ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - «HOT SPOTS»
Απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων με μπλοκάκι μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ

Μόνο στο «Ασκληπιείο» Βούλας απολύθηκαν 19 εργαζόμενοι, εντείνοντας την υποστελέχωση του νοσοκομείου
Μόνο στο «Ασκληπιείο» Βούλας απολύθηκαν 19 εργαζόμενοι, εντείνοντας την υποστελέχωση του νοσοκομείου
Καραμπινάτο δείγμα της «μεταμνημονιακής εποχής» αποτελεί η απόλυση - παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο - του μεγαλύτερου μέρους από τους 700 εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών («μπλοκάκι») για τα δημόσια νοσοκομεία και τα «hot spots» μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, σε μια εξέλιξη μάλιστα που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις υπάρχουσες σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Από τις απολύσεις που έγιναν στις 19 Αυγούστου εξαιρούνται μόνο προσωρινά οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε «hot spots» στα νησιά, στους οποίους παρατάθηκε η σύμβαση για μόλις δύο μήνες.

Χαρακτηριστικά, μόνο στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας - το μοναδικό νοσοκομείο στη Νοτιοανατολική Αττική - απολύθηκαν 19 εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό και παραϊατρικό προσωπικό) που εργάζονταν από το Φλεβάρη του 2017!

«Αφού μας ξεζούμισαν, τώρα μας πετάνε...»

«Υπογράψαμε τέσσερις συνεχόμενες ανανεώσεις (6μηνη, 5μηνη, 4μηνη, 3μηνη). Επειδή ήμασταν με "μπλοκάκι", θεωρούμασταν ελεύθεροι επαγγελματίες! Δεν είχαμε δικαίωμα άδειας, μπορούσαμε να λείψουμε μόνο με αναρρωτική. Πολλοί συνάδελφοι ήταν από επαρχία και έμεναν στον οίκο (σ.σ. ξενώνα) του νοσοκομείου για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Από το Φλεβάρη του 2017 δεν πήραμε ούτε μια μέρα άδεια, δεν κάναμε ούτε μια μέρα διακοπές και την ίδια ώρα είχαμε τεράστιο φόρτο εργασίας, τεράστια κόπωση λόγω της εντατικοποίησης. Παίρναμε μόνο δύο ρεπό τη βδομάδα, τα οποία κι αυτά δεν τα έδιναν συνεχόμενα. Και την ίδια ώρα έπρεπε να παραμένουμε προσεκτικοί και σε εγρήγορση, γιατί είσαι σε μια δουλειά που έχεις να κάνεις με ανθρώπινες ζωές στα χέρια σου. Κι αφού μας ξεζούμισαν, τώρα μας πετάνε. Μιλάμε ότι δουλεύουμε και ζούμε σε συνθήκες στυγνής εκμετάλλευσης», καταγγέλλει χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» η Α.Λ., νοσηλεύτρια, μία από τους 19 εργαζόμενους που απολύθηκαν στο «Ασκληπιείο».

«Το νοσοκομείο», συνεχίζει, «είναι ήδη υποστελεχωμένο. Το Μάρτη του 2019 θα απολυθούν άλλοι 25 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ. Ακόμη κι όταν υπηρετούσαμε εμείς, η δουλειά έβγαινε πολύ δύσκολα. Τώρα θα λειτουργεί κάτω από το όριο ασφαλείας. Παλεύουμε και διεκδικούμε την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν και τη μονιμοποίησή τους, καθώς καλύπτουμε πάγιες, διαρκείς και αυξανόμενες ανάγκες».

ΚΚΕ: Επαναπρόσληψη των απολυμένων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Με αφορμή αυτήν την απαράδεκτη εξέλιξη, το ΚΚΕ κατέθεσε άμεσα Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Ανδ. Ξανθό.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης επισημαίνουν τα εξής:

«Οι εργαζόμενοι αυτοί, άκρως απαραίτητοι για τη λειτουργία των υπηρεσιών όπου δούλευαν, είχαν προσληφθεί εδώ και ενάμιση χρόνο με σύμβαση, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το Φλεβάρη του 2017. Ηταν ασφαλισμένοι με "μπλοκάκι" και οι συμβάσεις τους είχαν ανανεωθεί, έως τώρα, τέσσερις φορές.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις και αυτών των εργαζομένων, όμως τους εξαίρεσε τελευταία στιγμή. Αυτοί οι εργαζόμενοι, νοσηλευτές, γιατροί, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων και εργάτες γενικών καθηκόντων έμειναν χωρίς δουλειά, ενώ τα νοσοκομεία και τα "hot spots" όπου δούλευαν, τα οποία έτσι κι αλλιώς λειτουργούν άκρως υποστελεχωμένα, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αντιμετωπίζουν νέα πρόσθετα μεγάλα προβλήματα, μετά την απόλυση των συγκεκριμένων εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς.

Για παράδειγμα, μόνο στο Νοσοκομείο "Ασκληπιείο" της Βούλας, που καλύπτει μια τεράστια περιοχή στη Νοτιοανατολική Αττική, με 1.500.000 κατοίκους, και πραγματικά στενάζει από την έλλειψη προσωπικού και άκρως απαραίτητων τμημάτων, απολύθηκαν 19 εργαζόμενοι.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής, που με μνημόνια και χωρίς μνημόνια αντιμετωπίζει την Υγεία ως "κόστος", θέλει εργαζόμενους αναλώσιμους, χωρίς δικαιώματα, να τους υποβάλλει στο "μαρτύριο της σταγόνας", ανακυκλώνοντάς τους από τη δουλειά στην ανεργία, πότε εδώ και πότε εκεί, από θέση εργασίας σε θέση εργασίας».

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων ώστε:

  • Να επαναπροσληφθούν όλοι ανεξαιρέτως οι απολυμένοι εργαζόμενοι που δούλευαν στα δημόσια νοσοκομεία και στα «hot spots» της Αττικής έως τις 19 Αυγούστου με τη σύμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Επαναπρόσληψη με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς το απαράδεκτο καθεστώς του εργαζόμενου με «μπλοκάκι», γιατί είναι άκρως απαραίτητοι για τη λειτουργία των υπηρεσιών όπου έως τώρα δούλευαν.
  • Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, στα ιδρύματα Πρόνοιας, στα «hot spots». Μονιμοποίηση όλων, όπως συμβασιούχων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΑΕΔ και επικουρικών, ενοικιαζόμενων αλλά και αυτών των εργολαβικών συνεργείων.
Συνειδητή εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για επέκταση της «ελαστικής απασχόλησης»

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι συνεχίζονται παράλληλα οι απολύσεις επικουρικών γιατρών, ενώ το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν με απόλυση χιλιάδες εργαζόμενοι (επικουρικοί, «μπλοκάκια», μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ), που καλύπτουν σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων.

«Για όλους αυτούς τους συναδέλφους μας», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «ο υπουργός Υγείας απέρριψε επανειλημμένα το αίτημα για μονιμοποίησή τους. Για να "δικαιολογήσει" την άρνησή του, προφασίστηκε τα εμπόδια στη μονιμοποίηση που βάζουν το άρθρο 103 του Συντάγματος (που είχε ψηφίσει και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) και του πρόσφατου νόμου (που ψήφισε στις 15 Ιανουαρίου η συγκυβέρνηση).

Ταυτόχρονα, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί "εκδίωξης των εργολάβων", οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες χιλιάδες εργολαβικούς συναδέλφους μας σε δεκάδες δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης σταθερής εργασίας και επέκταση της "ελαστικής απασχόλησης". Για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών προωθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα σε Υγεία - Πρόνοια.

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι φτάνουμε στο "τέλος των μνημονίων" (...) κρύβουν ότι η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εκτός από το τσάκισμα των μισθών απαιτεί τη μείωση και του "μη μισθολογικού κόστους", μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, και τη μετατροπή της σε ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στην Υγεία να απαντήσουν στην κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν «αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας» με τη «συνέχιση του αγώνα μας για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες».

Ακόμα, καλεί τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βάζουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, καθώς «ακόμα και αυτοί, που στα λόγια υιοθετούν το αίτημα για μονιμοποίηση, αρνούνται την εγγραφή των επικουρικών και εργολαβικών στα σωματεία. Αρνήθηκαν να προκηρύξουν απεργία τη μέρα που ψηφιζόταν ο νόμος που βάζει εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου».

«Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό: Τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις τους και την ΕΕ- ΔΝΤ. Να διεκδικεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη - σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους», καταλήγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ