Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Νέο κρούσμα αντικομμουνισμού στην Ουκρανία, με δηλώσεις που καλούν σε δολοφονία του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Πιοτρ Σιμονιένκο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε αυτήν σημειώνει:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις δηλώσεις του βουλευτή του ουκρανικού κοινοβουλίου από το λεγόμενο "Ριζοσπαστικό Κόμμα", Ι. Μοσιιτσούκ, με τις οποίες καλούνται οι "πατριώτες" να δολοφονήσουν τον Πιοτρ Σιμονιένκο, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας.
Η ενέργεια αυτή, που στοχοποιεί τον ηγέτη του ΚΚ Ουκρανίας, όπως κι άλλα στελέχη του ΚΚ Ουκρανίας, είναι επικίνδυνη και δείχνει για άλλη μια φορά την αντιδημοκρατική κατάσταση που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία με πραξικοπηματικό τρόπο, με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εξέλιξη στην οποία έπαιξε εξέχοντα ρόλο ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρώην πρέσβης στο Κίεβο, Τζ. Πάιατ.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο ΚΚ Ουκρανίας, στους κομμουνιστές της Ουκρανίας, που έρχονται αντιμέτωποι με την καταστολή του αστικού κράτους της Ουκρανίας και τη σαπίλα του - τους ναζιστές δολοφόνους, που αιματοκυλούν την ίδια τη χώρα τους».
Το ΚΚ Ουκρανίας κατήγγειλε τον Ιγκόρ Μοσιιτσούκ, που έκανε αυτή την έκκληση σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) στις 10 Οκτώβρη, και αναφέρεται αναλυτικά στο πλούσιο φασιστικό του παρελθόν από το 1994 που εντάσσεται σε διάφορα νεοναζιστικά κινήματα. Ο εν λόγω πολιτικός είχε καταδικαστεί το 2011 σε 6 χρόνια φυλάκισης για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης τη μέρα της ανεξαρτησίας, αλλά στη συνέχεια το 2014 αμνηστεύτηκε από την κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών που ανέτρεψε την αστική κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Τις επόμενες μέρες το ΚΚ Ουκρανίας θα κινηθεί και δικαστικά, ενώ θα καταγγείλει την δράση του Μοσιιτσούκ σε διεθνείς οργανισμούς. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε μια δίκαιη διερεύνηση της υπόθεσης, όπως και των εγκλημάτων του κυρίαρχου καθεστώτος και των νεοναζί φονιάδων του», επισημαίνει το ΚΚ Ουκρανίας. «Αλλά παρά τις απειλές και τις διώξεις, το Κομμουνιστικό Κόμμα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα λαϊκά δικαιώματα των Ουκρανών, παλεύοντας ενάντια στη φασιστικοποίηση της πολιτικής ζωής, ενάντια στην αναβίωση του χιτλερισμού ως "εθνικής ιδέας", που μας επιβάλλεται από το παγκόσμιο κεφάλαιο».
Ο Ε. Μτσάλι (κέντρο), στη βράβευσή του στο Συνέδριο της ΠΣΟ στη Νότια Αφρική (αριστερά ο γγ της ΠΣΟ, Γ. Μαυρίκος) |
«Με λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του συντρόφου Ερικ "Στάλιν" Μτσάλι, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, μετά από μακρά ασθένεια, σε ηλικία 87 ετών.
Ο σύντροφος Μτσάλι αναδείχθηκε ηγέτης του αγώνα των εργαζομένων της Νοτίου Αφρικής ενάντια στο ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ, αλλά και ηγέτης του εργατικού κινήματος της Αφρικής συνολικότερα.
Ο Μτσάλι μπήκε στον αγώνα το 1951 και αναδείχθηκε για τις οργανωτικές και ηγετικές του ικανότητες στο κλάδο των λιμενεργατών του Ντέρμπαν, όπου εργαζόταν ο ίδιος στις αποβάθρες. Η δράση του ενάντια στο απαρτχάιντ τον οδήγησε στην εξορία. Βρήκε καταφύγιο στην Πράγα της Τσεχίας, στα τότε κεντρικά γραφεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, όπου εκπροσωπούσε το ταξικό κίνημα της Νοτίου Αφρικής. Ως στέλεχος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης συνέβαλε στην οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος της Αφρικής, με χαρακτηριστικό το ρόλο του στη δημιουργία των πρώτων συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Αιθιοπία και σε άλλες χώρες. Ενώ σε πολύ δύσκολες συνθήκες ήταν από τους ιδρυτές της ιστορικής συνδικαλιστικής οργάνωσης SACTU (Ενωση Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων), η οποία αποτέλεσε βασικό εκφραστή της πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στο απαρτχάιντ.
Ο σύντροφος Μτσάλι παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του πιστός, σεμνός αγωνιστής της εργατικής τάξης, με βασικό χαρακτηριστικό του τον διεθνισμό και την αφοσίωση στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Σε προχωρημένη ηλικία συνέχισε να υπηρετεί και να στηρίζει τη δράση του διεθνούς ταξικού κινήματος, ενώ βραβεύτηκε για την προσφορά του από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.
Στο 17ο Συνέδριο της ΠΣΟ, το 2016 στη Νότιο Αφρική, στη χώρα του, που αγωνίστηκε να τη δει ελεύθερη από το ρατσισμό και την εκμετάλλευση, ήταν αυτός που ύψωσε τη σημαία της ΠΣΟ, δίνοντας το σύνθημα για το πρώτο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στην αφρικανική ήπειρο.
Το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους του».
Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης, όπου ανάμεσα σε άλλα κάνει αναφορά στα λόγια του συντρόφου Μτσάλι: «"Οι θέσεις της ΠΣΟ πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή των ταξικών θέσεων. Εκεί που διεξαγόταν η πάλη για την απελευθέρωση, η ΠΣΟ ήταν παρούσα. Στεκόταν πάντα στο πλευρό των καταπιεσμένων" (...) για εμάς την ΠΣΟ, τα λόγια του "ατσαλένιου ανθρώπου" - όπως τον έλεγαν οι Νοτιοαφρικανοί σύντροφοί του - ότι "η πραγματική απελευθέρωση θα επιτευχθεί όταν η εργατική τάξη θα γίνει κυρίαρχη τάξη" αποτελούν οδηγό δράσης για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο». Και καταλήγει σημειώνοντας: «Η ΠΣΟ τίμησε την προσφορά και την ανιδιοτελή δράση του σε πολλές ευκαιρίες όπως στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2012. Για όλους τους εργάτες και τους απλούς ανθρώπους του κόσμου, θα μας μείνει πάντα ΑΘΑΝΑΤΟΣ και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την κληρονομιά του».
ΠΑΡΙΣΙ.-- Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη νοτιοδυτική Γαλλία (Οντ) έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις, ενώ πολλοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στις στέγες σπιτιών και περίμεναν τα σωστικά συνεργεία για να τους απομακρύνουν. Ακόμα και στην αναπτυγμένη Γαλλία, τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ελλιπή, όπως αποδεικνύει και η συγκεκριμένη καταστροφή. Πάντως, η φετινή χρονιά θεωρείται η θερμότερη μετά το 1900 και το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία στο Παρίσι έφτασε τους 27 βαθμούς, πολύ υψηλά για αυτήν την περίοδο.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν «με κάθε τρόπο», τόνισε προχτές ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε τηλεοπτικό του μήνυμα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Αμερικανού ομολόγου του ότι επιστρατεύει και χρησιμοποιεί «τον ψυχολογικό και οικονομικό πόλεμο», αμφισβητώντας παράλληλα τη νομιμότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Υποστήριξε ακόμη ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις έναντι της χώρας του, που αναμένονται από τις 4 Νοέμβρη, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα γιατί «οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει ό,τι ήθελαν». Το ίδιο 24ωρο, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν στρατιωτικό αξιωματούχο ως ύποπτο για την πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών σε στρατιωτική παρέλαση τον Σεπτέμβρη στην πόλη Αχβάζ.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ και στάση πληρωμών επί δανείου 134 εκατ. δολαρίων υπέβαλε χτες ο άλλοτε πανίσχυρος γίγαντας στο χώρο της λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων «Sears», με παρουσία στις αμερικανικές αγορές πάνω από ενάμιση αιώνα. Ο όμιλος «Sears Holdings» ελέγχει πέρα από τα ομώνυμα πολυκαταστήματα και την αλυσίδα λιανικών πωλήσεων «Kmart», που έχει χρέη πάνω από 5 δισ. δολάρια, μολονότι έκλεισε δεκάδες καταστήματα στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες υπάλληλοι αναμένεται να μείνουν άνεργοι, ενώ βασική αίτια για την εξέλιξη στο λιανικό εμπόριο θεωρείται ο ανταγωνισμός από το ανερχόμενο ηλεκτρονικό εμπόριο.
ΣΑΝΑΑ.-- Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και οργανώσεων αρωγής καταδίκασαν υποκριτικά ακόμη μία σφαγή πάνω από 15 αμάχων κοντά στο στρατηγικό λιμάνι της Υεμένης, Χοντέιντα. Οι βόμβες των Σαουδαράβων και των συμμάχων τους έπεσαν σε mini-bus που μετέφερε αμάχους και προϊόντα που προορίζονταν για την τοπική αγορά. Υπολογίζεται ότι από τον περασμένο Ιούνη, μόνο στο λιμάνι Χοντέιντα έχουν φονευτεί από τις επιθέσεις της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της πάνω από 200 άμαχοι και έχουν ακρωτηριαστεί ή τραυματιστεί πάνω από 2.000 άλλοι.
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 36 τραυματίστηκαν, μετά από βομβιστική επίθεση που έγινε σε προεκλογική συγκέντρωση στην επαρχία Ταχάρ του βόρειου Αφγανιστάν. Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στις 20 Οκτώβρη, ενώ μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί συνολικά 9 υποψήφιοι.
«Η κήρυξη του τέλους του κορεατικού πολέμου θα είναι η αρχή για την εγκαθίδρυση του καθεστώτος ειρήνης» στη Χερσόνησο και όλη την περιφέρεια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν τζε - ιν στη γαλλική «Φιγκαρό», προσθέτοντας ότι «μελλοντικά, θα μπορούσαμε επίσης να συζητήσουμε τον μετριασμό των κυρώσεων (σε βάρος της Βόρειας Κορέας), σε συμφωνία με την πρόοδο στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι συζητήσεις του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν «με έπεισαν ότι πήρε τη στρατηγικής σημασίας απόφαση να εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιό του» και ότι «νιώθει απογοήτευση από τη συνεχή έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας». Ο Μουν πρόσθεσε ακόμα ότι «είναι πλέον ώρα να ανταποκριθούμε στις προσπάθειες στις οποίες συμφωνήσαμε με δυσκολία» και «να διαβεβαιώσουμε τον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι πήρε τη σωστή απόφαση όταν αποφάσισε την αποπυρηνικοποίηση και εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε στην ευχή του για μια διαρκή και σταθερή ειρήνη».
Είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες που η Σεούλ επαναφέρει ως σκέψη το ενδεχόμενο άρσης κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά και από σχετικές δηλώσεις της ΥΠΕΞ, οι οποίες ωστόσο έγινε προσπάθεια να ανασκευαστούν. Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, αντέδρασε λέγοντας ότι οι Νοτιοκορεάτες «δεν θα το κάνουν αυτό χωρίς την έγκρισή μας (...) Δεν κάνουν τίποτα χωρίς την έγκρισή μας».
Σημειωτέον, ο Μουν βρίσκεται στο Παρίσι όπου χτες αναμενόταν να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν. Στα τέλη της βδομάδας θα πάρει μέρος στη 12η Σύνοδο Ευρώπης - Ασίας, στις Βρυξέλλες.