Ο Χάικο Μάας βρέθηκε χτες στη Σεούλ, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Ασία
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας - Νότιας Κορέας |
Η Γερμανία θα προσφέρει στήριξη στην «ειρηνευτική διαδικασία» για την Κορεατική Χερσόνησο, βασισμένη και στην εμπειρία που διαθέτει από τη «δική της επανένωση», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Χάικο Μάας, από τη Σεούλ, όπου συνέχισε χτες την περιοδεία του στη βορειοανατολική Ασία.
Ο Μάας υποσχέθηκε «αξιοποίηση» της πείρας που έχει το γερμανικό κεφάλαιο από τη λεηλάτηση του λαϊκού πλούτου, τη ραγδαία επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων, την κατεδάφιση λαϊκών κατακτήσεων, τη βαθιά εμπλοκή σε επικίνδυνους, στρατιωτικούς και άλλους, γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τόνισε ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει τη στήριξή της με κάθε τρόπο που της επιτρέπουν οι ικανότητές της».
Φτάνοντας χτες στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, ο Μάας είχε συνάντηση με τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Ενοποίησης Τσο Μιούνγκ - γκιόν, αλλά και την ομόλογό του Κανγκ Κιουνγκ γουά. Αργότερα, επρόκειτο να βρεθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Μουν τζε-ιν, ενώ είχε σχεδιαστεί και επίσκεψη στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Μάας θα βρεθεί «η σύγκρουση (στην Κορεατική Χερσόνησο) σχετικά με την απειλή ενός πυρηνικά εξοπλισμένου βορειοκορεατικού καθεστώτος. Η Γερμανία στηρίζει τη διττή προσέγγιση της Νότιας Κορέας: Σε συνδυασμό με τη διατήρηση ανοιχτού του διαλόγου, οι κυρώσεις (σε βάρος της Βόρειας Κορέας) πρέπει να διατηρηθούν μέχρι να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την πλήρη, εξακριβωμένη και ανεπίστρεπτη αποπυρηνικοποίηση».
Σε ανακοίνωση που έβγαλε το γερμανικό ΥΠΕΞ ενόψει της περιοδείας Μάας, υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είναι μία από τις λίγες χώρες της Δύσης που έχουν πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ (την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας) και επισημαίνεται ότι Βερολίνο και Σεούλ έχουν διατηρήσει στενή επαφή γύρω από τις εξελίξεις στη Χερσόνησο. Σημειώνουμε ότι πέρσι τον Ιούλη έγινε στο Βερολίνο ειδική εκδήλωση για τις «αναπτυξιακές προοπτικές» στην Κορεατική Χερσόνησο, με πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Κόρμπερ» (Korber Foundation). Εκεί μίλησε και ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία «Νέος Οικονομικός Χάρτης» για τη Χερσόνησο και παραθέτοντας μια σειρά επιχειρηματικές ευκαιρίες που διαμορφώνονται, ανοίγοντας φυσικά περισσότερο και την «όρεξη» ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Στο μεταξύ, τα σχέδιά τους για τη Χερσόνησο ετοιμάζουν και οι επιχειρηματικοί όμιλοι άλλων δυνάμεων, με πρώτες τις ΗΠΑ που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, όπως έδειξε και η Σύνοδος ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας στη Σιγκαπούρη.
Χτες, βρέθηκε στη Σεούλ ο αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Κορέα Μαρκ Λάμπερτ, που συνάντησε πολλούς Νοτιοκορεάτες επιχειρηματίες, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναπτύξει δραστηριότητες στη Βόρεια Κορέα, είτε στο βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ, που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, είτε στο όρος Κουμγκάνγκ, όπου αναπτύχθηκαν κυρίως κοινές «πρωτοβουλίες» στον τουρισμό.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Γιονάπ», ορισμένοι επιχειρηματίες εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη συνέχιση των επενδύσεών τους στη Βόρεια Κορέα. Από τη μεριά του, ο Λάμπερτ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τις δια-κορεατικές επαφές και σχετικά με την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, εφόσον η Πιονγιάνγκ αποδείξει τη βούλησή της για «αποπυρηνικοποίηση».
Επιπλέον, ο Λάμπερτ είχε επαφές και στο υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, ως μέρος των «στρατηγικού επιπέδου διμερών διαβουλεύσεων που συνεχίζονται για τη σταθερή ειρήνη στη Χερσόνησο» και για την επίτευξη «ουσιαστικής προόδου» σε αυτήν την κατεύθυνση.
Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απαίτησε την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι τότε δεν θα αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Μόσχας...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Πάγο» στα αρχικά σχέδια για επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις ΗΠΑ τουλάχιστον έως το τέλος τρέχοντος έτους φαίνεται πως βάζει ο Λευκός Οίκος, με φόντο τις κόντρες διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης των ΗΠΑ αναφορικά με τις αμερικανορωσικές σχέσεις. Το στίγμα της «νέας» στάσης της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα έδωσε χτες ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος στη διάρκεια κατάθεσής του στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας σε σχέση με την αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής της 16ης Ιούλη στο Ελσίνκι, απέρριψε το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ «την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία». «Σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας και με τη διεθνή κοινότητα, οι ΗΠΑ απορρίπτουν την απόπειρα προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και δεσμεύονται να συνεχίσουν αυτήν την πολιτική ωσότου η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αποκατασταθεί», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τη Μόσχα «να βάλει τέλος στην κατοχή της Κριμαίας» γιατί εξαιτίας αυτού «απομονώθηκε από τη διεθνή κοινότητα». Σε επόμενο σημείο διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα άρουν τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας προτού παραδοθεί η Κριμαία στην Ουκρανία, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αλλάζει τα σύνορα ελεύθερων κυρίαρχων κρατών διά της βίας».
Η στάση Πομπέο στο ζήτημα της Κριμαίας ικανοποίησε την ΕΕ, με εκπρόσωπό της να δηλώνει χτες στις Βρυξέλλες πως οι χώρες - μέλη παραμένουν «προσηλωμένες» στην υπεράσπιση «της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την πολιτική μη αναγνώρισης της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, «συμπεριλαμβανομένης» της συνέχισης επιβολής «περιοριστικών μέτρων» σε βάρος θεσμών, αξιωματούχων και εταιρειών που συνδέονται με τη συγκεκριμένη κίνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Από την άλλη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις Πομπέο, με την εκπρόσωπό του, Μαρία Ζαχάροβα, να δηλώνει δηκτικά: «Γνωρίζουμε πόση αξία έχουν τέτοιες βαρυσήμαντες δηλώσεις».
Λίγες ώρες μετά την κατάθεση του Μ. Πομπέο στη Γερουσία, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας στις ΗΠΑ θα καθυστερήσει τουλάχιστον έως τις αρχές του 2019, επικαλούμενος την ανάγκη να προηγηθεί η ολοκλήρωση των ερευνών του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Σε δήλωσή του μετέφερε την πεποίθηση του Προέδρου Τραμπ ότι «η επόμενη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο θα γίνει αφού τελειώσει το κυνήγι μαγισσών έναντι της Ρωσίας». Ο Μπόλτον πρόσθεσε πως οι ηγέτες ΗΠΑ - Ρωσίας έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν «μετά την Πρωτοχρονιά».
Μία βδομάδα πριν, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στον Τζον Μπόλτον να προσκαλέσει τον Ρώσο ηγέτη στις ΗΠΑ το ερχόμενο φθινόπωρο. Ωστόσο, οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις μελών του Κογκρέσου για επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας στις ΗΠΑ πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας του ανακριτή Μιούλερ ανάγκασαν την κυβέρνηση Τραμπ να υποχωρήσει.
ΡΙΑΝΤ - ΣΑΝΑΑ.--
«Παράπλευρες συνέπειες» στη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά στενά της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα Μπαμπ ελ Μαντέμπ προκαλεί η συνέχιση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της εδώ και 3,5 χρόνια στην Υεμένη.
Χτες η σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία «ARAMCO» ανακοίνωσε πως σταματά προσωρινά τη μεταφορά πετρελαίου με δικά της δεξαμενόπλοια από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή «για προληπτικούς λόγους», μετά την προχτεσινή επίθεση Υεμενιτών Σιιτών ενόπλων «Χούτι» σε ένα σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο και ένα σαουδαραβικό πολεμικό πλοίο στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ που φράσσουν την Ερυθρά θάλασσα στον Κόλπο του Αντεν. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως η απόφαση ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστούν «τα συμφέροντα των πλοίων και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πετρελαιοκηλίδας στην περιοχή». Η εξέλιξη προκάλεσε τη μεγαλύτερη αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου μέσα στο τελευταίο 10ήμερο.
Η Σαουδική Αραβία, που είναι από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες διεθνώς, μεταφέρει το πετρέλαιο που εξάγει στο εξωτερικό από τρεις βασικές αρτηρίες: α) Από το ανατολικό τμήμα της χώρας γύρω από την Αραβική Χερσόνησο, β) νότια μέσα από τα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας προς τον Κόλπο του Αντεν και τον Ινδικό Ωκεανό και γ) μέσω Ερυθράς Θάλασσας, Διώρυγας Σουέζ και τη Μεσόγειο με στόχο τις αγορές της Ευρώπης.
Αργότερα χτες βράδυ, Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί Σιίτες «Χούτι» υποστήριξαν πως πραγματοποίησαν με τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος (drone), τύπου Sammad-3, «τρεις επιθέσεις» στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συμμετέχουν στη σαουδαραβική ιμπεριαλιστική επίθεση. Η διοίκηση του διεθνούς αεροδρομίου στο Αμπου Ντάμπι ανακοίνωσε πως σημειώθηκε χτες ένα «περιστατικό με όχημα», αποφεύγοντας να δώσει άλλες λεπτομέρειες.