ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ ΟΤΑ
Την ανάγκη ταξικού προσανατολισμού αναδεικνύουν οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ

Αποκαλυπτική τοποθέτηση συμβασιούχου για τη στάση κυβέρνησης - δημοτικών αρχών - πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας απέναντι στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά

Με τις τοποθετήσεις των συνέδρων ξεκίνησε η χτεσινή δεύτερη μέρα του 46ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ) στα Γιάννενα.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ ΟΤΑ ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους την ανάγκη τα συνδικάτα να αποκτήσουν ταξικό προσανατολισμό, ενώ αναφέρθηκαν και στο ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Από την πλευρά της, η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚ), την ώρα που στρώνει το έδαφος για το πέρασμα όλων των αντεργατικών πολιτικών στον κλάδο, προσπάθησε να εμφανιστεί ως... αγωνιστική δύναμη, ενώ η ΑΣΚ (δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ) εγκωμίασε το κυβερνητικό έργο...

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα και όλους τους εργαζόμενους στο πλάι μας...»

Απέναντι στα λεγόμενα των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του συμβασιούχου Θανάση Ράπτη, ο οποίος δούλευε στο δήμο Ιωαννίνων και πήρε το λόγο στο Συνέδριο, αναδεικνύοντας τον πραγματικό ρόλο της κυβέρνησης, της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών και της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ απέναντι στον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αναφερόμενος στην πολιτική που πετά τους συμβασιούχους στο δρόμο, σημείωσε:

«Εχουν το νόμο με το μέρος τους, συνάδελφοι, να με καταδικάζουν να γυρίσω στην ανεργία μου, στους λογαριασμούς που θα ξεκινήσουν να διπλώνουν απλήρωτοι, στην αγωνία να πληρωθεί ο παιδίατρος και στο αυτοκίνητο χωρίς βενζίνη. Ενάντια σε τέτοιους νόμους κάναμε τις απεργίες το καλοκαίρι. Για να μη φτάσουμε εδώ, παλέψαμε για μόνιμη δουλειά (...)

Στα Γιάννενα, συνάδελφοι, ο δήμος δεν δέχτηκε ούτε καν τα ασφαλιστικά μέτρα που καταθέσαμε μετά τα αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ (...) Μας είπαν ότι αν μας κρατήσουν στη δουλειά θα πρέπει να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη. Αλλά σε λίγους μήνες ανοίγει το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων (...) Σε 2 δρομολόγια, το απορριμματοφόρο θα στοιχίζει στο δήμο όσο στοιχίζει ο μισθός μου για ένα μήνα (...) Υπάρχουν νόμοι της ΕΕ που αναγκάζουν να πάνε εκεί τα σκουπίδια, μας είπαν. Είναι αναγκαστικό δηλαδή να πληρώνει ο δήμος στον ιδιώτη που έχει το εργοστάσιο για τα σκουπίδια κι εμάς μας έκανε χάρη που μας είχε με το μισθό της πείνας να τα μαζεύουμε».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ, επισήμανε:

«Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (...) δεν μας θέλει καν στα σωματεία. Γίνεται να αγωνιστούμε έξω από τα σωματεία; Εμείς δηλαδή να αγωνιζόμαστε μόνοι μας. Κι απέναντί μας να έχουμε ολόκληρη την κυβέρνηση, τους δημάρχους και τους ιδιώτες που θέλουν ελλείψεις στην καθαριότητα για να παίρνουν αυτοί τις εργολαβίες. Αυτό μας λέει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας!

(...) Στον αγώνα μας είχαμε συμπαραστάτες πραγματικούς, που έλεγαν ότι θέλουν να μονιμοποιηθούμε κι ήταν παρόντες σε όλες τις κινητοποιήσεις. Είχαμε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, είδαμε μπροστά στο εργοτάξιο τη ΔΑΣ ΟΤΑ των Ιωαννίνων, τους εργαζόμενους του ΠΑΜΕ από τα νοσοκομεία, από τους δασκάλους, να παρατούν τις δουλειές τους και να έρχονται για να περιφρουρήσουν μαζί μας την απεργία. Αυτά τα ζήσαμε, τα είδαμε με τα μάτια μας. Ναι, συνάδελφοι, αυτοί μας έπεισαν ότι παλεύουν μαζί μας. Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δεν μπορεί να το κάνει αυτό, ό,τι κι αν λέει στα κανάλια.

Ηρθαμε εδώ σήμερα γιατί θέλουμε να συνεχιστεί ο αγώνας (...) Θέλουμε να μετατραπούν τώρα όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και θέλουμε το σύνολο των εργαζομένων στο πλάι μας».

Για τη διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων

Οι εργασίες του Συνεδρίου είχαν ξεκινήσει από το απόγευμα της Δευτέρας, με τη διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων. Στην τοποθέτησή της η ΔΑΣ ΟΤΑ αναφέρθηκε σε προβλήματα που αναδείχτηκαν κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής αντιπροσώπων, ενώ δήλωσε την πρόθεσή της το ζήτημα αυτό να λυθεί την πρώτη μέρα του Συνεδρίου και να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο στο οποίο θα συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου και των εργαζομένων.

Με βάση τα παραπάνω, ζήτησε να μη νομιμοποιηθούν οι εκλογικές διαδικασίες δύο σωματείων για την ανάδειξη αντιπροσώπων: Το Σωματείο Κέρκυρας συμπεριέλαβε σε ένα και μόνο ψηφοδέλτιο όλους τους υποψηφίους για όργανα και αντιπροσώπους, ενώ η Ομοσπονδία έχει διευκρινίσει ότι η εκλογή για αντιπροσώπους γίνεται με ψηφοδέλτιο άλλου χρώματος και ξεχωριστή κάλπη. Το δε Σωματείο στο δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας αντί να χρησιμοποιήσει την κατάσταση ψηφισάντων για τις εκλογές χρησιμοποίησε την κατάσταση του γραφείου προσωπικού, στην οποία έμπαινε ένα κυκλάκι στο όνομα κάθε ψηφοφόρου.

Ακόμα, η ΔΑΣ ΟΤΑ ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση εγγραφής των Σωματείων Εργαζομένων στους δήμους Καλαβρύτων και Σερρών.

Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» και η ΔΑΚΕ απέρριψαν την εγγραφή των σωματείων, ενώ όλες οι άλλες δυνάμεις απέρριψαν το μέρος της πρότασης της ΔΑΣ για τη μη νομιμοποίηση των διαδικασιών στα δύο σωματεία. Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» μάλιστα επιχείρησε να πυροδοτήσει το κλίμα ισχυριζόμενη ψευδώς ότι δύο αντιπρόσωποι της ΔΑΣ έχουν ψηφίσει και σε άλλα σωματεία...

ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Καταγγέλλουν τις συνεχείς προκλήσεις από τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ

Την συμμετοχή του γγ της ΠΝΟ, Γ. Χαλά, στη συνάντηση που είναι σε εξέλιξη από την περασμένη Δευτέρα στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις των ναυτεργατών, χωρίς να έχει εξουσιοδοτηθεί από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, αφού δεν έγινε ποτέ ούτε καν ενημέρωση, καταγγέλλουν με δελτίο Τύπου οι πρόεδροι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ.

Ο Γ. Χαλάς, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της νόθας πλειοψηφίας του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ, είναι σαφές ότι δεν δουλεύει μόνο για λογαριασμό των Ελλήνων εφοπλιστών, αλλά συνολικά για το διεθνές εφοπλιστικό κεφάλαιο. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου των προέδρων των σωματείων, «η ομάδα ITF - ETF (Διεθνής και Ευρωπαϊκή Οργάνωση Μεταφορών) και ΠΝΟ λειτουργεί ως ατζέντης για τα συμφέροντα των εφοπλιστών». Μαζί με τους εφοπλιστές υπογράφουν «συμφωνίες έναντι αμοιβής από 5.000 - 8.000 δολάρια, για κάθε καράβι ετησίως, για να μην εφαρμόζεται η εθνική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τροφοδοτούν ένα διεθνές δουλεμπορικό κύκλωμα που απομυζεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τους ναυτεργάτες».

Τονίζεται ακόμα ότι «είναι αδιανόητο στις σημερινές συνθήκες, που έχει μειωθεί ραγδαία ο χρόνος φορτοεκφόρτωσης των καραβιών και έχει αυξηθεί η ταχύτητά τους, να μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις, με δουλειά 72 ώρες τη βδομάδα, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Οι συνδικαλιστές, καταθέτοντας το διεκδικητικό πλαίσιο των σωματείων τους όπως αυτό έχει αποφασιστεί μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, απαιτούν: Κατάργηση των επαίσχυντων συμφωνιών ITF - ETF - ΠΝΟ με τους εφοπλιστές. Να αυξηθούν οι οργανικές συνθέσεις των καραβιών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων. 4μηνη ναυτολόγηση στα ποντοπόρα πλοία. Ο χρόνος ναυτολόγησης να είναι ισοδύναμος με τον χρόνο αδείας εκτός πλοίου, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση αποκλειστικά σε δημόσιο κοινωνικοασφαλιστικό φορέα για όλους τους ναυτεργάτες.

Αρχαιρεσίες και εκλογοαπολογιστικές

-- Συνεχίζονται οι εκλογές στον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν με την ταυτότητα και το βιβλιάριο Υγείας τους στα γραφεία του Συνδέσμου στο ΕΚΑ (Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου 48) έως την Παρασκευή 27/4 (2 μ.μ. έως 8 μ.μ.).

-- Συνεχίζονται έως την Κυριακή 6/5 οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος) και σε μια σειρά χώρους δουλειάς, με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η εφορευτική επιτροπή. Σήμερα ψηφίζουν στις επιχειρήσεις «ΣΥΝΦΑ», «ΠΕΙΦΑΣΥΝ», «Λάιον», «Δυναμική», «ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ» και στα γραφεία του Συνδικάτου (3 μ.μ. έως 8 μ.μ.). Αύριο στις επιχειρήσεις «ΕΛΠΕΝ», «ΦΑΜΑΡ», «Βέλλα», «ΠΡΟΒΕΤ», «Μάιλαντ», «Χελένικα».

-- Εκλογές πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης, στις 26/4, στις 2/5 και στις 6/5. Κάλπες θα στηθούν αύριο Πέμπτη σε: OTE Φοίνικα (9.30 π.μ. με 11 π.μ.), «Epsilon Net» (11 π.μ. με 1 μ.μ.), «Vodafone» (1 μ.μ. με 5.30 μ.μ.). Την Τετάρτη 2/5 σε: EKETA (12.30 μ.μ. με 1.30 μ.μ.), «Computer Team» (1.30 μ.μ. με 2.30 μ.μ.), ΟΤΕ Καρόλου Ντηλ (2.30 μ.μ. με 3.30 μ.μ.), OTS (3.30 μ.μ. με 4.30 μ.μ.), Παράρτημα ΣΕΤΗΠ (5 μ.μ. με 8.30 μ.μ.). Την Κυριακή 6/5 στο ΕΚΘ (12 μ. με 6 μ.μ.).

Εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες

-- Σε εκλογοαπολογιστικό συνέδριο προχωρά το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Palatino».

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων καλεί σε εξ αναβολής εκλογοαπολογιστική συνέλευση σήμερα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις Αχαΐας, σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (4ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία» καλεί σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση σήμερα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς

Σε κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια καλούν σήμερα Τετάρτη, στη 1.30 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής αλλά και επαγγελματικής στέγης, οι οποίοι διεξάγονται σε βάρος εργαζομένων και ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Οπως καταγγέλλουν, ένας τέτοιος πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί σε συμβολαιογραφικό γραφείο του Αργοστολίου σε βάρος μικρομεσαίου επαγγελματία, «του οποίου πλειστηριάζεται διώροφο οίκημα (μαγαζί και κατοικία), για μη εξυπηρετούμενο δάνειο σε τράπεζα ύψους 100.000 ευρώ».

Το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλούν τα σωματεία και τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την αλληλεγγύη και την οργάνωση της αντίστασης απέναντι στο σύνολο της βάρβαρης πολιτικής. «Να μην συμβιβαστεί κανείς με τις περισσότερες από 1.000 κατασχέσεις τη μέρα, που στην πλειοψηφία τους αφορούν την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους. Με τους πάνω από 500 πλειστηριασμούς τη βδομάδα, που αυξάνονται μέρα με τη μέρα, απειλώντας δεκάδες χιλιάδες καταχρεωμένες λαϊκές οικογένειες», υπογραμμίζουν.

Στάσεις εργασίας στον σιδηρόδρομο και στα τρόλεϊ

Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας (ξεκινά στις 11 π.μ.) πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, αντιδρώντας στην πώληση της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα γίνει συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. έξω από το κτίριο του ΤΑΙΠΕΔ (Κολοκοτρώνη 1 και Σταδίου). Η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή.

Σήμερα Τετάρτη, πραγματοποιούν στάση εργασίας (12 μ. - 5 μ.μ.) οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, προκειμένου να πάρουν μέρος στη Γενική τους Συνέλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ