού εδάφους, στρατοπέδων και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας. Αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας. Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τις κυβερνήσεις τους».

«Εφυγε» ο σ. Μπάμπης Μπαγιαρτάκης

«Εφυγε» από τη ζωή ο σ. Μπάμπης Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΚΟΒ Κέντρου Αγίων Αναργύρων. Ηταν για χρόνια μέλος του Κόμματος και του Συνδικάτου Οικοδόμων. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 3.30 μ.μ., στο νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων. Η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον γιο του, σ. Γιώργο, και στην οικογένειά του.

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης 2ου Διαμερίσματος Αθήνας

Η Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα, Νέος Κόσμος, Παγκράτι) διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στην περιοχή και οι κίνδυνοι από την εμπλοκή της χώρας μας», αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΓΣ «Αρίων», οδός Ιλιάδος 148, πλατεία Πλυτά. Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Συλλυπητήρια

Η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Αθήνας και η Τομεακή Επιτροπή Περιστερίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στον σ. Γρηγόρη Τιμπλαλέξη για την απώλεια του πατέρα του.

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη Εκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ

Το περασμένο Σάββατο 1/12 ολοκληρώθηκε η μεγάλη Εκθεση αρχειακού υλικού της ΚΕ του ΚΚΕ, που είχε εγκαινιαστεί στις 5/11 στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Εκθεσης, εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες που περιηγήθηκαν στα μοναδικά της εκθέματα, όπως και οι ομαδικές επισκέψεις - ξεναγήσεις από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Την περασμένη Παρασκευή 30/11 την έκθεση επισκέφθηκαν μερικοί από τους φυσικούς πρωταγωνιστές της ηρωικής Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαού μας, αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που φιλοξενούνται στο «Σπίτι του Αγωνιστή». Οπως ήταν φυσικό, η ξενάγηση προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση, αφού ζωντάνεψε στις μνήμες τους γεγονότα που έζησαν από πρώτο χέρι στο διάβα των δεκαετιών των σκληρών αγώνων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ