ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κύμα καταδίκης της αδιανόητης φυλάκισης εργαζόμενης καθαρίστριας

Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Μεγάλες διαστάσεις παίρνουν οι αντιδράσεις σωματείων και φορέων για την αδιανόητη φυλάκιση καθαρίστριας σε παιδικό σταθμό του Βόλου, με ποινή 10ετούς κάθειρξης, επειδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό «τίτλο σπουδών» ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν «απόφοιτη» της Ε' τάξης του Δημοτικού!

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στις 3 μ.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση της εργαζόμενης καθαρίστριας, την επιστροφή στο σπίτι της και στην εργασία της.

Κάλεσμα στα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές της Αθήνας να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Εξοργιστικές δικαστικές αποφάσεις

Η καθαρίστρια διορίστηκε το 1996 με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, δηλώνοντας ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ' Δημοτικού, για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία. Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του δήμου Βόλου, χωρίς ν' ακουστεί ποτέ το παραμικρό σε βάρος της.

Και ξάφνου, το 2016, σύρθηκε στο δικαστήριο, κατηγορούμενη για «πλαστογράφηση» και, πρωτόδικα, της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών!

Στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας, όπου πριν από λίγο καιρό εκδικάστηκε η έφεσή της, η κατηγορία άλλαξε από «πλαστογράφηση» σε «παραποίηση», αλλά και η νέα ποινή που της επιβλήθηκε είναι βαριά και αδιανόητη, καθώς καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση!

Από τις 5 Νοέμβρη βρίσκεται κλεισμένη στις φυλακές της Θήβας. Να σημειωθεί ότι αυτό που πρώτα ζήτησε η φυλακισμένη καθαρίστρια ήταν να της επιτραπεί να παρακολουθεί τα μαθήματά της, καθώς είχε αποφασίσει να συνεχίσει τις σπουδές που άφησε στη μέση και ήδη είναι μαθήτρια Γυμνασίου!

Η καταδικασθείσα έχει ζητήσει αναίρεση στον Αρειο Πάγο και στις 3 Δεκέμβρη στο δικαστήριο της Λάρισας θα εκδικαστεί η αίτησή της για αποφυλάκιση μέχρι να συζητηθεί στον Αρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης της ποινής της.

Αλληλεγγύη από σωματεία και φορείς

Εργατικά σωματεία κι άλλοι μαζικοί φορείς στη Μαγνησία και σε άλλες περιοχές της χώρας καταγγέλλουν τη δικαστική απόφαση και απαιτούν η καθαρίστρια να βγει αμέσως από τη φυλακή και να γυρίσει στο σπίτι της και στη δουλειά της.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «"Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι...", καταδικάζουν το δικαίωμα στη δουλειά! "Αυτοί που μας παίρνουν τα βιβλία...", μας κατηγορούν που δεν μπορέσαμε να τελειώσουμε ούτε το Δημοτικό γιατί έπρεπε να τραφεί η φαμελιά (...) Ειρκτή για αυτούς που ζουν από τον ίδρο του προσώπου, χλιδή, σπατάλη και ατιμωρησία για το κηφηναριό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των μιζαδόρων που έχει καθίσει στο σβέρκο της εργατικής τάξης. (...) Είμαστε σίγουροι ότι και στις Φυλακές Θήβας που κρατείται η συναδέλφισσα δίνει τον αγώνα τον καλό, όπως τον έδινε βγάζοντας καθημερινά το μεροκάματο. Ομως, έστω και μια μέρα φυλάκιση σημαίνει φυσική και οικονομική εξόντωση της ίδιας και της οικογένειάς της».

Και το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας τονίζει: «Δεν είναι έγκλημα ο αγώνας για επιβίωση ενός φτωχού ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου νόμιμα και παράνομα κλέβονται δεκάδες δισεκατομμύρια, όπου νόμιμα και παράνομα φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού. Οπου η αστική Δικαιοσύνη έχει "ερμητικά κλειστά τα μάτια" μπροστά στην πραγματική κοινωνική αδικία, που καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να ζήσουν».

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας υπογραμμίζει: «Είναι άδικο να καταδικάζεται σαν "κοινός εγκληματίας" μια γυναίκα που το μόνο της "έγκλημα" είναι ότι ήταν φτωχή και δεν είχε να θρέψει την οικογένειά της. Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι η αστική Δικαιοσύνη αθωώνει αυτούς που πραγματικά έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα (βλ. τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους), καταδικάζει και εξαντλεί όλη της την αυστηρότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα».

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Στο μεταξύ, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε να της σταλεί το κείμενο της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Βόλου με την οποία καταδικάστηκε η καθαρίστρια σε κάθειρξη 10 ετών, προκειμένου να ερευνηθεί η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης.

Ακόμη, η Ξ. Δημητρίου ζήτησε να της αποσταλεί αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.

ΔΑΣ ΟΑΣΘ
Να μην περάσουν ο ρατσισμός και η ξενοφοβία

Το ρατσιστικό παραλήρημα της παράταξης «ΔΡΟΜΕΑΣ» καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ και καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη ενέργεια και την πολύμορφη κάλυψη που απολαμβάνουν τέτοιες ρατσιστικές δυνάμεις. Να δυναμώσουν τη δράση τους για την απομόνωση των φασιστών - δολοφόνων στον ΟΑΣΘ και παντού.

Η παράταξη «ΔΡΟΜΕΑΣ», με επιστολή που έστειλε στη διοίκηση του ΟΑΣΘ με θέμα τη μετακίνηση των προσφύγων από τις διάφορες δομές της Θεσσαλονίκης, ζητά μεταξύ άλλων την εγκατάσταση «panic button» στα λεωφορεία, τη συγκρότηση ομάδων ασφαλείας που θα επιβάλλουν την τάξη και θα χτυπούν την εισιτηριοδιαφυγή, να εμβολιάζονται συχνά οι οδηγοί και να γίνονται συχνές αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγχεται πως δεν κόλλησαν κάποια μεταδοτική ασθένεια από τους πρόσφυγες...

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ, πρόκειται για αντιλήψεις διαποτισμένες με το φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο, που αξιοποιούν ταυτόχρονα τα υπαρκτά προβλήματα στις συγκοινωνίες από την αντιλαϊκή πολιτική.

«Είναι βρώμικος ο ρόλος του "ΔΡΟΜΕΑ". Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη παράταξη στοχοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες. Μεταξύ των στελεχών της είναι γνωστοί υμνητές της χούντας και του δικτάτορα Παπαδόπουλου (...) Βαράνε προσοχή και δεν βγάζουν τσιμουδιά με τη χρόνια απαξίωση και τον παροπλισμό του στόλου των λεωφορείων, τη μείωση του προσωπικού, τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων, τις αυξήσεις των εισιτηρίων, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις γραμμών κ.ά.», καταγγέλλει η ΔΑΣ.

Επισημαίνει παράλληλα ότι «ιδιαίτερη ευθύνη για την εξέλιξη έχει η πλειοψηφία του Συνδικάτου του ΟΑΣΘ που συνέβαλε στη νομιμοποίηση της εγκληματικής δράσης των υπόδικων φασιστών - δολοφόνων της ΧΑ και τους έδωσε χώρο για να χύσουν το ρατσιστικό, φασιστικό τους δηλητήριο. Αλλωστε, η πλειοψηφία στη διοίκηση από τη μια προσπαθεί να βάλει σειρά εμποδίων στη δράση του ταξικού κινήματος και, από την άλλη, ανοίγει τις πόρτες της στα μαντρόσκυλα των εφοπλιστών και βιομηχάνων, τους χρυσαυγίτες.

Σοβαρή ευθύνη έχει η διοίκηση του ΟΑΣΘ, που ενώ γνωρίζει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών, την ίδια ώρα παίρνει μέτρα και θέτει στόχο οι αστικές συγκοινωνίες να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους επιβάτες».

«Απέναντι στους υπηρέτες των επιχειρηματικών ομίλων, στα τσιράκια των εφοπλιστών, στην αντιλαϊκή πολιτική, οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν το δυνάμωμα της εργατικής - λαϊκής πάλης, με νέους μεγάλους ταξικούς αγώνες. Να δυναμώσει η ταξική αλληλεγγύη και ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΣ.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα, Παρασκευή, στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή για το θέατρο. Η Νάγια Μητσάκου και η Δέσποινα Ζώχου παρουσιάζουν το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον «πατέρα» της κωμωδίας, Αριστοφάνη.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Time Machine», με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη. Ενα δίωρο οδοιπορικό στη rock, hard rock και metal μουσική σκηνή, από τη δεκαετία του '60 έως τις μέρες μας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποφυλακιστεί άμεσα και να γυρίσει στη δουλειά η καθαρίστρια

Την άμεση αποφυλάκιση της καθαρίστριας που καταδικάστηκε ζητά με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία σημειώνει τα εξής:

«Το ΚΚΕ ζητά να αποφυλακιστεί άμεσα η εργαζόμενη καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου, στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες της για 20 σχεδόν χρόνια, που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό "τίτλο σπουδών" ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν "απόφοιτη" της Ε' τάξης του Δημοτικού!

Τόσο το κατηγορητήριο, με το οποίο παραπέμφθηκε για κακούργημα, όσο και οι καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις των δικαστηρίων και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη εκτίει την αδιανόητη 10ετή ποινή της στις φυλακές της Θήβας, συναποτελούν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μιας φτωχής γυναίκας, που ουσιαστικά δεν αδίκησε κανέναν.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει ως απαράδεκτο και εξοργιστικό το γεγονός ότι το κράτος και η Δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις, μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το Δημόσιο, εκκρεμούν.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει το λαό ως εχθρό και που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, αντιδραστικοποιείται διαρκώς. Η άδικη αυτή απόφαση, επίσης, καταρρίπτει τα όσα υποκριτικά κι αστήρικτα επικαλούνται τα κόμματα του κεφαλαίου - καταπώς βολεύονται κάθε φορά - περί "ισότητας απέναντι στο νόμο" και "κράτους δικαίου".

Πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της».

ΔΕΣΦΑ - ΔΕΠΑ
Στάση εργασίας εργολαβικών εργαζομένων

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στη Ρεβυθούσα, την ώρα που εγκαινιαζόταν η 3η δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), πραγματοποίησαν χτες τα Σωματεία Εργαζομένων στις εργολαβίες στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ (ΔΕΠΑ), διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά.

Οπως αναφέρει το Σωματείο στη ΔΕΠA, «η εργολαβιοποίηση έχει ξεπεράσει το 70% στη ΔΕΠΑ και ΔΕΔΑ. Η κυβέρνηση εγκαινιάζει την τρίτη δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα που πουλήθηκε! (...) Ζητάμε από την κυβέρνηση, το υπουργείο και τις διοικήσεις των εταιρειών απευθείας εργασιακές σχέσεις με πλήρη και ισότιμα δικαιώματα και αναγνώριση της προϋπηρεσίας, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάει τα 20 έτη».

Υπενθυμίζεται ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στον ΔΕΣΦΑ απήργησαν στις 16/11, διεκδικώντας νομοθετική ρύθμιση που θα τους μετατρέπει σε τακτικό προσωπικό του ΔΕΣΦΑ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Την κινητοποίηση είχε στηρίξει το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής προβάλλοντας τα αιτήματα: Καμία ιδιωτικοποίηση στην Ενέργεια. Αποκλειστικά δημόσιος κρατικός φορέας, με λειτουργία προς όφελος του λαού. Να σταματήσει ο θεσμός των εργολαβιών. Μονιμοποίηση όλων των «εργολαβικών» εργαζομένων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ιση αμοιβή για ίση εργασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ