Με ιδιαίτερη χαρά, η ΚΝΕ και το ΚΚΕ υποδέχτηκαν την 17χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι και την οικογένειά της στην Ελλάδα, όπου προσκλήθηκε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ. «Τα καταφέραμε!». Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, την οικογένεια Ταμίμι το Σάββατο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, καθώς μετά από καταγγελίες και διαμαρτυρίες, αλλά και τη μεγάλη διεθνιστική κινητοποίηση, τελικά άρθηκε η απαγόρευση εξόδου της οικογένειας από την κατοχική δύναμη του Ισραήλ. Το θερμό, διεθνιστικό, αλληλέγγυο καλωσόρισμα όλου του λαού στην οικογένεια Ταμίμι - σύμβολο του Παλαιστινιακού αγώνα κατά της ισραηλινής επιθετικότητας και κατοχής - ήταν έκδηλο σε όλη τη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα, στο Φεστιβάλ και στις άλλες συναντήσεις.
Το 17χρονο αυτό κορίτσι από το χωριό Ναμπί Σάλεχ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης έγινε διεθνώς γνωστό όταν το Δεκέμβρη του 2017 τα έβαλε με πάνοπλους στρατιώτες που είχαν προηγουμένως τραυματίσει σοβαρά στο κεφάλι τον 15χρονο ξάδελφό της και είχαν εισβάλει στο σπίτι της. Το βίντεο έκανε τον γύρο του κόσμου και το ισραηλινό κράτος θέλησε να της σπάσει το ηθικό, προχωρώντας στη σύλληψη, την ανάκριση, τη φυλάκιση για 8 μήνες μαζί με την μητέρα της, Ναριμάν. Και σε αυτήν τη σκληρή δοκιμασία δεν λύγισε. Είχε την αλληλεγγύη αγωνιστών από όλο τον κόσμο με πρωτοβουλία της ταξικής Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Στην Ελλάδα πρωτοστάτησαν το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, άλλες μαζικές οργανώσεις, έγινε αφίσα, σύνθημα στις πορείες χιλιάδων νέων, τραγούδι. Απελευθερώθηκε στις 29 Ιούλη φέτος και βγήκε πιο δυνατή και αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην κατοχή. Από παιδί μαζί με την οικογένειά της συμμετέχει σε πολλές διαμαρτυρίες, στηρίζει τη λαϊκή αντίσταση με όλες τις μορφές. Και ο πατέρας της Μπασάμ έχει φυλακιστεί στο παρελθόν, ο 22χρονος αδελφός της Ουάεντ εκτίει αυτήν τη στιγμή 10μηνη ποινή στις ισραηλινές φυλακές, ενώ και ένας θείος της έχει πέσει νεκρός από τον ισραηλινό στρατό. Στην Ελλάδα όλη η οικογένεια μετέφερε το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα και θα το μεταφέρουν και σε άλλες χώρες.
Ο χαιρετισμός της Αχέντ στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Σαββάτου στο Φεστιβάλ
«Καλωσορίζω όλους τους παρευρισκόμενους στο Φεστιβάλ. Σας ευχαριστώ όλους για τη μεγάλη στήριξη στην Παλαιστινιακή μας υπόθεση, σας ευχαριστώ για τη μεγάλη στάση ηθικής που μας δίνει πολλή δύναμη στον αγώνα μας.
Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να συγχαρώ το ΚΚΕ για τα 100 χρόνια της δράσης του και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ. Πάντα λέμε ότι παίρνουμε δύναμη από τη δύναμη και τη στήριξη που μας δίνετε, παρ' όλα αυτά δεν σας θεωρούμε μόνο υποστηρικτές της υπόθεσής μας, αλλά συνεταίρους στον αγώνα και στην πάλη μας.
Παρόλα τα δεινά που περνά κάθε Παλαιστίνιος, κάθε μέρα, δεν αναγνωρίζει το εαυτό του ως θύμα, αλλά ως μαχητή για την ελευθερία και την υπόθεση. Πάντα λέμε ότι οι λαοί και ο λαός μας μπορεί να επιτύχει την αλλαγή και μπορεί να φέρει εις πέρας τον αγώνα του, για αυτό ελεύθεροι όλου του κόσμου ενωθείτε, για να τερματίσουμε την εκμετάλλευση, τον καπιταλισμό και την αποικιοκρατία και να τελειώσουμε τον ιμπεριαλισμό.
Σας ευχαριστούμε όλους για τη στήριξη που μας δίνετε, η στάση σας αυτή σημαίνει πολλά για εμάς, και αυτή σας η στάση μού δίνει πολύ μεγάλη δύναμη για να επιστρέψω στην πατρίδα μου, στη χώρα μου και να συνεχίσω τον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία.
Κλείνοντας θέλω να πω ότι ερχόμαστε από τη γη της ειρήνης, από την Παλαιστίνη, η οποία ουδέποτε είχε ειρήνη. Εάν δεν υπάρξει ειρήνη στην Παλαιστίνη, δεν θα υπάρξει ειρήνη ποτέ στον κόσμο.
Ολες οι κυβερνήσεις που στηρίζουν το Ισραήλ, το στηρίζουν για τα καπιταλιστικά τους συμφέροντα και πρέπει να ενωθούμε όλοι ενάντια στην αποικιοκρατία και τον καπιταλισμό, που είναι ο λόγος και η αιτία όλων των δεινών του κόσμου. Ευχαριστώ όλους για τη στήριξη».
Με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα |
Την υποδέχεται ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Αμπατιέλος, και μαζί ξεκινούν να περιδιαβαίνουν τους χώρους. Τα μεγάφωνα αναγγέλλουν την άφιξή της κι όλοι οι χώροι γεμίζουν θερμά χειροκροτήματα. Ο δρόμος είναι γεμάτος σύντομες στάσεις, για να της σφίξουν το χέρι πολλοί μεγάλοι, αλλά και πολύ μικροί. Κι εκείνη ανταποκρίνεται σεμνά.
Την Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι καλωσόρισε στο Φεστιβάλ, λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σημείωσε πως χρειάστηκε μεγάλος αγώνας κόντρα σε σοβαρά εμπόδια για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ενώ μετέφερε τη χαρά των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ για την παρουσία της και την αλληλεγγύη του λαού στον αγώνα των Παλαιστινίων.
Με τη σειρά της, η Αχέντ Ταμίμι είπε πως είναι τιμή και χαρά της η συμμετοχή της στο Φεστιβάλ.
Μεταξύ άλλων, η Αχέντ βρέθηκε με την Ανθή Μητροπέτρου και την Σύλβια Καπερνάρου, την στιχουργό και την ερμηνεύτρια αντίστοιχα του τραγουδιού που κυκλοφόρησε στη χώρα μας στο πλαίσιο της Διεθνούς Καμπάνιας της Επιτροπής Νεολαίας της ΠΣΟ για την απελευθέρωσή της.
Στο αεροδρόμιο την υποδέχτηκαν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Παραβρέθηκε επίσης ο πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι.
Ο Κ. Παπαδάκης την καλωσόρισε, επισημαίνοντας: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και είστε εσύ και η οικογένειά σου σήμερα μαζί μας. Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό».
Η Αχέντ ευχαρίστησε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την υποστήριξη που εξέφρασαν στον αγώνα της, τόσο στη διάρκεια της φυλάκισής της όσο και μετά.
Τα σκίτσα που αφιερώθηκαν στην 17χρονη αγωνίστρια |
Ο πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι ευχαριστεί το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για τη στάση τους και αναφέρει: «Στεκόμαστε με τιμή στην επέτειο των 100 χρόνων αυτού του τίμιου και μεγάλου Κόμματος», ενώ δίνει δύο τιμητικές πλακέτες στον Δ. Κουτσούμπα και τον Ν. Αμπατιέλο, αντίστοιχα, με τις οποίες διατυπώνονται οι ευχαριστίες για τη συνεχή αλληλεγγύη των ΚΚΕ και ΚΝΕ προς τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.