Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου: «Η ρύθμιση δεν λύνει τα προβλήματα που υπάρχουν στην απρόσκοπτη λειτουργία των δήμων και στη διασφάλιση των εργαζομένων, αφού δεν προβλέπει τίποτα για τη χρηματοδότηση των δήμων γι' αυτές τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να έχουν συγκροτημένη υπηρεσία καθαριότητας με το αναγκαίο προσωπικό με τις αντίστοιχες ειδικότητες που χρειάζονται και με πλήρη δικαιώματα, αφήνοντας το βάρος της δαπάνης να το σηκώνουν μόνο οι δημότες. Υπενθυμίζουμε ότι στο δήμο Ικαρίας από το 2015 κατόπιν διαγωνισμών προσλήφθηκαν 18 εργαζόμενοι που εργάζονταν στις υπηρεσίες καθαριότητας και ιαματικών πηγών, για την πρόσληψή τους ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Σήμερα, κατόπιν των διαδοχικών διαπιστωτικών πράξεων αυτοδίκαιης παράτασης (2016 & 2017), που το υπουργείο και οι υπηρεσίες του υπέδειξαν προς τους δήμους της χώρας, αφού εξαντλήθηκαν τα χρονικά όρια της νομοθετικής ρύθμισης οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απολύθηκαν».
Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης δημιουργεί στο δήμο Ικαρίας σοβαρά προβλήματα, αφού το νησί μένει με ένα μόνο απορριμματοφόρο όχημα από τα 5 που κινούνταν μέχρι χτες και κανέναν εργάτη καθαριότητας για εργασίες οδοκαθαρισμού, παραλιών κ.λπ. σε όλο το νησί. Ταυτόχρονα, οι ιαματικές πηγές του νησιού δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν σε κανονικούς ρυθμούς, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό τόσο στη λειτουργία της υπηρεσίας του δήμου όσο και στη λειτουργία δεκάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τις ιαματικές πηγές.
Ο δήμος Ικαρίας, με την ανακοίνωσή του, καλεί την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Βορείου Αιγαίου να τοποθετηθεί με απόφαση του ΔΣ επί της πρότασης που έχει καταθέσει. Και παράλληλα ενημερώνει τους δημότες ότι «λόγω της υπηρεσιακής αδυναμίας του δήμου Ικαρίας να λειτουργήσει την υπηρεσία καθαριότητας με κανονικό πρόγραμμα εργασιών, μέχρι να δοθεί λύση από το υπουργείο Εσωτερικών και τις εποπτευόμενες υπηρεσίες του, δεν θα γίνεται ομαλή αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμός των οικισμών.
Για το λόγο αυτό απευθύνουμε έκκληση: Οπως περιοριστεί η εναπόθεση απορριμμάτων στους κάδους. Για την κατανόηση και τη συμβολή των δημοτών και των επαγγελματιών στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Σε ό,τι αφορά την έναρξη λειτουργίας των ιαματικών πηγών καταβάλλεται προσπάθεια μαζί με την ολοκλήρωση της ετήσιας συντήρησης να λειτουργήσουν μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου έστω και με μειωμένο ωράριο, μέχρι να διευθετηθεί το θέμα και να δοθεί επίσημη απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών ως προς τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών μας».
Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», έχει συγκροτηθεί «αυτοσχέδια πολιτοφυλακή έξω από το hot spot της ΒΙΑΛ, η οποία γίνεται εστία έντασης και επεισοδίων μεταξύ πολιτών του νησιού και προσφύγων που διαμένουν στη δομή». Μάλιστα, σημειώνει ότι το αυτοσχέδιο φυλάκιο - κιόσκι, διαστάσεων 2 x 3μ., στήθηκε τον περασμένο Γενάρη σε απόσταση 100 μέτρων από την είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ από κατοίκους των χωριών της γύρω περιοχής, αλλά και της πόλης της Χίου που αντιδρούσαν στην επέκταση του ΚΥΤ. Εκεί, μοιράζονται βάρδιες και φυλούν «σκοπιά» σε 24ωρη βάση, με αρχικό σκοπό να «μπλοκάρουν» πιθανή επιχείρηση μεταφοράς νέων οικίσκων στη δομή.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πολλοί στο νησί διατυπώνουν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα συνέχισης της λειτουργίας της άτυπης «πολιτοφυλακής», αφού το θέμα των οικίσκων έχει «παγώσει», με έκδοση ακόμα και δικαστικής απόφασης από το ΣτΕ για τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό τους. Επιπλέον, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία οργανώθηκε και υποκινήθηκε από την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα για τους πρόσφυγες, τη λεγόμενη και Επιτροπή των Ανωνύμων, μέλη της οποίας έχουν κατηγορηθεί για ακραία και ξενοφοβική δράση και ρητορική. Αξίζει να σημειωθεί ότι τοπικά μέσα που αναφέρονται στην εν λόγω επιτροπή, αναφέρουν ότι μετά το κλείσιμο του καταυλισμού στη Σούδα «ανακάλυψε» το Χαλκειούς, ενώ συμμετείχε και σε δραστηριότητες στη Βέσσα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός του δήμου Χίου, με πρόσχημα ότι θα πηγαίνουν εκεί τα προσφυγόπουλα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι με «ταμπέλα» την αλληλεγγύη στους Ελληνες αστέγους, αιχμή την αντίθεση στην κατασκευή τεμένους, ρατσιστικές κορόνες και με την ανοχή της κυβέρνησης, ακροδεξιά στοιχεία είχαν καταλάβει από τον Ιούλη του 2016 το χώρο που προοριζόταν για την κατασκευή τεμένους στο Βοτανικό, στην Ιερά Οδό 114. Ο χώρος, σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα και τις μαρτυρίες, ήταν περιφραγμένος με συρματοπλέγματα, φυλασσόταν από άνδρες ντυμένους με στολές παραλλαγής που χρησιμοποιούσαν ενδοεπικοινωνία, διέθετε σκοπιά με γραφείο εισερχομένων και εξερχομένων και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν έμοιαζε με κέντρο φιλοξενίας αστέγων, αλλά περισσότερο με μια φωλιά φασιστών και ακροδεξιών που χρησιμοποιούν σαν ταμπέλα τους «αστέγους». Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην κατάληψη χαρακτήριζαν το χώρο «hot spot μόνο για Ελληνες» (λες και ο όρος «hot spot» των εγκλωβισμένων προσφύγων αναφέρεται σε... φιλανθρωπικό ίδρυμα) και επιχειρούσαν να εμφανίσουν τα κίνητρά τους συνδεδεμένα με «ύψιστο σκοπό», «θεάρεστο έργο» κ.ο.κ.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χίο, το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται διάφορες ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές. Σε αυτήν τη λογική προφανώς εντάσσεται και η παρέμβαση που έκανε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Νηπιαγωγείου Χίου στην περιοχή των φυλακών κατά της εγγραφής ενός παιδιού από το Ιράκ, την οποία απευθύνει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και στο δήμο Χίου και είδε τη δημοσιότητα στις 10 Απρίλη στον τοπικό Τύπο. Ο Σύλλογος συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 26 Μάρτη και μεταξύ άλλων... διαπίστωσε ότι το προσφυγόπουλο δεν μιλά την ελληνική γλώσσα και ως εκ τούτου θα είναι προβληματική η ένταξή του στο νηπιαγωγείο, εγείρει θέμα επάρκειας των εμβολίων που έχει κάνει και επισείει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών σε άλλα παιδιά ή και σε ηλικιωμένους... και το αποκορύφωμα: «Η περίοδος εγγραφής και η ένταξη ενός παιδιού μουσουλμάνου τις μέρες του Αγιου Πάσχα, της μεγαλύτερης χριστιανικής γιορτής, που τα παιδιά εργάζονται πάνω σ' αυτό το θέμα, βλέπουν βίντεο και συζητούν με τις νηπιαγωγούς, μας προβλημάτισε αρκετά επίσης»...
Aγνωστος άντρας επιτέθηκε σε γυναίκα γιατρό, λίγα μέτρα μακριά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Η επίθεση, που κατέληξε στον τραυματισμό της οδοντιάτρου, καταγράφηκε λίγο μετά τις 9 προχτές το βράδυ στη συμβολή των οδών Κατσαντώνη και Θερειανού στου Γκύζη.
Η οδοντίατρος, που εργάζεται στην κλινική του Ταμείου Υγείας και Πρόνοιας Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, έφευγε από το νοσοκομείο για το σπίτι της. Λίγα μέτρα μακρύτερα, δέχτηκε την επίθεση νεαρού άνδρα, ο οποίος την πέταξε στο έδαφος, αρχικά την ακινητοποίησε με απειλή μαχαιριού, σύμφωνα με την καταγγελία της, και επιχείρησε να τη βιάσει. Οταν εκείνη αντιστάθηκε, ο δράστης την τραυμάτισε με το μαχαίρι σε όλο της το σώμα. Εκείνη κατάφερε να διαφύγει, ενώ ο δράστης απομακρύνθηκε με μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του, όπως υποστήριξε το θύμα της επίθεσης.
Η νεαρή οδοντίατρος επέστρεψε στο νοσοκομείο όπου εργάζεται για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία. Οι αστυνομικοί αναζητούν τον δράστη, τα κίνητρα της επίθεσης και υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων.
Το Παράρτημα Λουτρακίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει την Κυριακή 15 Απρίλη, στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 54 νεκρούς αγωνιστές του Λουτρακίου και της Περαχώρας την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης (1941 - 1944) και του ΔΣΕ (1946 - 1949). Η εκδήλωση θα γίνει στο ρέμα Αγίου Φανουρίου, τόπο της θυσίας των αγωνιστών Μελέτη και Σπυρογιαννάκη, που εκτελέστηκαν από Ιταλούς φασίστες κατακτητές.
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΕΣΥΝ Λάρισας κι αμέσως μετά εκλογές για νέο ΔΣ του φορέα καθώς και για αντιπροσώπους στο συνέδριο των παραρτημάτων του ΕΣΥΝ που θα γίνει στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 17 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.