ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Υπεύθυνη πολιτική» στην αντιλαϊκή πεπατημένη

Εφαρμογή «υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής» συνιστά το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή στην έκθεσή του για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση του ύψους των μισθών με τα επίπεδα παραγωγικότητας της εργασίας, στη μείωση των «κόκκινων» δανείων για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και γενικότερα στην αποφυγή οποιασδήποτε «επιβράδυνσης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος».

Με λίγα λόγια, το Γραφείο Προϋπολογισμού, κινούμενο στις ίδιες κατευθύνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ζητά την απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που ψήφισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, όπως επίσης και την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων που προβλέπει η «μεταμνημονιακή εποχή», με την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, καθήλωση των μισθών στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στα βασικά συμπεράσματα που καταγράφονται στη σύνοψη της έκθεσης, «οι πρώτοι μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς τα μηνύματα που θα στείλει η κυβέρνηση θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της εγχώριας οικονομικής πολιτικής και κατά συνέπεια το ύψος των επιτοκίων της αγοράς. Συνεπώςθα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι που προέρχονται από τις πολιτικές πιέσεις που θα ασκηθούν για περισσότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και επιβράδυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος».

Παράλληλα, η έκθεση εφιστά την προσοχή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων για την επίτευξη «αιματηρών» πλεονασμάτων σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος μέχρι και το 2022, αφού, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «οι στόχοι αυτοί ορίζονται σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπώς δεν επηρεάζονται από την ελάφρυνση των χρηματοδοτικών αναγκών που εξασφάλισε η απόφαση ρύθμισης του χρέους». Επισημαίνεται ακόμη σε σχέση με την «έξοδο στις αγορές» ότι οι κινήσεις θα πρέπει να είναι «καλοσχεδιασμένες και προσεκτικές, δεδομένων τόσο της ύπαρξης σημαντικού ύψους ταμειακών αποθεματικών ασφαλείας όσο και των κινδύνων επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος σε περίπτωση σχετικά υψηλών επιτοκίων λόγω αναταραχών στις διεθνείς αγορές».

Αναφορικά με το πού θα πρέπει να δοθεί το βάρος της οικονομικής πολιτικής, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του τονίζει ως πρώτη προτεραιότητα τη «διασφάλιση της ομαλής και με χαμηλό κόστος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», δηλαδή «την σταδιακή αποκατάσταση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα» γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όπως λέει, «η απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης οδηγεί σε χαμηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης και πιο αναιμική ανάκαμψη κατά την οποία επηρεάζονται αρνητικά οι επιχειρήσεις, οι κλάδοι και οι δραστηριότητες (π.χ. επενδύσεις) που βασίζονται σε εξωτερική χρηματοδότηση».

Σε αυτήν την κατεύθυνση στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «το πλέον βασικό ζητούμενο» είναι η συνέχιση μείωσης των «κόκκινων» δανείων και η βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών, η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, η συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαμόρφωσης «ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις».

Συστάσεις απευθύνει και ως προς το ύψος των μισθών, τονίζοντας ότι η μείωση του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια «βοήθησε στην ενίσχυση των εξαγωγών αγαθών (αν και όχι υπηρεσιών) στην περίοδο της κρίσης». Σημειώνεται ακόμη ότι «η πλέον κρίσιμη οικονομική μεταβλητή είναι η παραγωγικότητα της εργασίας που έχει μειωθεί δραματικά στη χώρα μας στη διάρκεια της κρίσης. Η χώρα μας είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας οφείλεται στην ταχύτερη μείωση των μισθών από την παραγωγικότητα». Ετσι, επισημαίνεται ότι ένα μοντέλο όπου παρατηρείται διαρκής μείωση της παραγωγικότητας και αντίστοιχα μείωση των μισθών για να διατηρηθεί χαμηλά το κόστος εργασίας δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα και τονίζεται ότι «η μακροχρόνια οικονομική μεγέθυνση» απαιτεί «σταθερή αύξηση της παραγωγικότητας, ο ρυθμός μεταβολής της οποίας θα πρέπει να αποτελεί το όριο αυξήσεων στους μισθούς».

Κατά τ' άλλα, η έκθεση σημειώνει ότι «οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές στο δεύτερο τρίμηνο του 2018», καταγράφοντας τους θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας, τη σχετική εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την εκτέλεση του προϋπολογισμού ο οποίος «είναι εντός στόχων». «Λιγότερο ευνοϊκά» χαρακτηρίζονται τα επίπεδα της ανεργίας που δεν μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο, ενώ και ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός. Τέλος, «η πλέον σημαντική εξέλιξη» χαρακτηρίζεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το χρέος στο Γιούρογκρουπ στις 22 Ιούνη 2018, αν και, όπως λέει, η συμφωνία αυτή «εμπεριέχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας όσον αφορά τη διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους, καθώς αναφέρει ρητά ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα εφόσον χρειαστούν μετά το 2032».

ΚΟ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή 12 Αυγούστου η εκδήλωση προς τιμήν του ΔΣΕ

Στις 8 μ.μ. στο Μουσείο στη Θεοτόκο Κόνιτσας. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Αυτήν την Κυριακή, 12 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., οι ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας - Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση στο Μουσείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που εγκαινίασε τον Αύγουστο του 2017 η ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Τη μέρα της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος, με αναχώρηση στις 10 π.μ. για Αετομηλίτσα και επιστροφή στις 3 μ.μ. Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα για κατασκήνωση στο χώρο του Μουσείου το προηγούμενο βράδυ για όσους θα συμμετάσχουν από πιο μακρινές περιοχές.

Πληροφορίες για τους συμμετέχοντες στον περίπατο: Από τη Θεοτόκο μέχρι την Αετομηλίτσα (και αντίστροφα) η διαδρομή θα γίνει με IX. Απαραίτητα οι περιπατητές πρέπει να έχουν μαζί τους καπέλο, σάκο με νερό - σάντουιτς, μακρύ παντελόνι/φόρμα, διπλό μπλουζάκι, μποτάκια ή αθλητικά παπούτσια. Η διαδρομή θα γίνει μέσα σε δάσος, δηλαδή σε σκιά, χρειάζεται όμως προσοχή αν υπάρχουν προβλήματα υγείας.

Ενόψει της μεγάλης εκδήλωσης, ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες οι εργασίες στο Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο. Σε μια νέα αίθουσα του Μουσείου αναρτήθηκαν ειδικά ταμπλό με υλικά που αφορούν το σύνολο της δράσης του ΔΣΕ, αναλυτικοί χάρτες για τις μάχες και μεγάλες αεροφωτογραφίες με εντοπισμένα τα σημεία ενδιαφέροντος. Παράλληλα, στον περίβολο του Μνημείου τοποθετήθηκαν οι μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ από τα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα.

  • Για την εκδήλωση στη Θεοτόκο θα αναχωρήσει λεωφορείο από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης την Κυριακή 12 Αυγούστου, στις 5 μ.μ.
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Πέμπτη το πρωί, κλιμάκιο της ΚΟΒ Ερυμάνθου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Χαλανδρίτσα, προκειμένου να επισκεφθεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, το δημαρχείο Ερυμάνθου και το Κέντρο Υγείας της περιοχής. Επικεφαλής θα είναι ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας.

-- Αύριο Παρασκευή στις 8.30 μ.μ., η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Λακωνίας της ΚΝΕ και το παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συνεστίαση στο κέντρο «Πουλάκου», στις Αιγιές Γυθείου. Θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος.

-- Αύριο Παρασκευή στις 8.30 μ.μ., η ΚΟΒ Αρκτικού Διαμερίσματος Πάτρας οργανώνει ομιλία - συζήτηση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», στον Αγιο Βασίλειο της δημοτικής ενότητας Ρίου, στο καφενείο «Χρονόπουλου». Θα μιλήσει ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Περιοδεία του Στ. Τάσσου στη Λήμνο

Περιοδεία πραγματοποιεί από χτες στη Λήμνο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος μαζί με κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ. Χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στο δημαρχείο της Λήμνου, συνάντηση με τα σωματεία εργαζομένων και γιατρών του νοσοκομείου του νησιού καθώς και επίσκεψη στα χωριά Ατσική, Αγιος Δημήτριος και Κορνός.

Σήμερα, Πέμπτη 9/8, το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει επισκέψεις στους χώρους εργαζομένων στο δήμο Λήμνου, στην Πυροσβεστική, στο Επαρχείο Λήμνου καθώς και στα χωριά Κοντιά, Τσιμάνδρια, Πορτιανού.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

-- Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου πραγματοποιεί την Κυριακή 12 Αυγούστου, στις 11 π.μ. στη θέση Λέκκα, στο κοινοτάφιο των μαχητών του ΔΣ Σάμου η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει την Κυριακή 12 Αυγούστου ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Σαϊδόνας στο δήμο Δυτικής Μάνης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ., στο χώρο του μνημείου στη Σαϊδόνα Μεσσηνίας.

-- Το Παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 12 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στο Κατσωματάδο Κισσάμου (στο δρόμο για Ελαφονήσι, στο χώρο του μνημείου) για τη μάχη και το συντριπτικό χτύπημα που έδωσε ο ΕΛΑΣ στη σήραγγα Τοπολίων ενάντια στους φασίστες Γερμανούς.

-- Εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Καπετάν Αγραφιώτη (Μπότση Βασίλη) και των άλλων Καστανιωτών αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τις ιδέες και τα ιδανικά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, οργανώνει το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Καστανιάς Καρδίτσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ