ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ερευνούν σχέδιο συνωμοσίας σε βάρος του Προέδρου...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Σχέδιο συνωμοσίας με στόχο την απομάκρυνση του Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Θάμπο Μπέκι, από τρία πρώην ανώτατα στελέχη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΕΚ), κατήγγειλε το βράδυ της Τρίτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Ασφάλειας Στιβ Τσουέτε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπέκι.

Ο Τσουέτε εξέφρασε βαριές κατηγορίες σε βάρος των Σίριλ Ραμαφόσα (είχε πρωτοστατήσει στις συνομιλίες για το τέλος του απαρτχάιντ με την τότε κυβέρνηση του Προέδρου Ντε Κλερκ και είχε διεκδικήσει την ηγεσία του ΑΕΚ, μετά την αποχώρηση του Νέλσον Μαντέλα), του Μάθιου Φόσα (πρωθυπουργός της επαρχίας Μπουμαλάνγκα») και του Τόκιο Σεξγουέιλ (στέλεχος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, συγκρατούμενος του Νέλσον Μαντέλα επί 13 χρόνια στο νησί Ρόμπιν που εκλέχθηκε αργότερα πρωθυπουργός της επαρχίας Γκοτένγκ), λέγοντας πως συνωμοτούσαν με στόχο την αποπομπή του Προέδρου Μπέκι από την ηγεσία του ΑΕΚ και την προεδρία της χώρας...

Ο Τσουέτε ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης συνωμοσίας και δολοπλοκιών, που σχεδιάζονταν με στόχο την απομάκρυνση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Θάμπο Μπέκι.

Σε συνέντευξη που έδωσε το ίδιο 24ωρο, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος έκανε λόγο για μία «ομάδα συνωμοσίας» από πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη του ΑΕΚ, υποστηρίζοντας πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος «είναι η έναρξη μίας δημόσιας συζήτησης που θα ρίξει φως σε όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης»... «Οταν ξεκινάς μία υπόθεση συνωμοσίας, τότε εμφυτεύεις μία εκρηκτική διαδικασία», κατέληξε λέγοντας ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, που σήμερα έχουν αναδειχτεί σε επιχειρηματίες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, δεν προέβησαν - έως χτες βράδυ - σε δηλώσεις προς τον Τύπο.

ΗΠΑ
Σε αναβρασμό τα πανεπιστήμια

ΚΕΪΜΠΡΙΤΖ - ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ.-

Συνθήματα παντού, φοιτητές κρεμασμένοι σαν τα σταφύλια από τα παράθυρα ενός κτιρίου που τελεί υπό κατάληψη. Αυτή είναι η εικόνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που θυμίζει μέρες του '60.

Δεκάδες φοιτητές έχουν καταλάβει το γραφείο του Νιλ Ραντενστάιν, πρύτανη του φημισμένου πανεπιστημίου και έχουν στήσει το «στρατηγείο» των κινητοποιήσεών τους από τις 18 του Απρίλη. Λόγος των κινητοποιήσεων είναι η απαίτηση να δοθούν «μισθοί που μπορεί κανείς να ζει» τόσο για τους φύλακες, τους εργαζόμενους της κατώτερης βαθμίδας, μαγείρους κ.ά. «Με χορηγίες και δωρεές ύψους 19 δισ. δολαρίων και συμβούλιο που αποτελείται από δισεκατομμυριούχους, το Χάρβαρντ δεν έχει απολύτως καμία δικαιολογία να αφήνει το προσωπικό να διαβιοί στη φτώχεια», θα τονίσει προς τους συγκεντρωμένους χτες, ο Ααρόν Μπάρτλεϊ, ένας εκ των συνδικαλιστών και φοιτητής της Νομικής Σχολής, που έχουν κινητοποιηθεί προς υποστήριξη των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο.

Πάντως δεν είναι το Χάρβαρντ το μοναδικό πανεπιστήμιο που τελεί υπό κατάληψη και βρίσκεται εν μέσω κινητοποιήσεων. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και το πανεπιστήμιο «Πεν Στέιτ», το κρατικό πανεπιστήμιο της πολιτείας της Πενσυλβάνιας. Εκατοντάδες φοιτητές έχουν καταλάβει το κτίριο της Χέτζελ, της Φοιτητικής Ενωσης, διαμαρτυρόμενοι για τις απειλές κατά της ζωής που έχουν εκτοξευτεί κατά της Προέδρου της Ενωσης Αφροαμερικανών Φοιτητών του Πανεπιστημίου, Λακέσα Γουλφ. Τα μέλη της Ενωσης Αφροαμερικανών Φοιτητών κατηγορούν τη διοίκηση του πανεπιστημίου ότι έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση του φυλετικού διαχωρισμού, με αποτέλεσμα άνθρωποι και ομάδες νιώθουν απόλυτη ασφάλεια να εκτοξεύουν ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς αλλά και απειλές. Η εφημερίδα του πανεπιστημίου «The Daily Collegian» ανέφερε ότι οι απειλές τις οποίες εξετάζει η αστυνομία, αφορούν επιστολή προς τη Γουλφ αλλά και απειλή βόμβας κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων προς μαύρους φοιτητές.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Υπό κράτηση - ξανά - ο Τζόζεφ Εστράντα

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρώην Πρόεδρος επισύρουν την ποινή του θανάτου

Ο Τζ. Εστράντα, την ώρα της φωτογράφισης στη φυλακή

Associated Press

Ο Τζ. Εστράντα, την ώρα της φωτογράφισης στη φυλακή
ΜΑΝΙΛΑ.- Ο πρώην Πρόεδρος των Φιλιππίνων Τζόζεφ Εστράντα συνελήφθη και πάλι χθες από τις αρχές και αναμένεται να δικαστεί με την κατηγορία της «λεηλασίας δημοσίου χρήματος» αξίας 80 εκατ. δολαρίων, ποινή που επισύρει, σε περίπτωση καταδίκης του, την ποινή του θανάτου.

Ο Εστράντα, μιλώντας στο BBC από το κελί του, ανέφερε ότι η δίωξή του έχει «πολιτικά κίνητρα» και πηγάζει στη ρεβανσιστική διάθεση μιας κυβέρνησης, που χαρακτηρίζει «μαφιόζικη» (παρά το ότι πολλά από τα στελέχη της ανήκαν και στη δική του κυβέρνηση, με πιο λαμπρό παράδειγμα τη σημερινή Πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο).

Οι δικαστικές αρχές έχουν διατάξει τη σύλληψη του γιου του Εστράντα, Χοζέ Εζερσίτο, του δικηγόρου Εντουαρντ Σεράπιο, της φίλης του Τσάρλι Ανγκ και πέντε ακόμη προσώπων, που κατηγορούνται, επίσης, πως ενέχονται σε σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

ΡΩΣΙΑ
Ερευνες για τους τρόπους ιδιωτικοποιήσεων

Νέες κατηγορίες κατά του Γκουσίνσκι

ΜΟΣΧΑ.-

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας σκοπεύει να προχωρήσει στην επανεξέταση των αποτελεσμάτων των ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Βλαντίμιρ Ουστίνοφ, μιλώντας την Τετάρτη, 25 Απρίλη, στην Κρατική Δούμα, επιβεβαιώνοντας στην ουσία ότι τα νομοτελεστικά όργανα θα ερευνήσουν τα γεγονότα παράνομων ιδιωτικοποιήσεων και θα κινήσουν ποινικές υποθέσεις, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει. Η δήλωση αυτή ήταν απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή Μιτροφάνοφ, αν η Εισαγγελία θα ασχοληθεί με υποθέσεις, όπως «η παράνομη ιδιωτικοποίηση του "Νίκελ του Νορίλσκ"». «Ακολουθούμε τη σταθμευμένη θέση του Προέδρου Πούτιν ότι δε θα υπάρχει αντίστροφη πορεία, αλλά θα επανέλθουμε στη διερεύνηση παρόμοιων γεγονότων», σημείωσε ο Ουστίνοφ. Υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται μόνο για απαίτηση του νόμου, αλλά και των πολιτών, διότι εκείνοι που ήταν φτωχοί έγιναν ακόμα φτωχότεροι κι εκείνοι που ήταν πλούσιοι έγιναν ακόμα πλουσιότεροι».

Στο μεταξύ, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας απήγγειλε την Τρίτη, 24 Απρίλη, νέα κατηγορία κατά του μεγιστάνα του Τύπου Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι για ξέπλυμα 2 δισ. 800 χιλ. δολαρίων και ανακοίνωσε ότι εξέδωσε νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του, παρά την απόρριψη την περασμένη βδομάδα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας του ρωσικού αιτήματος για την έκδοσή του με την κατηγορία της απάτης ολκής. Ο δικηγόρος του Γκουσίνσκι Ντομίνγκο Πλάζας δήλωσε ότι ο Γκουσίνσκι (που έχει διπλή - ρωσική και ισραηλινή - υπηκοότητα) βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ. Από την άλλη μεριά, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Γκουσίνσκι να παρουσιαστεί στις 27 Απρίλη για να του απαγγελθούν οι νέες κατηγορίες. Ο Γκουσίνσκι όμως δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Ρωσία.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ανεβαίνουν οι τόνοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΠΕΚΙΝΟ.-

Παρά την προσπάθεια τού Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους να υποβαθμίσει το θέμα της πώλησης ενός πακέτου όπλων - μαμούθ στην Ταϊβάν, η κινεζική ηγεσία ανέβασε χτες τους τόνους μέσω διπλωματικών καναλιών, ενώ και στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης υπήρχε η αντανάκλαση της έντονης ανησυχίας του Πεκίνου για την επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

Ο Μπους είπε πως «δεν ανησυχεί» για το μέλλον των σινοαμερικανικών σχέσεων. «Οι Κινέζοι πρέπει να αντιληφθούν ότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά... ωστόσο θα υπάρξουν ορισμένα θέματα στα οποία θα διαφωνούμε και ένα από αυτά είναι η πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν που ενέκρινα». Ωστόσο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο Τζόσεφ Προύερ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου συνάντησε τον υφυπουργό Εξωτερικών Λι Ζαοζίνγκ και σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε για την αποδοκιμασία και την κατηγορηματική αντίθεση της Κίνας στη σχεδιαζόμενη πώληση όπλων στην Ταϊβάν, και ότι η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα απάντησης. Ο Λι φέρεται να είπε ότι η πώληση όπλων θα προκαλέσει «μεγάλη ζημιά» στις διμερείς σχέσεις.

Η «Ημερησία της Κίνας» στο χτεσινό της φύλλο εκτιμά ότι οι αμερικανικές κινήσεις ενδέχεται να «καταστρέψουν τις βάσεις» των διμερών σχέσεων.

Ο Μπους αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα το φθινόπωρο.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Τα γνωστά σενάρια περί μείωσης της κερδοφορίας και της αναγκαστικής αναδιάρθρωσης, αναφέρθηκαν μονότονα και πάλι αυτή τη φορά για τη σουηδική εταιρία «Electrolux AB», την κορυφαία παγκοσμίως εταιρία οικιακών συσκευών.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της εταιρίας, η μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ καθώς και η αύξηση του λειτουργικού κόστους οδήγησαν σε μείωση της τάξης του 10% των καθαρών κερδών της του πρώτου τριμήνου.

Πάντως, οι ανταγωνίστριες της «Electrolux», οι αμερικανικές εταιρίες «Whirlpool Corp.» και «Maytag Corp.», ανακοίνωσαν με τη σειρά τους, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, κι αυτές μειωμένη κερδοφορία πρώτου τριμήνου, επικαλούμενες επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, όπου η σουηδική εταιρία πραγματοποιεί το 40% των συνολικών πωλήσεών της.

Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η «Electrolux», «βαίνει καλώς» το πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της, στο πλαίσιο του οποίου περικόπηκαν 800 θέσεις εργασίας και εξοικονομήθηκε ποσό ύψους 883 εκατ. σουηδικών κορονών για λήψη μέτρων μείωσης του κόστους, τα οποία θα οδηγήσουν τελικώς στη μείωση του εργατικού δυναμικού της κατά 2.000 εργαζομένους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ