ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποίηση για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων

Μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή έξω από το υπουργείο Παιδείας από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές

Με μία μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή, όπου κυριάρχησε το σύνθημα «Τέρμα πια στην κοροϊδία», μόνιμοι και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, μαζί με γονείς, μαθητές και φοιτητές, τίμησαν αγωνιστικά τη «μέρα του εκπαιδευτικού», προβάλλοντας τις διεκδικήσεις για κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων, για τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς που έχει ανάγκη τώρα η Εκπαίδευση.

Κεντρικά αιτήματα της κινητοποίησης ήταν να γίνουν εδώ και τώρα οι 25.000 διορισμοί που έχουν ανάγκη τα σχολεία, να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος στην Εκπαίδευση, να καλυφθούν τα κενά, να λειτουργήσει παντού το Ολοήμερο, κανένα κλείσιμο τμημάτων, χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για κάλυψη των αναγκών των σχολείων κ.ά., που απαντούν σε μία σειρά από προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στα σχολεία, πίσω από τις διακηρύξεις περί «κανονικότητας».

Στη συγκέντρωση το «παρών» έδωσαν εκτός από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η ΑΣΓΜΕ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, μαθητές από τις Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών Αθήνας και Πειραιά και σχολεία της Αττικής. Χαιρετίζοντας, εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί, με ελλείψεις, γερασμένες υποδομές, κλείσιμο τμημάτων, με νέα μέτρα που κάνουν χειρότερο το σχολείο. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης φοιτητές της Φιλοσοφικής και εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (FISE), που τόνισε πως εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με προβλήματα που έχουν την ίδια συνισταμένη και ότι στη γενικευμένη επίθεση απάντηση πρέπει να είναι ο αγώνας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση των ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Για το περιεχόμενό της ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους η εκπρόσωπος της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, στην οποία μάλιστα δεν επιτράπηκε να βγει από το υπουργείο Παιδείας όσο ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση. Οπως μετέφερε, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στις Ομοσπονδίες σχέδιο για διορισμούς με κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά και προϋπηρεσία, αντί να απαντήσει στο αίτημα και ανάγκη για 25.000 διορισμούς άμεσα. Οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν πως το επόμενο διάστημα, μπροστά θα βρίσκονται οι ανάγκες των ίδιων και των σχολείων, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ
Στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων στο Κορωπί ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΥ

Τη στήριξή τους στον αγώνα του λαού στο Κορωπί και συνολικά στην Ανατολική Αττική ενάντια στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή δηλώνουν τα σωματεία και οι φορείς που συσπειρώνονται στη Λαϊκή Επιτροπή Φυλής. Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Κορωπί.

Στην ανακοίνωση ανάμεσα σε άλλα επισημαίνεται:

«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που για ακόμα μια φορά επιλέγουν ακατάλληλους χώρους, δίπλα σε οικισμούς, σπέρνοντας τον καρκίνο και υποβαθμίζοντας ολόκληρες εργατικές - λαϊκές περιοχές. Ο λαός του δήμου Φυλής έζησε και συνεχίζει να ζει τον καρκίνο της χωματερής εδώ και περίπου 60 χρόνια. Εζησε την κοροϊδία κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που διαφήμιζαν τα τεράστια οφέλη και την υψηλή χρηματοδότηση από την ύπαρξη της χωματερής.

Το σλόγκαν "Τα σκουπίδια είναι χρήμα" πάει και έρχεται από όσους μάς θέλουν καταδικασμένους στη μίζερη ζωή. Η υγεία, η δικιά μας και των παιδιών μας, δεν εξαγοράζεται από τις χρηματοδοτήσεις τους. Πολύ περισσότερο που αυτές οι χρηματοδοτήσεις δεν πήγαν και δεν θα πάνε για να καλυφθούν οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Τα εκατομμύρια ευρώ που πήρε ο δήμος Φυλής και που καμαρώνει ο δήμαρχος της ΝΔ, μαζί με την περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγαν ούτε για αντιπλημμυρικά έργα, ούτε για αντισεισμική και αντιπυρική προστασία, ούτε για να αντιμετωπιστεί η άθλια κατάσταση στα σχολεία της περιοχής, ούτε για να στηριχτούν οι άνεργοι που ζουν στο δήμο Φυλής.

Αντίθετα, ο λαός πλήρωσε και πληρώνει ακριβά την ύπαρξη της χωματερής, με την ίδια του τη ζωή, καθώς είχαμε αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, πολύ μεγαλύτερη από άλλες περιοχές της Αττικής.

Η λύση στο δικό μας πρόβλημα δεν είναι να μεταφερθεί σε εργαζόμενους που ζουν σε άλλες περιοχές, πόσο μάλλον που η ίδια η κ. Δούρου μίλησε για συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής και χωροθέτηση άλλων πέντε. Μάλιστα, απείλησε το λαό των περιοχών ότι αν αντιδράσουν θα τη βρουν απέναντί τους.

Διεκδικούμε:

Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Τα λατομεία Κυριακού να αποκατασταθούν τώρα και να αποδοθούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών για άθληση και ψυχαγωγία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών της περιοχής.

Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.

Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οχι στην καύση των απορριμμάτων.

Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος».

Εκφράζουν την οργή και τη θλίψη τους για το θάνατο της νέας εργαζόμενης

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της νέας εργαζόμενης, η οποία κατέληξε την περασμένη Τετάρτη έπειτα από σοβαρό ατύχημα που είχε στο χώρο δουλειάς της, εκφράζει το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων. Η εργαζόμενη ήταν σπουδάστρια δημόσιου ΙΕΚ και έκανε την πρακτική της σε ξενοδοχείο στην περιοχή Σταυρού Ακρωτηρίου Χανίων. Στις 20/9 είχε βρεθεί αναίσθητη σε ανελκυστήρα ξενοδοχείου και είχε διακομισθεί στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου νοσηλεύτηκε για 13 μέρες στη ΜΕΘ πριν χάσει τη μάχη για τη ζωή.

Με παρέμβαση που έκανε την Πέμπτη στην Υγειονομική και Τεχνική Επιθεώρηση το Σωματείο κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ρίξουν φως στις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος.

Με αφορμή το εργατικό δυστύχημα, επισημαίνει την εκμετάλλευση που αντιμετωπίζουν οι νέοι που δουλεύουν με το καθεστώς της πρακτικής άσκησης. «Ο θεσμός της πρακτικής άσκησης γίνεται πρόσχημα για την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων και των υπόλοιπων εργαζομένων και των ίδιων των μαθητών», σημειώνει.

Τη θλίψη και την οργή του για το θάνατο της 20χρονης εκφράζει και ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων της ΟΓΕ και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν σε βάθος τις αιτίες του εργατικού δυστυχήματος.

Περιστατικό ξυλοδαρμού στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ, 17χρονος εργαζόμενος σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Σταλίδα Ηρακλείου ξυλοκοπήθηκε άγρια μέσα στο χώρο δουλειάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους τρεις δράστες που αναζητούνταν από την αστυνομία φέρεται να είναι στέλεχος της Διεύθυνσης Προσωπικού του ξενοδοχείου. Ο νέος μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση.

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου καταγγέλλει τόσο το θάνατο της σπουδάστριας όσο και τον ξυλοδαρμό του ανήλικου εργαζόμενου. Καλεί τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους για τα δύο περιστατικά σε οργάνωση και διεκδίκηση.

ΔΑΣ ΟΑΣΘ
Καταγγέλλει την απόφαση για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Την απόφαση της εργοδοτικής πλειοψηφίας του Σωματείου Εργαζομένων Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αναστολή των χτεσινών στάσεων εργασίας, στο όνομα της επικείμενης συνάντησης με το υπουργείο, καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ.

Με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η τροπολογία που επιτρέπει την εκχώρηση δρομολογίων του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ ή σε ιδιώτες πατάει στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 1370/2007 για την "απελευθέρωση των Μεταφορών" και πλέον άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των επιβατών στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Με λίγα λόγια, "απελευθέρωση" σημαίνει παράδοση μέρους ή και ολόκληρου του συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες με σκοπό το κέρδος και με κρατική επιδότηση.

Αυτό θα επιφέρει:

Απότομη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου - σύμπτυξη γραμμών. Συρρίκνωση - με διάφορους τρόπους - του αριθμού των εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και μπάσιμο εργαζομένων δεύτερης και τρίτης ταχύτητας, οι οποίοι μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθούν και ως απεργοσπαστικός μηχανισμός αν οι μόνιμοι απεργήσουν για κάποιο λόγο. Σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό φορέα (ΚΤΕΛ). Τμηματική ανάθεση του έργου από τον ΟΑΣΘ στην ΑΣΥΘ ΑΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παραπέρα χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων. Αύξηση του κόστους εισιτηρίων και καρτών».

Καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και συσπειρωμένοι με τις ταξικές δυνάμεις να απαντήσουν σε κυβέρνηση και ιδιώτες με αγώνα για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, με κοινωνικό χαρακτήρα, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για φθηνές και αξιόπιστες συγκοινωνίες, μόνιμο προσωπικό με μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

Συμφωνία Frontex - Αλβανίας

Συμφωνία με την Αλβανία «για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» υπέγραψε την Παρασκευή η Κομισιόν. Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, Χέρμπερτ Κικλ, τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Φατμίρ Ξαφάτζ, ενώ απεστάλη για έγκριση και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η συμφωνία, που εντάσσεται στα μέτρα για την ένταση της καταστολής στα σύνορα της ΕΕ, επιτρέπει στη Frontex να συντονίζει την «επιχειρησιακή συνεργασία» μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ και της Αλβανίας, να μπορεί να αναλαμβάνει δράση στα εξωτερικά σύνορα ενός ή περισσοτέρων όμορων κρατών - μελών και της Αλβανίας, ακόμα και με παρέμβαση σε αλβανικό έδαφος (με την επιφύλαξη της σύμφωνης γνώμης της Αλβανίας), καθώς και την παροχή αυξημένης επιχειρησιακής και τεχνικής βοήθειας στα σύνορα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ