Και σφοδρά «πυρά» από τον Πρόεδρο Αμπάς για την πολιτική των ΗΠΑ
Copyright 2018 The Associated |
Από την κηδεία του 30χρονου Μ. Χάτζελεχ, τελευταίου θύματος της ισραηλινής προκλητικότητας χτες στη Γάζα |
Σε καθημερινή βάση οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις γκανγκστερικές επιθέσεις σε τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει χιλιάδες Παλαιστίνιοι για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους.
Χτες, πυρά του ισραηλινού στρατού προκάλεσαν το θάνατο ενός Παλαιστινίου και τον σοβαρό τραυματισμό άλλου ένα. Ηταν η δεύτερη, σε ένα 48ωρο, επίθεση των ισραηλινών στρατευμάτων στην κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας, με προσχήματα «βόμβες» ή «εκρηκτικούς μηχανισμούς» που ισχυρίζονται πως βρίσκουν στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι μετά από διαπραγματεύσεις θα επιτρέψουν το άνοιγμα, μετά από 18 χρόνια, 15 παλαιστινιακών καταστημάτων στη συνοικία Ελ Ρουμέιντα της Χεβρώνας, που περιστοιχίζεται από κατοικίες φανατικών Εβραίων εποίκων.
Το ίδιο 24ωρο, στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς επέκρινε, για μία ακόμη φορά, την πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τις κινήσεις που κάνει εδώ και μήνες για να προετοιμάσει τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα» για την υποτιθέμενη επίλυση του Παλαιστινιακού. Τόνισε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ επιχειρεί «λύση» παραμερίζοντας κρίσιμα θέματα της υπόθεσης, όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους. Μιλώντας σε ισλαμική διεθνή συνδιάσκεψη στη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης μίλησε για μία «συνωμοσία» σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού που ξεκίνησε πριν περίπου 100 χρόνια, με την πολύκροτη «Διακήρυξη του Μπαλφούρ» που άναψε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948. Απέρριψε προτάσεις και συζητήσεις για τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους στην Ιορδανία, λέγοντας: «Σε Παλαιστίνη και Ιορδανία είμαστε ένας λαός σε δύο χώρες - το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας και η Παλαιστίνη. Αυτοί που σκέφτονται διαφορετικά μπορούν να πεθάνουν από την οργή τους». Σε επόμενο σημείο, επανέλαβε την πρότασή του για την πραγματοποίηση διεθνούς συνδιάσκεψης για το Παλαιστινιακό, στο πλαίσιο ενός πολυμερούς μηχανισμού που θα είναι «χορηγός» των μελλοντικών ειρηνευτικών ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Τέλος, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον τη θέση έντιμου μεσολαβητή σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, λόγω μεροληψίας υπέρ του Ισραήλ. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι στην (προγραμματισμένη για την επόμενη βδομάδα) σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία, θα υιοθετηθεί το παλαιστινιακό αίτημα για παραμερισμό των ΗΠΑ από μελλοντική συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό, τονίζοντας ότι η Ιερουσαλήμ «ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα η αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Με τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να «πυκνώνουν» καταιγιστικά, συνεχίζονται οι ετοιμασίες για την «κοινωνική συνάντηση», που θα έχουν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, και ο επικεφαλής του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, τη Δευτέρα 16 Απρίλη.
Οποιος πιθανός νέος γύρος συνομιλιών ξεκινήσει θα είναι αυστηρά ενταγμένος στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί για την «αξιοποίηση» των κυπριακών υδρογονανθράκων (και όλης της Λεκάνης) που έχει τραβήξει στη γειτονιά μια σειρά από ενεργειακούς κολοσσούς, οι γεωπολιτικές κόντρες για την αύξηση σφαιρών επιρροής, που θα διασφαλίσουν τη θέση των μονοπωλίων που κάθε πλευρά υποστηρίζει.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί, τουλάχιστον χωρίς αξιόλογα ανταλλάγματα, από τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει η κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου και η διατήρηση δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο. Οπως δήλωσε από τα Κατεχόμενα, όπου είχε συνάντηση με τον Ακιντζί, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος για το Κυπριακό Ρετζέπ Ακντάγ «δεν θεωρούμε ότι θα σημειωθεί πρόοδος όσο δεν γίνονται αποδεκτά τα δικαιώματα της τουρκικής κοινότητας που ζει στην Κύπρο, ως ισότιμα με αυτά της ελληνικής κοινότητας που ζει στην Κύπρο, χωρίς σκέψεις για παραχωρήσεις... Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις εγγυήσεις της Τουρκίας για αυτά τα εδάφη (σ.σ. στα Κατεχόμενα), δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα μέτρα που έχει πάρει η Τουρκία μαζί με τα αδέλφια μας εδώ για τη διασφάλισή τους. Είναι αδιανόητο κάτι τέτοιο. Αν σημειωθεί πρόοδος, θα γίνει εντός αυτού του πλαισίου...».
Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στην 21η Ευρωασιατική Οικονομική Σύνοδο (στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας αναβάθμισης του ψευδοκράτους), δήλωσε ότι «η παλιά διαδικασία έχει κλείσει. Ανήκει στο παρελθόν. Πέρασαν πενήντα χρόνια από το 1968 με αυτό το πλαίσιο», επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να μπει χρονοδιάγραμμα για να έχουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις και ότι δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά μια διαδικασία ανοιχτού τέλους. Να σημειωθεί ότι στην Κωνσταντινούπολη ο Ακιντζί συναντήθηκε και με το μέλος της προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ιβάνιτς, συζητώντας για τις εξελίξεις σε Κυπριακό και όλη την περιοχή.
Στη Λευκωσία, μετά από πρόσκληση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, χτες συγκλήθηκε το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι σκοπός της ήταν να ακουστούν απόψεις και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πάει στη συνάντηση της 16ης Απρίλη, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Πρόσθεσε ακόμα ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην περιοχή, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Διαλακτικός» και δήθεν «φιλειρηνικός» προσπάθησε να εμφανιστεί χτες ο Μάικ Πομπέο, πρώην διευθυντής της CIA, καταθέτοντας στην επιτροπή Ξένων Σχέσεων της Γερουσίας, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση του πρόσφατου διορισμού του στη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ισχυρίστηκε ότι δεν είναι «γεράκι του πολέμου» όπως τον παρουσιάζουν «πολλοί δημοσιογράφοι και ΜΜΕ», που μιλούν για αυτόν «χωρίς» να τον ξέρουν και ότι θεωρεί πως ο πόλεμος πρέπει να είναι το τελευταίο μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι θα ενισχύσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Eπίσης, απέφυγε στη συνέχεια να δώσει ξεκάθαρη απάντηση εάν θα υποστηρίξει την πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εάν μέχρι τις 12 Μάη δεν έχει επιτευχθεί σημαντική «πρόοδος» σε διάφορες διαβουλεύσεις που γίνονται παρασκηνιακά εδώ και καιρό σε συνεργασία με συμμάχους των ΗΠΑ και το Ιράν.
Πληροφορίες αμερικανικών δικτύων τόνιζαν ότι ο Πομπέο από τα τέλη Μάρτη έως σήμερα πραγματοποιεί απανωτές επισκέψεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι ενημερώνεται διαρκώς για τον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου και για τους φακέλους σημαντικών ζητημάτων.
Νωρίτερα, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν, αποφάσισε να εγκρίνει την ανάπτυξη περίπου 400 μελών της Εθνοφρουράς σε όλη την Πολιτεία, ικανοποιώντας σχετική απαίτηση του Προέδρου Τραμπ όχι τόσο για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές που περνούν τα σύνορα από το Μεξικό, αλλά για να «καταπολεμήσει τη δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος», όπως ισχυρίστηκε.
Την περασμένη Τρίτη, η Πολιτεία του Τέξας ανακοίνωσε την ανάπτυξη 1.000 μελών της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό, όπου ήδη έστειλε 250 το περασμένο Σαββατοκύριακο μαζί με υλικό, αεροσκάφη και οχήματα. Η Αριζόνα, άλλη μια Πολιτεία που γειτονεύει με το Μεξικό, ανακοίνωσε την ανάπτυξη 225 μελών της Εθνοφρουράς στη μεθόριο.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--
«Γελοίες» χαρακτήρισε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς τις δηλώσεις Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων πως θα προχωρήσουν (άγνωστο ακριβώς πότε) στη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου (ZSO) με βάση τους νόμους στο προτεκτοράτο, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «ακύρωση» ορισμένων άρθρων της συνθήκης του Ντέιτον, που επέτρεψε τον τερματισμό των συγκρούσεων στον πόλεμο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στα μέσα της δεκαετίας του '90.
Ο Ντάσιτς επισήμανε πως «είναι καθαρή» η σερβική θέση για τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, που έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί με βάση συμφωνία του 2013 που είχαν υπογράψει αξιωματούχοι Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες. «Δεν γίνονται συμβιβασμοί, ούτε υπάρχουν διλήμματα» πρόσθεσε, κατηγορώντας την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου ότι δεν θέλει «διαρκή λύση», γιατί θεωρεί πως αυτή έχει ήδη επιτευχθεί. «Νομίζουν ότι θα κάνουμε οτιδήποτε για να ενταχθούμε στην ΕΕ. Θα δούμε εάν η ΕΕ θα επιβιώσει έως το 2025», είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος αξιωματούχος.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μερικές βδομάδες μετά τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν τέλη Μάρτη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, με αφορμή τη βίαιη σύλληψη και απέλαση υψηλόβαθμου Σέρβου αξιωματούχου από την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα από αστυνομικούς του προτεκτοράτου. Τα επεισόδια αυτά ανάγκασαν τότε τους Σέρβους βουλευτές που συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Ραμούς Χαραντινάι να αποχωρήσουν και να ανακοινώσουν πως θα προχωρήσουν «μονομερώς» στην καθυστερημένη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου από τις 20 Απρίλη, εάν έως τότε δεν το έχουν πράξει οι αρχές στο προτεκτοράτο...
Χτες, πάντως, σε μία ένδειξη περαιτέρω άσκησης πίεσης στις αρχές του προτεκτοράτου από τη σερβική κυβέρνηση, ανακοινώθηκε ότι ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς μετέβη στην έδρα της Ιντερπόλ στη Λιόν της Γαλλίας, για να απαιτήσει την αποκατάσταση των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης που έχουν ζητήσει οι σερβικές αρχές με βάση τη γνωμοδότηση σερβικών δικαστηρίων σε βάρος του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και του νυν πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι (πρώην διοικητές του Ουτσεκά), οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων στα τέλη της δεκαετίας του '90.