ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ενιαία οργάνωση και πάλη απέναντι στην ένταση της εκμετάλλευσης

Τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής ανακοινώνουν σε σταθερή βάση θετικά οικονομικά αποτελέσματα, μαζί με σχέδια για περαιτέρω επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Μαζί με την κυβέρνηση, που καλλιεργεί την αυταπάτη ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να είναι τάχα «ανάπτυξη για όλους», καλούν τους εργαζόμενους να συμμεριστούν τη χαρά τους για τα κέρδη που βγάζουν και αυτά που θα βγάλουν.

Ομως πηγή των κερδών τους είναι η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, οι οποίοι είδαν τα δικαιώματά τους να πετσοκόβονται πριν και μέσα στην καπιταλιστική κρίση, ενώ και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν νέο κύκλο αντεργατικής επίθεσης. Στην εργοδοσία δεν αρκεί μόνο η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία στον συγκεκριμένο κλάδο έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια μέσα από την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αντί αυτή η εξέλιξη να φέρει βελτίωση στους όρους εργασίας και φτηνότερες υπηρεσίες για τον λαό, η καπιταλιστική ιδιοκτησία και ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων μονοπωλίων επιτάσσουν την ακόμα μεγαλύτερη και πιο σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Στο στόχαστρο ο χρόνος εργασίας

Η εργοδοσία σε όλες τις εταιρείες έχει βάλει στο στόχαστρο τον χρόνο εργασίας, το χτύπημα της πλήρους και σταθερής απασχόλησης με δικαιώματα.

Για να το πετύχουν αυτό, αξιοποιούν στο έπακρο το νομικό οπλοστάσιο που τους προσφέρουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Σε άλλους τομείς χρησιμοποιούν κατά κόρον τη μερική απασχόληση και την ενοικίαση εργαζομένων και αλλού κάνουν χρήση αντεργατικών διατάξεων προκειμένου να επιβάλουν ακόμα περισσότερες ώρες δουλειάς.

Μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν είναι η εφαρμογή του λεγόμενου «ενεργού και ανενεργού» χρόνου εργασίας. Στον κλάδο εφαρμόζεται πολύ τον τελευταίο καιρό το λεγόμενο «stand by» ή «on call». Οι επιχειρήσεις, αντί να έχουν τρεις εργαζόμενους σε τρεις βάρδιες για το 24ωρο, χρησιμοποιούν το «stand by» και έχουν τον εργαζόμενο σε άμεση ετοιμότητα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (συνήθως μια βδομάδα το μήνα), κατά την οποία είναι υποχρεωμένος τη στιγμή που θα τον καλέσει η εργοδοσία να παρέμβει. Δηλαδή, εκτός από το καθημερινό 8ωρο, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στη διάθεση της εργοδοσίας για το υπόλοιπο του 24ωρου. Η δέσμευση αυτή πρακτικά μειώνει τον ελεύθερο χρόνο του, βάζει εμπόδια σε κάθε προγραμματισμό που αφορά στην προσωπική και κοινωνική του δράση.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, από το 2014 και μετά η εργοδοσία εξαναγκάζει τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις σε αναπροσαρμογή του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες κερδοφορίας της.

Χαρακτηριστικά, σήμερα, μετά την εξαγορά της «Cyta» από τον όμιλο «Vodafone», ο όμιλος απέλυσε τρεις εργαζόμενους από την τεχνική υποστήριξη της «Cyta», μείωσε το χρόνο μεταξύ των κλήσεων (wrap up), ώστε οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα να εξαναγκάζονται να εξυπηρετούν ακόμα περισσότερες κλήσεις. Ακόμα, προωθεί με τη στήριξη της κυβέρνησης κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 9 ωρών εργασίας σε εργαζόμενους που δεν εργάζονται σε βάρδιες, ενώ υποχρεώνει τους εργαζόμενους που μεταφέρονται σταδιακά από την «Cyta» στην «Vodafone», να υπογράφουν 9ωρες συμβάσεις.

Απέναντι σε αυτόν τον σχεδιασμό, το υπουργείο Εργασίας το μόνο που συνέστησε είναι... να προηγείται διαβούλευση!

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις εταιρείες Πληροφορικής, όπου «βασιλεύουν» οι 8μιση και 9 ώρες εργασίας.

Στη «Wind», επίσης, έγιναν απολύσεις το καλοκαίρι, ενώ τώρα η εργοδοσία επιχειρεί να μη δηλώνονται οι υπερωρίες, συγχωνεύει διευθύνσεις με διαφορετικές λειτουργίες, αρμοδιότητες και αντικείμενο, εντείνοντας την ανησυχία στους εργαζόμενους για επικείμενες απολύσεις.

Στον ΟΤΕ, με ευθύνη των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, η Συλλογική Σύμβαση που υπάρχει δεν ισχύει για το 1/3 των εργαζομένων, δηλαδή περίπου για τους 5.500 από τους 15.500 εργαζόμενους στον όμιλο. Από εκεί και πέρα, το ίδιο το περιεχόμενο της ΣΣΕ είναι τέτοιο που διατηρεί εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων, με ακόμα χειρότερους όρους για τους νέους.

Το τελευταίο διάστημα, η διοίκηση του ΟΤΕ ενημέρωσε τους τεχνικούς ότι θα χρειαστεί να δουλέψουν ακόμα και έξι μήνες σερί χωρίς ρεπό, λόγω αναγκών που υπάρχουν στο δίκτυο. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι έχει την έγκριση του υπουργείου Εργασίας...

Σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων

Οι παραπάνω συνθήκες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων. Μυοσκελετικά προβλήματα, κρίσεις πανικού και ασθένειες που σχετίζονται με το επάγγελμα θερίζουν στους χώρους δουλειάς. Ομως για την εργοδοσία τα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων είναι «κόστος» και το ζητούμενο είναι η μείωσή του ώστε να μεγαλώσουν τα κέρδη της.

Στην κατεύθυνση αυτή παρατηρούνται φαινόμενα όπου εκπρόσωποι της εργοδοσίας διατυπώνουν βαθιά αντιδραστικές απόψεις, αντιεπιστημονικές και αυθαίρετες, προκειμένου να ρίξουν την ευθύνη στους εργαζόμενους. Πρόσφατη είναι η καταγγελία των Σωματειακών Επιτροπών του ΣΕΤΗΠ στον όμιλο ΟΤΕ, σύμφωνα με την οποία η εργοδοσία της «Cosmote - E-Value», σε αίτημα εργαζόμενου για αλλαγή έργου λόγω σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει με τις φωνητικές του χορδές, ισχυρίστηκε ότι «οι ασθένειες αυτές (π.χ. κώφωση, κόπωση στις φωνητικές χορδές κ.λπ.) δεν οφείλονται στην εργασία, αλλά στην προδιάθεση του εργαζόμενου»!

Πάλη για δικαιώματα και όχι υποταγή για ψίχουλα

Για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, για τη δυνατότητα της εργοδοσίας να κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση, μεγάλες είναι οι ευθύνες συνολικά των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Με τη δράση τους και τα αιτήματα που προβάλλουν, προσπαθούν να κρατούν τους εργαζόμενους διαιρεμένους, καλλιεργώντας παράλληλα τη λογική του «εφικτού» και του «αναγκαίου κακού». Οι ανάγκες των μονοπωλίων παρουσιάζονται ως ο κανόνας, ως το αξεπέραστο πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να γίνεται η κάθε συζήτηση για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή εμφανίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων σαν να ταυτίζονται με την «καλή πορεία» των επιχειρήσεων, όταν στην πραγματικότητα αυτή προϋποθέτει την ένταση της εκμετάλλευσης.

Στην αντίπερα όχθη στέκονται τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν ταξικό προσανατολισμό, που αναδεικνύουν το ασυμβίβαστο ανάμεσα στα συμφέροντα των εργαζομένων και των μονοπωλίων, οι δυνάμεις που προβάλλουν την ανάγκη ενιαίας οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων του κλάδου για τις σύγχρονες ανάγκες τους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας και τους τεχνητούς διαχωρισμούς που επιβάλλει η εργοδοσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων την ανάγκη για τη δημιουργία κλαδικής Ομοσπονδίας, που σήμερα δεν υπάρχει, και πάλι με ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αν και ο κλάδος υπάρχει και αναπτύσσεται για πάνω από 20 χρόνια.

Τον περασμένο Μάη, τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής και Θεσσαλονίκης μαζί με τα Σωματεία της «Forthnet» και της «Vodafone - 360 Connect» επανήλθαν στο θέμα, με επιστολή που έστειλαν στην ΟΜΕ ΟΤΕ. Σε αυτήν έθεσαν για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα δημιουργίας κλαδικής Ομοσπονδίας, η δράση της οποίας πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένη με τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με αιτήματα που απαντάνε στις ανάγκες των εργαζομένων.

Πριν λίγες μέρες, η ΟΜΕ ΟΤΕ έστειλε επιστολή προς τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου για να ξεκινήσουν συζητήσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για τις στοχεύσεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η δημιουργία κλαδικής Ομοσπονδίας δεν έχει να κάνει μόνο με το οργανωτικό κομμάτι. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται μια Ομοσπονδία που θα οργανώνει και θα ενιαιοποιεί τους αγώνες τους και τις διεκδικήσεις τους στον κλάδο σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις των μονοπωλίων, των κυβερνήσεών τους και των διεθνών οργανισμών τους. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ είναι αυτή που για χρόνια βάζει πλάτη στο πέρασμα των αντεργατικών σχεδιασμών της εργοδοσίας, είναι ολοφάνερο ότι απαιτείται σκληρή μάχη όχι μόνο για τη δημιουργία της κλαδικής Ομοσπονδίας, αλλά και για να αποτελεί γνήσιο εκφραστή των αναγκών όλων των εργαζομένων, να έχει σαφή ταξικό προσανατολισμό, που θα οδηγεί στην πάλη για την κατάκτηση των δικαιωμάτων και όχι στην υποταγή με αντάλλαγμα κάποια ψίχουλα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στις 9, 10 και 11 Οκτώβρη το Σωματείο «Vodafone - 360 Connect» και λοιπών θυγατρικών στον όμιλο «Vodafone» πραγματοποιεί τις πρώτες του αρχαιρεσίες, δίνοντας νέα πνοή στη μάχη με στόχο την ενιαία αγωνιστική στάση και δράση των εργαζομένων. Είναι η απάντηση στη δράση συνδικαλιστικών δυνάμεων που τόσο καιρό λειτουργούν «σωματεία» σε στυλ «κλειστών κλαμπ», στερώντας από εργαζόμενους το δικαίωμα να γίνουν μέλη τους και απορρίπτοντας κάθε πρόταση για τη δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρησιακού σωματείου για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, προκειμένου να υπηρετήσουν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας που θέλει τους εργαζόμενους διαιρεμένους, απομονωμένους και αποδυναμωμένους.

Στο πλαίσιο της μάχης για την οργάνωση των εργαζομένων στον κλάδο, είναι εξαιρετικής σημασίας ο αγώνας που δίνουν συνδικάτα όπως το ΣΕΤΗΠ για το ζήτημα της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευσή του, καταλήχθηκε το σχέδιο κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που αφορά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Η διαμόρφωσή του ήταν αντικείμενο συζητήσεων και επεξεργασιών πολλών μηνών μαζί με τους εργαζόμενους, με βασικό κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Το σχέδιο αυτό, εκτός του ότι αναδεικνύει τις ανάγκες των εργαζομένων, διαπαιδαγωγεί στην αντίληψη της συλλογικής και συστηματικής από κοινού διεκδίκησης αιτημάτων, είναι πολύτιμο εργαλείο της ταξικής πάλης στον κλάδο.

Στην ίδια συνέλευση, το κλαδικό Συνδικάτο κατέληξε στην πραγματοποίηση συγκέντρωσης στις 25 Οκτώβρη στο υπουργείο Εργασίας, στις 6 μ.μ., ενώ αποφασίστηκε επίσης η συμμετοχή στην απεργία στις 8 Νοέμβρη, που ήδη έχουν κηρύξει Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και άλλα συνδικάτα, προκειμένου η εργατική τάξη να δώσει ενιαία αγωνιστική απάντηση στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.


Χ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ