ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό ενάντια στην επιθετικότητα του Ισραήλ

Κοινή ανακοίνωση με πρωτοβουλία του ΚΚΕ υπογράφουν έως τώρα 50 κόμματα

Από παλιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Στην ανακοίνωση σημειώνουν: «Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταδικάζουν αποφασιστικά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στην παλαιστινιακή γη, στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει προκαλέσει λουτρό αίματος, δολοφονώντας εν ψυχρώ άοπλους διαδηλωτές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Η προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ, παρά και ενάντια στη γενική κατακραυγή διεθνώς, αποχαλίνωσε την επιθετικότητα του Ισραήλ, που συνεχίζει να κατέχει παράνομα τα εδάφη της Παλαιστίνης και να σφαγιάζει το λαό της.

Ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις των χωρών που ακολουθούν πολιτική ίσων αποστάσεων, εξομοιώνοντας τον θύτη με το θύμα, ενώ είναι απαράδεκτη η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία την ώρα της οργανωμένης σφαγής των Παλαιστινίων καλεί σε "αυτοσυγκράτηση όλων των πλευρών", αναβαθμίζοντας την ίδια στιγμή τις σχέσεις της με το κράτος του Ισραήλ.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στον Παλαιστινιακό λαό και στον δίκαιο αγώνα του για το δικό του ανεξάρτητο και κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και καλούμε τους λαούς να δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις, για να σταματήσει άμεσα η δολοφονική επέμβαση του ισραηλινού στρατού στα Παλαιστινιακά εδάφη και να ανακληθεί η απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ».

Τα κόμματα που υπογράφουν έως τώρα είναι:

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

2. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό, PADS

3. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

4. Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

5. Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

6. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

7. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

8. Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία

9. Επαναστατικό Κόμμα ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, Γαλλία

10. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

11. Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

12. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

13. Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας

14. Κόμμα Τουντέχ Ιράν

15. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

16. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

17. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

18. Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)

19. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

20. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

21. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

22. ΑΚΕΛ

23. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

24. Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας (Μ)

25. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

26. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

27. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

28. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

29. Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα, Μπαχρέιν

30. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

31. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

32. Ενωση των Κομμουνιστών της Ουκρανίας

33. Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

34. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

35. Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

36. Παραγουάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

37. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

38. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

39. Ρουμάνικο Σοσιαλιστικό Κόμμα

40. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

41. Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

42. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

43. Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης

44. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

45. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

46. Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα

47. Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (JVP) Σρι Λάνκα

48. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

49. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας-Μοραβίας

50. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
«Διαμεσολαβήσεις» Αιγύπτου - Κατάρ

ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ρόλο για την «αποκλιμάκωση της έντασης» στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ ανέλαβε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, επικρίνοντας εμμέσως - για πρώτη φορά δημοσίως - τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, για την οποία είπε ότι προκαλεί «αρνητικές επιπτώσεις σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες» και «απογοήτευση, αποσταθεροποίηση και επιπτώσεις στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε διάσκεψη νεολαιίστικων οργανώσεων στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κάλεσε την ηγεσία των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών να τερματίσουν την τελευταία αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξε ότι η χώρα του πήρε «μέτρα» για τη «μείωση» των επιπτώσεων από τη βία των ισραηλινών στρατευμάτων σε βάρος αμάχων Παλαιστινίων της Γάζας, αναφέροντας το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα και την παροχή ασθενοφόρων, φαρμάκων και νοσηλευτικών υπηρεσιών στους χιλιάδες τραυματίες.

Το ίδιο διάστημα, πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» ανέφεραν ότι παρόμοιο ρόλο - «αποκλιμάκωσης της έντασης» - έπαιξε και το Κατάρ, τονίζοντας ότι χάρη σε αυτές τις προσπάθειες δόθηκαν «διαβεβαιώσεις» πως θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή.

Χτες, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, ο γενικός γραμματέας Αχμέντ Αμπντούλ Γέιτ ζήτησε να διεξαχθεί «διεθνής έρευνα» για τα «εγκλήματα» των Ισραηλινών στη Γάζα και ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι πρότεινε στους ομολόγους του να ανακαλέσουν «μαζικά» τους πρεσβευτές τους στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, απαίτησε να δικαστεί το Ισραήλ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ενα 24ωρο πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν πρότεινε να αποχωρήσει το Ισραήλ από τον Οργανισμό και να πείσει και τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν, επειδή η χώρα του «δέχεται τρομοκρατική επίθεση από τη Γάζα και επίθεση υποκρισίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Προηγουμένως, έδωσε το «πράσινο φως» για ακόμη μία αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με πρόσχημα «ριπές όπλων» προς τη μεριά του Ισραήλ. Από την επίθεση, όπως αναφέρθηκε, τραυματίστηκε ένας Παλαιστίνιος και χτυπήθηκαν ορισμένα κτίρια.

Μέσα σε όλα αυτά, ξεχείλισε ο κυνισμός της Ισραηλινής εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Μ. Μααγιάν στην ιρλανδική τηλεόραση, που είπε ότι οι δεκάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα σκοτώθηκαν «επειδή δεν μπορούμε να βάλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους φυλακή». Είπε ακόμα ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν σκοπεύει να σκοτώσει, αλλά να αποτρέψει τις κινήσεις ατόμων προς το φράχτη των συνόρων» και ότι «πολλοί από αυτούς ήταν τρομοκράτες της "Χαμάς"».

ΕΕ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Μαζί» και ο καθένας χώρια

ΣΟΦΙΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εντείνονται τα σκληρά παζάρια στους κόλπους χωρών της ΕΕ, καθώς η απειλή βαρύτατων αμερικανικών κυρώσεων σε ευρωπαϊκά μονοπώλια, έπειτα από την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δείχνει να προκαλεί αναταράξεις, παρά την επί του παρόντος «ομόφωνη απόφαση» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σόφια για «ενιαία προσέγγιση» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για παράδειγμα, δήλωσε χτες το βράδυ στη Σόφια ότι η χώρα του δεν θα εμπλακεί σε «εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ για το Ιράν, παρά την αποδοκιμασία που έχει εκφράσει για την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη Συμφωνία. «Δεν θα διαλέξουμε το ένα στρατόπεδο έναντι του άλλου. Δεν θα γίνουμε σύμμαχοι του Ιράν κατά των ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας από την άλλη ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιβάλει στα γαλλικά μονοπώλια να συνεχίσουν τις μπίζνες στο Ιράν. Αφορμή για αυτήν τη δήλωση έδωσε η είδηση πως η γαλλική εταιρεία Ενέργειας «Total» αποφάσισε να αποχωρήσει από την κοινοπραξία για την εκμετάλλευση του τεράστιου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars του Ιράν, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ τής επιβάλουν κυρώσεις (η κρατική κινεζική εταιρεία προσδοκά να πάρει τη θέση της). Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε ότι η πολυεθνική θαλάσσιων μεταφορών της Δανίας, «Maersk», αποφάσισε να τιμήσει τα συμβόλαια πελατών της για το Ιράν έως τις 4 Νοέμβρη, διότι δεν επιθυμεί να υποστεί αμερικανικές κυρώσεις.

Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είπε πως εξετάζεται σχέδιο να δοθούν κάποιες αποζημιώσεις σε ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που κάνουν μπίζνες στο Ιράν, πρόσθεσε ωστόσο στη συνέχεια: «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τροφοδοτούμε ψευδαισθήσεις, ότι με ολοκληρωμένο τρόπο θα αντισταθμιστεί ολόκληρη η ζημιά από τα αντίστοιχα μέτρα των ΗΠΑ».

ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΙΡΑΝ
Υπέγραψαν προσωρινή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (ΕΟΕ) και το Ιράν υπέγραψαν χτες συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, διάρκειας τριών χρόνων, στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΟΕ, Tιγκράν Σαργκσριάν, η συμφωνία προβλέπει τη μείωση ή πλήρη κατάργηση των δασμών σε κάποια προϊόντα για τρία χρόνια, με στόχο στη συνέχεια να υπογραφεί «μια ολοκληρωμένη συμφωνία για μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου». Το διμερές εμπόριο, το 2017, έφτασε τα 2,7 δισ. δολάρια και τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία είναι αυτά που σχετίζονται με το πετρέλαιο, το κρέας, ορισμένα είδη ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας, καλλυντικά, ηλεκτρονικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ θα μειωθούν οι δασμοί σε λαχανικά, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα και οικοδομικά υλικά.

Η ΕΟΕ, που αποτελεί διακρατική καπιταλιστική ένωση όπου συμμετέχουν οι Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία, Κιργιζία και ως παρατηρητής η Μολδαβία (όπως αποφασίστηκε στις αρχές της βδομάδας), έχει κάνει συμφωνίες με την Κίνα, συζητά με την Ινδία και πολλές ακόμα χώρες. Η κίνηση του Ιράν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αυξάνονται οι πιέσεις και οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τα παζάρια με χώρες της ΕΕ, μετά την αποχώρηση της πρώτης από τη Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αποσκοπεί στο να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών του ομίλων σε μια περίοδο ρευστότητας. Οι ενώσεις, οι συμφωνίες και τα παζάρια μεταξύ των εκπροσώπων των αστικών τάξεων, ωστόσο, όσο κι αν παρουσιάζονται ως «αμοιβαία συνεργασία», διέπονται από σφοδρό ανταγωνισμό. Την ίδια στιγμή που συνεργάζονται, κονταροχτυπιούνται για ανταγωνιστικά σχέδια, όπως π.χ. οι επιδιώξεις της Κίνας με τους «σύγχρονους δρόμους του μεταξιού» και τα σχέδια της Ινδίας για μεγάλα έργα υποδομών και οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων. Και βέβαια, από όλα αυτά οι λαοί δεν έχουν να προσδοκούν οφέλη.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ