Κωδικοποιώντας το ρόλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ», που οι ΗΠΑ επιφυλάσσουν στη χώρα, ο Αμερικανός πρέσβης είπε στην τοποθέτησή του πως «οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως σημαντικό περιφερειακό παίκτη, πύλη για τα Βαλκάνια, εταίρο - κλειδί στις σχέσεις με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, με σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά σχέδια που είναι σε εξέλιξη».
Λίγο αργότερα, από το ίδιο βήμα, ο πρωθυπουργός παρουσίαζε τις «τρεις διαδικασίες που αναμένεται να αναβαθμίσουν τον γεωπολιτικό ρόλο της ευρύτερης περιοχής» και οι οποίες «όλως τυχαίως» ήταν αυτές ακριβώς που είχε αναπτύξει προηγουμένως ο Αμερικανός πρέσβης, δηλαδή τα «σχήματα συνεργασίας» για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, τα σχέδια στην Ενέργεια, όσο και οι αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» που «συνοδεύουν το μεγάλο άνοιγμα της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια, καθώς εξέρχεται από την κρίση και επανακτά τον ηγετικό της ρόλο».
Σχετικά με την πλάτη που βάζει η κυβέρνηση στις αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» στα Βαλκάνια, οι οποίες ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς της περιοχής, ο Πάιατ σημείωσε ότι το 2018 ήταν «πολύ μεγάλη χρονιά για τις ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα και στην οποία «αναδείχτηκαν ευκαιρίες αλλά και η στρατηγική επένδυση των ΗΠΑ στην Ελλάδα», θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα «χτίσουν» το λεγόμενο στρατηγικό διάλογο των δύο κυβερνήσεων.
Παραπάνω από αποκαλυπτικός ήταν για μια ακόμα φορά και για το αμερικανοΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία υπογράμμισε ότι «η στήριξη των ΗΠΑ στις δύο κυβερνήσεις είναι απόλυτη και θα συνεχιστεί. Θα δουλέψουμε, θα συνεργαστούμε στενά με Ευρωπαίους εταίρους για να ολοκληρωθεί. Εχει να κάνει με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ να σταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, που, όπως είπε νωρίτερα και η Βρετανίδα πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ (σ.σ. σε προηγούμενη συνεδρία) η Ρωσία έχει προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει». Ενώ δείχνοντας ότι αυτή αποτελεί «πρότυπο» και για τα επόμενα βήματα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», που φουντώνει τις αντιπαραθέσεις με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πρόσθεσε πως «η συμφωνία θα ξεκλειδώσει όλη την περιοχή, θα επηρεάσει το πώς διάφοροι σκέφτονται για το Κόσσοβο, το πώς θα προχωρήσει στο μέλλον η Σερβία, που ελπίζω να προχωρήσει προς την ευρωπαϊκή οικογένεια».
Λίγο αργότερα, με την ίδια ακριβώς ορολογία, ο πρωθυπουργός έλεγε ότι η Βόρεια Ελλάδα θα αποτελέσει «τον βραχίονα εκείνο που είναι κρίσιμος για τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, είπε στους επιχειρηματίες ότι αυτή «ξεκλειδώνει» έργα όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ή τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στη βάση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την αθρόα χρηματοδότηση της EBRD, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «αντίστοιχα πολλά περιθώρια για διασυνοριακή συνεργασία με χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων και με την Αλβανία», με την οποία η κυβέρνηση «τρέχει» αντίστοιχες «διευθετήσεις» ευρωατλαντικής κοπής. Πρόσθεσε, ακόμη, πως μέσω της «επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων» προσδοκάται «η ανάπτυξη οικοσυστήματος υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα, με την επέκταση των περιφερειακών διασυνδέσεων της περιοχής με τις γειτονικές χώρες, τη βελτίωση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, την ανάπτυξη της παραγωγικής δυναμικότητας σε λιμάνια και αεροδρόμια...».
Ο Αμερικανός πρέσβης, ερωτηθείς σχετικά με τα «σχήματα συνεργασίας» που στήνει η κυβέρνηση με Ισραήλ και Αίγυπτο, Ιορδανία, για την εμπέδωση της ευρωατλαντικής «σταθερότητας», απάντησε πως «υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Ελλάδας να αναπτύξει τις τέτοιες σχέσεις, για σταθερότητα αλλά και να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις διμερείς επαφές με πολλές ιδιότητες, π.χ. πηγαίνει ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ (...) Αναπτύσσει, εξάλλου, πολυεπίπεδες σχέσεις μαζί τους στην Ενέργεια, στις επιχειρήσεις, στην άμυνα και ασφάλεια (...) Θέλουμε να δούμε αυτές οι σχέσεις να προχωράνε, να μετέχουμε κι εμείς στα τέτοια σχήματα συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο θα είναι κομμάτι του στρατηγικού διαλόγου στην Ουάσιγκτον».
«Αλλωστε», τόνισε, παραπέμποντας στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων «ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός επέστρεψε σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη (...) Και αυτό είναι ένα σημείο που θα συζητήσουμε στο στρατηγικό διάλογο, καθώς έχουμε σε αυτήν την περιοχή συγκλίνοντα συμφέροντα». «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σούδα έχει την πιο πολλή κίνηση σήμερα απ' ό,τι εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτήν την πλατφόρμα και δεν είναι μυστικό πως δεν είναι μόνο ο 6ος Στόλος στην περιοχή», κατέληξε, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι στις 13/12 θα είναι στην Ουάσιγκτον και στελέχη του Πενταγώνου, για να συζητήσουν προφανώς τις «λεπτομέρειες» της ακόμα βαθύτερης εμπλοκής στα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ.
Στη δική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στο ζήτημα της προώθησης «περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας», «όπως είδαμε φέτος στη ΔΕΘ, όπου αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με ομολόγους τους της περιοχής για να συζητήσουν για αμερικανικές επενδύσεις με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη (...) `Η όπως είδαμε στη Βάρνα, όπου η τετραμερής μας φιλοξένησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και συζητήσαμε για τη διακλάδωση του αγωγού "EastMed" και την πραγματοποίηση ισραηλινής επένδυσης σε κέντρο τεχνολογίας...».
Από τα όσα ειπώθηκαν δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά και τα ενεργειακά σχέδια, που αποτελούν άλλωστε τη «ραχοκοκαλιά» των σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή, με βασικό στόχο τον περιορισμό της Ρωσίας. Σχετικά με το ζήτημα ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε για τη «φανταστική δυναμική στο ενεργειακό» και για τα έργα που ιεραρχούν ψηλά οι ΗΠΑ, όπως η πλατφόρμα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο «EastMed», όπου η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση και βέβαια ο «στρατηγικής σημασίας» αγωγός TAP, έργα που, όπως είπε, «συνηγορούν στο όραμά μας για να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη». Οπως ανέφερε, όλα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο του «στρατηγικού διαλόγου».
Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το ίδιο ακριβώς σχέδιο των ευρωατλαντικών ομίλων, αναφερόταν επίσης στον αγωγό TAP, για τον οποίο είπε πως αποτελεί «έργο πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και συνιστώσα της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ», στον «Κάθετο Διάδρομο», όπου περιλαμβάνονται έργα όπως ο πλωτός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), που όπως είπε «δύναται να αποτελέσει "όχημα" διαμετακόμισης φυσικού αερίου και από άλλες πηγές, αλλά και προς νέες αγορές στο μέλλον» έως την Ουκρανία, τους υπό σχεδιασμό διασυνδετήριους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας - ΠΓΔΜ κ.ο.κ.
Από τα «αποκαλυπτήρια» του «Thessaloniki Summit», δεν θα μπορούσε να λείπει και η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, σε ό,τι αφορά τα βασικά ζητούμενα της αστικής τάξης.
Ο Τζ. Πάιατ δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο γλαφυρός: «Είμαι ήδη σε επαφές», είπε, «με στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Γ. Κατρούγκαλος, ο Γ. Δραγασάκης, στελέχη από υπουργεία, προκειμένου να προχωρήσουν η μεταξύ μας στρατηγική σχέση και οι επενδύσεις. Συζήτησα και με τον Γ. Κουμουτσάκο και του είπα πως ό,τι σκέφτεται είναι πολύ κοντά σε ό,τι συζητάμε με την κυβέρνηση».
Αξίζει δε να καταγραφεί και ένα ακόμα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα την Ενεργειακή Ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη, λίγο μετά την τοποθέτηση του Γ. Σταθάκη, ο οποίος εξέθεσε τον κυβερνητικό ενεργειακό σχεδιασμό, μίλησε ο Κ. Σκρέκας από την πλευρά της ΝΔ σημειώνοντας εισαγωγικά ότι... «δεν έχω πολλά να πω, ο συνάδελφός μου, Γ. Σταθάκης, είπε τα πάντα»!