ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΙΑ 2018»
Εναρξη με αγώνες επίδειξης τοξοβολίας

Ο Δ. Κουτσούμπας απονέμει τα μετάλλια στο Ολυμπιακό Τόξο γυναικών
Ο Δ. Κουτσούμπας απονέμει τα μετάλλια στο Ολυμπιακό Τόξο γυναικών
Με αγώνες επίδειξης τοξοβολίας, σε συνδιοργάνωση με το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, έγινε το απόγευμα του Σαββάτου η έναρξη των εκδηλώσεων «Θερμοπύλεια 2018», που διοργανώνει ο δήμος Λαμιέων. Στην εναρκτήρια εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος πραγματοποίησε την απονομή των μεταλλίων στο Ολυμπιακό Τόξο γυναικών. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος και η υπ. Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου.

Από το άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, όπου έγινε η έναρξη των εκδηλώσεων, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η παρουσία μας εδώ σήμερα θέλει να καταδείξει ότι χρειάζεται αυτός ο σπουδαίος, ιστορικός, αρχαιολογικός, τόπος αναβάθμιση και βεβαίως πρέπει να επισημάνουμε ότι εδώ βρίσκονται και πλούσιες ιαματικές πηγές, που δεν πρέπει ούτε να ιδιωτικοποιηθούν ούτε να δοθούν είτε σε Ελληνες είτε σε ξένους επιχειρηματίες, αλλά να αξιοποιηθούν και να είναι δημόσια περιουσία, έτσι ώστε και να αναπτυχθεί και ο ιαματικός τουρισμός, μαζί με τον αρχαιολογικό κ.λπ., έτσι ώστε να μπορεί ο λαός μας και να θεραπεύεται, αλλά και να απολαμβάνει τις ομορφιές της πατρίδας μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με δήλωση του ΠτΔ, Π. Παυλόπουλου, που έκανε λόγο για ενότητα του ελληνικού λαού απέναντι σε πολλούς κινδύνους και το σε ποιους κινδύνους αναφέρεται, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενωθεί, οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, η νεολαία, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Πρέπει όλοι αυτοί να ενωθούν και να παλέψουν τόσο ενάντια στα μέτρα που μας γονάτισαν αυτά τα χρόνια των μνημονίων, όσο και στα νέα μέτρα που έρχονται με τα μεταμνημονιακά μνημόνια, αλλά βεβαίως και για την αποκατάσταση όλων των πληγέντων, όπως είναι οι πυροπαθείς στην πατρίδα μας και βεβαίως όσον αφορά τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Διότι οι κίνδυνοι μεγαλώνουν, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δυναμώνουν και η Ελλάδα, με ευθύνη πρωταρχική της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, γίνεται σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων στην ευρύτερη περιοχή, που εγκυμονεί νέους κινδύνους για το λαό μας».

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτέμβρη, είναι ελεύθερη.

«Εφυγε» από τη ζωή ο θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον

«Εφυγε» από τη ζωή την Κυριακή 26 Αυγούστου ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Νιλ Σάιμον, σε ηλικία 91 ετών.

Ενας από τους δημιουργικότερους και δημοφιλέστερους συγγραφείς του Μπρόντγουεϊ, που συνδύαζε χιούμορ, δράμα και ενδοσκόπηση σε έργα όπως «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο», «Ενα Παράξενο Ζευγάρι», «Το Κορίτσι του Αποχαιρετισμού», «Lost in Yonkers», που τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ Καλύτερου Δραματικού Θεατρικού Εργου, και πλήθος άλλων, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες. Εγραψε περισσότερα από 40 έργα, αστεία, συγκινητικά και εξαιρετικά δημοφιλή.

Μάλιστα, από τη δεκαετία του '60 μέχρι και τη δεκαετία του '90 δεν υπήρξε χρονιά που το Μπρόντγουεϊ ή κάποια από τις μεγάλες σκηνές του κόσμου να μην περιελάμβανε έργο του Νιλ Σάιμον.

21 χρόνια χωρίς την Σωτηρία Μπέλλου

Συμπληρώθηκαν, χτες, 21 χρόνια από το θάνατο της σπουδαίας ερμηνεύτριας του ελληνικού τραγουδιού Σωτηρίας Μπέλλου (27/8/1997). Γεννήθηκε στη Δροσιά (Χάλια) Βοιωτίας στις 29 Αυγούστου 1921 και μεγάλωσε στη Χαλκίδα.

Το παιδί που μαγευόταν από τις «φωνές των ψαλτάδων» έδωσε στα πρώτα χρόνια της εφηβείας δύσκολη μάχη, διεκδικώντας το δικαίωμα να γίνει τραγουδίστρια. Ανυποχώρητη στην απαίτησή της, αποκτά την πρώτη της πολυπόθητη κιθάρα στα 13 της χρόνια, ενώ σε λίγους μήνες ζητά από τον πατέρα και της παίρνει δάσκαλο στο σπίτι για να μάθει μουσική. Οι καβγάδες, όμως, δεν σταμάτησαν σχεδόν ποτέ στο σπίτι.

Ασυμβίβαστη και με αγωνιστική διάθεση, δέθηκε με το λαό, όχι μόνο μέσα από τα τραγούδια της, αλλά και με κοινούς αγώνες. Με αγωνιστική συνεισφορά στα χρόνια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, διακινούσε τον παράνομο «Ριζοσπάστη». Το '48, η Σ. Μπέλλου βρίσκεται στου «Τζίμη του Χοντρού», στην Αχαρνών, δίπλα στον Τσιτσάνη. Μαζί τους και οι Περιστέρης, Κασιμάτης, Κερομύτης, Στέλιος, Ρούκουνας, Τουρκάκης. Η άρνησή της να ανταποκριθεί σε μια παραγγελιά και να πει το «βασιλικό τραγούδι, όπως τότε το έλεγαν οι χίτες» «Του αϊτού ο γιος», έχει ως αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό της και την αποχώρησή της από την ταβέρνα.

Ζωή γεμάτη βάσανα, τραύματα, μα και «θάματα», μιας ανθρώπινης φύσης «εκρηκτικής», ανυπότακτης, καθόλα και αδιαπραγμάτευτα ελεύθερης και μιας ψυχής που έγινε «φωνή λαού», συμπυκνώνοντας τους αγώνες, τους καημούς και τους πόθους του, τις ήττες και τις νίκες του, τις λύπες και χαρές του, τους θρήνους και τα γλέντια του. Μια φωνή που σημάδεψε ανεξίτηλα το ελληνικό - λαϊκό και έντεχνο - τραγούδι του 20ού αιώνα.

Αύριο η συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

Panorama Press

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου οργανώνει αύριο, Τετάρτη 29 Αυγούστου, συναυλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους με αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου.

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι ξέσπασε στις 23 Ιούλη. Τις ίδιες μέρες «έφυγε» απ' τη ζωή ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου, ο οποίος μας χάρισε πάνω από 400 αγαπημένα τραγούδια, που μελοποιήθηκαν από τους σημαντικότερους συνθέτες της τελευταίας πεντηκονταετίας. Από τον «Αγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση στα «Λαϊκά» του Μίκη Θεοδωράκη, από τη «Θητεία» του Γιάννη Μαρκόπουλου στο «Κάτω απ' τη μαρκίζα» του Γιάννη Σπανού, από το «Ελεύθεροι κι ωραίοι» του Σταύρου Κουγιουμτζή στον «Αμλετ της σελήνης» του Θάνου Μικρούτσικου και το «Είν' αρρώστια τα τραγούδια» του Σταύρου Ξαρχάκου, η υπογραφή του Μάνου Ελευθερίου ήταν αυτή που σημάδεψε τη δισκογραφία μιας ολόκληρης εποχής.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: Γιώργος Ανδρέου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μανώλης Λιδάκης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Νταλάρας, Χρήστος Νικολόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Ηρώ Σαΐα, Ασπασία Στρατηγού, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη και πολυμελής ορχήστρα.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Νταλάρας.

Ολα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ο «Αγαμέμνων» στο Ηρώδειο

Ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσεζάρις Γκραουζίνις, μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις στην Επίδαυρο και την περιφέρεια, επιστρέφει στην Αθήνα για μία και μοναδική παράσταση το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Παρασκευή 31 Αυγούστου, στις 21.00.

Ο Αγαμέμνων επιστρέφει στο Αργος, μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Η υποδοχή της Κλυταιμνήστρας μοιάζει θερμή, όμως κρύβει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης, που έχει καταστρώσει μαζί με τον Αίγισθο, προκειμένου να εκδικηθεί τη θυσία της Ιφιγένειας, που σφαγιάστηκε για να ξεκινήσουν τα πλοία προς την Τροία. Καθώς η Κλυταιμνήστρα δολοφονεί τον Αγαμέμνονα και την αιχμάλωτη πριγκίπισσα Κασσάνδρα, ακολουθεί τον κύκλο του αίματος του οίκου των Ατρειδών που ξεκίνησε με την Ιφιγένεια και συνεχίζεται στις επόμενες τραγωδίες της τριλογίας.

Στο διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου ο Γιάννης Στάνκογλου. Κλυταιμνήστρα η Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Ιώβη Φραγκάτου και 12μελής χορός. Το έργο ανεβαίνει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη μουσική του Χάρη Πεγιάζη.

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησαν οι πρόβες για τη νέα παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», της Αλκης Ζέη, που σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς. Το βιβλίο της Α. Ζέη, που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους, θα ζωντανέψει στη σκηνή σε δραματοποίηση των Τάκη Τζαμαργιά και Σάββα Κυριακίδη και θα μας μεταφέρει στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου.

Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν αυτόν τον μεγάλο και περιπετειώδη «περίπατο», που είναι γεμάτος συναισθήματα, βιώματα, γνώσεις, ιδέες, από τον Οκτώβρη του 1940 έως την Απελευθέρωση της Αθήνας τον Οκτώβρη του 1944.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ