Το γνωστό έργο με το «μπαλάκι» ευθυνών, αυτήν τη φορά ανάμεσα σε Περιφέρεια και δήμο Αμαρουσίου, με το λαό να παραμένει ανοχύρωτος από την έλλειψη έργων υποδομής ζωτικής σημασίας
INTIME NEWS |
Η κυκλοφορία διακόπηκε σε αρκετούς δρόμους. Ειδικότερα, έκλεισαν η γέφυρα Ερυμάνθου στην Κηφισιά και ο παράδρομος της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος», στη Νέα Ερυθραία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στο Μαρούσι και συγκεκριμένα στην οδό Σώρου και Αγίου Αθανασίου, στο παλιό αμαξοστάσιο του δήμου (πρώην εργοστάσιο της «ΗΒΗ»), όπου την πίσω πλευρά του διασχίζει το ρέμα της Σαπφούς, που ξεκινά από την Πεντέλη, το οποίο φούσκωσε, με αποτέλεσμα το νερό να πλημμυρίσει το σημείο. Υπήρχαν τεράστιοι όγκοι νερού στην Αμαρουσίου - Χαλανδρίου στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Ελευθερίου. Ως αποτέλεσμα, παρασύρθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα τα οποία ήταν σταθμευμένα, με συνέπεια να υποστούν μεγάλες υλικές ζημιές, χωρίς να εντοπιστεί κάποιος οδηγός εγκλωβισμένος μέσα σε αυτά.
Eurokinissi |
Την ίδια ώρα, Περιφέρεια και δήμος έκαναν «μπαλάκι» τις ευθύνες που έχουν και οι δύο, με την Περιφέρεια Αττικής απλά να διαπιστώνει ότι ο δήμος μπάζωσε το ρέμα και δημιούργησε «παράνομο» πάρκινγκ και «παράνομο» αμαξοστάσιο. Επίσης, εγκαλεί το δήμο ότι εδώ και 17 μήνες «δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει, ενσωματώνοντας και τις αναγκαίες τεχνικές συμπληρώσεις, τη μελέτη για τη διευθέτηση του ρέματος». Ανάλογα, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμέρος, που επισκέφτηκε την περιοχή, δήλωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα έχει ζητήσει να κλείσει το αμαξοστάσιο, αλλά «δεν εισακουστήκαμε» και «τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης κατηγόρησε την Περιφέρεια ότι εδώ και μήνες κρατάει στα συρτάρια τις μελέτες που κατέθεσε ο δήμος για τη χρηματοδότηση του έργου της διευθέτησης του ρέματος «και διαρκώς η Περιφέρεια καθυστερεί την έγκρισή τους, ενώ ζητά και πρόσθετες μελέτες που δεν είναι υποχρέωση του δήμου να τις καταθέσει».
Για το θέμα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αμαρουσίου, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 του δήμου, ανέφερε τα εξής: «Για το πόσο "αναπτυξιακός", σε σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, είναι ο χαρακτήρας του προϋπολογισμού του δήμου, αρκεί να δει κάποιος την εκτέλεση των έργων το 2017. Από τα 7.219.000 ευρώ που προϋπολογίστηκαν για "έργα", προβλέπεται τελικά να απορροφηθούν τα 1.032.000, μόλις το 14%. Ειδικότερα για τα έργα αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας, η εικόνα φαντάζει τραγική και συνάμα επικίνδυνη. Σύμφωνα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, οι ανάγκες για νέα έργα στο Μαρούσι αποτιμώνται σε 21.000.000 ευρώ. Από αυτά προβλέπεται (όχι ότι θα γίνει κιόλας) να διατεθούν το 2018 μόλις 980.000 ευρώ, μα κι αυτά με επιχορήγηση από την Περιφέρεια. Από τα "ίδια έσοδα" του δήμου ούτε ένα ευρώ! Και αυτά εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία, ενώ οι μνήμες από τη φοβερή καταστροφή στη Δυτική Αττική είναι ακόμη περισσότερο από νωπές».
Ακατάλληλο για οικιακή χρήση είναι το νερό στον οικισμό Δισπηλιό του δήμου Καστοριάς, καθώς ανιχνεύθηκε η ουσία τριχλωρο-τετραχλωρο αιθένιο σε συγκεντρώσεις πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Το σοβαρό πρόβλημα της υδροδότησης του Δισπηλιού, που αφορά την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υγείας.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η υδροδότηση του οικισμού Δισπηλιού με υγιεινό και φτηνό νερό για οικιακή χρήση και να πραγματοποιηθούν έργα προστασίας των υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων, της περιοχής, από τη ρύπανση. Επίσης, ζητούν πλήρη έρευνα των αιτιών εμφάνισης των χλωριωμένων ενώσεων του αιθυλενίου στο νερό ύδρευσης του Δισπηλιού, των επιπτώσεών τους σε βάρος της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τριχλωρο-τετραχλωρο αιθένιο ή αιθυλένιο, που ανιχνεύθηκε στις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑ Καστοριάς, που τροφοδοτούν με νερό το Δισπηλιό, είναι μια επικίνδυνη για την υγεία ουσία και έχει σχέση με την επεξεργασία δερμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό στη ΔΕΥΑΚ από καιρό γι' αυτό ασφάλισε την παλιά υδρογεώτρηση και προχώρησε στην ανόρυξη νέας, στην οποία δυστυχώς, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, ανιχνεύθηκε η ίδια επικίνδυνη ουσία.
Η ΔΕΥΑ Καστοριάς, στις 24 Ιούνη, επιχείρησε να καθησυχάσει τους κατοίκους της περιοχής, ανακοινώνοντας ότι «το νερό του δικτύου ύδρευσης του Δισπηλιού, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις, χαρακτηρίζεται ως πόσιμο».
Και λίγες μέρες μετά, στις 13 Ιούλη, ανακοίνωσε ότι «το νερό του οικισμού Δισπηλιού δεν πληροί τις παραμετρικές τιμές που επιβάλλουν οι ισχύουσες διατάξεις, και κρίνεται σκόπιμη η επιβολή περιορισμού για κάθε χρήση του εκτός χρήσης WC».
Στην Ερώτηση του ΚΚΕ αναδεικνύεται η μεγάλη σοβαρότητα του προβλήματος και από τα στοιχεία που παρουσιάζονται σχετικά με τις επιπτώσεις από τις δύο συγκεκριμένες χλωριωμένες ενώσεις που εντοπίστηκαν στο νερό του Δισπηλιού. Αναφέρεται: «Χρησιμοποιούνται κυρίως ως διαλύτες αφαίρεσης λιπών και ελαίων, για τον καθαρισμό υφασμάτων και μεταλλικών επιφανειών. Βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στο νερό, αλλά κυρίως στην ατμόσφαιρα, προερχόμενες από αναθυμιάσεις των στεγνοκαθαριστηρίων ρούχων και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας μετάλλων. Από τις εκπομπές αυτές, είναι δυνατόν να επέλθει και μόλυνση των νερών. Το πρόβλημα είναι ότι, υπό αναερόβιες συνθήκες, οι δύο αυτές μπορούν να αποικοδομηθούν σε τοξικές ενώσεις του χλωρίου, μεταξύ των οποίων και το βινυλοχλωρίδιο.
Απορροφώνται και οι δύο από τον οργανισμό. Το τριχλωροαιθυλένιο απορροφάται ταχύτατα τόσο από το αναπνευστικό σύστημα όσο και από τον εντερικό σωλήνα και διασπείρεται σε όλους τους ιστούς. Ο μεταβολισμός του τριχλωροαιθυλένιου φτάνει το 40-75% της συνολικής ποσότητας και τα υποπροϊόντα του αποβάλλονται με τα ούρα. Το τριχλωροαιθυλένιο κατατάσσεται στην ομάδα 3 των καρκινογόνων ενώσεων. Προκαλεί όγκους στους πνεύμονες και το ήπαρ σε ορισμένες οικογένειες ποντικών. Είναι ελαφρά μεταλλαξογόνο για ορισμένα βακτήρια. Ανάλογη συμπεριφορά ως προς την καρκινογένεση δείχνει να έχει και το τετραχλωροαιθυλένιο».
Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 11.18 το πρωί, με επίκεντρο την παραλία Μαραθόκαμπου Σάμου και εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί, καθώς και στα παράλια της Τουρκίας.