Εκδήλωση τη Δευτέρα 2 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στο χώρο του Ιδρύματος
Η βιβλιοθήκη, πραγματικό στολίδι του Ιδρύματος |
Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, σχεδόν 100 αγωνιστές και αγωνίστριες έχουν φιλοξενηθεί, βρίσκοντας αμέριστη φροντίδα και στήριξη, μέσα σε ένα ζεστό, συντροφικό περιβάλλον. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς βρίσκονται εκεί μετά από μία κοινή πορεία που πάει 60 χρόνια πίσω, όταν βάδιζαν μαζί το δρόμο των αγώνων, των διώξεων, φυλακών και μαρτυρίων.
Μία τέτοια πορεία μοιράζονται πέντε αγωνίστριες που φιλοξενούνται σήμερα σε αυτό και είχαν υπάρξει κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. `Η άλλοι, που βρέθηκαν στις ίδιες μονάδες του ΔΣΕ, ή πολέμησαν στις ίδιες περιοχές.
Ετσι, πέρα από τον πρότυπο τρόπο λειτουργίας, αυτό που κάνει μοναδικό το «Σπίτι του Αγωνιστή», είναι ότι στεγάζει και τιμά έμπρακτα τους αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, τους ηρωικούς αγώνες όπου πρωτοστάτησε το ΚΚΕ.
Το Ιδρυμα Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης «Σπίτι του Αγωνιστή», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008, με πρωτοβουλία και απόφαση του ΚΚΕ, που το στηρίζει με όλους τους τρόπους, έχοντας πίσω του μία προσπάθεια χρόνων για τη δημιουργία του. Αποφασιστική συμβολή στη στήριξη αυτής της προσπάθειας είχαν από το ξεκίνημά της και άλλοι αγωνιστές που στελέχωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο.
Κρατούμενες όλες στις φυλακές Αβέρωφ και σήμερα ξανά μαζί, στο «Σπίτι του Αγωνιστή» |
Ενα από τα στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό είναι η ποιότητα των υπηρεσιών του προς τους φιλοξενούμενους αγωνιστές, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις περιοδικές εκθέσεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Το κτίριο διαθέτει τα απαραίτητα για τη φροντίδα και περίθαλψη των ηλικιωμένων και παράλληλα ο χώρος του είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε να επεκτείνει το ρόλο του πέρα από αυτά τα όρια.
Γιατί σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, το «Σπίτι του Αγωνιστή» έχει ανοιχτές τις πόρτες του για μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, ιστορικά και καλλιτεχνικά αφιερώματα, διοργανώνονται μουσικές βραδιές και συζητήσεις, διατηρώντας και μία σημαντική πολιτιστική διάσταση στη λειτουργία του, τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και ευρύτερα. Μικρό «θησαυρό» αποτελεί η βιβλιοθήκη, με λογοτεχνικές και ιστορικές εκδόσεις και με ντοκουμέντα που έχουν στη διάθεσή τους φιλοξενούμενοι και επισκέπτες.
Η τραπεζαρία, την ώρα του μεσημεριανού |
Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, όμως, απαιτείται η ακόμα μεγαλύτερη στήριξή του προκειμένου να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του και τις επόμενες δεκαετίες, στο πλευρό των αγωνιστών και του κινήματος. Είναι αναγκαία η ηθική και υλική στήριξη όλων, εργατικών σωματείων, συλλόγων, αγωνιστών και κάθε προσφορά - μικρή ή μεγαλύτερη - μπορεί να συμβάλει στο να αντιμετωπιστούν ζωτικές ανάγκες του «Σπιτιού του Αγωνιστή».
Το ΔΣ απευθύνεται σε όσους συντρόφους, συναγωνιστές ή φίλους θέλουν να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια αυτή, οι οποίοι μπορούν να απευθύνονται στο Ιδρυμα ή να κάνουν κατάθεση στο λογαριασμό 5023-048023-175 στην Τράπεζα Πειραιώς.
Το «Σπίτι του Αγωνιστή» γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας του με μία εκδήλωση που διοργανώνει τη Δευτέρα 2 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει ομιλίες από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου και από εκπρόσωπο του ΚΚΕ, καθώς και μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τη λειτουργία του Ιδρύματος.
Η εκδήλωση αποτελεί παράλληλα μία ευκαιρία για γνωριμία παλιών και νέων αγωνιστών, μια αφορμή για να έρθουν οι νέοι εργάτες, οι νέοι που σπουδάζουν, η νεολαία συνολικά σε επαφή με τη ζωντανή ιστορία του κινήματος, μία δυνατότητα στην οποία είναι ανοιχτό διαρκώς το Ιδρυμα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της προσφοράς του και στις επόμενες γενιές αγωνιστών.
Την Τετάρτη 27 Ιούνη:
Το Σάββατο 30 Ιούνη, η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ καλεί στις 7 μ.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο Σπάρτης, σε εκδήλωση με θέμα «Γιάννης Ρίτσος. Τρία κόκκινα γράμματα, η ζωή και το έργο του». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο, το οποίο επιμελήθηκε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.