ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
Σελ. /20
ΠΑΜΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Στην πρώτη γραμμή για την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση ουσιαστικής στήριξης

Στήθηκε και λειτουργεί το Στέκι Αλληλεγγύης στη Ν. Μάκρη, για το συντονισμό της βοήθειας και την οργάνωση της πάλης

Από τη μεταφορά των ειδών πρώτης ανάγκης που συλλέγουν το ΠΑΜΕ, σωματεία και μαζικοί φορείς στο Στέκι Αλληλεγγύης
Από τη μεταφορά των ειδών πρώτης ανάγκης που συλλέγουν το ΠΑΜΕ, σωματεία και μαζικοί φορείς στο Στέκι Αλληλεγγύης
Η οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης, όπως και της κινητοποίησης και της διεκδίκησης για άμεσα μέτρα αποκατάστασης και ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων, για να μην ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα, βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων που συσπειρώνονται σε αυτό, Λαϊκών Επιτροπών, μαζικών φορέων, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική.

Σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί το γεγονός ότι από χτες, με πρωτοβουλία από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, σωματεία και φορείς της Ανατολικής Αττικής, στήθηκε και ήδη λειτουργεί Στέκι Αλληλεγγύης, στη Νέα Μάκρη, ως χώρος συντονισμού, αποθήκευσης και διανομής των ειδών πρώτης βοήθειας που συγκεντρώνουν για τους πυρόπληκτους συνδικάτα και μαζικοί φορείς. Το Στέκι Αλληλεγγύης, που λειτουργεί επί της Λεωφόρου Μαραθώνος 33, στην περιοχή Αγία Μαρίνα, θα αποτελεί ταυτόχρονα κέντρο οργάνωσης της πάλης, με αγωνιστικές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση, την Τοπική Διοίκηση και όλες τις άλλες αρμόδιες αρχές, για την αποκατάσταση και τη στήριξη των πληγέντων.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με το Στέκι για όσους συγκεντρώνουν βοήθεια είναι τα 698.49.28.944 και 698.66.59.312.

Παράλληλα, Σωματεία και Ομοσπονδίες προχωρούν σε παρεμβάσεις για να διαπιστωθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πυρόπληκτες περιοχές, τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Αττική (π.χ. εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού).

Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα έμπρακτης αλληλεγγύης

Με εθελοντική δουλειά ετοιμάστηκε και ήδη λειτουργεί το Στέκι στη Νέα Μάκρη, ως χώρος συντονισμού για την αλληλεγγύη στους πληγέντες και την οργάνωση της πάλης
Με εθελοντική δουλειά ετοιμάστηκε και ήδη λειτουργεί το Στέκι στη Νέα Μάκρη, ως χώρος συντονισμού για την αλληλεγγύη στους πληγέντες και την οργάνωση της πάλης
Στο μεταξύ, χτες, το ΠΑΜΕ παρέδωσε στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, για δεύτερη φορά, νερά, τρόφιμα, φάρμακα και παιδικά είδη που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία του. Με ανακοίνωσή του «ευχαριστεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τη νεολαία και τις Λαϊκές Επιτροπές για την άμεση και τεράστια ανταπόκρισή τους» καθώς και για την ανταπόκρισή τους στην έκκλησή του για την προσφορά αίματος.

Το ΠΑΜΕ κάνει γνωστό ότι η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή, από τις 8.30 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, τα είδη που συγκεντρώνονται είναι τα εξής: Εμφιαλωμένο νερό, τρόφιμα (κονσέρβες, φρυγανιές, μπισκότα, γάλα, μακαρόνια κ.λπ.), φάρμακα (γάζες, «Betadin», παυσίπονα κ.λπ.), παιδικά είδη (τροφές, πάνες, μωρομάντιλα κ.λπ.).

Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου χαιρετίζει με τη σειρά του το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που εκφράζουν, αυτές τις δύσκολες ώρες, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και νέοι, μέσα από τα Σωματεία, τα Συνδικάτα και τις Λαϊκές Επιτροπές, την ανταπόκριση του λαού στην έκκληση για είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους αλλά και για αίμα και εθελοντική δουλειά.

Ιδιαίτερη αξία, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έχει η προσφορά, από το υστέρημά τους, των προσφύγων από το Κέντρο Προσφύγων στο Λαύριο, οι οποίοι παρέδωσαν στο Εργατικό Κέντρο ό,τι τους είχε απομείνει από την αλληλεγγύη που έχουν οι ίδιοι δεχτεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου θα συνεχίσει τη συγκέντρωση της αλληλεγγύης στο Στέκι στη Λεωφόρο Μαραθώνος, με προτεραιότητα σε φαρμακευτικά είδη, ρούχα, κλινοσκεπάσματα και είδη ατομικής υγιεινής.

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης σε όλη την Αττική

Πέρα από τα γραφεία του ΠΑΜΕ και το Στέκι Αλληλεγγύης στη Ν. Μάκρη, είδη πρώτης ανάγκης συλλέγουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς σε μια σειρά από σημεία στην Αττική:

-- Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στα γραφεία του (Ομ. Σκυλίτση 19).

-- Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στα σημεία συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου.

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στα γραφεία του (Ι. Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη), 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, καθημερινά, 5 - 7 μ.μ. στα γραφεία του (πλ. Μητροπόλεως 10, πίσω από τη Μητρόπολη).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας στα γραφεία του (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, 3ος όροφος), Δευτέρα - Παρασκευή, 6 μ.μ. - 8.45 μ.μ.

-- Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών στα γραφεία του (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, ΕΚΑ, 3ος όροφος), καθημερινά, 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου Αθήνας, στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος), καθημερινά έως την Τρίτη 31/7, 9 π.μ. - 3 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, στα γραφεία του, σήμερα Παρασκευή, 11 π.μ. - 2 μ.μ.

-- Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας (απέναντι από τον ΗΣΑΠ), σήμερα Παρασκευή, 10 π.μ. - 12.30 μ.μ.

-- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας στα γραφεία του (Πατησίων 4, Ομόνοια), 9.30 π.μ. - 1.30 μ.μ.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων - Καματερού (τηλ. επικοινωνίας: 697.64.52.751, 697.15.87.292.)

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου - Δραπετσώνας στα γραφεία της (Περικλέους 41, Κερατσίνι), σήμερα Παρασκευή, 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης και Αδριανουπόλεως), καθημερινά, 6.30 μ.μ. - 8 μ.μ.

Στην υπόλοιπη χώρα

-- Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, στα γραφεία του, 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 7 μ.μ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας στην αίθουσά του (Ζωσιμάδων 4, Ηγουμενίτσα), καθημερινά, 9 π.μ - 11.30 π.μ. Ανακοινώνει επίσης ότι αναβάλλει το γλέντι που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα, Παρασκευή, ενώ θα συγκεντρώνει βοήθεια την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος: Στην πλατεία Δημαρχείου, στις 8.30 μ.μ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης στα γραφεία του στο Αργοστόλι (παραλιακή οδός Αντώνη Τρίτση 119), καθημερινά, 9 π.μ. - 1 μ.μ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στην έδρα του Εργατικού Κέντρου (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6), καθημερινά, 9 π.μ. - 1 μ.μ.

-- Η Γραμματεία Ν. Τρικάλων του ΠΑΜΕ, στα γραφεία των Σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων (1ος και 2ος όροφος, οδός Λαρίσης). Καθημερινές, 7 μ.μ. - 9.30 μ.μ. Σάββατο, 10.30 π.μ. - 1 μ.μ.

-- Η Γραμματεία Ν. Ξάνθης του ΠΑΜΕ, αύριο Σάββατο, 9 π.μ. - 12 μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Δευτέρα με Παρασκευή, 10 π.μ. - 12 μ. και 7 μ.μ. - 9 μ.μ., στα γραφεία του (Σαμάρα 6, 2ος όροφος Εργατικού Κέντρου).

-- Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου και ο Σύλλογος Συνταξιούχων, σήμερα Παρασκευή, στην πλατεία στην Κάρυστο, 10 π.μ. - 11.30 π.μ. και 8 μ.μ. - 9.30 μ.μ., καθώς και στο Μαρμάρι, στην παραλία, 8 μ.μ. - 10 μ.μ.

-- Η Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ, στα γραφεία του ΠΑΜΕ (επί της οδού Φιλίππου 10), καθημερινά, 7 μ.μ. - 9.30 μ.μ.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ στα γραφεία του στο νοσοκομείο.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Αργολίδας, στα γραφεία του ΠΑΜΕ στο Αργος (συμβολή Σιμιτζοπούλου και Τημένους), 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

-- Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών περιοχής Εορδαίας, στα γραφεία των σωματείων (Β. Σοφίας 34, 1ος όροφος), καθημερινά, έως και αύριο Σάββατο, 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

-- Σωματεία της Κοζάνης στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης - ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, καθημερινά, 10 π.μ. - 1 μ.μ.

-- Σωματεία και φορείς της Μαγνησίας στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Βόλου, 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑΚ, σήμερα, 7.30 π.μ. - 2 μ.μ.

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου, στο περιθώριο της 12ης έκθεσης ζωγραφικής, φωτογραφίας και χειροτεχνίας που οργανώνει μέχρι τις 29/7.

Αμεσα αιτήματα και διεκδικήσεις για τους πυρόπληκτους και τις οικογένειές τους

Ταυτόχρονα με την άμεση παρέμβασή του για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, το ΠΑΜΕ πρόταξε από την πρώτη στιγμή άμεσα αιτήματα και διεκδικήσεις για τους πληγέντες, καλώντας τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τους πυρόπληκτους, να τα κάνουν δική τους υπόθεση.

Στην ανακοίνωσή του με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις, το ΠΑΜΕ σημείωνε:

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας, ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων και των οικογενειών τους. Βάζοντας μπροστά τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν στις πυρκαγιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική, οργανώνουμε την αλληλεγγύη και την πάλη, διεκδικώντας άμεσα:

Να υπάρξει άμεση καταγραφή των αγνοούμενων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους και όλων όσοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν. Εκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Ταυτόχρονα με τα άμεσα αιτήματα, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Για τα τραπεζικά δάνεια, να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την πρώτη κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.
  • Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Χωρίς καμία χρονοτριβή, να υπάρξει ΤΩΡΑ άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα».
Για τους αυτοαπασχολούμενους στις πληγείσες περιοχές

Την ίδια ώρα, αναδεικνύοντας τα αντίστοιχα ζητήματα και για τους αυτοαπασχολούμενους, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), σε ανακοίνωσή της, αφού υπογραμμίζει ότι διεκδικεί «την εφαρμογή άμεσων μέτρων στήριξης για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί και όχι μόνο για το περιορισμένο διάστημα που ανακοινώθηκε», προβάλλει μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα:

-- Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο, ΔΕΗ, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων για όσο χρειαστεί. Καμία κατάσχεση κατοικίας.

-- Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ που έληγαν τέλη Ιούλη μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές για όσο χρόνο είναι πραγματικά απαραίτητη, σε κάθε περίπτωση για ένα χρόνο.

-- Αμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκε η επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι αυτή να ξαναλειτουργήσει, στο ύψος του βασικού μισθού. Υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου.

-- Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας - Πρόνοιας. Υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Αμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεση χορήγηση όλων των προβλεπόμενων παροχών και επιδομάτων.

Εκκληση για αιμοδοσία

Στο πλαίσιο της με κάθε τρόπο άμεσης στήριξης των πληγέντων, ιδιαίτερα των τραυματιών που νοσηλεύονται και χρειάζονται αίμα, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, να προσέρχονται στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα.

Οπως ενημερώνει, μπορούν να μεταβαίνουν σε όλες τις αιμοδοσίες της Αττικής, της Χαλκίδας, της Κορίνθου από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., καθώς και στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων: ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΓΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (ΘΡΙΑΣΙΟ) και ΓΝ «Η ΕΛΠΙΣ» (με έκτακτο διευρυμένο ωράριο από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ.).

Επίσης, μπορούν να δώσουν αίμα σε όλη τη χώρα, στις πλησιέστερες νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ