Οι μαρτυρίες και οι πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν το απίστευτο χάος που επικρατούσε τις κρίσιμες ώρες στο Μάτι και που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εγκλωβιστούν
INTIME NEWS |
Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι κατέληξε ακόμη ένας άνδρας 73 χρόνων, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ. Τρεις μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά, 11 άνθρωποι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή.
Ενας εγκαυματίας που νοσηλευόταν στο Θριάσιο Νοσοκομείο χρειάστηκε να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται συνολικά 57 ενήλικες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι 11 των ΜΕΘ, και 4 παιδιά που ενδέχεται να πάρουν εξιτήριο σήμερα από το Νοσοκομείο Παίδων.
Αγνωστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των αγνοούμενων. Πραγματική λίστα αγνοούμενων δεν υπάρχει και αξίζει να θυμίσουμε ότι αυτό ήταν κάτι που είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Ετσι, μέσα σε αυτήν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διασωθεί, ενώ δεν υπάρχουν άλλοι που αγνοούνται. Οι έρευνες για εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζονται με περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές κατοικιών, κατοικίες οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικά ή ολικά και όποιον άλλο χώρο μπορούν να βρεθούν άτομα.
INTIME NEWS |
Την ίδια στιγμή, παραμένει μεγάλη η προσφορά για αίμα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ανθρώπων που τραυματίστηκαν στην καταστροφική πυρκαγιά. Λόγω της υποστελέχωσης των μονάδων Αιμοδοσίας, παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν ουρές στα μεγάλα νοσοκομεία, δεκάδες άνθρωποι να περιπλανιούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να προλάβουν να δώσουν αίμα. Από το συγκεκριμένο γεγονός αναδεικνύεται η ανάγκη ενίσχυσης των μονάδων Αιμοδοσίας και λειτουργίας τους και τις απογευματινές ώρες. Να αναφέρουμε ότι στην περιφέρεια, σε πολλά νοσοκομεία η Τράπεζα Αίματος δεν λειτουργεί σε μόνιμη βάση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έκτακτη μέρα αιμοδοσίας που θέλησαν να συνδιοργανώσουν το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών του νησιού σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πυροπαθείς. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, αφού «το συνεργείο που βρισκόταν στο νησί για την αιμοδοσία έφυγε και για να ικανοποιηθεί το αίτημά μας, θα χρειαζόταν η μόνιμη λειτουργία Τράπεζας Αίματος στο νοσοκομείο. Αυτή δεν υπάρχει γιατί χρειάζεται επιπλέον προσωπικό και υποδομές»...
INTIME NEWS |
Οι έρευνες συνεχίζονται |
Από τις 8 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ χτες, συνέρρεαν στο νεκροτομείο Αθηνών συγγενείς νεκρών και αγνοούμενων, προκειμένου να δώσουν DNA, το οποίο στη συνέχεια θα συγκριθεί με εκείνο των σορών. Οι λήψεις γίνονται από τρία συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ). Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις ίσως απαιτηθούν για την ταυτοποίηση και οι οδοντικές ακτινολογικές εξετάσεις, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος στο Γραμματικό το 2005. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για όσους έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, πέφτοντας στη θάλασσα. «Εχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει», υποστήριξε ο Ν. Καρακούκης, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.
Χτες συνεχίζονταν οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης. Την ίδια ώρα, γινόταν καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις και αυτοκίνητα, ενώ διεξάγονταν αυτοψίες για τον καθαρισμό των ρεμάτων. Εχουν καταγραφεί 26 πληγείσες επιχειρήσεις από Ραφήνα έως Αγ. Ανδρέα. Σχετικά με την ηλεκτροδότηση της περιοχής, συνεργεία της ΔΕΗ συνεχώς αποκαθιστούσαν τις κατεστραμμένες κολόνες, συνολικά 400, με 100 μέσης τάσης και 300 χαμηλής. Εως σήμερα αναμένεται να ηλεκτροδοτηθεί το 70% των περιοχών. Μεγάλο είναι το πρόβλημα με την υδροδότηση, αφού δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για το πότε θα αποκατασταθεί.
Περίπου 12.760 στρέμματα έκαψε η πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά, στη Ραφήνα και το Μάτι, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής δορυφορικής υπηρεσίας «Copernicus». Περισσότερο από τη μισή καμένη έκταση, 6.934 στρέμματα, ήταν οικιστική ζώνη. Στην ευρύτερη περιοχή ο πληθυσμός ανέρχεται σε 11.154 άτομα, που σημαίνει πως εάν η πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί κι άλλο, ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι βαρύτερος. Η φωτιά έκαψε και 2.018 στρέμματα δάσους και σχεδόν 1.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.
Σε ό,τι αφορά άλλες πυρκαγιές, το μέτωπο των Βρυσών στα Χανιά βρισκόταν υπό έλεγχο. Στο σημείο βρίσκονταν 20 πυροσβέστες με εφτά οχήματα και δέκα μέλη δύο πεζοπόρων τμημάτων. Συνολικά 8.500 στρέμματα έγιναν στάχτη από τις δύο καταστροφικές πυρκαγιές που χτύπησαν τον νομό τα τελευταία 24ωρα. Στον Κακόπετρο καταστράφηκαν 800 στρέμματα δάσους, 500 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και άλλα 200 γεωργικής. Στις Βρύσες, όπου σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες σε έκταση καταστροφές, έγιναν στάχτη 3.000 στρέμματα δάσους και 4.000 στρέμματα γεωργικής έκτασης. Επίσης, στις φλόγες παραδόθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς 15 οχήματα και δύο αποθήκες.
Σε ύφεση ήταν η φωτιά στην Κινέτα. Στην περιοχή επιχειρούσαν 74 οχήματα, 176 πυροσβέστες, 37 άτομα πεζοπόρο, δυο ελικόπτερα και εννέα οχήματα ΟΤΑ.
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα στον Προφήτη Ηλία της Π. Φώκαιας. Στην περιοχή επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα και εννέα οχήματα των ΟΤΑ. Αλλη φωτιά εκδηλώθηκε στην Καμάριζα, όπου επενέβησαν 13 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, οκτώ οχήματα δήμων και 16 εθελοντές. Και στις δύο φωτιές επιχείρησαν δυο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής.