ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κινήσεις προετοιμασίας νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης

Ετοιμοπόλεμες εμφανίζονται οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο και καταγγέλλουν στήσιμο προβοκάτσιας από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους

Russian Defense Ministry Press

Ετοιμοπόλεμες εμφανίζονται οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο και καταγγέλλουν στήσιμο προβοκάτσιας από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους
Σκηνικό για νέα, επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση με φόντο την εντεινόμενη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή στήνεται ξανά, με επίκεντρο τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η ατμόσφαιρα μυρίζει, και πάλι, «μπαρούτι», με διακύβευμα το ίδιο όπως όταν ξεκινούσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση πριν από 7 χρόνια: Τον έλεγχο αγορών, πηγών και οδών Ενέργειας, γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής. Αυτό το ξαναμοίρασμα πλησιάζει και τώρα, πριν από την οριστική συντριβή των τζιχαντιστών που έχουν συγκεντρωθεί στην επαρχία Ιντλίμπ. Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης γίνεται ιδιαίτερα αισθητή τα τελευταία 24ωρα.

Από τη μια, οι Ρώσοι δεν σταματούν να καταγγέλλουν κινήσεις και σχέδια ξένων πρακτόρων και τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ για το στήσιμο νέας προβοκάτσιας με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων (όπως είχε γίνει τον περασμένο Απρίλη σε ανάλογη περίπτωση στην πόλη Ντούμα). Από την άλλη, προετοιμάζονται για να αποτρέψουν μία πιθανή νέα αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία.

Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εργάζονται σε επίπεδο στρατιωτικό και σε επίπεδο δράσης των μυστικών υπηρεσιών, ώστε να στήσουν το επόμενο πρόσχημα για την εξαπόλυση νέας επίθεσης, με την προσδοκία πως θα ανακατέψουν την τράπουλα και θα κερδίσουν την επόμενη «παρτίδα», διασφαλίζοντας τα δικά τους συμφέροντα απέναντι στη Ρωσία, που τα τελευταία τρία χρόνια, βοηθώντας καθοριστικά τη συριακή κυβέρνηση, έχει το «πάνω χέρι» στις εξελίξεις.

Οι Αμερικανοί εντείνουν τις προετοιμασίες για νέα στρατιωτική κλιμάκωση, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν το συσχετισμό

Copyright 2018 The Associated

Οι Αμερικανοί εντείνουν τις προετοιμασίες για νέα στρατιωτική κλιμάκωση, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν το συσχετισμό
Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, δεν παύουν να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις και στη διπλωματική σκακιέρα, καθώς τα παζάρια με φόντο τις προσπάθειες συγκρότησης συριακής διαπραγματευτικής επιτροπής για τη λεγόμενη «πολιτική μετάβαση» στη Συρία θα ενταθούν τις επόμενες μέρες και βδομάδες.

Καταγγελίες και γυμνάσια

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ επανέφερε στις αρχές της βδομάδας τις καταγγελίες για πιθανή προβοκάτσια στο Ιντλίμπ από τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» που έχουν μετονομαστεί σε «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ», προειδοποιώντας πως η προβοκάτσια θα επιχειρηθεί να βιντεοσκοπηθεί από μέλη της - διασυνδεδεμένης με μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας - «ανθρωπιστικής» οργάνωσης «Λευκά Κράνη» ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για «μαζική επίθεση» στη Συρία. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τέτοια σχέδια.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θύμισε την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 14 Απρίλη ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας, μετά από ανάλογη προβοκάτσια με χημικά στην πόλη Ντούμα. Αλλά και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, αποκάλυψε πως Βρετανοί πράκτορες παρέδωσαν σε τζιχαντιστές του Ιντλίμπ τοξικές χημικές ουσίες, ώστε να στήσουν προβοκάτσια, επισημαίνοντας την αύξηση της κινητικότητας αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατ. Μεσόγειο, συνδέοντάς την με πιθανή νέα επίθεση δυτικών δυνάμεων στη Συρία.

Με φόντο αυτά τα σχέδια, οι Ρώσοι αυξάνουν σταθερά τις ναυτικές και αεροπορικές τους δυνάμεις στη Συρία, προχωρώντας από την 1η έως τις 8 Σεπτέμβρη σε μεγάλες ναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή 25 πλοίων, φρεγατών, αντιτορπιλικών και καταδρομικών, δύο μεγάλων υποβρυχίων και 30 μαχητικών τύπου «Su-33», «Su-30» και βαριών βομβαρδιστικών (π.χ. «Tu-160»).

Οι κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους

Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους (με πρώτους τους Γάλλους και τους Βρετανούς) καμώνονται τους ανήξερους μπροστά στις σοβαρές καταγγελίες για το στήσιμο προβοκάτσιας με χημικά σε βάρος αμάχων. Προετοιμάζονται, σταθερά και μεθοδικά, σε στρατιωτικό επίπεδο, αποφεύγοντας (για την ώρα) τις τυμπανοκρουσίες.

Πρόσφατα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν πως οι περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί που βρίσκονται (κυρίως) στη Βόρεια Συρία έχουν μεταφέρει συστοιχίες ραντάρ στο Κομπανί και προωθούν σχέδια για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών ραντάρ και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Συρίας. Η εφημερίδα «Χουριέτ» αποκάλυψε επίσης σχέδιο για τη δημιουργία μίας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» από το Μάνμπιτζ (κουρδικός θύλακας που θέλει να ελέγξει η Αγκυρα) έως το Ντέιρ Εζόρ. Φυσικά και η τουρκική αστική τάξη έχει τη δική της ατζέντα στην «αρένα» της Συρίας και ειδικά θέλει να αποφύγει την ένωση κουρδικών εδαφών στα σύνορά της.

Παράλληλα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ αυξάνουν σημαντικά τη (ούτως ή άλλως... έντονη) στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο με όλα τα μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μέρα που οι Ρώσοι θα ολοκληρώσουν στις 8 Σεπτέμβρη τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο, ξεκινούν στην περιοχή οι μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις Αμερικανών, Αιγυπτίων και άλλων συμμάχων τους, με την ονομασία «Bright Star 2018». Οι ασκήσεις θα ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή ισχυρών ναυτικών, αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων από Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ιορδανία, Βρετανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία και Γαλλία. Ρόλο «παρατηρητή» θα έχουν αξιωματούχοι από Λίβανο, Ρουάντα, Ιράκ, Πακιστάν, Ινδία, Κένυα, Τανζανία, Ουγκάντα, Ν. Αφρική, Καναδά, Τσαντ, Σενεγάλη.

Με φόντο αυτές τις κινήσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτοξεύουν και απειλές για νέα στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Πρώτος ήταν ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ερικ Παχόν, που απέδωσε τις καταγγελίες του Ρώσου ομολόγου του, Ι. Κονασένκοφ, σε «προπαγάνδα», προσθέτοντας: «Αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε απροετοίμαστοι να απαντήσουμε εάν ο Πρόεδρος δώσει τέτοια εντολή». Ακολούθησε λίγες μέρες μετά η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, που κάλεσε Συρία και Ρωσία «να μη χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ και αλλού». Προειδοποίησε έτσι ότι οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν σε όποια επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων στη Συρία γρήγορα και με κατάλληλο τρόπο».

Από το σκηνικό των απειλών δεν έλειψε, ούτε αυτήν τη φορά, το Ισραήλ. Μετά τη νέα στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψαν τη Δευτέρα Ιρανοί και Σύροι αξιωματούχοι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απείλησε να επαναλάβει τις στρατιωτικές επιθέσεις σε δυνάμεις του Ιράν στη Συρία. «Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να διεξάγουν με σθένος και αποφασιστικότητα ενέργειες εναντίον των προσπαθειών του Ιράν να εγκαταστήσει τις δυνάμεις του και εξελιγμένα οπλικά συστήματα στη Συρία... Καμιά συμφωνία μεταξύ της Συρίας και του Ιράν δεν θα μας αποθαρρύνει, καμιά απειλή θα δεν μας αποθαρρύνει», είπε χαρακτηριστικά.

Σχεδιασμοί για νέες διαπραγματεύσεις

Από το «κάδρο» της έντονης στρατιωτικής κινητικότητας δεν λείπουν και οι σχεδιασμοί για προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και στην αρένα της διπλωματίας.

Στις 7 Σεπτέμβρη, οι ηγέτες Ρωσίας Βλ. Πούτιν, Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και Ιράν Χ. Ροχανί συναντώνται στην Τεχεράνη, με επίκεντρο τις μεταξύ τους κόντρες μπροστά στη διάθεση των στρατών Ρωσίας και Συρίας να προωθήσουν (σταδιακά) στρατιωτικές επιχειρήσεις «τελικής εκκαθάρισης» του Ιντλίμπ από τους τζιχαντιστές και «μη συνεργάσιμους» ένοπλους αντικαθεστωτικούς. Το σχέδιο προσπαθούν να καθυστερήσουν οι Τούρκοι, που ισχυρίζονται πως είναι «οι μόνοι που πολεμούν τους τρομοκράτες στο έδαφος», χρησιμοποιώντας περίπου 3.000 μισθοφόρους από τον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Επικαλούνται μάλιστα την ανάγκη να αποφευχθεί «μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή», προτείνοντας «μεγάλη προσοχή» στις όποιες επιχειρήσεις...

Στις 14 Σεπτέμβρη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, έχει προγραμματίσει συνάντηση στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Γενεύη με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία κ.ά., με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία, την επικείμενη έναρξη διαδικασίας για τη συγκρότηση πολυμελούς συριακής συνταγματικής επιτροπής που θα οδηγήσει σταδιακά τη χώρα στην επόμενη μέρα της «πολιτικής μετάβασης».

Τα παζάρια αναμένεται να κλιμακωθούν γύρω στις 20 Σεπτέμβρη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σχεδιάζουν αντίστοιχη σύνοδο για τη Συρία, ανάλογα με όσα θα έχουν, έως τότε, διαμορφωθεί μεταξύ άλλων στα πεδία συγκρούσεων της στρατηγικής επαρχίας Ιντλίμπ.


Δ. ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ