ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σχέδια για τουρκική στρατιωτική βάση στα Κατεχόμενα

Η Αγκυρα μελετά τη δημιουργία στρατιωτικής ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα, με στόχο να ενισχύσει τη θέση της συνολικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο ευρύτερων και σκληρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η Κεντρική Διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας έχει ήδη υποβάλει πρόταση στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας για τη δημιουργία στρατιωτικής ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Μάλιστα η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία της βάσης ως «ανεξάρτητης υποδομής, αντίστοιχης με τη βρετανική βάση στην περιοχή». Επιπλέον, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ανοίξουν ξανά εγκαταστάσεις στο Λευκόνοικο της κατεχόμενης Κύπρου (δυτικά της Αμμοχώστου), που η Αγκυρα παλιότερα χρησιμοποιούσε ως στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Η Τουρκία φέρεται να καταρτίζει ένα «προσεκτικό σχέδιο» για να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις και τα δεδομένα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται «αρένα για ενεργειακούς αγώνες» και όπου μονιμοποιούν τη στρατιωτική τους παρουσία μια σειρά δυνάμεις.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προετοιμαστεί για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της καθώς διάφορες χώρες δίνουν ώθηση σε στρατιωτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τον πόλεμο στη Συρία», αναφέρεται, επισημάνσεις που αποκτούν μεγαλύτερο βάρος σε μία περίοδο που οξύνονται οι αντιθέσεις και τα παζάρια μεταξύ της Τουρκίας και διαφόρων συμμάχων της, με πρώτες τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ.

Για τη χρησιμότητα μιας ναυτικής τουρκικής βάσης στην Κύπρο εξηγείται ειδικότερα ότι αυτή «θα επιτρέψει την προστασία της κυριαρχίας της Βόρειας Κύπρου, όπως επίσης θα διευκολύνει και θα ισχυροποιήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εμποδίζοντας την κατάληψη θαλάσσιων ενεργειακών οικοπέδων και ενισχύοντας τη θέση της Τουρκίας στις συνομιλίες για την ειρηνευτική διαδικασία της Κύπρου». Επίσης, ότι «θα συνεισφέρει ιδιαίτερα στη λήψη στρατιωτικών μέτρων ενάντια στον θαλάσσιο διακανονισμό που διακήρυξε η ελληνική διοίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις συμφωνίες που "κλείνει" και τις επιδοτήσεις ερευνών υδρογονανθράκων που επιτρέπει, αγνοώντας την Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο...».

Αναδεικνύεται ότι η Τουρκία θεωρεί την Κύπρο και την παρουσία της σε αυτήν μοχλό προώθησης των συνολικότερων επιδιώξεών της, σε μια περίοδο που θέλει να απορροφήσει «κραδασμούς» από αναδιατάξεις συμμαχιών και διεκδικεί πρωτοβουλίες και πλεονεκτήματα για να υπερασπιστεί τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα, σε Μέση Ανατολή αλλά και Βόρεια Αφρική, συνολικά στην κόντρα για τον έλεγχο των διαύλων που συνδέουν Ανατολή με Δύση. «Μία τουρκική βάση στην περιοχή θα μείωνε το χρόνο αντίδρασης που χρειάζεται για τη λήψη στρατιωτικής και ανθρωπιστικής δράσης. Μία ναυτική βάση της Τουρκίας θα έκανε επίσης την περιοχή πιο ειρηνική και θα περιόριζε τις προσπάθειες άλλων παραγόντων να προκαλέσουν αναταραχή», τονίζεται μεταξύ άλλων στον τουρκικό Τύπο, καθώς ειδικά την τελευταία διετία η Αγκυρα διακηρύσσει την ετοιμότητά της και για «στρατιωτικές πρωτοβουλίες» σε όλη την περιοχή, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και της «υπεράσπισης της σταθερότητας».

Μεγάλο ενδιαφέρον του γερμανικού κεφαλαίου για την Αφρική

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η τριήμερη περιοδεία της Αγκ. Μέρκελ σε Σενεγάλη, Γκάνα και Νιγηρία

Από τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γκανέζο Πρόεδρο

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γκανέζο Πρόεδρο
ΑΚΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στη Νιγηρία το τριήμερο ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, σε χώρες της Αφρικής (με προηγούμενους σταθμούς Σενεγάλη και Γκάνα), συνοδεία αντιπροσωπείας Γερμανών επιχειρηματιών. Οι «ευκαιρίες» της τεράστιας και πλούσιας «μαύρης ηπείρου» βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, όπως μαρτυρούν και οι απανωτές επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών από διάφορες χώρες, όπως Μ. Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Τουρκία κ.ά.

Την Πέμπτη η Μέρκελ βρέθηκε στην Γκάνα, όπου συναντήθηκε στην πρωτεύουσα Ακρα με τον Πρόεδρο της χώρας, Νάνα Ακούφο - Αντο, ενώ συμμετείχε και σε «Στρογγυλό Τραπέζι» με εκπροσώπους γερμανικών ομίλων που είτε δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα, είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν. Η καγκελάριος υπογράμμισε πως «η Γκάνα είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς μας εταίρους στην υποσαχάρια Αφρική», αλλά υπάρχουν «μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες» και «η γερμανική οικονομία ενδιαφέρεται πολύ, τόσο για το εμπόριο όσο και για τις επενδύσεις. Αυτό το βλέπουμε και στον μεγάλο αριθμό των εκπροσώπων της βιομηχανίας που βρίσκονται εδώ σήμερα».

Αναφερόμενη στη γερμανική πρωτοβουλία «Σύμφωνο για την Αφρική» στο πλαίσιο του G20, είπε πως παρόλο που η Γερμανία δεν κατέχει πλέον την προεδρία του G20, «δεν θέλουμε να "χάσουμε από τα μάτια μας" το σχέδιο αυτό». Εξήγησε πως σκοπός του Συμφώνου είναι η επίτευξη «μεταρρυθμίσεων» σε χώρες της Αφρικής, όπως και στην Γκάνα, «ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές, ιδιαίτερα τους επενδυτές από τη Γερμανία».

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των γερμανικών ομίλων για έργα υποδομής, για την εκβιομηχάνιση της χώρας, για την ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές, αλλά και για την εκπαίδευση και κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, καθώς «υπάρχει νεαρός πληθυσμός, με πολύ χαμηλή μέση ηλικία».

Στον επενδυτικό τομέα και την κατάρτιση των νέων αναφέρθηκε και ο Γκανέζος Πρόεδρος: «Η ανεργία των νέων είναι μόνο ένα θέμα. Γενικά, θέλουμε να ενισχύσουμε τις επιδόσεις της οικονομίας μας και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε την οικονομία μας».

Ακόμη, ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση για την «υποστήριξή της» απέναντι στην «τζιχαντιστική και τρομοκρατική απειλή», δηλαδή για τη στρατιωτική παρουσία και την εκπαίδευση στρατιωτών σε περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλεί με αποχώρηση από τον ΠΟΕ

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η όξυνση του σφοδρού ανταγωνισμού των αμερικανικών μονοπωλίων με εκείνα της Κίνας, χωρών της ΕΕ, της Ρωσίας κ.α. οδήγησε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εκτοξεύσει απειλές αποχώρησης των ΗΠΑ και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg News» από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απαίτησε τη διενέργεια μεταρρυθμίσεων στον τρόπο λειτουργίας του ΠΟΕ αλλά και στον τρόπο που ο διεθνής οργανισμός αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ. Ξεκαθάρισε έτσι ότι «αν δεν αλλάξουν στάση, θα αποσυρθώ από τον ΠΟΕ». Εκτίμησε σε άλλο σημείο πως η συμφωνία που οδήγησε το 1994 στη δημιουργία του ΠΟΕ ήταν «η χειρότερη εμπορική συμφωνία που έγινε ποτέ». Τόνισε πως οι ΗΠΑ μετά βίας κέρδισαν μία υπόθεση κατά την προσφυγή τους στον οργανισμό και αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, έγινε πέρσι, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποδώσει τα εύσημα στη δική του κυβέρνηση.

Ερωτηθείς εάν επίκειται ένας νέος γύρος δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης την επόμενη βδομάδα, ο Τραμπ δεν το διέψευσε. Απάντησε ότι «δεν είναι εντελώς λανθασμένο».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Αμερικανών αξιωματούχων με τον Καναδά στο πλαίσιο αναμόρφωσης της NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου), θεωρώντας πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος. «Ο Καναδάς κάποια στιγμή θα κάνει συμφωνία. `Η την Παρασκευή ή σε κάποια χρονική περίοδο, αλλά τελικά δεν έχει επιλογή», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός Πρόεδρος απειλεί με αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Στην αρχή τρέχοντος έτους δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News» ότι ο ΠΟΕ «δημιουργήθηκε για να επωφελούνται όλοι εκτός από εμάς (...)».

Πριν λίγες μέρες, ο Αμερικανός Εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ είχε επίσης επικρίνει τον ΠΟΕ εκτιμώντας ότι παρεμβαίνει σε θέματα κυριαρχίας των ΗΠΑ, ενώ έκρινε ότι ήταν «λάθος» η ένταξη της Κίνας στον διεθνή οργανισμό το 2001, επειδή ο ΠΟΕ «είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει ζητήματα που αφορούν μία οικονομία που δεν είναι της ελεύθερης αγοράς».

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
«Θα πάρουμε τους "S-400" το συντομότερο δυνατό»

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία χρειάζεται τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα "S-400" και η συμφωνία έχει κλείσει. Θα τα αποκτήσουμε το συντομότερο δυνατόν». Αυτά δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν χτες, κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης αξιωματικών του στρατού στη δυτική επαρχία Μπαλικεσίρ.

Ο Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ότι η χώρα του ακολουθεί τα δικά της συμφέροντα και αγωνίζεται να πετύχει τους δικούς της στόχους, «σε πείσμα των προσπαθειών εκείνων που προσπαθούν να διαμορφώσουν και τη χώρα μας και την περιοχή μας σύμφωνα με τη δική τους ατζέντα... Δεν μετανιώνουμε για τις αποφάσεις μας».

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα αμερικανικά αεροσκάφη «F-35» - των οποίων η παράδοση έχει «παγώσει» με παρέμβαση της Ουάσιγκτον. Οπως τόνισε, «η Τουρκία, που είναι ήδη και εταίρος στο πρόγραμμα αυτό (σ.σ. κατασκευής των "F-35"), χρειάζεται και τα μαχητικά αεροσκάφη "F-35", τα αεροσκάφη που κατασκευάζονται στην ίδια αλλά και τα αεροσκάφη που κατασκευάζει σε συνεργασία με άλλες χώρες. Μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει 900 δισ. δολάρια για τα "F-35" και συνεχίζουμε να πληρώνουμε, ενώ προχωρά η λήξη των δόσεων». Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι η Αγκυρα θα προμηθευτεί «F-35» από αλλού αν οι ΗΠΑ σταματήσουν οριστικά την παράδοσή τους.

Σκοτώθηκε ο ηγέτης του Ντονέτσκ Α. Ζαχαρτσένκο

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Το θάνατο του Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, επικεφαλής της αυτοονομαζόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (πρόκειται για αστικό καθεστώς που επιδιώκει σύνδεση με τη Ρωσία), επιβεβαίωσε την Παρασκευή το απόγευμα η διεύθυνση του τοπικού πρακτορείου ειδήσεων DAN, της ανατολικής επαρχίας της Ουκρανίας. Ο 42χρονος Ζαχαρτσένκο τραυματίστηκε και στη συνέχεια κατέληξε στο νοσοκομείο, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο εστιατόριο «Separ» στην οδό Πούσκιν στο Ντόνετσκ, όπου τραυματίστηκαν και πολλοί άλλοι. Οι τοπικές αρχές θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο η έκρηξη να οφειλόταν σε βομβιστικό μηχανισμό. Αργότερα ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ντένις Πουσίλιν χαρακτήρισε «τη δολοφονία Ζαχαρτσένκο ένα ακόμα έγκλημα της κυβέρνησης του Κιέβου, για το οποίο θα υπάρξει εκδίκηση».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ