Ο νέος Πρόεδρος της Κούβας στη χτεσινή του ομιλία στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας |
Ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ ήταν πρώτος αντιπρόεδρος από το 2013, μέλος του ΠΓ από το 2003, είχε διατελέσει υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και σε διάφορες στελεχικές θέσεις του Κόμματος και Γραμματέας του Κόμματος στην επαρχία της Βίγια Κλάρα, ενώ είναι ηλεκτρονικός μηχανικός. Στην πρώτη του ομιλία στην Εθνοσυνέλευση στάθηκε αναλυτικά στην προσφορά της ιστορικής γενιάς, που είναι και θα είναι πάντα παρούσα. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές του ισχυρού ιμπεριαλιστή γείτονά μας, δεν υπάρχει περίπτωση να αγνοήσουμε την κληρονομιά τόσων χρόνων αγώνα της Κούβας, μόνο θα δώσουμε συνέχεια στο έργο των σημερινών γενιών και της ιδρυτικής μας, χωρίς να υποχωρήσουμε στις πιέσεις, χωρίς να φοβόμαστε, χωρίς πισωγυρίσματα, χωρίς να απαρνηθούμε την κυριαρχία και ανεξαρτησία μας. Σε αυτό το Σώμα δεν υπάρχει χώρος για όσους ονειρεύονται την καπιταλιστική παλινόρθωση, θα υπερασπιστεί την Επανάσταση και θα συνεχίσει την τελειοποίηση του σοσιαλισμού». Εκλεισε την ομιλία του τονίζοντας: «Αυτήν τη συμβολική μέρα, κατά την οποία έχουμε μοιραστεί δεσμεύσεις και οράματα, σκεφτόμαστε τον Φιντέλ, ως έναν τρόπο που ζωογονεί το αυθεντικό αίσθημα που έχουμε μέσα μας όταν λέμε "Εγώ είμαι ο Φιντέλ". Υπερασπιζόμαστε αυτήν την Επανάσταση των ταπεινών, με τους ταπεινούς, για τους ταπεινούς, την οποία η ιστορική γενιά κέρδισε στην άμμο της παραλίας Χιρόν και μας την παρέδωσε ακέραια. Διατρανώνουμε: Πατρίδα ή Θάνατος, Σοσιαλισμός ή Θάνατος, Θα Νικήσουμε».
Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στο ΚΚ Βενεζουέλας, με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα:
«Αγαπητοί σύντροφοι,
Με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα και το λαό της, εκφράζουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας σας, που είναι αντιμέτωπα με την αυξανόμενη επιθετικότητα αντιδραστικών δυνάμεων, με τις απειλές και παρεμβάσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Το ΚΚΕ καταδικάζει τις ξένες επεμβάσεις στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, που κλιμακώνονται ενόψει των εκλογών της 20ής Μάη, όπως διαφάνηκε και στην πρόσφατη 8η Σύνοδο των χωρών της Αμερικής στη Λίμα.
Το ΚΚΕ εκφράζει για άλλη μια φορά την υποστήριξή του στο ΚΚΒ, στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες ενάντια στις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων,στην πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και για μια νέα κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση και κρίσεις, το σοσιαλισμό».
ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-Ιν, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ενδεχόμενο την επόμενη βδομάδα να υπογραφεί συμφωνία αποπυρηνικοποίησης. Μιλώντας χτες σε συνάντηση διευθυντικών στελεχών επιχειρηματιών, ο Μουν είπε ότι τελικά ο απώτερος στόχος για ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα δεν είναι άλλος από την «ευημερία και για τις δύο Κορέες», δίνοντας έτσι σύνθημα σε μεγαλοεπενδυτές όλων των κλάδων να καταρτίσουν σχέδια για την «αξιοποίηση» νέων προοπτικών πλουτισμού που θα προκύψουν.
Οι δηλώσεις Μουν έγιναν ενόψει της Συνόδου Κορυφής και της συνάντησης που θα έχει στις 27/4 με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο βορειοκορεατικό χωριό Πανμουτζόμ. Αυτό βρίσκεται στη μεθόριο των δύο χωρών, εκεί όπου τον Ιούλη του 1953 υπογράφτηκε ανακωχή και έληξε ο πόλεμος του 1950 - 1953, χωρίς όμως την υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης. Ο Μουν ισχυρίστηκε ακόμα ότι ίσως δεν είναι τόσο δύσκολο Σεούλ, Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον να φτάσουν σε τέτοιο βαθμό συμφωνίας που θα επιτρέψει και την υπογραφή, τελικά, Συνθήκης Ειρήνης στη Χερσόνησο.
Ανεξάρτητα από την πορεία που θα πάρουν οι εξελίξεις και την κατάληξη της Συνόδου στις 27/4, ο ίδιος ο προγραμματισμός της, όπως και η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας που αναμένεται να γίνει έως τα τέλη Ιούνη αντανακλούν μια διπλωματική «κινητικότητα» που αλληλεπιδρά με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.
Στο μεταξύ, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να παρέμβουν με κάθε μέσο για τη διασφάλιση ισχυρού ρόλου στην περιφέρεια, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε νέες του δηλώσεις ενόψει της (πιθανής) του συνάντησης με τον Κιμ, είπε: «Θεωρώ ότι αν θα είναι μια συνάντηση που δεν θα είναι γόνιμη δεν θα πάμε. Αν η συνάντηση (στην οποία ήδη θα είμαι) δεν εξελίσσεται γόνιμα θα την εγκαταλείψω», ενώ ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση «μέγιστης πίεσης» με οικονομικές κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας θα συνεχιστεί, μέχρι αυτή να «αποπυρηνικοποιηθεί».
Κατά τα άλλα, συμπλήρωσε ότι η συνάντηση που είχε ο προοριζόμενος για νέος ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο «πήγε αληθινά καλά».
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Εντείνονται οι κόντρες μεταξύ των Συντηρητικών και Εργατικών αλλά και στους κόλπους αμφοτέρων των κομμάτων, που εκφράζουν ενδοαστικές αντιπαραθέσεις σε σχέση με το εάν η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα σημάνει την αποχώρησή της από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ (λεγόμενο «σκληρό» Brexit). Αυτό αντανακλάστηκε στο αποτέλεσμα ψηφοφορίας που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στη (μη εκλεγμένη αλλά διορισμένη) Βουλή των Λόρδων. Στην ψηφοφορία, 348 μέλη της (ανάμεσά τους Συντηρητικοί, πρώην υπουργοί) ψήφισαν υπέρ και 225 ψήφισαν κατά τροπολογίας που ζητά από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να καταβάλει προσπάθειες ώστε να διασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στην τελωνειακή ένωση έως τις 31 Οκτώβρη, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) - ΕΕ με στόχο μία συμφωνία που θα καθορίζει τις μελλοντικές τους σχέσεις.
Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα στη Βουλή των Λόρδων ερμηνεύτηκε από μία μερίδα του βρετανικού και του διεθνούς αστικού Τύπου ως «ήττα», καθώς η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης της χώρας της από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται χωρίς περιορισμούς τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, προκειμένου να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στα βρετανικά μονοπώλια στο πλαίσιο μίας «ισχυρής διεθνούς Βρετανίας». Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ αναμένεται να επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες καθώς τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία «τελική» εκδοχή του νομοσχεδίου προτού γίνει νόμος.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συμμετέχοντας στο Στρασβούργο είπε ότι είναι ανέφικτη μία συμφωνία μεταξύ ΗΒ και ΕΕ για το Brexit, δίχως λύση για τα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας (η τελευταία αποτελεί τμήμα του ΗΒ). Ο ίδιος τόνισε ότι η Βρετανία έχει αποτύχει έως τώρα να πείσει την ΕΕ ότι μπορεί να αποτρέψει τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας, προσθέτοντας ότι η απόφαση του ΗΒ για το Brexit «έχει προκαλέσει το πρόβλημα και συνεπώς το ΗΒ θα πρέπει να το λύσει».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έστειλε το ακόλουθο συγχαρητήριο μήνυμα στον νέο Πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας:
«Σύντροφο Μιγκέλ Μάριο Ντίας Κανέλ Μπερμούντες
Πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας
Αγαπητέ σύντροφε,
Σε συγχαίρω για την εκλογή σου και σου εύχομαι υγεία και καλή δύναμη στην άσκηση των νέων καθηκόντων που ανέλαβες.
Η Κούβα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη και τη φιλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), που διαχρονικά στέκεται διεθνιστικά στο πλευρό της Κουβανικής Επανάστασης και των δικαιωμάτων του κουβανικού λαού.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Δημήτρης Κουτσούμπας
Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ».