ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Οι ιμπεριαλιστικοί «λύκοι» με προβιά αρνιού

Από την πρόσφατη ΝΑΤΟική άσκηση στη Σερβία για την «πολιτική προστασία»

NATO Headquarters - w.vanhamme

Από την πρόσφατη ΝΑΤΟική άσκηση στη Σερβία για την «πολιτική προστασία»
Διαδοχικές είναι οι ασκήσεις πολεμικών προετοιμασιών που γίνονται αυτό το διάστημα, στην περιοχή μας, από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με πρόσχημα τις φυσικές καταστροφές και τους σεισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε άσκηση τον Οκτώβρη από το ΝΑΤΟ στη Σερβία, με την επωνυμία «SRBIJA2018». Το σενάριο που είχε επιλεγεί, ήταν η αντιμετώπιση καταστροφών από μεγάλο σεισμό. Σε αυτή συμμετείχαν 2.000 άτομα από 40 χώρες. Η Ελλάδα συμμετείχε με κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και το 747ο Ειδικό Τάγμα Μηχανικού του Στρατού Ξηράς. Την άσκηση παρακολούθησε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ακόμη πραγματοποιήθηκε άσκηση στις 2 Νοέμβρη στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Στην άσκηση πήραν μέρος Ειδικές Δυνάμεις του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού, με τη συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Αντικείμενο της άσκησης ήταν η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και η προστασία και διάσωση πολιτών από θεομηνίες και άλλου είδους καταστροφές.

Επίσης, πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο η άσκηση «SEVEN STARS 18» στο «Στρατόπεδο Σχοινά» στη Λάρισα από 8 έως 16 Νοέμβρη και θα διεξαχθεί στην πολυεθνική Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), που ιδρύθηκε το 1998. Στην Ταξιαρχία συμμετέχουν Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Τουρκία. Σκοπός της άσκησης η αύξηση των δυνατοτήτων του Σχηματισμού Μάχης στη διεξαγωγή επιχειρήσεων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, αντιμετώπισης και αποκατάστασης απωλειών από φυσικές καταστροφές.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε και η άσκηση «Multilayer18» με «ανθρωπιστικό» περιεχόμενο και αυτή. Διεξάγεται στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, στο διάστημα από 9 έως 20 Νοέμβρη. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πρόκειται για τη μεγαλύτερης κλίμακας άσκηση της ΕΕ, με συμμετοχή όλων των φορέων, πολιτικών και στρατιωτικών, που εμπλέκονται στη διαχείριση κρίσεων.

Και μόνο το γεγονός ότι σε τόσο σύντομο διάστημα πραγματοποιούνται ασκήσεις με περιεχόμενο την αντιμετώπιση «ανθρωπιστικών» κρίσεων, αποδεικνύει ότι οι ιμπεριαλιστές προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τους πολεμικούς τους σχεδιασμούς.

Σε αυτές τις δολοφονικές προετοιμασίες χρησιμοποιούν σαν προκάλυμμα τις συνέπειες από τους σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές.

Οι ιμπεριαλιστές έχουν βεβαρυμένο παρελθόν με πολέμους και επεμβάσεις. Εχουν καταστρέψει χώρες, έχουν χαράξει σύνορα με αίμα, με χιλιάδες θύματα, προκάλεσαν προσφυγιά και μετανάστευση σε εκατομμύρια ανθρώπους. Μην ξεχνάμε την «Αραβική Ανοιξη» και τα δεινά που έφερε στους λαούς της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Είναι υποκρισία αυτοί που δημιουργούν καταστροφές να αναλαμβάνουν στη συνέχεια τη διαχείριση των συνεπειών τους. Χρησιμοποιούνται οι φυσικές καταστροφές από τους ιμπεριαλιστές σαν «δούρειος ίππος», για να γίνουν αποδεκτοί οι σχεδιασμοί τους για τη διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφές που οι ίδιοι προκαλούν με τους πολέμους τους.

Ο λαός πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τη συμμετοχή, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των Ενόπλων Δυνάμεων στα σενάρια πολέμου που εξυφαίνουν οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Αποδεικνύεται ότι στρατιωτικές υποδομές της χώρας μας και προσωπικό χρησιμοποιούνται για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει εκχωρήσει τις στρατιωτικές βάσεις στην υπηρεσία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πόσο διαχρονικό και επίκαιρο παραμένει το σύνθημα του λαού μας, ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς, απαιτείται η συσπείρωση με το ΚΚΕ, αποφασιστικός παράγοντας για την αποτροπή των ιμπεριαλιστικών πολέμων που προετοιμάζονται.


Δημήτρης ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Σημαιοφόρος ΠΝ ε.α.

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

Από τη συνεκπαίδευση με κομάντος των ΗΠΑ, «Jackal Stone 2018»
Από τη συνεκπαίδευση με κομάντος των ΗΠΑ, «Jackal Stone 2018»
Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η κοινή άσκηση «Jackal Stone 2018» των Ειδικών Δυνάμεων Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού, Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, με τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων του Αμερικανικού Στρατού και Πολεμικού Ναυτικού. Αντικείμενο της άσκησης, ανάμεσα σε άλλα, το δήθεν ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστών για τη διάσωση πολιτών από θεομηνίες και άλλου είδους καταστροφές και καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο πρέσβης Τζ. Πάιατ. Επιθεώρησε τον ειδικό εξοπλισμό που παρέδωσε στη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, και έκανε γνωστό ότι η δωρεά των ΗΠΑ προς την Ελληνική Ακτοφυλακή θα ολοκληρωθεί με την παράδοση δύο υπερσύγχρονων σκαφών και δύο μεταχειρισμένων drones. Σημείωσε μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια η συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας σε θέματα εκπαίδευσης και εξοπλισμού έχει φτάσει τα 10 εκατ. δολάρια, ενώ προβλέπονται περαιτέρω νέα προγράμματα, ύψους 15 εκατ. δολαρίων.

Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στο λαό μας η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μεγάλες. Δημιουργεί προϋποθέσεις για παραπέρα προώθηση της στρατιωτικοποίησης των Σωμάτων Ασφαλείας, την εντονότερη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αστυνομικά και κατασταλτικά καθήκοντα, όπως άλλωστε έχει καταγγελθεί πολλές φορές.

Ο Πάιατ στις δηλώσεις του έβαλε το «κερασάκι», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην παράδοση δύο σκαφών ανοιχτής θάλασσας. Μίλησε για τα επιτεύγματα της συνεργασίας των υπηρεσιών ασφαλείας Ελλάδας - ΗΠΑ, στην περίπλοκη περιοχή της Μεσογείου. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Οι ΗΠΑ δεν δαπανούν τυχαία 25 εκατ. δολάρια συνολικά για το Λιμενικό και την Ελληνική Ακτοφυλακή. Θέλουν να προωθήσουν παραπέρα τα συμφέροντά τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την ενεργότερη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας μας, για «χωροφύλακες» των συμφερόντων τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Νίκος ΚΑΡΠΗΣ
Αντιπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος ε.α

Ερωτήσεις του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις

Το ΚΚΕ κατέθεσε μια σειρά από Ερωτήσεις για προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πρώτη Ερώτηση έχει σχέση με τη μη καταβολή της νυχτερινής αποζημίωσης. Το ΚΚΕ αρχικά κατέθεσε Ερώτηση για το σχετικό θέμα τον Ιούνη 2018. Η κυβέρνηση απάντησε γενικόλογα και δεν έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Αμυνας και Οικονομικών, για τη χορήγηση νυχτερινής αποζημίωσης, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος 4472/2017. Το ΚΚΕ επανέφερε το αίτημα με την κατάθεση νέας Ερώτησης στις 19 Οκτώβρη.

Επίσης κατέθεσε Ερώτηση για τη χορήγηση επιδόματος γραφείου, λόγω ανικανότητας, ένεκα παθήματος στην υπηρεσία, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, κατέθεσε Ερώτηση σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την εγγραφή τους στο Ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Ληπτών Υγείας.

Αντικομμουνισμός από το περιοδικό «Αμυνα και Διπλωματία»

Οσο οι αστοί ζορίζονται να διαχειριστούν τα αδιέξοδα του συστήματός τους, όσο εντείνεται η μπόχα του σάπιου καπιταλισμού, τόσο τα παπαγαλάκια και οι γραφίδες τους ξερνούν αντικομμουνισμό. Αυτό κάνει και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Αμυνα και Διπλωματία», Ηλίας Νταλούμης (αλλά και σύμβουλος έκδοσης του εντύπου της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού - ΕΑΑΝ), που επέλεξε να διαφημίσει απ' τις σελίδες του περιοδικού «Αμυνα και Διπλωματία» το αντικομμουνιστικό βιβλίο με τίτλο «Απ' τον Οκτώβρη στον Στάλιν». Ο συγγραφέας παραποιεί σκαιά την ιστορική αλήθεια, αναβαθμίζοντας και επεκτείνοντας το «ξέπλυμα» του ναζισμού και κάθε είδους αντικομμουνισμού. Το ότι το περιοδικό «Αμυνα και Διπλωματία» διανέμεται και με την εφημερίδα «Δημοκρατία», επιβεβαιώνει τα παραπάνω.


Λ. Α.

Για να θυμόμαστε...

Στις 25 Οκτώβρη του 1983 οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ εισβάλλουν στη Γρενάδα. Ενα μικρό νησί στην Καραϊβική, με πληθυσμό γύρω στους 100.000 κατοίκους. Το 1979 αναδείχτηκε η Επαναστατική Λαϊκή Κυβέρνηση που ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με την Κούβα και τα σοσιαλιστικά ευρωπαϊκά κράτη. Το Μάρτη του 1983, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωνε ότι η Γρενάδα απειλεί την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα χαράματα στις 25 Οκτώβρη του 1983, περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες και πεζοναύτες πραγματοποιούν απόβαση στο νησί. Συμμετέχουν στην επέμβαση περίπου 500 στρατιώτες και αστυνομικοί από γειτονικά κράτη της Καραϊβικής. Οι εισβολείς αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τους 1.500 άνδρες του Λαϊκού Επαναστατικού Στρατού καθώς και από εκατοντάδες Κουβανούς, που απασχολούνταν στα έργα επέκτασης του αεροδρομίου του νησιού. Οι σοβαρότερες συγκρούσεις πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο του νησιού, το οποίο οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν ανελέητα για να εξουδετερώσουν την αντίσταση των Κουβανών εργατών, που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή του. Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 42 Αμερικανοί στρατιώτες, 160 από τη Γρενάδα και 71 Κουβανοί. Με την επέμβαση στη Γρενάδα οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στους υπόλοιπους λαούς της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής.

Ο Πάιατ και οι «ευαισθησίες» του στην ανακύκλωση

Ο Πάνος Καμμένος και ο Τζέφρι Πάιατ, με ιδιαίτερες «ευαισθησίες» στην ανακύκλωση, εγκαινίασαν περίπτερο ανακύκλωσης στο Στρατόπεδο Παπάγου.

Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ αναμφίβολα έχουν δείξει τις «ευαισθησίες» τους για το περιβάλλον.

Δείγματα «ευαισθησίας» για το περιβάλλον έδειξαν στα βουνά του Γράμμου για να αντιμετωπίσουν τον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με τη χρησιμοποίηση για πρώτη φορά βομβών ναπάλμ, κατακαίοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Το ίδιο έκαναν και στον πόλεμο του Βιετνάμ, καταστρέφοντας εκατομμύρια στρέμματα ζούγκλας, είτε με βόμβες ναπάλμ είτε ραντίζοντας με δηλητήρια ολόκληρες περιοχές.

Στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και τους βομβαρδισμούς του Ιράκ χρησιμοποίησαν βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, που σκοτώνει με δύο τρόπους: Με τη ραδιενέργεια που ακτινοβολεί και με τη χημική τοξικότητά του ως ένα από τα βαρέα μέταλλα.

Στα εγκαίνια του περιπτέρου τονίστηκαν οι «ακατάλυτοι» δεσμοί και η συνεργασία των ελληνικών κυβερνήσεων με τις ΗΠΑ. Προαναγγέλθηκε μάλιστα ο «Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ - Ελλάδας», που θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ στις 13 Δεκέμβρη.

Ο περίφημος «διάλογος» στους τομείς της άμυνας, ασφάλειας και εμπορίου, που προαναγγέλθηκε, σημαίνει ότι το νέο βάθεμα εμπλοκής της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Οι ιμπεριαλιστές από αυτούς τους σχεδιασμούς προσδοκούν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο και νέα δεινά για το λαό μας, αλλά και για τους γειτονικούς λαούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ