ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Μπαράζ πλειστηριασμών με κρατικές εγγυήσεις στους «επενδυτές»

Τη μεταβίβαση πακέτων προβληματικών δανείων ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ, μαζί και με τμήμα από τον «αναβαλλόμενο φόρο» (επιπλέον 7,4 δισ. ευρώ) από τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους σε νέα εταιρεία «ειδικού σκοπού», προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) σχετικά με τη διαχείριση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο «αναβαλλόμενος φόρος» συνιστά το ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών στην πλήρη φοροασυλία τους (μηδενικές καταβολές φόρου) μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012 (PSI). Το «δικαίωμα» αυτό μεταβιβάζεται στην εταιρεία «ειδικού σκοπού», ουσιαστικά με τη μορφή κρατικής εγγύησης και ως ένα ακόμη κίνητρο για τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς» προβληματικών δανείων, που με τη σειρά της υπόσχεται κέρδη σε επίδοξους «επενδυτές». Επιπλέον, η πρόταση της ΤτΕ για τη μεταβίβαση του «αναβαλλόμενου φόρου» προσδίδει μεγαλύτερη αξία στη μάζα με τα προβληματικά δάνεια που θα πουληθούν, τα οποία σήμερα παζαρεύονται σε ιδιαίτερα ευτελείς τιμές και σε κάθε περίπτωση πολύ κάτω από τις ονομαστικές αξίες των απαιτήσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΤτΕ, μεταβιβάζεται το «πλέον προβληματικό μέρος των απαιτήσεων», συγκεκριμένα, δάνεια (40 δισ.) που ήδη έχουν καταγγελθεί από ένα σύνολο «μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» ύψους 86 δισ. ευρώ. Βέβαια, η ενεργοποίηση της πρότασης προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει ότι η «μεταβιβαζόμενη φορολογική απαίτηση θα καταστεί αμετάκλητη απαίτηση της εταιρείας ειδικού σκοπού έναντι του ελληνικού Δημοσίου με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα». Ουσιαστικά, η μεταφορά του ...«λογιστικού» φόρου ακυρώνει τις όποιες φορολογικές υποχρεώσεις των νέων «παικτών».

Μάλιστα, σε διάστημα 2 -3 ετών εκτιμάται ότι η μάζα των «κόκκινων» δανείων (που διακρατούνται από τις τράπεζες) θα υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά, από 47,8% σήμερα, σε σχέση με το σύνολο των τραπεζικών χορηγήσεων.

Ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας η «ταχεία εκκαθάριση»

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον «ιδιοκτήτη» των «κόκκινων» δανείων (τράπεζες, funds και άλλα κοράκια), «κλειδωμένο» από τη συμφωνία κυβέρνησης και «θεσμών» είναι το ζήτημα της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ με την «επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος» στο τέλος του Α' εξαμήνου 2018 ποσό 12,9 δισ. ευρώ τελεί υπό το καθεστώς του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «αναδεικνύεται ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας η ταχεία εκδίκαση και εκκαθάριση των εν λόγω ανοιγμάτων».

Επίσης, όπως αναφέρεται, «η περαιτέρω ταχεία αποκλιμάκωση (σ.σ. στα "κόκκινα" δάνεια) καθίσταται πλέον καθοριστικής σημασίας, καθώς η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος (...) θα επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία θα μπορέσουν να κατευθυνθούν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις».

Να σημειωθεί ότι εναλλακτικό σενάριο για τα «κόκκινα» δάνεια ετοιμάζεται και από το (κρατικό) Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποτελεί μεγαλομέτοχο των εγχώριων τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά τη μεταβίβαση προβληματικών δανείων σε νέους «παίκτες» ταυτόχρονα με την παροχή απευθείας κρατικών εγγυήσεων, χωρίς τη διαμεσολάβηση του «αναβαλλόμενου φόρου».

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Ξηλώνονται τα απομεινάρια της δικαστικής προστασίας

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δρομολογεί την πλήρη διάλυση στο όποιο καθεστώς νομικής προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία, στο πλαίσιο βέβαια της διευκόλυνσης των τραπεζικών ομίλων και άλλων «τρωκτικών», που οσμίζονται κέρδη από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Σε αυτό το φόντο, η απαρχή της ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων βρίσκει νομικά απροστάτευτη ακόμη και την πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών, ενόψει της λήξης του σχετικού νόμου στα τέλη Δεκέμβρη του 2018.

Ο εμπαιγμός έχει και συνέχεια, καθώς το λεγόμενο «πλαίσιο προστασίας» που διαφημίζει η κυβέρνηση έγκειται σε «παρεμβάσεις» όπως η ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενόψει και της πλήρους διάλυσης στο καθεστώς νομικής προστασίας για την πρώτη κατοικία (νόμος Κατσέλη). Η κυβέρνηση και εδώ παρουσιάζει ως φιλολαϊκό μέτρο την έμμεση επιδότηση των τραπεζιτών, που τους «διευκολύνει» να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια.

Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδας, σχετικά με την ομοβροντία με τις αντιλαϊκές παρεμβάσεις που ήδη ξεδίπλωσε η σημερινή κυβέρνηση, χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Είναι θετικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά βήματα, σε επίπεδο τόσο νομοθετικών πρωτοβουλιών και ρυθμιστικού πλαισίου για να αρθούν θεσμικά και διοικητικά εμπόδια, όσο και ενεργειών των πιστωτικών ιδρυμάτων, που προάγουν την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων»...

Μεταξύ άλλων η σημερινή κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις όπως:

-- Αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων των τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Μάλιστα, η αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές είτε όχι.

-- Απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.

-- Αυτόματη έξοδο από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

-- Εγκαινίασε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς και την ένταση της κρατικής καταστολής, με αυστηροποίηση του αντιλαϊκού οπλοστασίου που εφαρμόζεται για την «απρόσκοπτη» διενέργειά τους κ.ά.

-- Θωράκισε παραπέρα το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα διάφορα funds και άλλα «κοράκια».

4η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Δυναμική» κερδοφορίας δίνει η προώθηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού

Ξεκίνησε χτες στη Θεσσαλονίκη η 4η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, για τη «διασυνοριακή συνεργασία», με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος θα προεδρεύσει των εργασιών, και ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας. Σε επίπεδο ΥΠΕΞ των άλλων χωρών συμμετέχουν οι E. Zαχαρίεβα από Βουλγαρία και N. Ντιμιτρόφ από ΠΓΔΜ, και η υφυπουργός A. Ντράλο από Αλβανία.

Οι συζητήσεις εστιάζουν «σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα δοθεί έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία και τον περιφερειακό συντονισμό έναντι των προκλήσεων που υπερβαίνουν τα σύνορα έκαστης χώρας, όπως αυτά που έχουν προκύψει από τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Θα συζητηθεί, επίσης, το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων». Θέματα όλα που κουμπώνουν πάνω στο σχεδιασμό ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για έλεγχο των τέτοιων περιοχών και του πλούτου τους, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επιχειρηματικά ντιλ...

Σχετικά με την ατζέντα της συνάντησης σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αυτή «θα εξετάσει, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, σε συνάρτηση και με τις ενταξιακές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ξεχωριστή θέση θα έχει η οικονομική περιφερειακή συνεργασία, η ανάπτυξη και η οικονομική ολοκλήρωση των Βαλκανίων, καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή μια δυναμική επίλυσης προβλημάτων σε συνέχεια της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η δυναμική αυτή επιτρέπει πλέον την "κεφαλαιοποίησή" της, μέσα από τη σταδιακή ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των βαλκανικών χωρών σε σειρά άλλων τομέων».

Εξηγώντας πώς και πού δρομολογείται η τέτοια «κεφαλαιοποίηση» της υλοποίησης των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την περιοχή, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στη συνάντησή τους, οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης «θα διερευνήσουν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, της ενεργειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας των τεσσάρων οικονομιών, μέσω της βελτίωσης των υποδομών και της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας».

Παραπέμποντας, εξάλλου, στα οφέλη που αναμένει η αστική τάξη, μέσα από την προώθηση αυτών των σχεδίων, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «η δημιουργία ενός ευρύτερου χώρου οικονομικής συνεργασίας θα αποτελέσει ισχυρό προωθητικό παράγοντα και για την ελληνική επιχειρηματικότητα», όπως επίσης και ότι «μέσω της ενισχυμένης αυτής συνεργασίας, η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισόδου επενδύσεων από τη Δύση προς τις βαλκανικές χώρες, με αντίστοιχα οφέλη για την ελληνική οικονομία».

...και Ασφάλεια

Καθώς, δε, οι σχεδιασμοί αυτοί για να προχωρήσουν χρειάζεται η εμπέδωση «τάξης» και «ασφάλειας», «φιλοδοξία της συνάντησης» «είναι να προωθήσει ακόμα περισσότερο τη θετική ατζέντα συνεργασίας που έχει ήδη διαμορφωθεί μεταξύ των συμμετεχόντων και να ενισχύσει την από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων που υπερβαίνουν τα σύνορα της κάθε μιας χώρας, όπως είναι συνεργασία στους τομείς της δικαιοσύνης και ασφάλειας, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η πολιτική προστασία.

Προς την ίδια κατεύθυνση, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν ακόμη ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή - με επίκεντρο τον πόλεμο στη Συρία - επιδιώκοντας την προώθηση πολιτικών πρόληψης για ζητήματα όπως η μετανάστευση και η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας», καταλήγουν με ορολογία και προτάγματα, κατευθείαν από τα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Πρώην υπουργοί θα καταθέσουν στη δίκη για το C4I

Αίτημα για να καταθέσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στη δίκη κατά την οποία εξετάζεται η υπόθεση της παραλαβής του C4I, οι Βυρ. Πολύδωρας, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κ. Αιλιανός και ο τότε νομικός σύμβουλος του υπουργείου, κατέθεσε η αμερικανική εταιρεία SAIC, η οποία ανέλαβε το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, με υποκατακευαστή τη «Siemens».

Το αίτημα έγινε δεκτό από το δικαστήριο, πλην όμως εξαιρείται από τη διαδικασία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, λόγω της σημερινής του θεσμικής ιδιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι τότε υπουργοί πείστηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας να τροποποιήσουν δύο φορές τη σύμβαση, με αποτέλεσμα να ζημιώσουν το ελληνικό Δημόσιο κατά 147.000.000 ευρώ.

Δεν «παγώνει» η έρευνα για τη «Novartis»

Το «πνεύμα» της απόφασης για την αίτηση εξαίρεσης που είχε υποβληθεί σε βάρος τους ακολούθησε το Συμβούλιο Εφετών για την επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς, σχετικά με την υπόθεση «Novartis». Με χτεσινή απόφαση έκρινε πως η αγωγή κακοδικίας που κατέθεσαν η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελ. Ράικου και ο γιατρός σύζυγός της, Λ. Καρνέζης, κατά των συναδέλφων της στην Εισαγγελία Διαφθοράς, δεν πρέπει να «παγώσει» την έρευνα που διενεργείται. Το βούλευμα αποτελεί απάντηση στο ερώτημα που είχε θέσει η αντιπρόεδρος του ΣτΕ που χειρίζεται την αγωγή κακοδικίας, με την οποία η εισαγγελέας Ελ. Ράικου και ο γιατρός σύζυγός της ζητούν αποζημίωση από την νυν επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, και τους επίκουρους εισαγγελείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ