Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Συμπληρώνονται 10 χρόνια σημαντικής προσφοράς

Εκδήλωση τη Δευτέρα 2 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στο χώρο του Ιδρύματος

Η βιβλιοθήκη, πραγματικό στολίδι του Ιδρύματος
Η βιβλιοθήκη, πραγματικό στολίδι του Ιδρύματος
Μία δεκαετία λειτουργίας και σημαντικής προσφοράς συμπληρώνει φέτος το «Σπίτι του Αγωνιστή», το οποίο όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να αποτελεί αποκούμπι, έναν χώρο πραγματικής αλληλεγγύης για ηλικιωμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του αντιφασιστικού - δημοκρατικού αγώνα του λαού μας.

Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, σχεδόν 100 αγωνιστές και αγωνίστριες έχουν φιλοξενηθεί, βρίσκοντας αμέριστη φροντίδα και στήριξη, μέσα σε ένα ζεστό, συντροφικό περιβάλλον. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς βρίσκονται εκεί μετά από μία κοινή πορεία που πάει 60 χρόνια πίσω, όταν βάδιζαν μαζί το δρόμο των αγώνων, των διώξεων, φυλακών και μαρτυρίων.

Μία τέτοια πορεία μοιράζονται πέντε αγωνίστριες που φιλοξενούνται σήμερα σε αυτό και είχαν υπάρξει κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. `Η άλλοι, που βρέθηκαν στις ίδιες μονάδες του ΔΣΕ, ή πολέμησαν στις ίδιες περιοχές.

Ετσι, πέρα από τον πρότυπο τρόπο λειτουργίας, αυτό που κάνει μοναδικό το «Σπίτι του Αγωνιστή», είναι ότι στεγάζει και τιμά έμπρακτα τους αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, τους ηρωικούς αγώνες όπου πρωτοστάτησε το ΚΚΕ.

Μία επιλογή που δικαιώνεται καθημερινά

Το Ιδρυμα Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης «Σπίτι του Αγωνιστή», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008, με πρωτοβουλία και απόφαση του ΚΚΕ, που το στηρίζει με όλους τους τρόπους, έχοντας πίσω του μία προσπάθεια χρόνων για τη δημιουργία του. Αποφασιστική συμβολή στη στήριξη αυτής της προσπάθειας είχαν από το ξεκίνημά της και άλλοι αγωνιστές που στελέχωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο.

Κρατούμενες όλες στις φυλακές Αβέρωφ και σήμερα ξανά μαζί, στο «Σπίτι του Αγωνιστή»
Κρατούμενες όλες στις φυλακές Αβέρωφ και σήμερα ξανά μαζί, στο «Σπίτι του Αγωνιστή»
Σε ό,τι αφορά τη νομική του υπόσταση, είναι κοινωφελές ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εγκρίθηκε με ΠΔ, με στόχο την παροχή ηθικής, πνευματικής και υλικής βοήθειας και να αποτελέσει έναν υποδειγματικό χώρο συμπαράστασης και περίθαλψης στους αγωνιστές. Στεγάζεται στον Αγιο Δημήτριο, στην οδό Ομήρου 35, σε ένα τριώροφο κτίριο ιδιοκτησίας του ιδρύματος. Αυτήν τη στιγμή, οι φιλοξενούμενοι φτάνουν τους 26, όση δηλαδή είναι και η δυναμικότητά του.

Ενα από τα στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό είναι η ποιότητα των υπηρεσιών του προς τους φιλοξενούμενους αγωνιστές, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις περιοδικές εκθέσεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Το κτίριο διαθέτει τα απαραίτητα για τη φροντίδα και περίθαλψη των ηλικιωμένων και παράλληλα ο χώρος του είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε να επεκτείνει το ρόλο του πέρα από αυτά τα όρια.

Γιατί σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, το «Σπίτι του Αγωνιστή» έχει ανοιχτές τις πόρτες του για μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, ιστορικά και καλλιτεχνικά αφιερώματα, διοργανώνονται μουσικές βραδιές και συζητήσεις, διατηρώντας και μία σημαντική πολιτιστική διάσταση στη λειτουργία του, τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και ευρύτερα. Μικρό «θησαυρό» αποτελεί η βιβλιοθήκη, με λογοτεχνικές και ιστορικές εκδόσεις και με ντοκουμέντα που έχουν στη διάθεσή τους φιλοξενούμενοι και επισκέπτες.

Αναγκαία η πολύπλευρη στήριξή του

Η τραπεζαρία, την ώρα του μεσημεριανού
Η τραπεζαρία, την ώρα του μεσημεριανού
Ζητήματα πρακτικά και οικονομικά που αφορούν τους φιλοξενούμενους ρυθμίζονται με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται στο χώρο καθημερινά μαζί με τους εργαζόμενους, ώστε να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα στην αποστολή του.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, όμως, απαιτείται η ακόμα μεγαλύτερη στήριξή του προκειμένου να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του και τις επόμενες δεκαετίες, στο πλευρό των αγωνιστών και του κινήματος. Είναι αναγκαία η ηθική και υλική στήριξη όλων, εργατικών σωματείων, συλλόγων, αγωνιστών και κάθε προσφορά - μικρή ή μεγαλύτερη - μπορεί να συμβάλει στο να αντιμετωπιστούν ζωτικές ανάγκες του «Σπιτιού του Αγωνιστή».

Το ΔΣ απευθύνεται σε όσους συντρόφους, συναγωνιστές ή φίλους θέλουν να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια αυτή, οι οποίοι μπορούν να απευθύνονται στο Ιδρυμα ή να κάνουν κατάθεση στο λογαριασμό 5023-048023-175 στην Τράπεζα Πειραιώς.

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 10 χρόνια λειτουργίας

Το «Σπίτι του Αγωνιστή» γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας του με μία εκδήλωση που διοργανώνει τη Δευτέρα 2 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει ομιλίες από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου και από εκπρόσωπο του ΚΚΕ, καθώς και μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τη λειτουργία του Ιδρύματος.

Η εκδήλωση αποτελεί παράλληλα μία ευκαιρία για γνωριμία παλιών και νέων αγωνιστών, μια αφορμή για να έρθουν οι νέοι εργάτες, οι νέοι που σπουδάζουν, η νεολαία συνολικά σε επαφή με τη ζωντανή ιστορία του κινήματος, μία δυνατότητα στην οποία είναι ανοιχτό διαρκώς το Ιδρυμα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της προσφοράς του και στις επόμενες γενιές αγωνιστών.


Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ