ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε τροχιά νέας έντασης οι ενδοαστικές διεργασίες

Μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αρρηκτα δεμένες με τις ευρύτερες «κόντρες» που οξύνονται σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, όπου προχτές ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκήρυξε τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών αλλά και προεδρικών εκλογών, στις 24 Ιούνη.

Επικαλούμενος τις «εξελίξεις στη Συρία», την ανάγκη «να κάνουμε βήματα για το μέλλον της χώρας μας με έναν πιο σθεναρό τρόπο», τη λήψη αποφάσεων «για τη μακροοικονομική ισορροπία σε μεγάλες επενδύσεις», ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι σε δυο μήνες θα στηθούν κάλπες για την ανάδειξη νέας Βουλής αλλά και νέου Προέδρου. Επιταχύνεται έτσι και η εφαρμογή των νέων μεταρρυθμίσεων στο σύνταγμα που εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα του 2017, σηματοδοτώντας την «προσαρμογή» του κρατικού μηχανισμού στις σύγχρονες ανάγκες της κυρίαρχης, αστικής τάξης. Σημειωτέον ότι προχτές, η Βουλή ενέκρινε την έβδομη κατά σειρά παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» που κηρύχθηκε στη χώρα μετά το πραξικόπημα του 2016.

Οι ανακοινώσεις Ερντογάν έγιναν μετά από συνάντησή του με τον ηγέτη του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που μια μέρα πριν είχε πρώτος ζητήσει ανοιχτά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και ενώ μέχρι πρόσφατα το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ διέψευδε τα «σενάρια» για πρόωρες κάλπες. Τα σενάρια όμως «φούντωναν» παράλληλα με μια έντονη συζήτηση για τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας, τα πλεονεκτήματα και τις αναλογίες που πρέπει να έχει μια «πολυεπίπεδη» εξωτερική πολιτική, όπως επιμένουν όλο και περισσότερο αστοί αναλυτές. Θυμίζουμε ότι ΑΚΡ και ΜΗΡ έχουν συγκροτήσει εκλογική «Λαϊκή Συμμαχία», ενώ όλο τον τελευταίο χρόνο ενισχύθηκε η συμφωνία τους σε πολλά ζητήματα, μεταξύ άλλων στην έκφραση «δυσαρέσκειας» απέναντι στη Δύση και ειδικά στις ΗΠΑ.

«Βρώμικα σχέδια» καταγγέλλει ο Μποζντάγ

Χτες, ο αντιπρόεδρος της χώρας, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε ότι «η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ματαιώνει τις συνωμοσίες εκείνων που απεργάζονται βρώμικα σχέδια ενάντια στην Τουρκία» και τόνισε πως «το νέο σύστημα διακυβέρνησης (βλ. ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου και άλλα που προβλέπει το νέο σύνταγμα) θα εφαρμοστεί με τη βούληση του λαού στις 24 Ιούνη».

«Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τις εκλογές νωρίτερα, για να εμποδίσουμε να βλάψουν την Τουρκία», τόνισε ο Μποζντάγ και πρόσθεσε: «Την πορεία της Τουρκίας θα τη γράφει ο τουρκικός λαός (στο εξής), όχι πια άλλοι. Ολα θα εξαρτώνται από όσα "γράφει" ο λαός».

Στο μεταξύ, ετοιμότητα να διαγκωνιστούν για την καλύτερη υπεράσπιση των ντόπιων μονοπωλίων εξέφρασαν όλα τα αστικά κόμματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Μπουλέντ Τεζκάν, δήλωσε ότι είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές «σαν να γίνονταν αύριο», ενώ ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, είπε: «Είμαστε έτοιμοι, θα κερδίσουμε... Το ΑΚΡ θα λάβει μάθημα δημοκρατίας».

Η πρόεδρος του νεοσύστατου «Καλού Κόμματος» (IYI), Μεράλ Αξενέρ, προερχόμενη από το ΜΗP αλλά και υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση του Ερντογάν, που πολλά δυτικά ΜΜΕ εμφανίζουν ως πολλά υποσχόμενη πολιτικό, τόνισε ότι το IYI «είναι το περισσότερο έτοιμο για τις εκλογές κόμμα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, Αϊλάν Μπιλγκέν, είπε ότι το ΑΚΡ προσπαθεί να διασώσει τον εαυτό του και σχολίασε ότι «δεν μπόρεσε να διαμορφώσει το περιβάλλον που υποσχέθηκαν στην κοινωνία», ισχυριζόμενος ότι «ουσιαστικά υπάρχει ένα χάος» σήμερα στη χώρα.

Είναι σαφές ότι οι εκλογές θα δώσουν νέα ώθηση στις ενδοαστικές διεργασίες, ενώ οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης της Τουρκίας παραμένουν βαθιές, όπως έδειξε και η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται άλλωστε και οι συνεχιζόμενες, μαζικές, διώξεις ή «απομακρύνσεις» (με διάφορους τρόπους) από το Δημόσιο στρατιωτικών, δικαστικών, αστυνομικών και πολλών ακόμα υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, που το ΑΚΡ κατηγορεί ως πρωτεργάτη του πραξικοπήματος. Αντίστοιχα, το ΑΚΡ αξιοποιεί και τις διώξεις «υπόπτων για τρομοκρατική δράση» και στήριξη «τρομοκρατικών οργανώσεων» όπως το ΡΚΚ ή το PYD, για να «ξεφορτωθεί» πολιτικούς του αντιπάλους. Αλλωστε, ο ίδιος ο Γκιουλέν κατηγορείται σταθερά ως «υποχείριο των ΗΠΑ», ενώ η Αγκυρα γίνεται συχνά «πυρ και μανία» με (φερόμενα ως) μέλη της οργάνωσής του στο εξωτερικό, που δεν αντιμετωπίζονται αποφασιστικά από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις, δίνοντας αφορμές να αναδειχθούν πολλές πλευρές ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και παζαριών.

Ενδεικτική των διεργασιών είναι και η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του ισλαμιστικού «Κόμματος Ευτυχίας» (SP), Τεμέλ Καραμολάογλου, εκφράζοντας επιθυμία να συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο της χώρας (και συνιδρυτή του ΑΚΡ) Αμπντουλάχ Γκιουλ, «όταν εμφανιστεί ευκαιρία». Τα σχετικά ρεπορτάζ εμφανίζουν το SP διαθέσιμο να στηρίξει μια υποψηφιότητα Γκιουλ για την προεδρία.

Ταυτόχρονα, η λεγόμενη Εκλογική Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει τον κατάλογο των κομμάτων που θα πάρουν μέρος στις εκλογές, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες για αποκλεισμό κομμάτων μη αρεστών στην κυβέρνηση Ερντογάν.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η Μογκερίνι προωθεί το ευρωατλαντικό σχέδιο

ΣΚΟΠΙΑ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εύσημα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για τις «μεταρρυθμίσεις» στις οποίες προχώρησε, απέδωσε στα Σκόπια, το βράδυ της Τετάρτης, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Διανύσατε πολύ δρόμο και τα καλά νέα είναι ότι επανήλθατε. Νομίζω πως είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για το οποίο μπορείτε να υπερηφανεύεστε», πρόσθεσε η Μογκερίνι, προτρέποντας για περισσότερες, «πιο βαθιές» μεταρρυθμίσεις με γνώμονα τα κριτήρια της ΕΕ. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως είναι «σίγουρα δυνατό» ΠΓΔΜ και Ελλάδα να επιλύσουν τις διαφορές τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη. Και η συγκεκριμένη περιοδεία, όπως και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποσκοπεί στην ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ώστε να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων στην περιοχή.

Αργότερα την Τετάρτη η Μογκερίνι πραγματοποίησε ομιλία στη Βουλή των Σκοπίων, παρουσία του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, των βουλευτών του κόμματος VMRO-DPMNE που σταμάτησαν το μποϊκοτάρισμα των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων μετά από καιρό, του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια. Αισθητή ήταν η επιλογή του νυν Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και του πρώην Προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι να απουσιάσουν από την εκδήλωση, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στα σχέδια ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Στο περιθώριο της επίσκεψης Μογκερίνι και του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πρωθυπουργών της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, και του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι. Οι δύο πρωθυπουργοί διαπίστωσαν ότι μοιράζονται «κοινές αξίες και αφοσίωση για ένα κοινό μέλλον».

Η Μογκερίνι σε Μαυροβούνιο και Σερβία

Χτες, η Μογκερίνι μετέβη στο Μαυροβούνιο, όπου παρέδωσε και επίσημα την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα. Επαίνεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας υποστηρίζοντας ότι «έκανε πράγματα που θεωρούνταν αδύνατα πριν από τρία χρόνια». Τόνισε ότι το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι οι χώρες που έχουν κάνει τα περισσότερα βήματα προόδου από κάθε άλλη χώρα της περιοχής. Το απόγευμα επισκέφτηκε το Βελιγράδι, όπου θα είχε συναντήσεις με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, και τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Πλατφόρμα διαλόγου» από Κοσσυφοπέδιο

Χτες, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, παρουσίασε μία «κρατική πλατφόρμα» για την «τελική φάση» του διαλόγου με τη Σερβία στις Βρυξέλλες, που έχει ξεκινήσει από το 2011, λέγοντας ότι θα οδηγήσει «σε αναγνώριση της ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου από το Βελιγράδι. Πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα θα έχει τρεις βασικούς στόχους: Αμοιβαία αναγνώριση, ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ και καθορισμός έκθεσης προόδου με ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί στην υποχρέωση που έχει αναλάβει η κοσσοβάρικη κυβέρνηση από το 2013 προκειμένου να προχωρήσει σε συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου μετά την αποχώρηση των Σέρβων από την κυβέρνησή του εξαιτίας της βίαιης σύλληψης Σέρβων υψηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι ήθελαν να μεταβούν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, με διάφορα προσχήματα.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, αναφέρθηκε πάντως το ίδιο 24ωρο στο τελεσίγραφο που εκπνέει σήμερα και το οποίο είχαν θέσει στην κυβέρνηση Χαραντινάι οι εκπρόσωποι της σερβικής Λίστας και της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, απειλώντας να προχωρήσουν μονομερώς στη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων (ZSO). «Η Σερβία θα περιμένει άλλους 3,5 μήνες, αν και δεν θα συμβεί (σ.σ. η συγκρότηση της ZSO)», είπε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι θα έθετε το ζήτημα στην Φ. Μογκερίνι. Πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι περίμεναν πέντε χρόνια για την υλοποίηση της δέσμευσης των Κοσσοβάρων Αλβανών για τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων, τονίζοντας πως είναι διατεθειμένοι να περιμένουν λίγο ακόμα ώστε να μην μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει ότι παραβιάζουν διεθνείς συμφωνίες.

Στα Κατεχόμενα σήμερα ο Τσαβούσογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επαφές με την ηγεσία του ψευδοκράτους στην Κύπρο θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε οικονομικό, στρατιωτικό, γεωπολιτικό επίπεδο.

Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Τουφάν Ερχιουρμάν, δήλωσε χτες ότι οι επαφές Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα έχουν «μεγάλη σημασία». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι Τουρκία και «τουρκοκυπριακή πλευρά» επιμένουν στην αλλαγή της μεθοδολογίας όσον αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, αναφερόμενος καταρχήν στην ανάγκη - κατά τη γνώμη τους - να καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη «λύση».

Στο μεταξύ, ο «υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, κάλεσε τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων στις συνομιλίες. Σχολίασε ότι δεν ανέμενε κάποιο αποτέλεσμα από την πρόσφατη «κοινωνική συνάντηση» Ακιντζί - Αναστασιάδη και ότι αν δεν ακουστούν οι λέξεις «ας τελειώνουμε με αυτό (εννοώντας το Κυπριακό)» από το στόμα του Ν. Αναστασιάδη, δεν υπάρχει λόγος να γίνονται τέτοιες συναντήσεις όπως η προχτεσινή.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ