Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Π. Καγιάννης αναφέρθηκε σύντομα στην ιστορία των κυρώσεων των ιμπεριαλιστών κατά της Κούβας, με πρωτεργάτες τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και στις πολλαπλές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας τις οποίες έχει πραγματοποιήσει η ΚΝΕ.
Στην τοποθέτησή της η Κουβανή πρέσβειρα Ζ. Μ. Ντομίνγκες, αφού ευχαρίστησε την ΚΝΕ και τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης για τη σταθερή υποστήριξή τους, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να σπάσει το τείχος της σιωπής και της διαστρέβλωσης σχετικά με τον απάνθρωπο οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ εδώ και 6 δεκαετίες σχεδόν στη χώρα της, τονίζοντας ότι «αυτή η πολιτική οικονομικής επιθετικότητας, μαζί με την προώθηση της εσωτερικής ανατροπής, επιβεβαιώνει το στόχο της αμερικανικής κυβέρνησης να καταστρέψει το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που ελεύθερα έχει επιλέξει ο κουβανικός λαός».
Τέλος, ο Δ. Κουμπούρης επισήμανε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ φρόντισαν από την πρώτη στιγμή - με κάθε τρόπο, ακόμα και με ένοπλη επέμβαση στον Κόλπο των Χοίρων - να υπονομεύσουν την Κουβανική Επανάσταση, ακριβώς επειδή αποτέλεσε φάρο για τους λαούς της περιοχής, ενώ επεσήμανε ότι «χιλιάδες άνθρωποι, και όχι μόνο κομμουνιστές, στην Ελλάδα και παγκοσμίως, υποστήριξαν την υπόθεση της Κουβανικής Επανάστασης, γιατί σε αυτήν είδαν την προοπτική του σοσιαλισμού και στη δική τους χώρα». Κλείνοντας, ο Δ. Κουμπούρης τόνισε ότι το ΚΚΕ προσπαθεί και σήμερα να στηρίξει την Επανάσταση και να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις της, να αρθεί το εμπάργκο και να σταματήσει κάθε εξωτερική παρέμβαση.
Φωτισμένη και πολύπλευρη προσωπικότητα, μέλος του ΚΚΕ από το 1928 μέχρι το τέλος της ζωής της, η Ελλη Αλεξίου εκτός από την πεζογραφία ασχολήθηκε με τα περισσότερα είδη του λόγου (θέατρο, παιδαγωγική, παιδικό βιβλίο, μετάφραση), όμως, όπως εξήγησε η Ελ. Μηλιαρονικολάκη από την αρχή της ομιλίας της, η εκδήλωση επικεντρώθηκε στο λογοτεχνικό έργο της, με αρωγό και τις απαγγελίες αποσπασμάτων από διάφορα μυθιστορήματά της.
Μιλώντας γι' αυτό το έργο της Αλεξίου, η Ελ. Μηλιαρονικολάκη μεταξύ άλλων τόνισε: «Στο πολύτομο πεζογραφικό έργο της συγχωνεύει δυο βασικές διαστάσεις: Ο άνθρωπος αντιμέτωπος με τις αντανακλάσεις των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στις κοινωνικές σχέσεις του, αλλά και ο άνθρωπος αντιμέτωπος με τις υπαρξιακές αγωνίες του, τελικά ο άνθρωπος αντιμέτωπος με τον εξωτερικό και τον εσωτερικό του εχθρό.
Σαν απόσταγμα πλούσιας εμπειρίας από τη ζωή και βαθύτερου συλλογισμού, το έργο της Αλεξίου δε μας προσφέρει μόνο την ικανοποίηση της καλής λογοτεχνίας, αλλά πάνω απ' όλα μια σοφία για να πορευτούμε εμπνευσμένα στη ζωή, να συλλάβουμε το νόημά της. Παρότι οι καταστάσεις που προβάλλονται στα έργα της έχουν αλλάξει στις μέρες μας μορφή, ο χρόνος στέκεται ανίκανος να κατεδαφίσει την αξία τους, γιατί τα μηνύματά τους έχουν καθολικότερη σημασία. Αποτελούν γνώση πολύτιμη, που δύσκολα μπορεί να αντληθεί μόνο από τα προσωπικά μας βιώματα. Με άλλα λόγια, τα έργα της αξίζουν ανεπιφύλακτα να μελετηθούν και όχι απλά να διαβαστούν, ειδικά από τους νέους ανθρώπους».
Με τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από τους Ελληνες οπαδούς του είδους, όπως το «Hey You», «Tomorrow», «Lucy» αλλά και διασκευές από παλιά μπλουζ, το εμβληματικό «John the Revelator», σύγχρονες επιτυχίες όπως το «Take a look» των Limp Bizkit ή και τη ροκ έκδοση του παλιού ρεμπέτικου «Τούτοι οι μπάτσοι» - που το πρωτοδιασκεύασαν σε heavy ήχο οι «Villagers of Ioannina City» - οι «Sober on Tuxedos» έδωσαν μια μουσική παράσταση αντάξια του ονόματος που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια.
«Ευχαριστούμε την ΚΝΕ, θα είμαστε πάντα εδώ παρόντες, όποτε μας το ζητά», είπε ο Στ. Μαγαλιός, κλείνοντας τη συναυλία...
Τη σκυτάλη πήραν οι «Rusty Bonez», οι οποίοι στο «άνοιγμά» τους εξέφρασαν τη χαρά και τη μεγάλη τους τιμή, που - όπως είπαν - βρίσκονται σε «αυτό το σανίδι» για να γιορτάσουν μαζί τα 100 χρόνια ΚΚΕ και τα 50 χρόνια ΚΝΕ.
Για τη συναυλία μάς μίλησε ο Δ. Ανδρονιάδης, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ: «Αρχικά, να πούμε συγχαρητήρια σε όλους τους μουσικούς και στον μαέστρο τους, που έπαιξαν σήμερα αυτές τις ωραίες μελωδίες. Τέτοιες πρωτοβουλίες χρειάζεται να συνεχιστούν και στο μέλλον, και όχι μόνο στο χώρο του Φεστιβάλ. Να ξανασυναντηθούμε και με άλλα κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου της μουσικής και εδώ, αλλά και στο χώρο του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ».
Παίξανε οι μουσικοί: Βιολί: Κώστας Πανάς, Παύλος Παπαναστασάτος, Βιόλα: Παύλος Χαρμπαλής, Κοντραμπάσο: Κώστας Σταυρόπουλος, Τρομπέτα: Αλέξανδρος Μπγιάγκης, Τρομπόνι: Μιχάλης Δρεπανός, Φλάουτο: Μάρθα Γκόλια, Αλεξάνδρα Παππά, Πιάνο: Γιώργος Σταυρινός, Κρουστά: Δημήτρης Ζήσης, Μουσική Διεύθυνση: Κώστας Σπηλιώτης, Μεταγραφές - Ενορχηστρώσεις: Χρήστος Γκόντζος
Η Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων εγκαινιάστηκε φέτος με τον καλύτερο τρόπο, αφού η Μιρέλα Πάχου μάς ταξίδεψε και άναψε το κέφι με τη χαρούμενη και ξεσηκωτική μουσική της. Τη σκυτάλη πήρε ο Σπύρος Γραμμένος και η παρουσία έγινε αμέσως αισθητή! Φρόντισε με το ιδιαίτερο χιούμορ και τις πρωτότυπες διασκευές του όχι μόνο να γεμίσει τη σκηνή με φρέσκους ήχους, αλλά και να διασκεδάσει το κοινό.